Jump to content

Dickings

Members
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Noordwijk.
 1. Kleintje, je zou dan eens perenwijn moeten maken/proeven, deze is echt lekker. Ik heb ze toen gemaakt met de witste rozijnen erbij, niet teveel bijgooien dan. Bij elke 5 kilo peren een zakje rozijnen. Rozijnen eerst een nachtje laten weken in voldoende water ( zodat ze net onder water liggen ) en met wat sulfiet . Het geheel liet ik toen koken, ongeveer half uurtje, af laten koelen, giststarter erbij en laten gisten. Ik probeerde toen ook een zo wit mogelijk wijntje te krijgen. Uiteraard, eerst alles goed schoon maken. Succes
 2. Ik ben op zoek naar gratis fruit en graag een beetje in de buurt van Noordwijk ( Z.H.) Ook lijkt het mij leuk om wijn te maken van diverse soorten kruiden.
 3. Als het een soortgelijke giftigheid is als de vlierbes, valt het allemaal erg mee. Vlier bevat een stofje (een ribosome inactivating protein) dat erg lijkt op het extreem toxische ricine maar de vlierversie wordt juist bestudeerd omdat het niet erg giftig is.
 4. Dank je Jenneke. Ik kan me nu verder verdiepen in de plant, vruchten, blad en wortels. Verder had ik al even hiervoor gelezen ( nadat ik van jou de naam van de plant gekregen had. ) dat bijna alles hiervan giftig is, dus misschien maar geen proeven mee gaan doen, b.v. wijn ervan maken.
 5. Dickings

  wijnmaken

  Ik heb een vraagje : Ik heb een appel/rozijnenwijn, welke maar niet helder/klaren is te krijgen, wat doe ik fout?
 6. Vervolg: Volg ook de aanwijzingen die gegeven wordt op het zakje zaad, zaaitijd en rooien van de witlofwortels, of witlofpennen. Als men de witlof wortels eruit gaan halen, moet men het volgende doen: snij het groen tot minimaal 1 cm boven de wortel af, zodat men de kern, of het hart, of middelste nog ziet, is deze weggesneden, dan doet deze wortel niks meer. Maak nu een sleuf in de grond ( ik had hele flinke wortels en dunnere )en maak de sleuf op de gewenste breedte, plaats er de die wortels in die er mooi in passen, zet deze tegen elkaar aan in de gemaakte sleuf. Maak op 2 a 3 cm een volgende sleuf en zo visa versa. Bedek de wortels met een flinke hoop zand/grond, lichtjes aanslaan, dekzeiltje eroverheen en nu over een paar maandjes kijken of je al kan oogsten. Gewoon onder een vloer kan ook, als de ruimte maar droog is en vooral donker, anders krijgt men groenlof inplaats van witlof.
 7. Witlofpennen? Wordt er bedoeld de wortels waaruit de witlof groeit? Als dit bedoeld wordt, kan men deze toch zelf zaaien? Ik deed het altijd zoals me schoonvader het mij geleerd had: Maak eerst een strook vlak ( van ongeveer 50 tot 70 cm breed ) en naar de hoeveelheid zaad men heeft gekocht, kan men meerdere bedjes maken. Meng nu het zaad door een hoeveelheid droog zand en strooi dit uit op (de)(het) gemaakte bed(jes). Haal er nu lichtjes een schoffel door en tik nu zachtjes de aarde aan, tot weer een vlak geheel.
 8. Ik heb het een keer gehad met witlof, niet toen ik ze onder een flinke hoop aarde had begraven maar in een experiment, onder flink wat stro. Ik had toen eerst een flinke bak gemaakt van planken om de witlof heen, daarover het stro gegooid en daaroverheen een waterdicht stuk afdekzeil.
 9. Dickings

