Jump to content

brownie

Members
 • Posts

  28
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by brownie

 1. Ik vermoed inderdaad larven van één of andere soort. Ik heb er 1 gevonden. Op andere plekken nog niets kunnen vinden. Ik heb nu maar knoflookgier op de grond gegoten. Dan schijnen ze dieper te gaan zitten. Het stinkt ook vreselijk! Ik weet nog geen remedie om er helemaal vanaf te komen. Spreeuwen heb ik helaas niet op mijn tuin. Wel merels, maar die gaan voor de wormen. En in de kas komen sowieso geen vogels. Ik weet nu in elk geval waar ik het moet zoeken Bedankt!
 2. Twee gezonde doperwtenplanten en twee sterke tomatenplanten begaven het ineens. Bij het eruit trekken zag ik dat bij allevier bijna alle wortels weg waren. Iemand enig idee hoe dat kan? De planten stonden heel dichtbij andere planten die niet aangetast zijn.
 3. Goed om te lezen dat de zaden het bij jou ook zo goed doen! Ik ben benieuwd hoe jij 'm vindt smaken. Het is in elk geval niet de sla uit de link die je stuurde. Hij ziet er heel anders uit. Mijn Chinese buurvrouw krijgt de zaadjes van haar familie in China. Ik heb er op internet ook nooit iets over kunnen vinden. Dus ik ben heel zuinig op de zaadjes die ik zelf heb kunnen oogsten
 4. Was zeker weer leuk. Fijn dat je weer bent opgeknapt Reina. Ik had vannacht hetzelfde als jij dus het zal wel heersen Hierbij zoals beloofd nog het recept van de pompoenquiche Bodem voor hartige taart 4 a 5 ons pompoen in blokjes 1 flinke paprika 1 flinke rode ui 1 a 2 tenen knoflook 1 a 2 eetlepels honing Potje tomatentapenade of rode pesto Half bakje boursin cuisine 2 eieren 150 gram zachte geitenkaas Bakje Cherrytomaatjes Zout, peper, olijfolie, oregano Bekleed de bodem en besmeer deeg met tapenade of pesto Pompoenstukjes kort bakken (om iets zachter te worden) Pompoen mengen met paprika, ui, knoflook, honing, zout, peper en scheutje olie. Pompoenmengsel verdelen over de bodem. Ei met boursin mengen en over taart verdelen. Geitenkaas verkruimelen en tomaatjes gehalveerd over taart verdelen. Als laatste nog beetje oregano. Ca 30 minuten op 185 graden tot eimengsel gestold is en deeg mooi goudbruin. (Afhankelijk van oven en gebruikte deeg) Fijne winter, tot op het forum en wie weet op een volgende moestuindag.
 5. Ja, heb ik! Neem ik ook mee Het wordt trouwens pompoenquiche heb ik besloten. Pompoenen genoeg
 6. Het is inderdaad iets anders Maar dat is ook gaaf zeg!
 7. Een hele struik ? Da's misschien beetje teveel van het goede. Paar stekjes past beter in mijn kruidenkratje. Scheelt jou ook weer een discussie met Wouter
 8. Lieve allemaal, Ik ga komende winter met mijn tuintje 5 kavels opschuiven en ben dus vooral aan het opruimen. Daarom heb ik niet veel aan te bieden. Wel heb ik dit jaar voor het eerst succesvol zaad geoogst van de Chinese sla. Deze veelzijdige heerlijke sla is niet in Nederland verkrijgbaar en krijgt mijn Chinese moestuincollega altijd van haar familie opgestuurd. Hij is heerlijk! (hè Melek?) Je kunt 'm als gewone sla eten maar ook in de stamppot en zelfs roergebakken! Daar neem ik dus wel wat van mee voor de liefhebber. En ik heb nog een paar zaadjes van de black russian tomaat en de gele vleestomaat. Als iemand daar interesse in heeft, laat maar weten, dan neem ik dat ook mee. Heeft iemand dan misschien voor mij een (paar) rozemarijn stekje(s)? Ik gebruik het meer dan de groei van mijn plantje kan bijhouden Ik wil ook wel iets eet-/drinkbaars meenemen, maar ik heb niet zoveel inspiratie. Is er nog ergens behoefte aan? Salade? Hapje? Drank? Groetjes Petra
 9. Ik heb beide, dat wil zeggen, deze Ikea kast maar dan in het klein en een zelfgebouwde kast met tl. Die van Ikea is mooier en kun je dus ook in de huiskamer neerzetten. Maar die met tl (wel juiste kleurtemperatuur gebruiken) doet het toch beter. In het begin vond ik het resultaat van de Ikea kas wel goed, vooral met het ontkiemen in de pluggen. Daarna met de grotere potjes met potgrond geprobeerd. Daar wilden de plantjes niet goed mee groeien. De grond leek me te nat te blijven in die bak. Maar zelfs met minder water geen succes meer. Net alsof de led verlichting minder opbrengst gaf? En de zelfbouw tl kast bleef het goed doen. Die is alleen niet zo fraai, dus die staat boven.
