Ga naar inhoud

weknow

Members
  • Aantal items

    5620
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door weknow

  1. weknow

    Een nieuw begin najaar 2021
    Een plumcot is een kruising tussen Japanse pruim (Prunus salicina) en abrikoos (Prunus armeniaca). Genetisch bezit het 50% van beide. (Er bestaan nog allerlei andere mengvormen van Prunus onder andere namen als Pluot, Apriplum, Aprium enz)  
     
    Als je tegenwoordig in een supermarkt pruimen koopt, zeker buiten de korte Nederlandse pruimentijd augustus/september , is de kans groot dat de vrucht een Japanse pruim is. Die is  veel langer bewaarbaar dan Europese pruimen (Prunus domestica), zeker als ze niet-rijp geplukt worden. Daarom is de kans groot dat een gekochte pruim, net als perziken, nectarines en vaak ook abrikozen, nog hard zijn en na moeten rijpen (of dan al gaan rotten). Af  en toe is er een uitzondering, maar al dit Prunus-fruit uit de winkel valt in smaak helaas  vaak tegen. Als je een rijpe abrikoos of perzik of pruim van eigen boom proeft, weet je het verschil. Vooral abrikozen van eigen boom zijn overheerlijk...scoren zeer hoog in mijn lijstje "lekkerste dingen die er zijn". 
     
    Steeds vaker echter zijn gekochte pruimen (onder die titel) uit de supermarkt, zeker in de zomer en het vroege najaar, eigenlijk pluots....die zijn wat groter en smaken als ze goed rijp willen worden op de fruitschaal ook iets beter dan pruimen. Wil je het zeker weten, kijk dan eens aan de zijkant of onderkant van de doos waarin ze zitten en onthoud de varieteitsnaam. (Bijvoorbeeld: Flavor delight) Als je die naam in een zoekmachine zoekt, weet je het snel. Langzamerhand zijn er met wat zoeken bij enkele kwekers een paar rassen van Japanse pruimen, pluots en dergelijke als boompje te koop. Vijf jaar geleden waren die hier nog niet te vinden en was de enige manier om aan zo een boompje te geraken, voor mij althans, door de pitten van gekocht fruit te zaaien. Kwam ik in een supermarkt waar ze misschien toevallig een Pluot, aprium of japanse pruim hadden en bleek dat een lekkere vrucht te zijn, dan zaaide ik de zaden. Een keer had ik geluk...kwam bij AH een doosje tegen met plumcots die na rijping tussen ander fruit erg lekker bleken. daar komt mijn Plumcot-boompje vandaan. Daarna heb ik ze nooit meer gezien als fruit.
     
    Vandaag gaan werken in mijn tweede tuin. Die ligt wat beschut in het rechthoekige binnengebied tussen huizen. En zowaar....een van mijn deze winter overgeplante bomen heeft al frisse nieuwe blaadjes. Het is de eigen zaailing plumcot van ca. 4 jaar oud.  Ik ben zeer benieuwd naar de verdere ontwikkeling van deze wel heel vroege vogel, temeer omdat bij Prunus normaal de bloei verschijnt voor de bladeren....maar bloei zal er nog niet zijn....zaailingen bloeien meestal jaren later dan geente boómpjes.  De bovenste foto is van 15 november...de dag dat het boompje weer is geplant vanuit mijn voormalige bostuin. De middelste foto, niet helemaal scherp,  is hetzelfde plumcot boompje vandaag, 8 februari. Ik heb daarnaast nog een plumcot, die ik 2 jaar geleden kocht in Tjechie. Die staat in mijn grote fruittuin (tuin 3). Die laat momenteel nog geen knoppen die open zijn of snel open gaan, zien. Die gkochte plumcot zie je op de derde foto. Over een maand of 3 a 4 wil ik deze en andere Prunussen een flinke snoeibeurt geven voor een goede basisvorm. Ook zal ik de beste zelf gezaaide bomen via chip-budding proberen te enten om zo bloei en hopelijk fruit te versnellen. Of dat lukt is afwachten...vroege bloei is ook een risico van bevriezing. En sommige boompjes groeien slecht of zien er niet altijd gezond uit...die zal ik niet meteen vermeerderen. Vooral de japanse pruimen...de vruchten die ik kocht komen van rond de Middelllandse Zee....lijken niet echt geschikt voor dit klimaat....groeien niet altijd heel gezond. Ze stonden eerst in open gebied met veel (zee-)wind....nu staan ze althans in tuin 2 aanzienlijk beschutter...dat kan wel wat gaan uitmaken.
     
    Naast een zaailingen heb ik ook een aantal rassen van Japanse pruimen, pluots en apriums kunnen bemachtigen intussen, die hopelijk beter zijn aangepast aan ons klimaat dan sommige zaailingen.  Oishi Wase (Japanse pruim) en hybridesoorten: Flavor Queen, Flavor King, Hollywood, Gek, Dapple dandy  In het rijtje van hybriden is er ook een groep die "Russische pruimen"worden genoemd en waarbij ook kroosjespruimen in de genetische mix betrokken zijn. Hiervan heb ik de rassen General en Delikatnaya staan.
     
