Jump to content

krijnvanleeuwen

Members
 • Posts

  31
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  noord-brabant
 1. Mijn compostbakken verplaatst, ze staan nu naast de kas en is gelijk een afscheiding geworden tussen de gewone tuin en de moestuin Voor de bakken ben ik een terras aan het leggen. De tegels rechts gaan weg en alles word gelijk gelegd aan de kas.
 2. Zo al weer even geleden dat ik een update heb gedaan! In de tussentijd op vakantie geweest en ook nog een vijver aangelegd in de tuin: van dit: 10m3 gegraven: Naar een mooie vijver: Na de vakantie was alles enorm gegroeid dus ook de onkruid! Maar na een dag schoffellen en wieden ziet het er weer strak uit: Testje gedaan met de aardappelen, de linkerrij heb ik gelijk gepoot, de andere twee rijen heb ik eerst 2 weken laten kiemen... Conclusie: Volgende jaar gaat alles gelijk de grond in! De eerste paarse brocolli vormt zich al: Ik heb toch maar wat kolen bijgezaaid in de kas zodat ik het lege deel tussen sla en spinazie kan opvullen. Spinazie laat ik twee rijen staan om zaad uit te telen. Spinazie was weinig meer waarde na mijn vakantie, was al te ver doorgeschoten In de kas vormen de eerste tomaatjes zich al, komkommers, meloenen, aubergines en kousenband groeien langzaam maar zeker ook steeds groter! Kan niet wachten tot de oogstmaanden van de kas! Inmiddels al flink gegeten uit de tuin, al ruim 3 kilo geoogst! Vorig jaar zat ik rond deze tijd al op de 5 kilo maar toen had ik al een aantal aardappelen en knofloken geoogst!
 3. Eindelijk is de lente een beetje begonnen! Mijn zaailingen doen het goed! Bloemkolen en spitskolen staan al in de volle grond en de rode kool en de brocolli zijn al goed gegroeid! Van de week gaat de brocolli ook in de volle grond. Omdat ik vanaf 2 mei drie weken op vakantie ga heb ik wat moeten schuiven in mijn plan, daarom heb ik ook vandaag al alle bonen voorgezaaid zodat ze voor begin mei in de volle grond kunnen. De grootste tomaten en paprikas staan inmiddels ook af te harden in de kas en gaan eind april de grond in! totaal 4 soorten bonen gezaaid (of gelegd) 30 per soort: De tomaten, mooie dikke stengel en al goed in het blad! En de paprika's ernaast, helaas niet veel dit jaar... Volgend jaar maar met de filterzakjes laten kiemen ipv in de grond... Overzichtje van de kas: Radijsjes: Rode kool en Brocolli: Spinazie buiten: Radijs, Rucola, Bloemkool en Spitskool: En de bessenstruiken doen het super, ondanks de verhuizing:
 4. Laten we even uitgaan van een kiloprijs spinazie in de winkel van 4 euro, dan zou je dus 100 euro betalen voor jou 25 kilo spinazie. Alleen krijgt de boer nooit zoveel voor zijn groenten ivm transport, kosten, en winst supermarkt. Op internet heeft iemand bij gehouden dat hij ongeveer 10kilo spinazie per m2 tuin kon telen in een jaar. Dus jij zou dan 500 kilo kunnen oogsten met een winkelwaarde van 2000 euro. Alleen zul je maar een klein deel daarvan overhouden na aftrek kosten (zaden, tijd enz.) dat het imo niet rendabel is. Ander voorbeeld: De boer krijgt geloof ik voor aardappelen rond de 10 euro per 100 kilo. Op 50m2 tuin zou je ongeveer 250 kilo aardappellen kunnen oogsten (uitgaande van 5m2 per m2) en levert je dit dus 25 euro op! Conclusie: Je kunt beter telen wat je zelf eet en als je ruimte over hebt daar bijvoorbeeld sierpompoenen op telen voor de verkoop aan de straat of bijvoorbeeld mais/graan om kippenvoer te maken (en die kipjes op te eten voor je zelfvoorzieining)
