Jump to content

RedTomato

Members
 • Posts

  52
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @marcelru De stam kun je zien op de 3e foto. Ik kan nog de orginele foto verder inzoomen en hier neerzetten. Edit: inzoom op de stam:
 2. Nr 3 is dezelfde als 2 had meer een foto gemaakt voor de rest van de plant. Bedacht me later dat dat weinig zin had, zo jong als ze zijn. Ik weet niet of nr 1 kers is. het blad ziet er toch erg anders uit als mijn kers. En de klieren lijken verder van het blad af te zitten.
 3. Bij mijn laatste planten bestelling heb ik een b-keus fruit-setje gekocht. Je weet van te voren niet wat je krijgt. Twee plantjes waren makkelijk te herkennen (veenbes en blauwe bes). De andere drie maken het mij erg moeilijk. En ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. De eerste is een boomachtige (nu ca 1+ meter) Nummer 2 en 3 zijn dezelfde... Het blad komt me wel ergens bekend voor... Ze zijn nog erg klein en hebben niet zo veel blad (meer)
 4. Dat vind ik wel erg interessant... ik leg het even voor aan mijn wederhelft... en als dit het wordt moeten we stoeptegels gaan verzamelen.
 5. @AshaiRey Ziet er goed uit! Jammer genoeg mag metselen hier niet (moet verplaatsbaar blijven) en zijn voor de hoogte die ik zoek losse stenen denk ik niet erg handig. Maar zoiets zou ik ook wel willen.
 6. Even vraagje aan de kenners... Ik trek net een (gekochte) paprika uit de koelkast waarbij et lijkt alsof er gangentjes in het vlees zitten. Heeft deze last gehad van ongedierte?
 7. Mijn kippen hebben helaas dit jaar erg slecht gelegd. het begon best goed, maar ik heb nu al 2 maanden geen eieren meer. Ik ben nu aan het kijken om er een winter legger bij te doen. Mijn kippen eten trouwens ook geen rupsen. Had ze vol goede moed bij mijn spruitjes gezet, maar dat hielp dus niet.
 8. @appelvrouw Dat klinkt er dus wel naar dat ik ze niet uit de moestuin kan houden. Want daar zit maar 1 metertje hek omheen.
 9. Ik had ergens gelezen dat afhankelijk van het energylabel het duurzaam is (inclusief productie) om een koelkast te vervangen rond 7 jaar. Mijn eigen koelkast met een leeftijd van 11 jaar, is zeker niet zuinig meer (vergelijkbaar met F) , maar aangezien de hoge kosten van een nieuwe, blijft deze nog wel een aantal jaar. Een nieuwe ( 1350 euro, van vergelijkbare kwaliteit) verbruikt ca 110 KW, dus 140 kW verschil= 60 euro besparing per jaar, dan moet ik die nieuwe wel flink lang aanhouden om die kosten eruit te krijgen. Het is leuk dat ze de kosten afzetten over tig jaar, als koelkasten binnen 6/7 jaar eigenlijk al weer "te veel" verbruiken. Dan moet je de extra (aankoop) kosten ook over 6/7 jaar kunnen afschrijven. En dat gaat me echt niet lukken. En ik (net zoals velen met mij) heb niet de luxe om de duurzame keuze te maken als deze zichzelf niet terug betaald. Dat geld ligt al op het dak Mijn schoonouders zijn overgegaan van gas koken naar inductie en hebben toen ook goed het verschil in gasverbruik bekeken. Nou dat was bijna verwaarloosbaar. Je gebruikt erg weinig gas met koken. Nu zijn natuurlijk alle beetjes meegenomen, maar je kunt sneller gas besparen met slim verwarmen en isoleren in huis. Houtkachels zijn eigenlijk energie neutraal omdat je hernieuwbare energie gebruikt. Vooral op het platte land waar de uitgestoten co2 weer opgenomen kan worden door de natuur. In de stad zijn meestal te veel houtkachels op te weinig groen om alle CO2 op te nemen en is er dus sprake van een onbalans. En het is ook nog eens van belang hoe je aan je hout komt, wat voor koutkachel dat je hebt, of deze bij het huis/de ruimte past etc. Persoonlijk proberen wij (dat deden we pre-crisis ook al) zo min mogelijk afval te produceren. Nemen onze eigen groente zakken mee en haal ik de groente direct bij de boer. De melk tap ik ook bij de boer in glazen flessen. Groente afval gaat naar de kippen of composthoop. We carpoolen zo veel mogelijk etc. En de thermostaat stond altijd al laag, lampen zo veel mogelijk uit en kleding drogen gaat het liefst via zon en wind energie (buiten aan het rek). We zijn zeker nog niet het beste kindje uit de klas. Maar op gegeven moment stopt datgene wat je kunt doen (zonder dat je gaat inleveren op comfort)
