Tussenstand 19 februari 2014
Indeling en aanleg
Moestuin is nu bijna geheel voorzien van een toplaag compost. Alles opnieuw ingedeeld en vaste paden opnieuw gelegd bovenop een flinke laag compost van de milieustraat. Naast de vaste gedeelten met fruitbomen en fruitstruiken en wat doorlevende groenten en vaste kruiden, zijn er wat kleine reststukjes op minder gunstige plaatsen. Ook is er een stuk gereserveerd voor de polytunnel, die - nog ingepakt - klaarstaat om op te zetten. Daarnaast kom ik aan 26 vakken van steeds ongeveer 3 m2 a 3,5 als bedden. Van de eerste 2 jaar weet ik nu nog wel, wat ik waar geteeld heb. Nu wordt het dus tijd voor een wissel-teeltplan.
Als het volgende week een mooie, niet te winderige, dag is, gaan we de polytunnel plaatsen. Ik verheug me er erg op, omdat ik dan pas serieus kan beginnen met voorzaaien van de meeste soorten. Door het mooie weer heb ik het gevoel te moeten opschieten daarmee. Maar mijn verstand zegt dat ik eigenlijk nog tijd genoeg heb. Nu is het nog erg behelpen.
Voorzaaien en zaailingen.
In de keuken op een board onder een lichtkoepel staan nu de paprika's en pepers en een soort knolselderij en bleekselderij. De selderie-plantjes zijn goed gekiemd sinds 2 dagen. 3 soorten kleine paprika's ook ineens sinds gisteren (alle 3 van zelfgeoogst zaad van mij enn anderen: Zou het waar zijn dat dat beter kiemt dan gekochte zaden....ook van anderen vernam ik die ervaring?) Ook staat er een bakje met 2 soorten waar ik weinig van verwachtte, omdat het zaad erg snel haar kiemkracht verliest.: Chinese bieslook en Zwartmoeskervel, waarvan ik nog enkele zaden vond in de Blijde-zaden-doos. De Chinese bieslook kiemt goed en van de zwartmoeskervel zijn zo waar 2 zaden uitgekomen. Grappig om te zien dat die met een dubbele steel kiemen! Nog nooit eerder gezien! Ben er erg blij mee, want er is moeilijk aan te komen en in koude winters bevriest de plant, zoals afgelopen winter de mooie die ik van Hugo d'Hooghe had gekocht. Een heel oude groente, nog van de Romeinen, die een lekker alternatief is voor bladselderij en in duinstreken, vrij zeldzaam, ook nog wild voorkomt. Als het me lukt om 1 plant dit seizoen te laten bloeien, dan kan ik volop zaad oogsten ook voor anderen. Hij zaait zich blijkbaar makkelijk uit ook in de tuin dan.
In de platte bak in de moestuin staan vanaf december bakjes met kou-kiemers (bolgewassen, struiken en planten waarvan ik o.a. zaad van Tuinkabouter via haar website bestelde). Ook gezaaide perkelpitten staan er. Dat bakje is open, want er waren er 5 of 6 gekiemd in de koelkast. Verleden week is het er ingeregend en de opkomende boompjes stonden in het water te verdrinken: Ik heb het zo goed mogelijk afgegoten en met nieuwe potgrond wat aangevuld. Hoop dat ze geen schade hebben opgelopen en dat ik er snel genoeg bij was. 2 soorten radijs gezaaid in de platte bak: Gaudry en Bel Image, alsmede wat Little Gem-sla, zomerprei Hilari en Oriental Mix bladgroenten. Ook staan er sinds gisteren 10 wc-rolletjes met voorgezaaide duivenbonen, afkomstig van Jasmin. Ben erg benieuwd om die eens te kunnen proeven!
Rabarber en aardbeien
Verder een rabarberplant die ik al lang wilde, gevonden bij Van der Wal: "Red Champagne".....blijkbaar de minst zure variëteit die er bestaat. Omdat de plant niet meer is dan een scheut in wat losse turf, zonder zichtbare wortels, heb ik ze in een grote pot met potgrond opgepot en nog even in de platte bak gezet. Als ze aan de groei is en ook goed geworteld, gaat ze in de grond. Eerste oogst naar verwachting in 2016 (hoewel ik toch wel al een of 2 stelen wil proeven volgend seizoen als het even kan )
2 x 10 erg mooie wortelgoed aardbeienplanten staan ook in de grond. 10 x van het ras Florence ( = laat Engels en niet zo ziektegevoelig ras) en 10 x Frau Mieze Schindler (Frambozenaardbei). Met de soorten die ik al had (7x Garaguet van Bit, 2x de bonk van Appelvrouw, 20 x planten gekregen van buurman die ze weer van een commerciële aardbeienkweker kreeg van het ras dat deze voor de handel kweekt: Erg lekker en behoorlijke opbrengst in 2013: eerste jaar, Een Ostara-doordrager van Bit en nog 8 uitlopers van de doordragers die nog in de tuin stonden toen ik ze overnam, maar sindsdien nog niets gedragen hebben) een hele collectie. Ze staan her en der in de tuin: hoop dat er een de Frau Miezes wil bevruchten...afwachten dus!
2 Comments
Recommended Comments