Jump to content

BertPleizier

Members
 • Posts

  86
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid-Holland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kan ik de houtsnippers wel over de grond strooien? Of heeft dat hetzelfde effect?
 2. Ondanks mijn bemesting (moestuinmest korrels, beendermeel, bloedmeel, koemestkorrels), raakt de grond van mijn moestuin langzaam uitgeput heb ik het idee. Ieder jaar merk ik dat de groentenplantjes minder goed groeien. Rode bietjes groeien zelfs helemaal niet meer. Als ik de grond omspit, zie ik ook erg weinig bodemleven. Bij een biologische moestuin zou ik veel meer wormen verwachten. Ook is de grond erg vast. Is het een goed idee om houtsnippers door de grond te gaan mengen? Dan wordt de grondstructuur losser en het is gelijk mest. Ik heb een hakselaartje en door het jaar heen snoeiafval van struiken en kleine takken van bomen.
 3. Hartelijk dank! Ik ga deze week eens op onderzoek uit en wat zaad bestellen. Naast dat ik een lege kas altijd een beetje droevige aanblik vind hebben is een vers koopje sla gewoon het hele jaar door erg lekker bij het eten.
 4. Ik heb alle komkommer- en tomatenplanten uit mijn kas gehaald en deze is nu leeg (ongeveer 4,5 m2). Zou ik hier nu nog sla in kunnen zetten (zelf zaaien of nog plantjes kopen)? Of komt de vorst te snel? De kas is niet verwarmd.
 5. Ik heb katoenen kaasdoek onder het dak hangen. Mijn vrouw heeft het rondom afgewerkt met keperband en het geheel heb ik voorzien van zeilringen. Met kantelboutjes is alles opgehangen tegen het schuine dak aan het frame van mijn kas. Het hangt netjes strak en kan binnen 5 minuten verwijderd worden.
 6. Ik zou er eens een half jaar lang elke 4 weken een beetje kunstmest (12-10-18) op stroien en het gras daarna goed beregenen. Dan krijgt het de kans om goed en snel te ontwikkelen. Ik heb 500 m2 gras en ben ook jaren aan het pielen geweest met DCM en Ecostyle meststoffen voor gras, maar het werd nooit wat. Sindsdien bemest ik elke 1,5-2 maanden met kunstmest en het gras is nog nooit zo vitaal, dik en diepgroen geweest.
 7. Ik heb in mijn tuin 2 x 30 meter klimophaag van 180 cm hoog. Het is sterk, wintergroen en ik snoei niet meer dan 2 x per jaar, waarbij in het voorjaar de grootste snoeibeurt is. De haag blijft mooi compact en tussen het snoeien door hangen er echt geen grote uitlopers aan. Kijk ook eens naar een beukenhaag. Ziet er ook heel mooi en chic uit. Neem geen haagbeuk, want die wordt kaal in de winter. De beukenhaag behoudt zijn bladeren.
 8. Inmiddels heb ik bijna alle ruitjes geplaatst. Je merkt direct dat de ruitjes een stuk steviger zijn dan het originele 3 mm dikke glas. Het geheel ziet er uit als nieuw. Wat een verschil als het 1 hele ruit is i.p.v. overal 2 of 3 gestapelde ruitjes. Omdat het tuindersglas 1 mm dikker is, moest ik de kas wel iets "modificeren": de lip boven aan de dakrand moest ik wat openbuigen over de gehele lengte, zodat de dikkere ruit er net onder past. Ook voor de 2 lange zijden moest ik de dakgoot iets naar buiten buigen, om genoeg ruimte te maken voor de ruit die daar net achter valt. Wellicht wordt dit ook veroorzaakt door de nieuwe raamrubbers die ik in de profielen heb geplaatst. Deze zijn nog wat stugger / dikker dan de oude. De oude waren nog niet heel oud, maar wel vervormd door de gestapelde ruitjes. Overigens is de kas niet helemaal waterpas en haaks, waardoor ik niet tevreden ben met 3 dakruitjes. Deze zijn niet rechthoekig maar ruitvormig. Even nauwkeurig inmeten met een grote winkelhaak en daar bestel ik dan nieuwe voor. Net als de 3 grote ruitjes in de kopse kanten. Deze zijn hoger dan het gebruikte tuindersglas dat ik via Marktplaats heb gekocht.