 10. Het is me eindelijk gelukt om een mooie kolf mais te kweken. Ik heb dit jaar gekozen voor pofmais. Nu vroeg ik me af of ik de kolf eerst moet laten drogen om er popcorn van te maken, of dat ik dat al gelijk kan doen? Om popcorn te maken moeten de korrels nog wel vocht bevatten om te kunnen poppen, maar ik zou me voor kunnen stellen dat vlak na de oogst nog te vroeg is. Maar hoe lang zou ik dan moeten wachten?
 11. Ook ik wil Wouter en Melek nog hartelijk bedanken voor jullie geweldige gastvrijheid. Het is best bijzonder om je huis zomaar open te stellen voor zoveel vreemde (maar erg leuke) mensen. Ik ben nog even aan het bijkomen van een heerlijke avond Armin, maar ook de herinneringen aan gistermiddag zijn erg leuk. Wie weet hebben we een nieuwe lokale traditie. Voor wie het leuk vindt heb ik hierbij nog een foto van mijn kweekkastje, een foto van mijn moestuin toen het net klaar was (en er dus nog niet veel in stond ) en van heet eerste seizoen van m'n kas. (Ik krijg de foto's helaas niet rechtop )
 12. update: Dit jaar heel hoopvol gestart met netten over mijn uien en preien. En wat zie ik vorige week? Allemaal vliegen onder mijn net!!! Tientallen! Misschien zelfs wel honderd! Alles is hermetisch afgesloten, dus van buitenaf kunnen ze niet komen. Nu denk ik dus dat er gewoon heel veel prei-/ui-/wortelvlieglarven in mijn grond zitten Wat moet ik nou doen? Als ik geen netten plaats komen ze van buitenaf en als ik netten plaats komen ze uit de grond. Weet iemand in welk seizoen de vliegen eitjes leggen? Dus vanaf welk moment moet ik mijn planten afdekken?
 13. Ik heb uiteindelijk al mijn plantjes in een piepschuim bak gezet en afgedekt met vlies. Dat heb ik in de tuin in de schaduw gezet, dag en nacht buiten. Ik woon in het westen, dus daar vriest het sowieso niet zo snel als in het oosten. Maar als er echt vorst wordt verwacht kan ik ze dan binnenhalen. Ik denk dat ik ze over een week of twee dan echt in de kas ga zetten, dan zijn ze volgens mij goed aan de kou gewend. En dan maar hopen dat de vorst dan wegblijft. Anders inderdaad maar een paar kaarsen erbij. Pirke64, dat is best veel 104 plantjes! Ik ben niet zo goed in plantjes weggooien dus ik heb dit jaar alleen gezaaid wat ik denk nodig te hebben. Nu maar hopen dat alles overleeft
 14. Ik heb een aantal jaar achter elkaar spruitjes gezaaid, de roodnerf. Afgelopen jaar had ik ook spruitplantjes gekocht bij het tuincentrum. Nu blijven elk jaar de roodnerf spruitjes erg klein bij mij, eigenlijk te klein om te gebruiken. Terwijl de spruitplantjes van het tuincentrum veel betere grotere spruitjes geven. Nu staat de naam van de soort spruitjesplantjes niet op het kaartje van het tuincentrum, alleen de Latijnse naam voor spruitplant Weet iemand een spruitjesplant die wat meer kans geeft op wat grotere spruiten? Ik zie verschillende namen in de zadenboekjes zoals Amaroso, Igor F1, Trafalgar F1, Thor, etc. Maar welke kan ik nou het beste nemen
 15. Da's bij mij inderdaad ook beetje het probleem, mijn moestuin ligt ook niet zo dichtbij dat ik ze voor een nachtvorstje nog even naar binnen kan halen.
 16. Net als elk jaar, kon ik ook dit jaar de koorts niet weerstaan en heb ik begin februari mijn tomatenplantjes al gezaaid. Door mijn nieuwe Ikea lichtkastje doen ze het al hartstikke goed en staan ze al 15 cm groot te wezen. Jaja ik weet het, ik was weer te vroeg Maar nu ik ze toch heb, vanaf wanneer kunnen de tomatenplantjes eigenlijk de koude kas in? Vorig jaar heb ik keurig tot mei gewacht, maar dat werd binnen toch wel een oerwoud. Klopt het dat tomatenplantjes toch wel een beetje kou kunnen weerstaan en dat ze daar eigenlijk alleen maar sterker van worden? Als ik ze in een piepschuim bak op ongeveer een meter hoog zet, zouden ze dan een licht nachtvorstje kunnen overleven?
