-
Aantal items
223 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door RedTomato
-
Knot jij bij de knotwilgen alleen de dikke takken en laat jij de sprieten zitten? Wij haalden eigenlijk altijd alles eraf. (elke 3 jaar ongeveer als de dikkere takken een mooi formaat hebben)
-
Ik ga ze ook in de grond zetten als het wat kouder is (las dat afgeraden werd het te doen als het nog te warm is) Maar nu mijn vraag; Ik roteer natuurlijk met mijn planten, na welke groente/plant kan ik het beste knoflook planten? Niet na een look-achtige lijkt me logisch, maar er zal vast een ideale voorganger zijn.
-
Nee, zeker geen wasmot. Is hetzelfde patroon als wat jij hebt. Dus echt op willekeurige plekjes een cel open. Was eerst bang dat het wat anders was, maar werd bevestigd door mede-imkers uit de regio.
-
Ik zag een reportage hoe ze de nesten vinden. Aziatisch vangen en merken, dan kijken hoe snel ze weer terug zijn (op lokmiddel) dan weet je hoe ver het nest is. Dan geef je er eentje een zender en is het een kwestie van volgen. Misschien kunnen we ze zo weg krijgen. Ik heb gelukkig geen last (klopt af) van de aziatische. Maar zelfs de europese is dit jaar rustig. Er zijn er nog geen 's avonds tegen mijn gezicht gevlogen (koplampje, je schrikt je rot) Ik moet ook alle volken bijvoeren. Er is gewoon sinds juli geen dracht meer geweest. Overigens openen mijn bijen ook regelmatig cellen. Maar met de laatste behandeling in juli lag de plank toch goed vol met dode mijten.
-
ik heb even wat aarde opzij geschoven... maar het waren nog 1 haps knollen. Dus over splijten maak ik me geen zorgen inderdaad
-
Hoe groot mogen ze zijn/wanneer heb je kans dat ze gaan splijten? Je ziet in de winkel verschillende formaten.
-
Ik heb dit jaar ook voor het eerst zoete aardappel. En vroeg me dus af, wanneer geoogst moest worden. Ik begrijp dus dat ze voor de vorst eruit moeten?
-
Ik kan je niet echt tips geven over de te gebruiken soort. Maar in mijn winderige gebied doen pronkbonen het super en ze zijn ook nog eens erg lekker!
-
Ik denk niet dat Pia een kleine imker is en als ik haar volkeren zie, zitten daar prima koninginnen in. Als je geen honingverlies wil hebben is dit juist haar tip omdat je volkeren niet te veel bijen en broed afneemt. Maar goed. Ieder zo zijn eigen mening uiteraard. Kan niet zeggen dat het echt lekker liep bij mij. Al kan ik niet klagen over mijn 1e oogst met alle tegenslagen dit jaar.
-
Ik doe het eigenlijk ook de Pia Aumeier manier. Dus 1 raam voer, 1 raam met broed alle stadia en enkele jonge uit de broedkamer erbij. Al mijn koninginnen zijn gekleurd en dus makkelijk te vinden. En een kunstraat of uitgebouwde honingraat erbij. Maar dit jaar was een moeilijk jaar voor afleggers. Gelukkig niet alleen bij mij (wat ik nog kan begrijpen als beginner) maar ook bij de ervaren imkers uit de vereniging.
-
Ga ik ook even met mijn honing spammen. De basis voor het logo heeft mijn dochter gemaakt/getekend. (boom en bijtjes) En vriendin heeft de rest verzorgt. Hoe gaat het met jullie volken? Heb er eentje, die gaat wat moeizaam, is maar klein en moet ik bijvoeren. Ik heb het idee dat ze ook gerooft worden, maar meer dan een kleine ingang geven kan ik volgensmij ook niet doen. Een ander was darrenbroedig, maar ondanks afslaan en een nieuwe koningin, leek het nog niet te lukken. Heb ze als laatste poging verse broed gegeven. Anders mogen ze het kleine volk versterken. De rest gaat goed. Genoeg honing voor de zomer.
-
Bij raathoning is er geen gebruik gemaakt een kunstwand. En het zit dus echt nog met dekselwas en al in een doosje. Wat ik net (dank google) geleerd heb is dat honingraat in een glas honing; blokhonig heet. Ik kan dat alleen maar in de zomer maken, omdat mijn lentehoning te veel koolzaag heeft en in de raat al hard wordt. Heb je lekkere zachte was, is de honing steenhard.
-
Ik heb gister de 1e 2 kleine komkommers geoogst. Dit is een oudere soort met stekels. Mijn zoon vind die zo lekker! Ik ben heel blij met mijn komkommer plantjes. Ondanks de slakken doen ze het goed. Ben er geloof ik maar 1 of 2 verloren.
-
Ik had gister een kleine (of grote) verrassing aan de courgette... daar lag me een joekel van zeker 50 cm, oeps.... die had ik nog niet verwacht. Het is wel tot nu toe de enige. Maar alle pompoenen en courgettes doen goed hun best! Hoewel ik er aardig wat ben verloren dit jaar aan slakken.
-
Hier zie ik vooral baby slakjes tevoorschijn komen. De huisjesslakken zijn er ook nog voltallig. We hebben denk ik wel onze deuk in de vieze oranje naakslakken geslagen geloof ik.
