-
Aantal items
1405 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door simonvb
-
Helaas heeft mijn enige mini zaailing onze reis van twee weken niet overleefd. Mijn moeder, die water ging komen geven tijdens onze reis, is afgevoerd geweest naar het ziekenhuis door een scheurtje in de aorta in de buikholte. Wel een grote jubel dat de operatie geslaagd is geweest en ze aan de beterhand is. Veel succes nog aan alle deelnemers.
-
-
Ik had bij vertrek op reis een opkomst van 1 uit 7 zaden. Stonden op een temperatuur ergens rond de 23°. Ben nu twee weken op reis in Madeira (slechte timing met al die zaailingen). Zaailingen (dus ook de aubergine en niet ontkiemde) zijn in de veranda gezet. Mijn ouders gingen ze vier keer water geven, hoop dat het goed gaat maar dat zal ik pas volgende week zien.
-
Voorlopig is er hier nog niets opgekomen, nog af te wachten of ik dus wel effectief ga kunnen meedoen. Staan hier op een radiator, wel grote schommelingen in de temperatuur want niet altijd iemand thuis. De pepers en paprika's zijn ondertussen opgekomen. Dit ras of deze zaden zijn lastiger dan andere rassen want vorige jaren nooit geen probleem gehad.
-
Ze beginnen eindelijk boven te komen!
-
15min onder water zetten (bij mij in een volle regenton) heeft bij mij vorig jaar geholpen.
-
Appelboom verliest steeds alle appeltjes
simonvb reageerde op Adriana Koetluk's topic in Fruit en noten
Persoonlijk zou ik toch proberen hier te enten aangezien appelbomen redelijk gemakkelijk zijn om te enten. Probeer het met 3-5 takken ofzo (best verschillende rassen zodat er zeker overlap van bloei is). Zoek iemand die enkele appelbomen heeft staan en neem daar een paar takken om te enten op jouw boom. Doen ze het niet, knip je ze volgend jaar weg en probeer je opnieuw. De boom maakt genoeg takken aan. Een entcursus is aan te raden om het te leren en anders veel youtube kijken ;). -
Hier ook ontvangen. Ik zaai ze waarschijnlijk dit weekend.
-
Dit zijn twee van mijn 3 leiperen (ananas de Courtrai, Seigneur Esperen en Beurré D'Anjou heb ik als leiperen maar de rasnaam is niet meer leesbaar op de boom zelf). De rassen zijn in de periode eind 2021- begin 2022 aangekocht bij kwekerij de Linde en staan op halfstam. We zitten hier op zandgrond en bij de vorige woning groeiden de appelen op laagstam maar zeer traag daarom had ik halfstam gekozen. De draden hangen redelijk ver uit elkaar, op 50 cm. In de zomersnoei (einde juni-begin juli) snoei ik zeer grondig en knip ik alle opschot terug tot enkele bladeren van de vormtakken. Bij de appelen op mm106 (ook halfstam) gaat dit eigenlijk redelijk goed, weinig opschot op de vruchttakken. Bij de peren is dit een ander verhaal en twijfel ik of ik dit nu al moet terugsnoeien of beter toch kan wachten tot de zomersnoei. Ik vrees als ik nu snoei dat ik de groei nog extra ga stimuleren indien ik de opschot afknip tot 1 of 2 knoppen, anderzijds zullen de takken misschien met te veel energie gaan lopen indien ik ze laat staan? Zitten er hier leifruit experts die me verder kunnen helpen?
-
Hier is enkel de olifantenknoflook boven. 2 gewone rassen nog steeds niet te zien. In november ergens gepland.
-
Ik heb volgens mij nog geen pb gehad met het rekeningnummer?
-
Amai, veel gedaan afgelopen jaar. Ziet er allemaal goed gelukt uit!
-
Kas met Ground to Air Heat Transfer (GAHT) opbouwen
simonvb reageerde op mmluc's topic in Doe het zelf
Hoe zijn de bevindingen in de zomer en winter? Niet dat ik al direct een nieuwe serre ga zetten maar is toch een droom om een grotere, "passieve" serre te hebben en iets dergelijks vergt veel voorbereiding . -
Winterharde Citrus: soorten en ervaringen uitwisselen.
simonvb reageerde op weknow's topic in Fruit en noten
Ik denk dat dit voor een jonge plant al meer dan genoeg energie kost om 3 citroenen te laten rijpen. Waarschijnlijk ondertussen geoogst? Ik heb ook een goedkope, wegkwijnende citroen ras "Lisa Meyer" gekocht begin 2024 in een lokaal tuincentrum. Plant is vorig jaar meer dan verdubbeld in volume, staat voor de winter in de onverwarmde veranda aan het huis waar het ongeveer een 10°C blijft. Bij mij vallen de kleine vruchten nog af maar ik veronderstel dat de plant nog niet sterk genoeg is om al te produceren. Ik geef deze ook (te) weinig voeding, enkel wormenpis. Vorig jaar wel een stuk groter gezet in 50% wormencompost, 50% potgrond voor citrusplanten. Ben wel benieuwd hoe het ondertussen gaat met de citrusplanten buiten? Aan het twijfelen of ik er niet ook een paar probeer (de eerste jaren kan ik ze in de veranda laten overwinteren, al is het daar vanaf midden februari ook vechten aangezien daar de zaailingen van paprika's en later ook tomaten komen te staan en mijn vriendin nu al vindt dat er te veel staat) -
Als je een perceel kunt kiezen, zo ver mogelijk van de ringweg. Heb je er één vlakbij de weg, zou ik vragen indien er één vrij komt ver van de weg, dat je kunt wisselen. Voor de rest kun je de groenten nog goed spoelen. https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/hoe-gezond-eigen-kweek "De belangrijkste metalen cadmium, koper, zink en lood komen vooral van slijpsel van remschijven en autobanden, dat als straatstof rondwaait. Het zijn vaak vrij grote deeltjes, ze waaien dus niet zo heel ver. Vooral de eerste tien tot vijftig meter is kritiek."
