Jump to content

monnoh

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Limbabwe
 1. Ik heb begin dit jaar volgende zuilappels aangeplant: - malus d. "green sensation" x2 - malus d. "gold sensation" x2 - malus d. "red sensation" x2 - malus d. "greencats" x2 - malus d. "goldcats" x2 - malus d. "redcats" x2 Tot nu toe enkel van de green sensation kunnen proeven, deze had een mooie grootte en was lekker (zurig) van smaak. Volgend jaar kan ik hopelijk de andere ook proberen.
 2. Mooie tuin. Hoe verwerk je al die pompoenen? Of valt de oogst nogal mee?
 3. monnoh

  Nieuwe start

  Mooi! In het begin heb je al gauw een heleboel plannen en veel te weinig tijd, heb ik gemerkt. Het beste kan je eerst de bodemanalyse doen, de grond verbeteren en dan planten. Maar ja, dan moet je wachten en wat is daar nu leuk aan wanneer de zomer op je deur komt kloppen en de groenten roepen?
 4. monnoh

  23-05-2018

  Mooi! Ik heb ook een heleboel bloembollen geplant, maar ik schat dat slechts de helft uitgekomen is. Wat gebruik je om je erwten recht te houden?
 5. De laatste tijd hebben we flink in de moestuin gewerkt. Zo zijn we via via aan een hoop kasseien geraakt en hebben we met deze wat borders gemaakt, om ze vervolgens te vullen met boomschors. De serre zit intussen goed vol, en ook de andere groenten zijn geplant of gezaaid. Nu alleen nog het onkruid op het achterste gedeelte overwinnen.
 6. Ik heb naast tomaten ook nog paprika, pepers, komkommer, cantaloupe, gala-meloen en watermeloen staan. Ik overweeg ook nog om passiflora edulis of een druivelaar te zetten, maar ben er nog niet helemaal uit wat het gaat worden.
 7. Misschien ligt het aan het feit dat ik mobiel surf, maar veel van je foto’s staan ondersteboven.
 8. Vorig jaar heb ik in een tuincentrum een aantal ballerinaboompjes zien staan, maar omdat onze tuin absoluut nog niet plantklaar was heb ik een tijdje gewacht en me ondertussen wat ingelezen over deze boompjes. De meningen over de oudere soorten (bolero e.d.) zijn wat verdeeld. Niet zo lang geleden zijn echter nieuwe soorten op de markt gebracht en de eerste signalen zijn positief. Ik had nog wat plaats voor de serre, dus duurde het niet lang voor ik besloot mijn moestuin, en in een later stadium mijn smaakpapillen, ten dienste te stellen van de wetenschap. Uiteindelijk heb ik 6 soorten besteld en geplant: - malus d. "green sensation" x2 - malus d. "gold sensation" x2 - malus d. "red sensation" x2 - malus d. "greencats" x2 - malus d. "goldcats" x2 - malus d. "redcats" x2 Zoals je kan zien dragen verschillende boompjes al bloesem (8 van de 12, om precies te zijn). Hopelijk heb ik van de zomer was oogst zodat ik kan proeven. Er staat wel héél veel bloesem op, dus ik denk dat ik wat moet gaan dunnen. Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik het graag!
 9. Mijn vrouw en ik zijn vorig jaar in april verhuisd naar een nieuw huis, inclusief een stevige tuin (+-18 are). Omdat er in mijn welkomsttopic wat interesse was in wat foto's enzo ga ik toch maar een dagboek bijhouden. Met de tuin was het vanaf 0 beginnen. Het voordeel was dat de helft van de tuin uit goede grond bestond, het nadeel dat op de andere helft ooit een fermette of dergelijks gestaan heeft die ergens in de jaren '60 op traditionele Belgische wijze is afgebroken ("steekt da maar in de grond"). Gelukkig voor mij was het achterste gedeelte het gedeelte met de goede grond. We hebben dan het plan opgevat om daar de moestuin en (mini) boomgaard aan te leggen. Het stuk in kwestie is vroeger lang als paardenwei gebruikt, zodat de grond nogal compact was ("da's grond waarda ge groot van wordt"). We zijn dus begonnen met het een keer te laten ploegen. Omdat we daarna gazon ingezaaid hebben op de rest van het stuk en het een beetje laat begon te worden om nog een volwaardig moestuinseizoen te kunnen telen, heb ik besloten om groenbemester (phacelia) in te zaaien op de moestuin. In de winter werd het serieus. Het werd tijd om de boomgaard vorm te geven, en ik had stiekem ook wel zin in verse bessen en aardbeien, dus werd een stevige bestelling geplaatst bij o.a. de Kruisbessen Proeftuin en Aardbeiplantje. Een overzicht van de planten, omdat overzichtjes van planten nu eenmaal leuk zijn: Aardbeien: Favori Furore Ostara Fruitbomen: 4 appelbomen (2 Santana/1 Topaz/1 Baya Marisa) 2 perenbomen (Conference/Bonne Louise d'Avrances) 2 kers (Lapins/Regina) en 2 pruim (Victoria/Opal) Kleinfruit: Framboos 'Valentina' x2 Framboos 'Tulameen' x2 Framboos 'Autumn Bliss' x4 Boysonbes Taybes Loganbes Braam Loch Tay Kruisbes 'Risulfa' Kruisbes 'Mucurines' Aalbes 'Gloire des Sablons' Aalbes 'Zitavia' Blauwe bes 'Spartan Blauwe bes 'Aurora' Kiwibes 'Weima' (mannelijk) Kiwibes 'Scarlet September' Kiwibes 'Purpurna Sadowa' Kiwibes 'Kokuwa' Honingbes 'Indigo Gem' Honingbes 'Honey Bee' Vervolgens werd het tijd om al dat moois in de grond te ploppen. De toekomstige bessenkamer, met phacelia op de achtergrond: De boomgaard, een paar maanden na het planten: In maart kreeg ik plots een buitenkans. Al toen wij nog op een appartementje aan de noordkant in het midden van de stad woonden, had ik al meer dan eens gedroomd van een mooie serre (tomaten recht van de struik!). Ik wreef dan ook in mijn handen toen ik een tweedehands serre kon overnemen, zelf af te breken en een rit met de auto van een uur en kwart. Jammer genoeg sneuvelden een paar glazen in het transport, maar dat is ondertussen opgelost. Ook heb ik met mijn handige schoonpa een constructie voor de bessen in elkaar gezet: Ondertussen zijn we weer een tijdje verder en begint de planttijd voor groenten op volle toeren te draaien, zodat de rest van de moestuin ook de nodige liefde krijgt. Wordt dus vervolgd.
 10. Ik heb exact 2 weken geleden wat paprika's en pepers voorgezaaid, met wisselend succes: - 5 Poblano pepers: 2 gisteren pas opgekomen, rest niet - 4 bijgezaaid - 5 Chocolate blokpaprika: niet opgekomen - 4 bijgezaaid - 5 mini bell: alles opgekomen - 5 corno di toro puntpaprika: alles opgekomen Ik laat ze ontkiemen in een verwarmde mini-serre. Voor de pablano's hield ik m'n hart wel vast want daar was ik het meeste op gebrand (ze zijn redelijk mild, zo kan ik samen met m'n vriendin wat meer pikante gerechten eten).
 11. monnoh