    Voor wie meer wil weten over deze Prunus-hybriden hier 2 links om te starten: 
    http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/prunus_pluot_aprium.htm
    https://www.fruitlent.nl/home/onze-collectie-fruitgewassen/pluot/    (kijk ook even naar aprium en Japanse pruim en Cherrykose 😉)
     
    Mag ik een oproep doen? Ik ben geinteresseerd in het uitwisselen met andere liefhebbers van o.a. dit soort Prunussen. bijvoorbeeld middels enthout ruil.  Ook pitten van zeer goede soorten hebben mijn belangstelling. Stuur me gerust een prive-berichtje als we  zo misschien iets kunnen ruilen.
     
     
     



  2. weknow

    Een nieuw begin najaar 2021
    Deel 1 ging over 4 oude rassen abrikoos. De eerste soorten die ik plantte. Door de unieke informatie, geen kenner in onze lage landen dan hij!, van medeforumlid Windindewilgen en van vrienden ben ik intussen veel meer over abrikozen te weten gekomen. Abrikozenbomen zijn nauwelijks te koop en de paar die je hier of daar kunt kopen zijn bijna altijd de paar oude rassen die, niet commercieel, maar wel vrij algemeen bij boerderijen e.d. al lang geteeld werden. Dat er in abrikozenrassen een enorme vernieuwing, verbetering en uitbreiding heeft plaatsgevonden is geheel aan Nederland en Vlaanderen voorbij gegaan, lijkt het. Intussen zijn er enkele kleine kwekers/verkopers (zoals Eetbaargoed of De Zoetewei) die enkele nieuwere rassen verkopen....maar je moet daarvoor al echt zoeken. 
     
    Gestimuleerd door ervaringen van mensen op o.a. dit forum (Persica, Yuras) ben ik in eerste instantie - ook vanwege beperkte middelen - van goede rassen pitten gaan zaaien. Helaas heb ik een heel aantal al  grote bomen in mijn oude tuin moeten achterlaten, maar een aantal kleinere heb ik succesvol kunnen verhuizen of vanuit pot kunnen aanplanten in mijn 2 nieuwe tuinen. Voordat die gaan dragen, zal nog wel enkele jaren duren. Daarnaast heb ik, omdat ik zo veel van mijn collecties verloor en intussen ook wat op leeftijd begin te komen, mezelf afgelopen winter getroost met een aankoop in Tjechie van bomen, waaronder ook een paar abrikozen. De prijs van een abrikozenboompje ligt daar rond de 10 Euro omgerekend en er is een collectie van wel 70 nieuwe rassen. Op grond van de beschrijvingen heb ik gekozen voor rassen die goed zouden moeten kunnen in perifere gebieden (ons klimaat is voor abrikoos te nat en vochtig en naast het risico van ziekte daardoor, neigt een boom tot vroeg uitlopen en dat geeft ook weer nachtvorstgevaar, hoewel er ook weer rassen zijn die wat vorst ook in de bloei verdragen. Kou deert ze echt niet want een abrikoos verdraagt gemakkelijk -35 graden). Daarnaast is een wat vroegere rijping wel gewenst omdat ze hier niet altijd de optimale warmte krijgen om anders goed te rijpen. Van de gedachte dat abrikozen vooral beschut moeten staan en alleen op de heetste plekken wat brengen, ben ik al teruggekomen...hoewel ook dat  net als bij bijvoorbeeld peren, ook sterk rasafhankelijk is. We zullen het zien....maar de uit zaad opgekweekte boompjes en mij nieuwe aankopen zullen duidelijker maken wat kan en niet kan op meer en minder beschutte plekken. Dit zijn de rassen die ik kocht of als enting heb staan:
    Leala, Garden Aprigold (een dwergboompje), Harogem, Early Blush, Compact, Early Orange en Tsunami.
     
    Over 1 abrikozenboom in onze achtertuin heb ik nog niets gezegd. Een jaar of 6 geleden voor 5 Euro als verwaarloosd overschotje uit een Gamma-filiaal meegenomen, omdat op het kaartje stond dat het een dwergabrikoos zou zijn, De enting of oculatie bestond uit een stuk grillig ouder hout op een veel fijnere onderstam. Ras verder onbekend. Nog nooit zo een hard groeiende abrikozenboom gezien. Een kleine 2 jaar geleden is er bij een vroege herfststorm ongeveer 2/3 deel uit gebroken, scheur is onderaan in de stam nog duidelijk zichtbaar, en het overblijvende stuk  met een paal wat rechtgetrokken. Afgelopen winter hier de afspraak gemaakt dat als deze dit jaar niet zou bloeien, hij geruimd zou worden en alvast het nieuwe , in Tjechie gekochte wel dwergboompje Äprigold"als vervanger op een meter of 2 geplant. En zie: Dit jaar een rijke bloei en sinds een week, nu bijna klaar, oogsten we lekkere abrikoosjes zo groot als een pingpongbal. De smaak is zoet, maar een klein lekker zuurtje is fijn. Steen laat in rijpe toestand zeer makkelijk los.  Opbrengst schat ik op een kilo of 6 en de oogst is bijna klaar. Behoorlijk vroeg ook en dat in Nederland......
     
