Jump to content

pieter1

Members
 • Posts

  72
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Nederland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Wat ik zelf altijd deed is de bijenwas in een oude snelkookpan met regenwater smelten. Je doet een laag regenwater in de pan ( bij kraanwater gaat de bijenwas een reactie aan met de kalk waardoor de was grijs wordt) Verwarm het geheel tot de bijenwas is gesmolten. Laat het daarna een tijdje staan met de warmte bron aan laat het niet koken. Hier na het geheel heel langzaam afkoelen. Alle verontreiniging in de was zinkt naar de onderkant van de bijenwas. Wanneer de was is afgekoeld krab je de onderkant met hierin de verontreinigingen gemakkelijk van het wasblok af met een verfkrabber. Dit proces kun je zonodig herhalen, je houdt op deze manier hele schone zuivere bijenwas over. Kijk ook eens hier op mijn website voor informatie over bijenwas: http://www.bijenwaskaarsen.nl/2016/12/bijenwas.html
 2. Leuk topic, ik ga dit zeker volgen. Ik zit er zelf ook aan te denken om vis te kweken ( al heel wat jaartjes inmiddels, allen is het nog steeds niet van de grond gekomen). Zelf zat ik te denken om baars te kweken.
 3. Het hout is niet vers gezaagd. Op de foto's zijn de vers afgezaagde plakken te zien voor het enten. Op de onderste foto is te zien dat het hout al even heeft gelegen. Ik ben erg benieuwd naar jou ervaringen met shiitake op wilgenhout. p.s. De workmate is inderdaad al een oudje, ik heb geen idee hoe oud, hij is van mijn opa geweest.
 4. Vandaag weer wat wilgenstammetjes geënt. Nu op een andere manier http://www.shiitakekwekerij.com/2016/03/shiitakes-op-wilgenhout-vervolg.html
 5. Bedankt voor de link, dat is inderdaad een leuk artikel!
 6. Ik zou wel eens willen experimenteren met verschillende strains. Tot nog toe heb ik altijd deuvelbroed besteld bij homegreen, hier heb ik geen keuze uit verschillende strains. Heeft u een adres waar je verschillende strains kunt bestellen?
 7. Ik zal me eens verdiepen in de steeneik. Het hoeft niet persé een inheemse boom te zijn. Shiitakes komen per slot van rekening uit Azië
 8. Ik wil ze op stammen kweken omdat dit de natuurlijke en traditionele methode is. Ik wil op termijn ook een Eco keurmerk van SKAL en dit gaat niet met substraatteelt. Het blijkt dat shiitakes op stammen gekweekt een betere smaak en kwaliteit hebben dan op substraat gekweekte paddenstoelen (bron: http://www.centerforagroforestry.org/pubs/mushguide.pdf). Daarnaast kan ik de stammen op hetzelfde terrein laten groeien. Shiitakes die buiten worden gekweekt ontvangen ook zonlicht waardoor ze vitamine D bevatten. Deze voordelen wegen voor mij zwaarder dan het hele jaar door kunnen leveren. Bovendien vindt ik zo'n paddestoelenbos gewoon mooi. Ik weet dat ze het beste op eikenhout groeien, echter is de groeisnelheid van eik dusdanig traag dat ik dan niet in eigen stammen kan voorzien en dit is uiteindelijk wel het doel. Het is nog steeds een groot experiment en ik zie wel hoe het loopt, het is in ieder geval al erg leuk om er mee bezig te zijn.
 9. Ik ben al een tijdje bezig met het kweken van shiitake op stammen voor eigen consumptie Echter ik ben nu op het punt aangekomen dat ik hier meer mee wil doen. Ik heb inmiddels ook een hoeveelheid stammetjes in productie waar wij zelf niet meer tegen kunnen eten. Ik kweek op dit moment de shiitakes op eikenhouten stammetjes welke door mijzelf worden gezaagd in een bos in de buurt. Ik ben bezig met experimenteren de shiitakes op wilgenhout en elzenhout te kweken. Tot nog toe heb ik met de wilgen nog geen succes. Ik heb op het stuk grond van ongeveer 5000 m2 wat ik voor de teelt beschikbaar heb een bos aangeplant van elzen en wilgen, dit wil ik beheren als hakhout waarbij de stammetjes ter plekke worden benut voor de paddenstoelenteelt, dit lijkt mij de meest duurzame vorm. Ik zal hier af en toe wat foto's plaatsen om zo de ontwikkelingen te kunnen volgen, daarnaast is een en ander op mijn weblog http://www.shitakekwekerij.com te volgen.
 10. Als je kippen hebt kun je die een tijdje in de kas laten woelen, er van uitgaande dat er geen planten staan die gespaard moeten blijven. Dit werkt prima weet ik uit ervaring.
 11. Ik heb er nu ook een aantal keren jam van gemaakt, zeker als je de gojibessen met andere vruchten combineert wordt het eindresultaat lekker. Gedroogde vruchten kook ik vaak mee met de rijst of meng ze door de muesli in de yoghurt.
 12. Ik zou jullie hier op de hoogte houden. Wel nu ik kan kort zijn. 15 euro overgemaakt, nulnummer nooit gekregen en op vragen waarom ik niks ontvang wordt helaas niet gereageerd.
 13. Ik wil dit voorjaar ook blauwplaat stropharia kweken tussen de groente. Ik kweek nu mijn groente al een aantal jaren in een mulch van houtsnippers en dit gaat prima. Ik vroeg mij af wat het effect van het mycelium is op de wormenpopulatie. De mulch laag stikt namelijk van de regenwormen, en ik zou het erg zonde vinden wanneer dit niet goed samen zou gaan. Heeft iemand hier ervaring mee?
 14. Ik ben ook erg benieuwd hoe het verder gaat. Ik kan jullie hier echter niet van op de hoogte houden omdat ik zelf niet betrokken ben bij dit project. Ik vind het zelf wel heel interessant en heb dan ook mijn 15 euro gedoneerd middels hun crowdfunding programma. Ik kijk nu vol verwachting uit naar het nulnummer wat omstreeks juni wordt verzonden.
 15. Volgens mij is dit nog niet hier op het forum geplaatst en het leek mij wel interessant. Er is een Nederlandstalig Permacultuur Magazine in de maak! Het onderwerp van het magazine is ‘ontwerpen voor een veerkrachtige toekomst’. Alle aspecten van permacultuur komen aan bod: de eetbare tuin, akker- en tuinbouw, economie, sociale permacultuur, transitie, nieuws, onderzoek, kortom permacultuur in de breedte. We behandelen zowel praktijk als theorie en plaatsen diepteartikelen. Permacultuur Magazine deelt kennis om een steeds breder publiek te enthousiasmeren en schuwt daarbij het debat niet. Met dit magazine willen we: 1.zoveel mogelijk kennis delen over alle aspecten van permacultuur. Daarbij richten we ons zowel naar de geïnteresseerde leek als naar diegene die er ervaring mee heeft; 2.verbinding creëren tussen mensen die met permacultuur bezig zijn en hen vertrouwd maken met Vlaamse of Nederlandse permacultuurprojecten of activiteiten; 3.een belangrijke bijdrage leveren om permacultuur in ons klimaatgebied verder te laten ontwikkelen. Het magazine is positief, helpend en informerend. Hoofd, hart en handen komen elk aan bod. Meer lezen: http://permacultuur-magazine.eu/
×
×
 • Create New...