Jump to content
 • entries
  11
 • comments
  23
 • views
  4,022

Abrikozen oogst. (ofwel: de toch niet zo dwerg abrikoos van de Gamma) deel 1


weknow

738 views

Ik ben een fruitliefhebber. Als ik een top-zoveel zou moeten maken van welk fruit ik echt het lekkerste vind....ik denk dat abrikoos zou winnen. Maar dan alleen de abrikoos die je net-goed-rijp van eigen boom kunt eten. Abrikozen rijpen na de pluk nauwelijks verder. Die je in de winkel kunt kopen worden, zoals zowat alle fruit helaas, onrijp geplukt. In het beste geval smaken die redelijk. Vaker zijn ze of hard en niet op smaak of te rijp en melig. (Wil je toch eens proberen en veel kans op heel redelijke en niet te dure,  koop dan die van vroeg in het seizoen, zo half juni. Persoonlijk vind ik dat ze dan bij de Lidl nog de beste hebben die ik dan kocht.

 

Maar alles wat ik in de winkel ooit kocht aan abrikozen, valt in het niet bij een precies goede van eigen boom. Zo een is lekkerder dan het lekkerste snoepje! 

 

Mijn eerste 4 abrikozenbomen kocht ik een jaar of 7 geleden bij kwekerij de Linde in Kemmel in het verre Vlaamse Heuvelland. Nog steeds vind ik dit een van de beste fruitboomkwekers die ik ken....hoge kwaliteit, goed en groot assortiment met gezonde en meestal oude en beproefde rassen, niet duur en geeft echt kundig advies en werkt ecologisch. Nadeel is dat je vooraf moet bestellen en zelf ophalen dat er ter plekke weinig uit te zoeken is. In de cataloog stonden, toen, 4 rassen (dat was meer dan ik waar dan ook aantrof toen!) en die heb ik allemaal besteld. Het waren er 3 voor mijn voormalige bostuin: Hongaarse, Bredase en Tros Oranje. En eentje voor onze achtertuin: ras Royal.

 

In mijn voormalige bostuin, die ik heb moeten achterlaten, droeg de Bredase 2 seizoenen terug een 15-tal vruchten en verleden jaar voor het eerst volop. Meer dan de helft van het fruit viel ten prooi aan monillia door natte zomer en ook omdat ik er maar 1 of 2 keer per week kwam. De Tros Oranje groeide veel minder sterk en had verleden jaar enkele kleine vruchten. De Hongaarse was na 2 seizoenen helaas dood. Gelukkig droeg de Royal die aan huis in de tuin staat, wel al een aantal jaren. Nooit heel veel....tussen de 20 en 40 vruchten, waarvan ongeveer de helft bleef hangen tot rijp.....maar dan -per stuk steeds eerlijk gehalveerd zeer bewust werden genoten. Ook nu hangen er nog een 20-tal vruchten....maar voor die gaan rijpen, zijn we zeker 3 a 4 weken verder. Hier een paar foto's van de Royal-boom en de vruchten in 2021.

 

385567493_abrikoosRoyalboomWhatsAppImage2021-07-30at16_19_54.thumb.jpeg.ba6822347adcfcba8058b0a64a22f446.jpeg393995774_abrikoosRoyalWhatsAppImage2021-07-30at15_27_09.thumb.jpeg.fc17e5a5a45b7430cd06c1978fc9d208.jpeg

Edited by weknow

 • Like 3

2 Comments


Recommended Comments

Een plus van abrikoos is ook het mooie blad, en de de gezondheid van de boom. Daarom inderdaad heel geschikt voor de huistuin

 

Ik ben benieuwd wat je voorkeur heeft qua smaak. Of hebben de andere boompjes daarvoor te kort gestaan?

 

Ik heb een Tros Oranje twee jaar staan, en hij geeft dit jaar een tiental vruchten. Ik had dat niet zo snel verwacht. Nu ik je verhaal lees, is dat ook snel. Ik denk wel dat vogelafscherming nodig is?

 • Like 1
Link to comment

Inderdaad ook een mooie boom, fre3ke...vooral het jonge blad met de rode nerf en bijna transparante lichtgroene bladeren. Meestal hebben ook de wortels een wat rode tint overigens. De beste smaak van mijn eigen oude rassen bomen heeft ongetwijfeld de Royal. Bredase wordt al snel melig en ook Tros oranje is meer voor verwerking. Voor gezondere bomen en lekkerdere smaken zou ik toch echt nieuwere rassen kiezen. Royal is als ouder ras wel heel lekker, maar de opbrengst is niet zo groot en de vruchten zien er met al die barsten niet geweldig uit. Maar in de mond is de smaak super. Enkele jaren terug heb ik bij Windindewilgen in Lelystad diverse nieuwe rassen geproefd, had toen zelf nog geen eigen oogst,  en daar ben ik echt een fan geworden. Ondanks dat je sommeige jaren weinig of geen oogst zult hebben, zou ik voor wie fruit wil aanplanten in de volle grond veel meer een abrikoos dan een perzik adviseren. Alleen al vanwege krulziekte dat bij perzik toch altijd een zorg blijft en waar een abrikoos geen enkele last van heeft. 

 • Thanks 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...