    De kans dat iemand weet welk ras dit zou kunnen zijn is heel klein.
     
    Hier wat foto´s van verleden week en van de vruchten. 

     

  3. weknow
    Ik ben een fruitliefhebber. Als ik een top-zoveel zou moeten maken van welk fruit ik echt het lekkerste vind....ik denk dat abrikoos zou winnen. Maar dan alleen de abrikoos die je net-goed-rijp van eigen boom kunt eten. Abrikozen rijpen na de pluk nauwelijks verder. Die je in de winkel kunt kopen worden, zoals zowat alle fruit helaas, onrijp geplukt. In het beste geval smaken die redelijk. Vaker zijn ze of hard en niet op smaak of te rijp en melig. (Wil je toch eens proberen en veel kans op heel redelijke en niet te dure,  koop dan die van vroeg in het seizoen, zo half juni. Persoonlijk vind ik dat ze dan bij de Lidl nog de beste hebben die ik dan kocht.
     
    Maar alles wat ik in de winkel ooit kocht aan abrikozen, valt in het niet bij een precies goede van eigen boom. Zo een is lekkerder dan het lekkerste snoepje! 
     
    Mijn eerste 4 abrikozenbomen kocht ik een jaar of 7 geleden bij kwekerij de Linde in Kemmel in het verre Vlaamse Heuvelland. Nog steeds vind ik dit een van de beste fruitboomkwekers die ik ken....hoge kwaliteit, goed en groot assortiment met gezonde en meestal oude en beproefde rassen, niet duur en geeft echt kundig advies en werkt ecologisch. Nadeel is dat je vooraf moet bestellen en zelf ophalen dat er ter plekke weinig uit te zoeken is. In de cataloog stonden, toen, 4 rassen (dat was meer dan ik waar dan ook aantrof toen!) en die heb ik allemaal besteld. Het waren er 3 voor mijn voormalige bostuin: Hongaarse, Bredase en Tros Oranje. En eentje voor onze achtertuin: ras Royal.
     
    In mijn voormalige bostuin, die ik heb moeten achterlaten, droeg de Bredase 2 seizoenen terug een 15-tal vruchten en verleden jaar voor het eerst volop. Meer dan de helft van het fruit viel ten prooi aan monillia door natte zomer en ook omdat ik er maar 1 of 2 keer per week kwam. De Tros Oranje groeide veel minder sterk en had verleden jaar enkele kleine vruchten. De Hongaarse was na 2 seizoenen helaas dood. Gelukkig droeg de Royal die aan huis in de tuin staat, wel al een aantal jaren. Nooit heel veel....tussen de 20 en 40 vruchten, waarvan ongeveer de helft bleef hangen tot rijp.....maar dan -per stuk steeds eerlijk gehalveerd zeer bewust werden genoten. Ook nu hangen er nog een 20-tal vruchten....maar voor die gaan rijpen, zijn we zeker 3 a 4 weken verder. Hier een paar foto's van de Royal-boom en de vruchten in 2021.
     

  4. weknow

    Een nieuw begin najaar 2021
    Misschien toch wel handig, dit forum om eindelijk soms iets te kunnen delen van waarmee ik zoal bezig ben. 
     
    Sinds kort zal dat zijn in 3 tuinen.
     
    Tuin 1. De tuin aan huis.....sinds ruim 35 jaar onze achtertuin van ca 350 m2....waar we graag vertoeven....en net als je het poortje uitloopt een moestuin van 180m2 die sinds 2012 is aangelegd geinspireerd door de No-dig benadering van Charles Dowding.
     
    Tuin 0 Helaas is de grote bostuin van 2 ha., welke ik gedurende 9 jaar voor een ander bijhield maar waar ik ook veel ruimte had voor het ontwikkelen en uitproberen van een eigen ecologische aanpak en experimenten met bodem, droogte, schaduw en heel veel fruit, sinds enkele maanden weggevallen. Daar stonden intussen 100en struiken en bomen en heel veel fruit. Een klein deel gekocht, maar het overgrote deel via enten, stekken en zaaien met materiaal dat ik met mensen overal en soms over heel de wereld kon uitwisselen zelf opgekweekt. Daarin zat veel tijd, liefde en vriendschap. Een collectie met van alles dat me bijzonder genoeg leek om mee verder te experimenteren of in stand te proberen houden of om mee nader kennis te maken. Door voortdurend respectloos gedrag van de eigenaar van het gebied ben ik er met veel pijn in het hart weggegaan en heb ik maar een deel mee kunnen nemen....vooral de dingen die me het meest aan het hart liggen en wat niet te groot en met een kleine aanhanger te verplaatsen was. Ik heb een lijst gemaakt van de planten die ik moest achterlaten waarvan ik binnenkort nog een keer enthout of stekken wil gaan nemen om daarmee nog een nieuw begin te kunnen maken. Dan sluit ik er voorgoed een gordijn voor. 
     