 17. Je hebt er nu niks aan, maar ik kreeg via een oude "moestuinrot" de tip om voor het planten van je tomatenplant onderin het plantgat wat brandnetelbladeren te leggen. Schijnt tegen heel veel ziektes en schimmels te werken en geeft tegelijkertijd voeding. Ga ik volgend seizoen zelf ook eens proberen. Baadt het niet dan schaadt het ook niet
 18. Oké, gelukkig ben ik iig niet de enige. Volgend jaar nog maar een hele andere plek proberen. En voor de zekerheid toch maar een net eroverheen die ik rondom "hermetisch" afsluit. Afrikaantje ernaast ga ik nog even op googlen.
 19. Bedankt voor jullie reacties. Dopen in verdelger durf ik ook niet zo, hoewel een vliegenmepper ook nooit weg is Johmir, op die manier heb ik het het afgelopen seizoen ook geprobeerd, precies volgens het boekje. Ook in plantgaatjes maakt geen verschil. Zal dan toch wel de preimot (of hoe het ook heet) zijn. Mijn uien zijn inderdaad ook vaak slachtoffer. Hoewel ik toch nooit beestjes zie lopen, vliegen of kruipen in de prei of de uien. Dan toch maar een keer onder gaas proberen. Wie weet. Maar alle suggesties blijven welkom
 20. Ik heb mijn moestuin nu voor het derde seizoen en heb al elk jaar tevergeefs geprobeerd prei te verbouwen. En of ik nu zaad of voorgetrokken plantjes probeer, zomer of winterprei, alles mislukt. Ik zet ze keurig zoals het moet in geultjes, niet te diep niet te ondiep. Eerst groeit het prima, maar nog voordat de preien dik genoeg zijn om te oogsten, beginnen enkele bladen te rotten (wordt snot) en voor je het weet is alles weg. Ik heb het geprobeerd in drogere en vochtigere periodes en met allerlei verschillende "buurplanten", maar het maakt niks uit. Ik sta op het punt het op te geven, maar prei is toch zo lekker. En zo moeilijk moet het toch niet zijn? Iedereen moet toch prei kunnen verbouwen? Wie heeft de gouden tip?
 21. Als ik het zo lees zal onderbemesting waarschijnlijker zijn dan kattenpis. En ook makkelijker op te lossen denk ik, want van die kat kom ik toch niet af Door die zure smaak dacht ik aan zure grond en zal ik het dus met kalk gaan proberen. Stikstof waarschuwt men her en der voor ivm nitraatopslag. Bedankt voor jullie reacties
 22. Deze week wilde ik mijn net geoogste spinazie eten. Die bleek alleen niet te eten. Heel zuur. Plantjes zagen er ook wat lichtgroen uit. Ik snap er niks van. Ik heb dit voorjaar heerlijke spinazie van dat stuk land gegeten. Nu bedacht ik mij dat de lokale zwerfkat (die door mijn buurman wordt bijgevoerd) regelmatig in mijn tuintje ligt. Tot mijn grote ergernis, want hij plet daarmee ook de jonge plantjes. Maar zou het kunnen dat zijn kattenpis mijn spinazie zuur heeft gemaakt?? En wie weet nog een echt goed werkende tip tegen deze ongewenste bezoeker?
 23. Bedankt voor alle reacties. Ik ga inderdaad maar eens wat meer buiten het kasje proberen te zaaien of ze langzamer laten wennen aan de lucht. De paprikazaadjes had ik uit een paprika gehaald en hebben wel 6 weken in het kasje gestaan zonder resultaat. Dus dit jaar maar met echte zaadjes uit de winkel proberen. Wanneer beginnen jullie eigenlijk met zaaien/voortrekken voor het nieuwe seizoen? Lukken paprika's of bijvoorbeeld doperwten al vanaf tweede helft januari? Ik durf eigenlijk in januari nog niet te beginnen, omdat als ik nu, in november, zaadjes zaai voor keukenkruiden (dille, bascilicum, munt) dan lukken ze ook niet. Komt dat door te weinig/te kort daglicht?
 24. Foto's heb ik er helaas niet van gemaakt, maar meestal kleuren er een paar blaadjes (meestal eerst de onderste twee van de vier) bruinig of verdorren gewoon. Of het hele plantje verlept (wordt slap aan de bovenkant) en gaat dood. Heel soms heb ik wel eens schimmel gezien. Dus toen dacht ik dat gebeurt vooral als het te vochtig is of te weinig ventilatie in het kasje, dus gaatjes opengezet, maar aarde was niet eens echt nat, gewoon licht vochtig. Ik heb wel eens gelezen dat je een verkruimelde superol tablet kunt gebruiken bij schimmel? Dat heb ik nog niet geprobeerd. Maar zoals gezegd is schimmel meestal niet eens de oorzaak van het doodgaan. Ik heb wel een foto bijgevoegd van mijn vensterbank. Bovenop staan ze dus in de zon(als die schijnt) en op de grond dus in de schaduw. Op de vensterbank vind ik soms te warm en dan zet ik ze op de grond. Dat is toch nog licht genoeg?
×
×
 • Create New...