Jump to content

IlonaRazzy

Members
 • Posts

  35
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid-Holland
 1. Ja he, kost alleen wat meer tijd en geduld En indd was een supertip van de lhb larven!! Thanks nogmaals
 2. Drama, heb van alles geprobeerd, het enige wat pas echt hielp hier waren de lieveheersbeestjes larven die ik gekocht heb! Sinds die er zijn heb ik minimaal last van bladluis. Er zit heus nog wel iets, maar dat vinden de lieveheersbeestjes (ze zijn inmiddels in pop en tor fase) helemaal prima.
 3. Jullie hebben allemaal wel hele mooie veldjes, maargoed ik laat me niet uit het veld slaan met mijn 2 geoogste knoflookjes! Ik moest ze helaas al oogsten, gezien de kat van de buren met het knoflook gespeeld had en ze plat op de grond lagen en half uitgegraven waren.... Achja, lief poesje heeft tenminste plezier gehad Ze zien er wel goed uit naar mijn idee, maar wel erg klein nog! Had ze liever nog wat langer in de grond gelaten!
 4. Bij mij werkte het helaas ook niet met dreft en spiritus, maar zoals ik al zei volgens mij behandel ik gewoon niet alles (zit het in tuin van buren bijvoorbeeld) en komen ze terug. Want ik zie dat het op mijn planten zelf echt wel effect heeft op het moment dat ik gespoten heb, alleen dag later zit de plant gewoon weer helemaal vol. Ik zou de natuur ook wel met rust laten als het probleem niet zo erg was. Maar er zaten echt hon-der-den luisjes op de braam en ook de rest van de tuin zaten redelijk wat luizen, maar niet zoveel als op de braam. Echt de stengels en onderkant waren groen van de luizen! Ik overdrijf niet helaas. Heb de braam ook flink stuk moeten inkorten omdat de uiteinde gewoon afgestorven waren en ook nieuwe scheuten waren gewoon teveel aangevroten dus weggehaald. Het heeft dus echt wel categorie bedreiging voor de plant gehaald waardoor ik wil ingrijpen nu. Wat luizenpotjes zijn ben ik ook wel benieuwd naar, dat zegt mij niks
 5. Thanks voor alle tips!! Kan er wel een hoop mee inderdaad en de links zijn enorm handig @Demier; bij onze Jumbo komt melk uit een pak hoor
 6. Thanks bit! Het was inderdaad jouw post die ik opgevolgd had, van om de drie dagen spuiten. Ik weet niet of het dan door de regen misschien niet gewerkt heeft? Maar in ieder geval na twee weken nog geen resultaat dus ben ik nu gaan denken aan lieveheersbeestjes. Heb net bij de intratuin een huisje gekocht en bloemen voor lieveheersbeestjes!! Als alles goed en wel er is, is dat voldoende voor de larven om te overleven, of gaan ze dan alsnog echt heel zielig dood van de honger?
 7. Die tip heb ik van dit forum gewoon, daar wordt gezegd dat dreft met klein beetje spiritus niet schadelijk is: het-kopen-van-nuttige-beestjes-t8915.html Er wordt ook gesproken over de harde straal van tuinslang erop zetten maar dat lijkt me niet zo'n succes met de plantjes hier... Ook wordt er gesproken over ecologische bestrijdingsmiddelen, dus ook dat geprobeerd. Wat vindt jij wel vriendelijk om te spuiten en kan volgens jou effectief zijn?
 8. Hallo allemaal ik had een vraagje.. De laatste weken wordt de tuin geplaagd door een groene luis. Ze zitten echt overal, maar voornamelijk op de bramenstruik. Ik heb geprobeerd met spiritus en dreft, maar zonder succes. Daarna ecologische bestrijding gekocht, ook geen succes. Het zijn er gewoon teveel en ik vrees dat ze ook bij de buren zitten en elke keer terugkomen naar mijn tuin oid Gezien wij in een nieuwbouwwijk wonen en jongeren tegenwoordig hun tuinen dichtstraten is er weinig groen in de wijk en ik heb het idee dat er helemaal geen natuurlijke bestrijders zijn voor de luizen. Lieveheersbeestjes heb ik hier nog nooit gezien. Nu las ik dat je online lieveheersbeestjes kan bestellen en dan wilde ik insectenhuisjes kopen zodat ze ook blijven... Maar... omdat alles hier nog uit balans is vraag ik me af of het slim is. Als ik lieveheersbeestjes bestel dan eten die alle luis op, maar wat dan? Heb ik dan een lieveheersbeestjes plaag? Of werkt dat niet zo? Ik vraag me echt af wat nu wijsheid is, maar ik baal wel flink van al het luis in de tuin hoor...!