-
Ik doe mee. Is één van de weinige groenten dat ik ook zelden eet omdat ik ze niet lekker vind. Mijn vriendin eet het wel dus telen voor de liefde in plaats van telen met liefde. 1 foto per maand vind ik eigenlijk wel te veel. 3 foto's van verschillende fases ofzo zou ik aangenamer vinden. Voor de buitenteelt hebben we inderdaad een datum nodig dat ie naar buiten moet. Beschouwd men in een pot onder de dakgoot nog als buitenteelt? Je zou ook een aparte categorie binnenteelt kunnen doen zonder prijs.
-
Hebben er ervaring met https://palmhunters.be/ ? Ik lees op internet zeer verschillende meningen. Voornamelijk klachten van slechte communicatie en ook soms van leveringen. De recensies bij afhalen lijken wel positief te zijn. Ben aan het twijfelen daar wat te bestellen en dan af te gaan halen, van bij mij wel een uur rijden.
-
Hier staan ze ook in de tuin. Zijn door de vorige eigenaar gepland dus weet niet hoe oud. Groeit elk jaar tot ongeveer 4m, zitten ook op zandgrond (houdt wel nog goed water vast voor zandgrond). Verspreiding/uitbreiding gaat traag, wonen hier nu 4 jaren en uitbreiding is beperkt. Ik snoei deze normaal in het voorjaar zoals overal geschreven staat. Zijn er die deze plant nu al snoeien? Bladeren zien er al voor een groot deel afgestorven uit. Heb een tekort aan bladeren om al mijn moestuinbedden te bedekken en dit leek me wel nog een gemakkelijk mulchmateriaal voor deze in de winter mee te bedekken.
-
Ik heb dat al gehad bij takken die een beetje afgekraakt zijn. Ze werden toen ook verrimpeld. Misschien door de verhuizing naar binnen.
-
Ik werk zonder slakkenkorrels ofzo. Hier nemen ze toch ook vooral de andere zaken en de maïs heeft wel een beetje schade maar groeit daar gemakkelijk door. Koolgewassen (zaai ik vooral binnen voor), bladgewassen (dit jaar niet te doen om ze rechtstreeks in de volle grond te laten groeien), courgette, pompoen, physalis,... worden veel meer getroffen
-
Aardbeien zou ik een extra aparte bak voor maken en om de 3 jaren een bak opschuiven. Zo verstoort het niet jouw wisselteelt. De knoflook zet ik in november in het wortelbed dat ze volgend jaar moeten komen. Kun je wortelen,... ertussen zaaien in het voorjaar nadien.
-
Wisteria - blauwe regen - kopen, adviezen gevraagd
simonvb reageerde op HuubvG's topic in Tuinvragen
Dan hebben wij geluk. Mijn schoonvader heeft twee of drie jaren geleden stekken genomen en beide stekken die we hebben gekregen, hebben dit jaar gebloeid. -
De komende twee weken steeds minimum 10° graden volgens de voorspellingen dus heb de paprika's buiten in volle grond gezet.
-
Eerste keer in 4 jaar dat slakken hier een echte plaag zijn. Alles wat je zaait eten ze op: kolen, bieten,sla lukken voorlopig niet om verder te geraken dat ontkiemen. Tuinbonen zelfs nog niet de helft van anders en je zag een aantal opgevreten steeltjes in de serre. Zaai nu meer binnen in huis voor maar dat is weer extra veel werk waarvoor ik de tijd niet heb. Ook ons bloemenperk is slachtoffer al oudere Salvia staan er volledig afgevreten bij, de lelies dewelke normaal enkel last hebben van het Leliehaantje zijn soms maar stompjes, zonnebloemen voorgezaaid in de serre zijn op een paar dagen na uitplant al 90% weg. Triestig.
-
De laatste, mooie loodjes van mijn bananenplant
simonvb reageerde op simonvb's blog bericht in Groei en bloei van onze tuin.
Na 3 jaar kweken heb ik resultaat! De vruchten hangen er al sinds augustus 2023 dus had de hoop op rijping al wat opgegeven. De eerste twee gele: Smaak is aromatiser tegenover gekochte bananen, ook veel geur wanneer gepeld. Grootte is maar iets meer dan de helft van een winkelbanaan.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.