Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Goldfish

Moderators
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. 3 graden is prima, zolang t maar niet vriest. Ik zou ze ook in mijn schuur doen, ware het niet dat dat schuurtje bij mij vochtig is en een broeinest van schimmels.
  2. Ik bewaar ze droog en donker op een koele zolder (12-15graden), dan lopen exemplaren die geplukt zijn in november begin februari spontaan uit. Maar de ene chayote is de andere niet, dus wie plek heeft in zijn/haar koelkast speelt op veilig. Om te voorkomen dat je een plant met ranken van 2 meter moet gaan afharden, zou ik die (ook) pas in februari gaan oppotten. Afharden moet je, is mijn ervaring, iets voorzichtig(er) aanpakken als tomaten. Dus niet maar 2 of 3x een ochtendje zon en een keertje een nacht buiten blijven, en dan alles in volle grond gooien.
  3. Dit jaar (na een eerdere mislukte poging) in Gouda, open standplaats (klimmend in een Uiensoepboom), 5 gladde vruchten geoogst. Een gestekelde elders op het complex leverde zeker 8x zo veel vrucht op.
  4. Veelbelovend resultaat @redzebra !
  5. Goldfish reageerde op redzebra's topic in Groente
    Het gaat maar door met die Sunviva's. Woensdag nog een handje kunnen oogsten in de open lucht.
  6. Omdat de gestekelde minder warmte nodig heeft dan de gladde zodat je ook in een hele matige zomer op oogst mag rekenen. Ik kan overigens met een beetje geluk wel aan die gestekelde chayotes komen (namelijk een deel van de opbrengst van de oogst van iemand op de volkstuin die van mij een chayote kreeg in het voorjaar). De gestekelde schijnt bovendien iets meer smaak te hebben dan de gladde. Ik heb dit jaar beide soorten ter beschikking maar moet een gladde nog een keer zien op te eten.
  7. @Fruittuin17 Ik zal foto's maken en per privé bericht met u delen. Voor transport zullen ze wel flink teruggesnoeid moeten worden, wat geen enkel kwaad kan. Wel zou ik daarmee wachten tot dat de planten meer in winterrust zijn over een paar weken. Ze zijn bijna 10 jaar oud en geven al jaren vrucht. Het kan wel dat ze dan in 2026 een ronde overslaan om te herstellen.
  8. Ik had gelijktijdig Adam en die nog rijker en langer bloeiende eigen selectie van die Belgische kenner, dus ik kan daar helaas niets over zeggen. In elk geval is Adam prima in staat om de huidige twee andere planten te bestuiven.
  9. Met 8 rassen, die ik overwegend kweekte in grote potten op een dakterras op het Noord-Noord-Oosten. Maar inmiddels heb ik daar het meeste van verkocht. Ik heb nu sinds een jaar of 7 er drie over in volle grond (en dan 2.5 meter hoog getopt): Sentyabraskaya ("september", ) waarvan inderdaad de vruchten wat later rijpen dan die het andere vrouwtje (Ananasnaya) dat - zoals alle andere Kolomikta - wel rijpt in juli/augustus. Met een standaard mannetje (Adam) als bestuiving er tussen in. Ik heb in het verleden echter o.a. een man gehad afkomstig van de Belgische kenner en veredelaar Christiaan de Kezel en de Vitakola, de vrucht variëteit van de Tsjechische veredelaar Jan Kola. Via een Google Translate en een soort Moestuinforum met een behulpzame dame uit Litouwen heb ik ook rassen kunnen kopen die regelmatig aangeboden werden op een marktje bij de Botanische Tuin van Kaunas. De namen daarvan ben ik na al die jaren echter vergeten en de planten zijn niet meer bij mij. Via een Poolse website had ik trouwens de semi-zelfbestuivende Dr Szymanowski staan, die viel op vanwege de verkleuring. Vanwege het veranderen van mijn achtertuin overweeg ik voorzichtig overigens om afscheid te nemen van de laatste drie Siberische kiwibessen, met pijn in het hart, dat wel.
  10. Siberische kiwibessen zijn minstens gelijkwaardig aan (Chinese) kiwibessen qua smaak en vaak nog wat aromatischer.
  11. Via Duitse webwinkels koop je een trio (v v m) van Kolomikta al voor 30 euro.
  12. Kiwibessen groeien van nature in bosranden, sommige familieleden tot wel 25 meter hoog. Dus gefilterd licht en wat direct licht. Issai (wat een kruising is van een kiwibes met een andere kiwiachtige) geeft hoog zomer bij een standplaats op het Zuiden met felle zon geheid wat bladverbranding op. Ik zou voor Oost of West gaan. Ik zou ook een warme muur vermijden, het grootste probleem met kiwibessen is dat ze in begin april al volop uitlopen en laten juist de jonge loten en de bloesem erg gevoelig te zijn voor nachtvorst. Ik heb liever dat de kiwibes 2 weken nog in rust blijft. Full disclosure: mijn Issai staat op het Zuiden en 3 van mijn 9 zuivere kiwibessen op het Westen maar aan een warme muur. Doordat ik een microklimaat heb door de muur en andere bebouwing en het middenin de stad is, heb ik de afgelopen 11 jaar niks te vrezen gehad van late nachtvorst.
  13. Veel ananasguave (met dank aan storm Benjamin), daarnaast tomaat (Britisch Breakfast, Sunviva), Pepers: Lemon, Aji Fantasy, Peppadew, Verder Japanse sierkwee (eetbaar), Yuzu, Satsuma, Meyeri citroen, Szechuan peper, één Nashi peer, twee vijgen en een paar Goji/Boksdoorn bessen.
  14. Dat is vrij normaal is mijn ervaring.
  15. Ze waren allemaal van dit formaat. Ik heb de plant nauwelijks voeding gegeven, misschien dat dit iets uitmaakt.

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.