Mijn tuinen
Misschien toch wel handig, dit forum om eindelijk soms iets te kunnen delen van waarmee ik zoal bezig ben.
Sinds kort zal dat zijn in 3 tuinen.
Tuin 1. De tuin aan huis.....sinds ruim 35 jaar onze achtertuin van ca 350 m2....waar we graag vertoeven....en net als je het poortje uitloopt een moestuin van 180m2 die sinds 2012 is aangelegd geinspireerd door de No-dig benadering van Charles Dowding.
Tuin 0 Helaas is de grote bostuin van 2 ha., welke ik gedurende 9 jaar voor een ander bijhield maar waar ik ook veel ruimte had voor het ontwikkelen en uitproberen van een eigen ecologische aanpak en experimenten met bodem, droogte, schaduw en heel veel fruit, sinds enkele maanden weggevallen. Daar stonden intussen 100en struiken en bomen en heel veel fruit. Een klein deel gekocht, maar het overgrote deel via enten, stekken en zaaien met materiaal dat ik met mensen overal en soms over heel de wereld kon uitwisselen zelf opgekweekt. Daarin zat veel tijd, liefde en vriendschap. Een collectie met van alles dat me bijzonder genoeg leek om mee verder te experimenteren of in stand te proberen houden of om mee nader kennis te maken. Door voortdurend respectloos gedrag van de eigenaar van het gebied ben ik er met veel pijn in het hart weggegaan en heb ik maar een deel mee kunnen nemen....vooral de dingen die me het meest aan het hart liggen en wat niet te groot en met een kleine aanhanger te verplaatsen was. Ik heb een lijst gemaakt van de planten die ik moest achterlaten waarvan ik binnenkort nog een keer enthout of stekken wil gaan nemen om daarmee nog een nieuw begin te kunnen maken. Dan sluit ik er voorgoed een gordijn voor.
Ik heb veel geluk gehad, dat ik snel enkele fijne mogelijkheden heb gevonden om op kleinere schaal, maar wel voor de langere termijn, weer iets op te gaan bouwen in 2 nieuwe tuinen...nr 2 en 3.
Tuin 2. Een kleinere beschutte tuin van 300 m2 waar ik o.a. fruitbomen kan planten en onderhouden inhet dorpje Groede. De eigenaren hebben geen tijd om iets in hun tuin te doen en de afspraak is dat ik fruitopbrengst met hen zal delen. Een mooie plek voor o.a. wat meer warmteminnende soorten. Verbeteren van de bodem zal er nog tijd en werk vragen, maar er is een mooi begin op een stukje grond dat al een langere tijd nogal ecologsich is gebruikt.
Tuin 3. Maar ik sprong helemaal een gat in de lucht toen ik de kans kreeg om bij een gekend Michelin-sterrenrestaurant op een 8 km. van mijn huis een stuk van hun grond te gebruiken voor aanplant van fruit. Bij het restaurant hoort een tuin waar ze op biologische wijze groenten, bloemen en kruiden kweken voor hun gerechten. Maar die was groter dan ze aankonden en een stuk lag al enige tijd ongebruikt. Daar kan ik naar eigen inzicht een fruittuin inrichten en onderhouden. De verwachtte tegenprestatie is klein, maar de verwachte samenwerking erg leuk. Er staan een 30-tal appel en perenboompjes en een 25-tal bessenstruiken die nauwelijks zijn onderhouden....die moet nieuw leven ingeblazen worden zodat ze weer voor het restaurant gebruikt kunnen worden. Een aardje mijn mijn vaartje natuurlijk. Bovendien zijn de chef en zijn koks nieuwsgierig naar wat mijn tuin gaat brengen en opleveren...niet om het te gebruiken zozeer, maar meer om nieuwe soorten, smaken, culinaire mogelijkheden te ontdekken. In "mijn" gebied daar, van een 1400 m2, ben ik sinds een aantal weken druk bezig met verhuisde en ook wat nieuw aangekochte boompjes die in dit concept passen een nieuw paradijsje te bouwen. De nadruk ligt op wat minder bekend is vooral en culinair interessant zou kunnen zijn. Hoewel ik zeker geen chef-ambities en laat staan die kwaliteiten heb, hoort het bereiden ,proeven en iets lekkers maken van wat ik kweek bij mijn passie. De tuin ligt heel open, enkele honderden meters hooguit van de monding van de Westerschelde op goede zware Zeeuwse klei, maar is met goed verstand voorbereid (goed gedraineerd en bodem verzorgd met ingezaaide klaversoorten en wilde bloemen) en daarmee prima om te toveren tot een echt ecologische, gezonde en vruchtbare bodem. Heerlijk om er te vertoeven en een hele fijne samenwerking.
Wordt vervolgd met verhalen en foto's!
Edited by weknow
- 8
7 Comments
Recommended Comments