-
Mooie raten! Geniet van je honing! @Mellie Mijn zusje heeft mij al gevraagd of ik geen raathoning wilde regelen voor haar. Misschien doe ik het wel volgens jaar met de 2e oogst.
-
Ik ben ook heel diervriendelijk. Alle dode slakken laat ik liggen (of leg ik opzij neer) voor alle andere dieren die ze graag lusten. En anders dragen ze bij aan de bodemverbetering en helpen ze de plantjes. Maar ze ergens anders uit zetten? Nee, dat zou ik ook niet doen.
-
ernaast (buiten beeld) staan er nog twee. Het heeft zijn nadelen om hem in de moestuin te hebben. Zo vinden mijn bijen het niet leuk als je aan het scheppen bent. (graven) Maar dat is nu niet meer nodig. We hadden heuvels grond liggen die in de bakken moesten. En sommigen zeggen dat bijen grasmaaien niet leuk vinden, maar daar is dit volk gelukkig niet zo fel op. Nu vooral maaien. Maar ik had het idee om niet-vliegende eenden (niet loop-eenden) te houden. Die kunnen niet in de bedden komen (en mijn lage moestuin kan ik dan met een klein omheining afschermen) Ik moet dan nog voor een zwemvijvertje zorgen en dan kunnen ze lekker al het gras ertussen op knabbelen, maar niet in de bedden komen. En de slakken opeten.
-
We zijn bijna klaar met de moestuin! In ieder geval met de inrichting ervan. We hebben een pergola gemaakt waar 2 druiven mogen klimmen, maar deze is ook bedoelt voor klimgroenten. Daar zal natuurlijk elk jaar wat anders worden gepland. Er komt verhoogt bed voor te staan. Dezelfde als de roestbruine die bovenin de moestuin staat. Tussen het "druiven/pergola" bed en de eestvolgende (waar nu de witte grondzakken in ligt) is ruimte voor mij om werktafels te maken om te preppen of groente te wassen. Zo'n roestig bed komt ook nog in het verlende van de roestkleurige, met wat ruimte ertussen. Daar komt misschien een eendenstal. Maar het kan ook zijn dat deze geheel rechts in de hoek komt (buiten beeld) omdat daar alle slakken vandaan komen.
- 5 reacties
-
- 10
-
-
Ik heb afgelopen weekend ook mooie 17 kilo geoogst! Mix tussen linde en eiken. Zaten flinke kleurverschillen in de honing. Nu behandelen, en klaar maken voor de winter.
-
Ik heb net mijn 2e oogst uit de grond gehaald, deze had ik pas in januari geplant, maar ze waren mooi en groot! Veel mooier dan de oogst van de herfst-geplante knoflook. Nu weet ik dat beie rassen mooi groot kunnen worden, dus weet ik niet waar aan het ligt. Te natte herfst of dat de herfst-batch in een verhoogt bed zat? Nouja, ik ben er in ieder geval blij mee!
-
Probeer eens een poot knoflookpootgoed te gebruiken. Knoflook uit de winkel kan behandeld zijn tegen ontkiemen. Geen idee of dat ook voor biologische knoflook geldt. Maar als dat je eerdere pogingen waren zou ik deze herfst pootgoed proberen.
-
Hier zie ik ook nog enkele zwemen in de buurt. In de lange regenachtige periode zullen de bijen zich wel verveeld hebben. Zitten zoals ik hoor ook allemaal hoog in de bomen. Mijn producerende volk (enige die zo groot is dat het nog zou kunnen zwermen) is schijnbaar nog steeds druk geweest met nectar binnen slepen want ik bleek een bijna volle honingkamer te hebben. Heb ze nog een 2e gegeven zodat ze nog een paar weken kunnen binnenslepen, daarna moet ik kijken hoe ik ze inperk, want als ik de honingkamers weghaal is er plek gebrek en heb ik kans dat ze een zomerzwerm gaan vormen en dat is nogal onwenselijk. Bij mijn afleggers en ingevangen zwermen moest ik juist de voedselvoorraad in de gaten houden. Die waren juist niet sterk genoeg om in de regen periode nectar binnen te halen.
-
Om te vragen wat nu het handigst is? Tijd terug draaien gaat niet, dus wat is gebeurd kan ik toch niet veranderen. Het is niet verplicht om gecertificeerde aardappelen te gebruiken in Duitland. Alleen als je ze wil verkopen en dat doe ik niet. Ik eet ze zelf en plant ze evt weer zelf. Er daar gelden geen beperkingen op (alleen dus als ik ze wil verkopen)
-
Ik heb hier geen NAK pootgoed aangezien ik alles in Duitsland koop. De meeste aardappelen zijn overigens wel gekocht, maar enkelen zijn uit eigen oogst van vorig jaar. Ik heb ze niet express laten zitten maar ook niet weggehaald. Heb tot nu toe nog geen last gehad van de ziekte. Alleen van de stomme coloradokever. Dit is het eerste jaar dat ik het heb en komt volgensmij echt door het vieze natte weer. Hier wordt ook juist in de herfst aardappelen (in ieder geval bij hobbyboeren) gepoot. Heb ik nog niet gedaan hoor, maar ga ik deze herfst wel proberen. Dus zou er geen verschil zijn tussen laten zitten en zelf planten. Behalve dat je niet de pootaardappelen kiest en dat ik van tuin-bed wissel.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.