  wijnmaken

  Dank je. Ik ga zeker veel plezier beleven met de informatie hier te delen en op te doen. Een erg leuke site is dit en voor elk wat wils.
 10. Dank voor jullie inzicht. Ik zal ze een koelere plaats plaatsen en zodra het buiten minder koud is, buiten langzaam laten opharden.
 11. Dickings

  wijnmaken

  Zo, heb vanavond spaanse pepers gezaaid en puntpaprika´s en gewone paprika´s, dus wie weet ga ik er van een deel ook wat liters wijn van maken, als ik tenminste voldoende kan oogsten om er vele potten sambal mee kan vullen, lol.
 12. Heb vele druivenstekken ( ± 100, waarvan er ± 60 uitlopen ), van 3 soorten, waarvan 1 soort Glory van Boskoop is. ( Deze geef ik laters ook weg ) De andere 2 zijn een witte druif en een blauwe druif, waarvan ik de blauwe druif toen heb mogen plukken, het waren in elk geval erg volle trossen en bijna net zo groot als van de Frankenthaler. Van de witte druif krijg ik t.z.t. de naam. Ik had dus de soorten verdeeld over 3 emmers met een laagje stekgrond erin, beetje water erbij gedaan, stukje plasticfolie ( met een paar kleine gaatjes erin ), deze weggezet onder de CV ketel. De stekken halve potlood lengte en dikte, de bovenzijde gedompeld in kaarsvet ( dit tegen het uitdrogen ) en de onderzijde in de aarde geduwd. Dus redelijk geslaagd experiment, mag ik wel zeggen.
 13. Ik ken de 3 genoemde soorten niet, maar kijk eens hier : http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=13&page=37&student=592
 14. Dickings

  wijnmaken

  Dank je voor de verwelkoming. Peperwijn, tja, ik hou van erg pittig eten, maar van pittig drinken, o ja, ik ken iets veel peper in tomatensap, lol. Van Schaik ken ik wel, erg goede recepten staan erin. Zelfs een recept van rabarberwijn, lol ( Al moet men eerst het zuurgehalte omlaag brengen met kalk ) grappig eigenlijk, zuur reduceer je met kalk en kalk verwijder men met zuur.) Ik heb ergens anders ook gereageerd op dit forum, waar een foto van mij te vinden is met de gistingsflessen. Mocht men interesse hebben in een recept van een soort fruit, misschien heb ik hem en zal hem hier plaatsen. Als men het wil uitproberen om wijn te maken, werk altijd erg schoon, verwijder altijd die delen van het fruit men niet vertrouwd. Als laatste ( voor ik ga slapen ) even nog een klein verhaaltje omtrent de gemaakte rode wijn. Heb als laatste deze gemaakt, maar had teveel druiven, terwijl er al voldoende zat in 2 grote gistingsflessen ( pulpgisting ), dus wat nu, dacht ik? Dus de rest maar erg goed gewassen ( 3 a 4 keer ) en toen de gehele restpartij verdeeld over een aantal plastic zakken en ingevroren. Tevens ook 10 flessen a 750 cc druivensap gemaakt ( deze er bijna heet ingedaan, dop erop en houdbaar voor een paar weken. Toen de pulpgisting na 6 a 7 dagen geweest was, de pulp gescheiden van de wijn ( most ) . De 2 partijen bij elkaar gegooid en de rest uit de vriezer gekookt, deels laten afkoelen, wat suiker erbij ( de rest van de benodigheden zat al bij de pulpgisting ) de gistingfles gevuld tot 4/5. ( dit vanwege te komende schuimlaag tijdens de eerste periode van de gisting. Dit begon de eerste uren rustig, maar werd met het verstrijken ervan steeds heftiger en heftiger en was bang dat het TE zou worden, wat betreft het schuimen, maar dit viel gelukkig mee, wel leuk, dat het begint met een bubbeltje, daarna bubbeltjes, daarna vele bubbeltjes per seconde via het waterslot. Laters meer ( zzzzzzzzzz )

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...