    Ik heb veel geluk gehad, dat ik snel enkele fijne mogelijkheden heb gevonden om op kleinere schaal, maar wel voor de langere termijn, weer iets op te gaan bouwen in 2 nieuwe tuinen...nr 2 en 3. 
     
    Tuin 2. Een kleinere beschutte tuin van 300 m2 waar ik o.a. fruitbomen kan planten en onderhouden inhet dorpje Groede. De eigenaren hebben geen tijd om iets in hun tuin te doen en de afspraak is dat ik fruitopbrengst met hen zal delen. Een mooie plek voor o.a. wat meer warmteminnende soorten. Verbeteren van de bodem zal er nog  tijd en werk vragen, maar er is een mooi begin op een stukje grond dat al een langere tijd nogal ecologsich is gebruikt. 

    Tuin 3. Maar ik sprong helemaal een gat in de lucht toen ik de kans kreeg om bij een gekend Michelin-sterrenrestaurant op een 8 km. van mijn huis een stuk van hun grond te gebruiken voor aanplant van fruit. Bij het restaurant hoort een tuin waar ze op biologische wijze groenten, bloemen en kruiden kweken voor hun gerechten. Maar die was groter dan ze aankonden en een stuk lag al enige tijd ongebruikt. Daar kan ik naar eigen inzicht een fruittuin inrichten en onderhouden. De verwachtte tegenprestatie is klein, maar de verwachte samenwerking erg leuk.  Er staan een 30-tal appel en perenboompjes en een 25-tal bessenstruiken die nauwelijks zijn onderhouden....die moet nieuw leven ingeblazen worden zodat ze weer voor het restaurant gebruikt kunnen worden. Een aardje mijn mijn vaartje natuurlijk. Bovendien zijn de chef en zijn  koks nieuwsgierig naar wat mijn tuin gaat brengen en opleveren...niet om het te gebruiken zozeer, maar meer om nieuwe soorten, smaken, culinaire mogelijkheden te ontdekken. In "mijn" gebied daar, van een 1400 m2, ben ik sinds een aantal weken druk bezig met verhuisde en ook wat nieuw aangekochte boompjes die in dit concept passen een nieuw paradijsje te bouwen. De nadruk ligt op wat minder bekend is vooral en culinair interessant zou kunnen zijn. Hoewel ik zeker geen chef-ambities en laat staan die kwaliteiten heb, hoort het bereiden ,proeven en iets lekkers maken van wat ik kweek bij mijn passie. De tuin ligt heel open, enkele honderden meters hooguit van de monding van de Westerschelde op goede zware Zeeuwse klei, maar is met goed verstand voorbereid (goed gedraineerd en bodem verzorgd met ingezaaide klaversoorten en wilde bloemen) en daarmee prima om te toveren tot een echt ecologische, gezonde en vruchtbare bodem. Heerlijk om er te vertoeven en een hele fijne samenwerking. 
     
    Wordt vervolgd met verhalen en foto's!
  5. weknow
    Een jaar of 4 terug heb ik in het Verenigd Koninkrijk wat zaden van de Pseudocydonia sinensis gekocht. (De naam betekent Chinese schijnkwee).  De zaden kiemden voorspoedig en de boompjes die ik over hield voor mezelf kwamen verschillend terecht. Vandaag heb ik er 3 bij elkaar in mijn fruittuin nummer 3 uitgeplant en me verwonderd over hoe verschillend van elkaar ze er nu uitzien. Deels kan ik dat verklaren vanuit hun standplaats....maar toch zijn de verschillen veel groter dan je op grond van relatief kleine verschillen zou verwachten.
     
    Op foto 1 zie je een exemplaar dat ik in oktober terug heb uitgegraven in mijn voormalige tuin. Hij stond daar op een groot open veld in volle zon en volle wind. Nu ziet de plant er smal en kaal uit. Nog geen beweging te zien in de bladknoppen en een prachtig glanzende bruine stam.
     
    Op foto 2 zie je een exemplaar dat in een grote pot (30 liter of zo) op ons terras stond sinds drie jaar. Al 2 jaar met een enkel donkerrose bloempje in het voorjaar. Maar door de mooie olijfgroen met wat rode en tegelijk ook lichtergroen glanzende bladeren en vooral ook door de vorm IIk heb ze ieder voorjaar licht bigesnoeid voor deze vorm, wat ook de sterkere groei zal verklaren) vonden wij hem erg mooi. Nu wordt ze langzaam te groot en komt er wat anders voor in de plaats. Maar zie dat over over de takken en twijgen al het groen van zich openende knoppen te zien is. Of er weer bloemen gaan komen (tegelijk met ander fruit...ergens in april) durf ik niet te zeggen. Ik zie nergens duidelijke bloemknoppen, maar dat was voorgaande jaren evenmin zo. Ook de bast is geheel anders dan bij nummer 1 en 3. Ruwer en meer grijs dan bruin, met een fraaie tekening.
     