 10. Ik heb 1 veld bezaait met mosterzaad om uit te proberen. Dat gaat niet meer bloeien en als het in het voorjaar nog staad ga ik er met de zeis doorheen alvorens ik de volgende plantjes plant.
 11. Als je drainage buizen hebt zou ik zeker voor dieper wortelende groenten toch wel hogere bakken nemen. Wij hebben geen drainage buizen, maar een speciale ondergrond in de bak die kei-hard is (waardoor er een stabiele onderlaag is zodat de paardjes hun beentjes niet breken) daarom moeten wij hogere bakken plaatsen als wij daar willen moestuinieren. Lossere rijbak zand zou zelf eigenlijk wel fijn zijn voor dieper wortelende groenten. Wat je kunt doen is daar een dikkere laag moederaarde in een licht verhoogt bed kunnen plaatsen. Worteldoek zou ik zelf ook rondom de verhoogde bedden doen en niet in het bed zelf. Groenten kunnen diep willen wortelen en je snijdt jezelf in de vingers als je ze tegenhoudt. Als je hogere bakken wilt nemen, moet je goed kijken naar de vulling daarvan. Denk ik aan folie tegen verdampen van water, vocht vast houdende korrels. grof tuinafval als onderlaag etc. Maar daar is veel (vooral amerikaanse) informatie over te vinden. Als je het niet erg vind je bakken af en toe te vernieuwen kun je voor hout gaan, maar dat rot wel binnen 5-10 jaar weg. Dat is het probleem waar wij tegenaan lopen. Wij overwegen daarvoor van die holle bouwblokken. Maar financieel technisch staat dat nog even op hold.
 12. Mag ik jullie ervaringen met het houden van kalkoenen op het erf? Hoe honk vast zijn ze en in hoeverre gaan ze mijn moestuin plunderen? Ik zit te overwegen ze een plekje te geven in de weilanden waar ze ook naar keuze in de wilgen kunnen slapen (2+ dus veilig voor de vos geloof ik) of in de kersen boom. Ik denk niet dat ik ze blij maak met het kippenhok. Ik kan ook in de schapenoverkapping zitstokken monteren. Ze kunnen 6000 m2 scharrelen als ze over het schapengaas hopsen. en meer als ze ook onze tuin erbij nemen.
 13. Bij mij zijn de wortels ook lastig op gang gekomen. Heb geloof ik 3x zoveel gezaaid als er daadwerkelijk is gegroeit tot een mooie wortel. Ik had bij mijn kolen veel te weinig tussenafstand. Hoewel het wel klopte volgens de boekjes ga ik het volgend jaar verder uit elkaar zetten. Nu waren echt kolen helemaal weggedrukt en had ik bijv helemaal geen rode kool. Mijn Brokkoli was vooral geen blad. Mijn aardappelen hadden veel last van ratten. Deze hadden meerdere poot-aardappelen weg gejat, maar ook mijn mais plantjes kapot geknaagt. Later heel veel aardappelen van de oogst aangeknaagt. Mijn bonen zijn ook niet opgekomen.
 14. Ik heb eigenlijk geen last van huisjes slakken. We hebben er genoeg in alle formaten (en ook best groot) maar ik zie er geen grote schade van aan mijn groenten. Ik heb in het begin van het voorjaar best veel slakkenkorrels gestrooid. En nadat mijn aardappelplanten belaagd werden daar ook nog eens extra. Maar sindsdien nauwelijks meer last van de normale naaktslakken. En hebben we nu ook veel tijgerslakken. Sinds ik erachter ben gekomen dat die slakken en hun eitjes eten heb ik mijn familie geïnstrueerd deze te laten leven en heb het idee dat nu mijn tuin in balans is. Want Ik heb nog maar weinig vraatschade door slakken.
 15. Daar ben ik me van bewus. Vorig jaar had ik een setje plantjes met allerlij verschillende. Maar vorig jaar had ik geen goed tomaten jaar. Dit jaar heb ik alleen maar roma's geplant. Eerst weer eens een goed jaar draaien en leren van mijn fouten voordat ik dure setjes (dat waren jonge plantjes) ga kopen. Maar mijn moestuin is ook nog maar beperkt dus moet kiezen wat ik waar plant. Misschien als ik meer ruimte heb dat ik wat meer kan experimenteren. Maar nu had ik al planten te dicht op elkaar (my bad, volgend jaar beter). En we willen de moestuin ook wel uitbreiden.
×
×
 • Create New...