 9. Met een plaat hout achter in de auto (neergeklapte achterbank) ging het vervoer prima. Veel beter dan ik had verwacht. Nadat ik het oude glas uit de kas had gehaald gelijk maar van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de profielen met de hogedrukspuit schoon te spuiten. Ook heb ik nieuwe raamrubbers besteld. Inmiddels heb ik de helft van het dak voorzien van het nieuwe glas. Boven bij de dakrand moest ik wel een groef wat openbuigen omdat het glas 1 mm dikker is, maar dit ging met een nijptang probleemloos. Voor de wanden hoeft dit niet. De ruitjes zijn nu uit 1 stuk glas, i.p.v. gestapeld met Z-haakjes. Dit ziet er veel chiquer uit. En het glas is ontzettend helder. Weet iemand of tuindersglas helder floatglas is? Standaard floatglas heeft altijd een groenige kleur lijkt het wel.
 10. Na meer dan 35 jaar trouwe dienst begint mijn Honda HR216 maaier zijn laatste adem uit te blazen. De motorolie is grijs (inwendige slijtage motor), de carburateur lekt af en toe (?), het motortoerental zakt als de motor te zwaar belast wordt en het maaidek heeft flinke gaten door roest. Ik ben daarom aan het kijken naar een opvolger (ook een Honda), maar in 35 jaar tijd is er flink wat veranderd. Ik had 2 versnellingen, maar tegenwoordig is hydrostatische aandrijving op de wat grotere maaiers bijna gemeengoed. Wat zijn jullie ervaringen in het gebruik en onderhoud van een hydrostatische aandrijving t.o.v. een conventionele aandrijving? Verder is een mulch-optie (al dan niet ingebouwd en instelbaar) misschien wel een praktische optie. Gebruiken jullie mulchen veel? Of slibt je gazon juist weer dicht van het versnipperde maaisel?
 11. Inmiddels heb ik gebruikt tuindersglas van 4 mm dik gekocht en dit wordt voor mij op maat gesneden. Het vervoer zal ik voorzichtig moeten doen, maar ik heb geen haast. Mijn kas is een Eden / Edenlite (kon ik nog net aflezen op het verweerde stickertje). Hij is inderdaad van stevige aluminium profielen gemaakt. Jaren terug heb ik alle boutjes, glasveren en glasrubbers al eens vervangen door nieuwe. Met het "nieuwe" glas (nu ook uit 1 stuk i.p.v. gestapelde ruitjes) moet hij weer als nieuw zijn.
 12. Ik heb in de tuin een aluminium kas staan van 250 x 375 cm. De kas is voorzien van 3 mm dikke ruitjes. De ruitjes zijn gestapeld met Z-haakjes en dit is precies mijn probleem: precies waar de ruitjes elkaar overlappen (1 cm) is ieder jaar een groene streep van vuil zichtbaar. Dat ziet er niet uit. Omdat er enkele ruitjes ontbreken in mijn kas en om bovenstaand probleem op te lossen dacht ik er aan om de kas te voorzien van 4 mm dik glas uit 1 stuk (tuindersglas via Marktplaats). De ruitjes zijn dan steviger en uit 1 geheel. Mijn vraag is: zou dit kunnen in verband met het gewicht? 4 mm is 1/3 zwaarder dan 3 mm dik glas. Voor de wanden geen probleem, maar het dak moet het gewicht kunnen dragen.
 13. En groeien bessen niet op 2-jarig hout? Ieder jaar kaal snoeien levert dan geen bessen op.
 14. Inmiddels ben ik de eigenaar geworden van een Sabo verticuteermachine met een 3,5 pk benzinemotor. De vraag is hiermee dus niet meer relevant.
×
×
 • Create New...