 5. Afgelopen weken een hoop gezaaid: Buiten: - Wortels - Spinazie - Pastinaak - Rucola En binnen - Tomaat, - Basilicum - Paprika - Aubergine De tomaten kiemen al snel: Paprika's die zijn gekiemd doen het goed, helaas kiemen een aantal eigen oogst zaden van vorig jaar niet: De kas word al wat groener maar helaas een aantal dingen te laat (of vroeg) gezaaid Alle zaailingen in de kas: Het land is klaar voor de lente: Knofloken doen het aardig, vorig jaar waren ze al wel groter rond deze tijd maar toen ook eerder gepoot: De peulen en doperwten zijn aangeslagen maar groeien logischerwijs nog niet hard:
 6. Van de week weer een hoop gezaaid! - Broccoli, Green sprouting 15x - Broccoli, Summer purple 15x - Rode kool, Langedijker 15x - Spitskool, vroege 15x - Stevia 1x - Paprika, alma 4x - Paprika, Briliant star 4x - Paprika, Yolo wonder 3x - Peper, Cayenne sweet 3x - Peper, Jalapeno 3x Nu nog 1 soort paprika kopen en daar nog 4 van zaaien! Zo staat alles in de kas erbij, de doperwten, peulen en bloemkolen komen al op: En zo staan alle paprika's erbij in de woonkamer voor het raam:
 7. Allereerst de beste tuinwensen aan een ieder! Het nieuwe seizoen begint in mijn nieuwe tuin! De tuin met de kas: Toch maar de tuin weer geschoffeld aangezien er best een hoop onkruid groeit met deze temperaturen! De knofloken: Totaal 3 rassen van eigen kweek (paarse soort uit frankrijk , 1 soort uit de supermarkt en 1 soort uit eigen kweek uit de supermarkt vorig jaar) en 2 van internet besteld (Purple Glazer en German Hardy) De kas van binnen: Staan al wat bloemkolen voor komend seizoen en wat veldsla en rucola En de doperwten en peulen voorgezaaid: Ook een kippenren aangelegd (12m2) waar nu twee kippen lopen. Een legt elke dag braaf een eitje! Het oude schuurtje is het nachtverblijf geworden (8m2):
 8. Hij werd mij afgeraden door veel mensen maar eigenwijs als ik was heb ik hem wel gehaald... Als je mijn seizoen terugleest vanaf november vorig jaar tot het voorjaar lees je waarom... Samengevat: na veel reparaties en nieuwe extea platen is hij redelijk stevig maar hij had het niet lang uitgehouden dus ik zou het niet doen...
 9. Al even geen update meer gedaan, er kwam een verkoop en koop van mn huis tussen! Nu een maandje aan het klussen in mn huis uit 1910. Daarbij zit een tuin van 950m2 waarvan 200m2 moestuin en een kas van 7x3! Helaas betekend dit wel dat ik de tuin op het complex op heb moeten zeggen en dus een aantal planten vroegtijdig heb moeten rooien... Al met al is het een goed seizoen geweest, van 60m2 tuin (waarvan ongeveer 45 echt grond) heb ik ruim 113 kilo kunnen oogsten! De nieuwe moestuin is uitgemeten, 4 vakken van 1.70 bij 12 meter en ongeveer 14m2 netto kas oppervlak dus ik verwacht komend seizoen over de 200 kilo te gaan!
 10. Hoe weet je wanneer de aubergines goed zijn om te plukken?
 11. Ok, had niet het idee dat ik veel water heb gegeven dit jaar in de kas...
 12. Heb dit jaar onder andere cayennepepers staan, de rest zijn diverse paprikasoorten. De cayenne heeft veel vruchten gedragen maar ze smaken als gewone paprika, mischien ietsjes pittiger... Hoe kan dit?
 13. Ik krijg 1 oktober mijn sleutel in Klein zundert maar heb nog niet heel veel fruit, wil dit wel flink gaan uitbreiden aangezien ik straks 950m2 grond heb.
 14. Ook hier weinig regen de afgelopen weken maar de tuin houd het goed uit! Inmiddels zijn we de 30 kilo oogst overschreden en er staan nog 10 aardappelplanten en een paar rijen uien liggen te drogen dus dat word wel 40 voor het einde van de maand! Eerst tomaten en paprikas zijn al geoogst, de rest groeit goed! De cayenne: Bloemkolen beginnen te vormen: Uien gerooid: De tuin krijgt al wat gaten, snel maar weer gaan zaaien:
 15. ze hadden nog iets groter mogen worden maar ga op vakantie... Weet niet meer welk soort het precies is. Heb er een lekkere soep van gemaakt!
×
×
 • Create New...