    Op foto 3 zie je een exemplaar dat nog in pot ergens in de halfschaduw in de moestuin stond. Deze is veel kleiner gebleven en zit nog vol bladeren die er zelfs nog behoorlijk fris en fruitig uitzien. Het begin van het schuiven van nieuwe bladknoppen is op dit plantje net zichtbaar hier en daar. De bast van deze lijkt goed op die van nummer 1, bruin glanzend en glad. Maar door het blad een geheel andere verschijning dan nummer 1.
     
    Ze staan nu naast elkaar. En nummer 2 is de winnaar van alle fruitbomen dit jaar als het gaat om vroeg uitlopen van de nieuwe bladeren. 
     
    Wat meer over deze plant: Pseudocydonia kan ook een fraaie zijn voor in een esthetische leeftuin. Ze is goed winterhard en kan volgens beschrijvingen tot 10 meter groot worden. Maar als dat al gebeurt, zal ze daar heeel lang over doen. eerlijk gezegd is een meter of 3 hoog en 4 breedwaarschijnlijker in mijn verwachting. Ze laat zich ook goed vormen. Voor er aan deze zaailingen echt vruchten gaan komen zal - zoals vaak bij gezaaid of gestekt fruit - nog wel enkele jaartjes duren. Die vruchten zouden het aroma en de bruikbaarheid hebben van kwee, maar dan kleiner zijn. Ik ben benieuwd. In tegenstelling tot een Japanse sierkwee hebben deze geen doorns. 
     
     



  6. weknow

    Een nieuw begin najaar 2021
    De wintermaanden zijn een ideale tijd om bomen te verplanten. Daarmee heb ik geluk. De tientallen bomen en struiken die ik snel moest uitgraven en ergens onderbengen kon ik nu ze in winterrust zijn in gegraven sleuven leggen, de wortels goed toegedekt met vochtige grond en compost en doeken. Zo heb ik enkel maanden de tijd om ze op een goede plek en weloverwogen goed verzorgd uit te planten. 
     
    Het fijne van een nieuwe tuin en de noodzaak van bezigzijn in meerdere tuinen is dat ik  meteen kan zorgen dat alles goed en duidelijk is en blijft.. Veel te vaak heb ik het meegemaakt dat naamkaartjes verloren gingen of onleesbaar werden. De enige remedie is dan om het meteen goed aan te pakken.
     
    Een goede plattegrond van de tuin, met genummerde plaatsen die terug te vinden zijn.
     
    - Elke geplante boom of struik gaat meteen op de foto. Ik heb in whatsapp een groepje gemaakt (mijn lief is de ander, maar zij gebruikt het niet) en meteen na het planten stuur ik daarheen een foto met gegevens ( vak, rij, positie, precieze naam en evt. onderstam en grootte).  Zo krijgt elk boompje een eigen plek en identiteit en kan ik ook in de toekomst vrij precies de ontwikkeling volgen door ook bij verzorging, dracht, snoei, bloei enz. foto's te maken. 
    - Elke individuele boom of struik krijgt een fiche met belangrijke informatie. Eigen foto's kunnen daarbij zodat de ontwikkeling te volgen is, maar ook informatie die ik verzamel van internet, zodat ik snel meer gegevens bij de hand heb over het specifieke ras en kenmerken die relevant zijn. Ik maak dat in een oude versie van Word en als zo een fiche klaar is, zet ik ze even om naar een PDF zodat ik ze ook op mijn telefoon snel even kan raadplegen.
    - Natuurlijk maak ik ook een soort plattegrondje om snel te zien waar wat staat.
     
    Door schade en schande wordt een mens wijzer en hoewel het veel werk is, maak ik van elke boom en struik ook een keramiek-naamkaartje. Die komt met een stukje bindbuis aan de stok of een stevige tak te hangen....dat is ook voor kijkers en bezoekers leuk. 
    Mijn vrouw boetseert en draait met keramiek, meestal steengoed dat rond 1250 graden gebakken moet worden,  en heeft een oventje daarvoor. Haar afvalklei spaart ze voor mij op en ik pers daarvan blokjes. Met een houten pen kras ik daarin de naam van een boom. En natuurlijk boor ik een gaatje om het later te kunnen ophangen. Na een aantal dagen drogen en bijwerken vul ik de uitgekraste letters met een gekleurd engobe-mengsel. (Kleipoeder gemengd met zwart of ander donker pigment). Dat moet een paar weekjes goed drogen en wordt meegebakken in de oven tijdens een zogenaamde biscuitbak (900 a 100 graden). Dan is het al behoorlijk hard. Daarna wordt de voorzijde en achterzijde nog een keer bestreken met transparante glazuur en nogmaals meegebakken tot steen op 1200 a 1250 graden. Het is al met al veel werk, maar het resultaat is een naamkaartje dat bijna niet kapot kan en ook na vele jaren goed leesbaar blijft.  Zelfs als het valt op de bodem zal het zelden breken en door het gewicht ook niet wegwaaien.
     