  Ahoihoi

  Dag Charly, Ik heb 4 appelbomen (2 Santana/1 Topaz/1 Baya Marisa), 2 perenbomen (Conference/Bonne Louise d'Avrances als ik het mij goed herinner), 2 kers (Lapins/Regina) en 2 pruim (Victoria/Opal) gezet. Allen struik/laagstam. Net een kijkje genomen in je moestuin seizoen en je gaat er flink tegenaan gaan zie ik Het is een heleboel om uit te typen zo'n lijst, maar ik vind zoiets altijd tof om inspiratie op te doen.
 12. monnoh

  Ahoihoi

  Hallo allemaal! Ik lees hier eigenlijk al een paar jaar met interesse mee op het forum met de nodige ver/bewondering en nostalgie, maar pas sinds dit jaar heb ik het gevoel dat ik echt kan meedoen met het hele tuingebeuren. We (mijn verloofde en ik) zijn in de lente van vorig jaar verhuisd van een appartement in de stad naar een huis op het Limburgse (BE) platteland, met alle geneugten die daarbij horen. Het afgelopen jaar hebben we flink doorgewerkt aan de tuin. De voortuin is aangelegd, gazon is gezaaid en gegroeid en we hebben een tuinhuis waar de tuinspullen een thuis hebben. Verder heb ik een bescheiden moestuin afgebakend van een vierkante meter of 300 en voorlopig ingezaaid met groenbemester, tien fruitboompjes geplant en net een bessentuin van ruwweg 50 m2 aangelegd. Ik hoop voor de lente begint nog een serre op de kop te tikken en wat paadjes aan te leggen in het moestuingedeelte.
 13. Ik heb dit weekend een bessentuintje aangelegd. Een overzicht: Framboos 'Valentina' x2 Framboos 'Tulameen' x2 Framboos 'Autumn Bliss' x4 Boysonbes Taybes Loganbes Braam Loch Tay Kruisbes 'Risulfa' Kruisbes 'Mucurines' Aalbes 'Gloire des Sablons' Aalbes 'Zitavia' Blauwe bes 'Spartan Blauwe bes 'Aurora' Kiwibes 'Weima' (mannelijk) Kiwibes 'Scarlet September' Kiwibes 'Purpurna Sadowa' Kiwibes 'Kokuwa' Honingbes 'Indigo Gem' Honingbes 'Honey Bee'
 14. Ik heb vorige vrijdag een zending bessenstruiken binnengekregen van de Kruisbessen Proeftuin (http://www.proeftuin.eu). Ik heb hun stand bezocht op de tuindag van Heks en was meteen verkocht. Marc en zijn vrouw hebben een mooie selectie, zijn vriendelijk en reageren spoedig op vragen via mail. Soit, ik woon een eindje van hun tuin in Zomergem en dus heb ik de gok gewaagd en via de post laten leveren. Het was een lijvig pakket (+-19 kg!): Alles was beschermd met papiersnippers: En de planten zelf waren even goed ingepakt als mijn madam op een koude dag: Van de planten met blote wortel ben ik jammer genoeg vergeten een foto te trekken, maar deze waren eerst ingepakt in vochtig papier en vervolgens ook in een plastic zak. Al met al ben ik heel tevreden van de Proeftuin.
×
×
 • Create New...