 9. Inderdaad, het ergste wat kan gebeuren is dat je plantje het niet overleeft, nou, daar vergaat de wereld niet van Ik doe ook maar 1 plant per pot en dief inderdaad. Op internet als je zoekt op tomaten dieven vind je er heel duidelijke uitleg over. Ik heb in de tuincentra vorig jaar ook een kant en klaar plantje gekocht... wat niet gediefd was zag ik later. Wat een ellende, dan weet je echt van gekkigheid niet meer wat nou weggehaald moet worden Dus beter gelijk dieven vanaf het begin heb ik geleerd! Owhja en mijn ervaring is nu dus wel dat ze het op gewone potgrond niet (goed?) gaan doen. Dus ik zou wel eten kopen voor de tomaatjes! Succes!
 10. Ik heb me voor de tweede zomer aan tomaatjes gewaagd, vorig jaar alleen snoeptomaten, nu ook trostomaten erbij en wil ze ook naar buiten gaan gooien net als jij. De snoeptomaten staan op de koude kamer in bloei nu, die zijn er al helemaal klaar voor. De grote tomaten ben ik nog aan het opkweken. Ik heb 30L potten gekocht voor ze en bamboestokken. De snoeptomaten gaf ik geen extra vloeibare voeding, maar op een dag werden de onderste blaadjes geel en zag je hem met de dag ongelukkiger worden. Toch maar vloeibare voeding gekocht en nu zijn ze weer zielsgelukkig
 11. Thanks voor alle reacties!! Van wat ik eruit gehaald heb, ga ik de zijtakken aan het éénjarig hout toch afsnoeien na zo'n 2 a 3 bloemknoppen. Ik herken het verhaal van 'verwilderen' in wat ik nu zie, want de zijtakken van het éénjarig hout worden nu echt lang en haken al in elkaar zeg maar. De zijtakken op het hout krijgen ook weer zijtakken; het wordt dus echt een verwildering in wat ik nu zie. De 3 ranken zijn bij mij denk ik zo'n 4 meter; dus plek zat om zijtakjes te ontwikkelen en bramen te dragen. Nu is het tussen de 30-60 boven de grond 1 grote takkenbende en daarboven enkel kleine zijtakjes.
 12. Gerrit ik had dus begrepen dat dat niet kon, maar mijn kennis komt echt van papier en niet van ervaring, dit is voor mij de eerste keer! Maar ik las dat er slechts op éénjarig hout geoogst kan worden, dus daarna kan je het wegsnoeien. Vandaar dat ik mij dus afvroeg hoe het zat met zijtakken zo'n 30cm boven de grond, want dit is een zijtak van éénjarig hout. Dus in theorie zou ik die zijtak moeten wegsnoeien in de herfst. Zelf zag ik dus nog geen knopjes van bramen zitten! Maar ik ga het in de gaten houden als het dus precies zo gaat zoals het hoort te gaan maak ik me weer eens om niks druk Het zijn dus geen zijtakken alszijnde dat het ook 8 meter lange scheuten worden waar ik dus even bang voor was Ik heb trouwens de Himalaya Braam gekozen. Had gelezen over de verschillende soorten en smaken en deze sprak mij het beste aan. Het is ook een soort die hard groeit en inderdaad 8 meter kan worden, maar dat zijn nu ze niet, daarvoor heb ik hem veels te laat gepland.
 13. De braam groeit op dit moment hard op zij. Ik lees overal dat bramen op eenjarig hout groeien en je ze na het oogsten moet terugsnoeien tot de grond. Aan de grond groeien nu inderdaad al nieuwe scheuten dus ik heb al een werkje gezet om ze te leiden. Echter... iets verder boven de grond, zeg tussen de 30cm en 60cm groeien ook een aantal zijscheuten, beste lange ook. Deze zijn allemaal nieuw, voor de vorst waren het enkel scheuten met steeds 3 blaadjes. De langste zijscheuten op een tak zijn nu zo'n 30cm denk ik en ze hebben zelf ook alweer zijtakken. Nu vroeg ik mij af, zijn dit de takken waar straks de bramen aan komen? Of zijn dit weer nieuwe zijscheuten op scheuten zeg maar die beter verwijderd kunnen worden? Ik kan hier echt niets over vinden eigenlijk dus hopelijk kan iemand mij hierin adviseren Thanks!
 14. Ha, oke fijn om te horen dat alles goed gaat!! Ik heb gister toch maar het fruit en groente encyclopedie besteld, dan kan ik voortaan dit soort dingetjes gewoon opzoeken, ipv dat ik mij iedere keer zorgen maak Ik ben pas net begonnen dus weet niet wat 'vroeg' is, maar als ik jullie posts zo lees dan is de rest van mijn tuin gewoon heel vroeg, ipv dat de druif laat is
×
×
 • Create New...