     






  7. weknow
    Ik beloof dat er foto's komen. Nu even bijhouden, wat ik gedaan heb.
     
    Foliekas opgezet.
    Begin deze week hebben we de foliekas (4x2x2 meter) geplaatst. Stevig verankerd. Folie rondom recht ingegraven. Gezorgd dat er zo weinig mogelijk spanning kan komen op de ritsen. Hoop dat het frame zeker 10 jaar goed blijft en de folie toch een jaar of 3 a 4 meegaat. Dat is te vervangen dan. Op die manier zou het toch een goed en betaalbare oplossing zijn voor een lang gekoesterde wens. Toen we klaar waren met de bouw van de kas, moest ik toch even slikken. Zo veel ruimte en mogelijkheden die ik zo maar even daarmee heb.
     
    Zaaien.
    In de kas gezaaid en voorgezaaid:
    - een diepe vierkante bloembak met zomerwortelen Nantes 2
    - In de grond: enkele rijtjes radijs (zaad van Fred: eigen oogst) Vroege prei (geen ras aangegeven) met de bedoeling om begin mei uit te kunnen planten, voordat vruchtgewassen in de kas komen.
    - Kleine bakjes met beetje bataviasla en andijvie (Eminence) voor vroege teelt in de kas.
    - 15 tuinbonen (Aqua Dulce)
  8. weknow
    Indeling en aanleg
    Moestuin is nu bijna geheel voorzien van een toplaag compost. Alles opnieuw ingedeeld en vaste paden opnieuw gelegd bovenop een flinke laag compost van de milieustraat. Naast de vaste gedeelten met fruitbomen en fruitstruiken en wat doorlevende groenten en vaste kruiden, zijn er wat kleine reststukjes op minder gunstige plaatsen. Ook is er een stuk gereserveerd voor de polytunnel, die - nog ingepakt - klaarstaat om op te zetten. Daarnaast kom ik aan 26 vakken van steeds ongeveer 3 m2 a 3,5 als bedden. Van de eerste 2 jaar weet ik nu nog wel, wat ik waar geteeld heb. Nu wordt het dus tijd voor een wissel-teeltplan.
     
    Als het volgende week een mooie, niet te winderige, dag is, gaan we de polytunnel plaatsen. Ik verheug me er erg op, omdat ik dan pas serieus kan beginnen met voorzaaien van de meeste soorten. Door het mooie weer heb ik het gevoel te moeten opschieten daarmee. Maar mijn verstand zegt dat ik eigenlijk nog tijd genoeg heb. Nu is het nog erg behelpen.
     
    Voorzaaien en zaailingen.
    In de keuken op een board onder een lichtkoepel staan nu de paprika's en pepers en een soort knolselderij en bleekselderij. De selderie-plantjes zijn goed gekiemd sinds 2 dagen. 3 soorten kleine paprika's ook ineens sinds gisteren (alle 3 van zelfgeoogst zaad van mij enn anderen: Zou het waar zijn dat dat beter kiemt dan gekochte zaden....ook van anderen vernam ik die ervaring?) Ook staat er een bakje met 2 soorten waar ik weinig van verwachtte, omdat het zaad erg snel haar kiemkracht verliest.: Chinese bieslook en Zwartmoeskervel, waarvan ik nog enkele zaden vond in de Blijde-zaden-doos. De Chinese bieslook kiemt goed en van de zwartmoeskervel zijn zo waar 2 zaden uitgekomen. Grappig om te zien dat die met een dubbele steel kiemen! Nog nooit eerder gezien! Ben er erg blij mee, want er is moeilijk aan te komen en in koude winters bevriest de plant, zoals afgelopen winter de mooie die ik van Hugo d'Hooghe had gekocht. Een heel oude groente, nog van de Romeinen, die een lekker alternatief is voor bladselderij en in duinstreken, vrij zeldzaam, ook nog wild voorkomt. Als het me lukt om 1 plant dit seizoen te laten bloeien, dan kan ik volop zaad oogsten ook voor anderen. Hij zaait zich blijkbaar makkelijk uit ook in de tuin dan.
     
    In de platte bak in de moestuin staan vanaf december bakjes met kou-kiemers (bolgewassen, struiken en planten waarvan ik o.a. zaad van Tuinkabouter via haar website bestelde). Ook gezaaide perkelpitten staan er. Dat bakje is open, want er waren er 5 of 6 gekiemd in de koelkast. Verleden week is het er ingeregend en de opkomende boompjes stonden in het water te verdrinken: Ik heb het zo goed mogelijk afgegoten en met nieuwe potgrond wat aangevuld. Hoop dat ze geen schade hebben opgelopen en dat ik er snel genoeg bij was. 2 soorten radijs gezaaid in de platte bak: Gaudry en Bel Image, alsmede wat Little Gem-sla, zomerprei Hilari en Oriental Mix bladgroenten. Ook staan er sinds gisteren 10 wc-rolletjes met voorgezaaide duivenbonen, afkomstig van Jasmin. Ben erg benieuwd om die eens te kunnen proeven!
     
    Rabarber en aardbeien
    Verder een rabarberplant die ik al lang wilde, gevonden bij Van der Wal: "Red Champagne".....blijkbaar de minst zure variëteit die er bestaat. Omdat de plant niet meer is dan een scheut in wat losse turf, zonder zichtbare wortels, heb ik ze in een grote pot met potgrond opgepot en nog even in de platte bak gezet. Als ze aan de groei is en ook goed geworteld, gaat ze in de grond. Eerste oogst naar verwachting in 2016 (hoewel ik toch wel al een of 2 stelen wil proeven volgend seizoen als het even kan )
    2 x 10 erg mooie wortelgoed aardbeienplanten staan ook in de grond. 10 x van het ras Florence ( = laat Engels en niet zo ziektegevoelig ras) en 10 x Frau Mieze Schindler (Frambozenaardbei). Met de soorten die ik al had (7x Garaguet van Bit, 2x de bonk van Appelvrouw, 20 x planten gekregen van buurman die ze weer van een commerciële aardbeienkweker kreeg van het ras dat deze voor de handel kweekt: Erg lekker en behoorlijke opbrengst in 2013: eerste jaar, Een Ostara-doordrager van Bit en nog 8 uitlopers van de doordragers die nog in de tuin stonden toen ik ze overnam, maar sindsdien nog niets gedragen hebben) een hele collectie. Ze staan her en der in de tuin: hoop dat er een de Frau Miezes wil bevruchten...afwachten dus!
  9. weknow
    Alles staat klaar om te zaaien vanavond en morgen. Paprika's en pepers en bleek- + knolselderij. Moet het nu nog even binnen doen onder een lichtkoepel in de keuken. Maar als volgende week de folietunnel komt, gaat de selderij na opkomst al vrij snel daarheen verhuizen.
     
    - Paprika Yolo Wonder (2 a 3 zaden. Heb aan 1 of 2 planten genoeg van deze vrij grote. Niet meer plek ervoor, want moet in de tunnelserre komen)
    - Paprika California Wonder (zelfde verhaal)
    - Paprika Corno di Toro Rosso (idem)
     
    Dan de dwergsoorten paprika: Daarvan zaai ik er elk ca. 10. Heb nog 2 tunnels van 90 cm. hoog en een daarvan wordt voor 2/3 gevuld met kleinblijvende paprika's + een van elk in een pot en enkele planten in de volle grond, zeer beschut. De vroegste en lekkerste een of twee soorten wil ik dan aanhouden. In het seizoen 2013 had ik 3 soorten gezaaid: De California Wonder en Corno di Toro Rosso hebben toen welgeteld 0 oogstbare paprika's geleverd. Dat lag zeker ook aan mijn matige teelt-techniek. Maar de Minibell Red ging stukken beter: Van 6 planten toch een 30 a 35 kleine paprika's geoogst. Deze 4 soorten met dwergplanten van 50 a 60 cm. staan op het programma:
    - Minibell Red
    - (Sweet) Orange Baby
    - Strawberry
    - Doe Hill
    Dan heb ik nog 2 vrij milde pepers. Ik hou niet zo van scherp eten, maar wil het toch graag eens proberen om te kweken. Als het lukt, wie weet dat ik ze toch wel kan waarderen. En anders kan ik er vast anderen blij mee maken. Ik zaai er van elk 3.
    - Lombardo Blijft ca. 60 cm. hoog.
    - Yalova Yaglik Deze wordt groot en moet dus in de kas.
     
    Met de selderij, zeker de knolselderij, ben ik al wat laat. Op de zakjes staat weliswaar dat vanaf maart gezaaid kan worden, maar in mijn ervaring is januari beter. Die dingen groeien zo langzaam in het begin en ik wil eind mei/begin juni toch graag flinke planten kunnen uitplanten. Maar aangezien ik binnen geen minder warme en voldoende lichte plaats heb om ze na het kiemen verder op te kweken, moest ik wachten. Nu kunnen ze na opkomst naar het kasje verhuizen. Verleden jaar ging de eigen teelt boven verwachting erg goed. Ik had toen het ras Giant Prague = Praagse reuzen. De smaak was zo veel beter, zoeter en kruidiger, als die grote knollen die ik wel eens op de markt of in de supermarkt kocht voorheen. Dat was een ras met lang loof. Nu heb ik 2 rassen: Monarch en Dolvi. Dolvi heeft korter loof en Monarch is meer van het langlooftype. Ik wil ze naast elkaar opkweken om zelf de ontwikkeling en smaak van beide types beter te kunnen vergelijken. 6 a 8 knollen van elk is genoeg, dus met wat geluk kan ik wat jonge plantjes uitdelen.
    Bleekselderij wordt voor mij de eerste keer. Ik heb het ras Goudgele Zelfblekende. (Omdat het moeten aanaarden van de planten me niet zo aantrekt Benieuwd hoe dat in de praktijk zal gaan). Omdat de oogst eind oktober klaar moet zijn en niet bewaarbaar is, heb ik aan 5 a 6 planten genoeg.
  10. weknow
    Aan begin van seizoen 3 begint de moestuin langzaam de vorm te krijgen, die ik graag wil. Ongeveer een kwart had ik als grasveld ingezaaid. Dat is de afgelopen maanden met bruin karton en een laag compost bij de tuin getrokken.
     
    Nog enkele grote projecten te verwezenlijken de komende weken:
     
    - Aansluiting van een 1000-liter vat op de waterafvoer van nabijliggende garages. Er komt ruim 60m2 dakoppervlak via oude pijpen en buizen naar een put in mijn tuin, die dan weer via ondergrondse buizen naar de sloot loopt. Jammer om dat water niet te gebruiken. De huidige constructie is een rommeltje. Dan meteen maar verbeteren en renoveren. Het laatste stuk is een zware asbest pijp van 2,5 meter, die ik in ieder geval weg wil. (speciale inpak folie ligt al klaar, met een aanhangwagen naar de milieustraat.) Nieuwe 8 cm pijpen langs de muur naar het vat. Daarin komt een overloop direct naar het bestaande putje.
    - Nog enkele aanhangwagens compost halen bij de milieustraat en daarmee bedden mulchen en ophogen. Paden en "stepping stones" van trottoirtegels ophogen. Dan kan ik in ca. 16 bedden denken van ongeveer gelijke grootte en ook beter bijhouden wat, wanneer, waar geteeld is/wordt en wisselteelt toepassen.
    - Een foliekas van 2 x 4 meter. Meer zat er financieel niet in.
    - Als het lukt een verplaatsbaar afdak voor de tomaten. Zie https://www.moestuinforum.nl/tomatenafdak-wie-bedenkt-ontwerpt-iets-praktisch-t12218.html
     
    Hier enkele foto's die een overzicht/indruk geven van hoe de tuin momenteel is. Oppervlakte is ca. 180 m2.
     

     

  11. weknow
    Ik ben niet zo goed in alles precies noteren. Zou wel beter zijn. Precies opschrijven welk ras fruit waar staat, welke rassen bonen, peulen, bieten, aardappels enz. je waar zet, wanneer, hoe het ging, welke teeltmaatregelen je nam.... dat soort dingen. Veel weet ik nog wel "ongeveer", maar wat meer discipline hierin zou toch wel voordelen hebben. Nu is mijn "archief" vaak niet meer dan wat bewaarde zaadzakjes en labeltjes en veel herinneringen (die met de tijd vervagen).
     
    Voor mij zou het bijhouden van een blogje op dit Moestuinseizoen wel kunnen helpen. Twee vliegen in een klap. Anderen mogen meekijken...en dat ze kunnen meekijken, dat verplicht mij om het ook een beetje te verzorgen, wat ik hier schrijf en laat zien. En voor mezelf is het ook een soort "notitieboekje".
     
    Bijvoorbeeld dat ik 3 weken geleden 5 laagstamappelboompjes geplant heb. Nu hangen de naamkaartjes er nog aan: van links naar recht: Reinette de Waleffe (RGF); Santana (M9 lic); Radoux (RGF); Esschling en Colapuis (FNR). Ook al blaast de wind die labeltjes weg, ik kan het hier dus opzoeken. Maar het fruit en de appels, die bewaar ik voor een andere keer...als er aan de struiken wat meer te zien is dan de kale, lichtgesnoeide, takken.
     
    Nu wat foto's van enkele gewassen die nog/al in de tuin staan. Een zachte winter met nog vrij veel fris "groen".
     
     
    De winteruien Radar. Jammer dat ik ze binnenkort allemaal moet verplanten, want ze staan waar het tunnelkasje moet komen.

     
    De veldsla in de kleine platte bak. Die staat ook in de weg. Maar volgende week wordt er gedund (en een eerste portie gegeten) en dan enkele weken later de rest.


     
    De Chinese bieslook moet verplant. Een stukje is dan voor Piroska.

    Ik had het niet verwacht dat het geoogste zaad dat ik er binnen van zaaide toch zou gaan kiemen. Maar die beginnen net boven te piepen.
    En nu blijken er ook spontane zaailingen boven te komen, die (rode kleur aan schacht) waarschijnlijk ook van die "Knoflookbieslook" zijn...even afwachten, maar ik ga ze toch oppotten. Is ook een mooie plant in de siertuin!

     
     
    Twee stekjes van Eeuwig Moes, die ik in september van Jorieke kreeg op de MTFD, staan er fris op. Een groene en een bonte met witte randen. De jonge blaadjes zijn zelfs lekker direct van het plantje! Ik moet ze wel iets ruimer zetten en dus verplanten.


     
    2 foto's van oerprei of "doorlevende prei", zoals ze in Vlaanderen zeggen.
    De bovenste foto is van de bolletjes die in augustus zijn uitgeplant.
    De onderste foto laat zaailingen zien, die in maart 2013 zijn gezaaid.
     


     
    Koolzaad als groenbemester in rijen. Er komen bloemknoppen in, dus komende weken zullen ze weg-geschoffeld moeten worden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...