Ga naar inhoud

Anna3

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Anna3 reageerde op Rookie's bericht in een topic in Bodem en bemesting
    De fijnste potgrond zonder turf kocht ik bij Kwekerij Bastin. Helaas niet naast de deur voor mij, dus als alternatief gebruik ik de biologische potgrond van Biocultura. Bij alle andere potgrond die ik ooit had had ik altijd last van die zwarte vliegjes, varenrouwmuggen, met Biocultura potgrond heb ik ze niet meer. Kost wat, maar dat heb ik er wel voor over. Ik gebruik kleine zaaitrays (CD60) om zo min mogelijk potgrond te hoeven gebruiken.
  2. Het is een vrij grote koolplant ja!
  3. De eerste paarse en groene asperges uit eigen tuin. Zo lekker Je moet wel even 3 jaar geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Verder nog een flinke berg koolbloemknoppen en ninestar broccoli/bloemkool.
  4. Anna3 reageerde op Nasuada's bericht in een topic in Koken en Recepten
    Dit zou ik niet zomaar geloven. Als je je net gevoerde desem lekker warm laat verdubbelen bij 27 graden Celsius bijv. krijg je meer gisten en minder azijnzuurbacteriën. Als je desem in de koelkast zet krijg je juist meer azijnzuur. Ja, daarom ruikt je verwaarloosde desem uit de koelkast zo zuur. Deeg laten rijzen in de koelkast levert dus ook een zuurder brood op. Desembrood hoeft zeker niet zuur te zijn, het ligt er maar net aan wat de samenstelling van bacteriën en gisten in je desem is en hoeveel desem je gebruikt. En het is niet wat je denkt, meer desem geeft een minder zuur brood.
  5. Gelukt! Goede reden om m'n 'nieuwe' deegkneder uit te proberen
  6. Ik zal kijken of ik vrijdag nog puf heb om brood te bakken.
  7. Anna3 reageerde op zonnetje's bericht in een topic in Fruit en noten
    Of die Jorieke heeft zijn Belzen... Ik vond die kleine bijna op sleedoornbessen lijken.
  8. Wij komen ook even langs tussen het klussen door.
  9. Anna3 reageerde op zonnetje's bericht in een topic in Fruit en noten
    Dat zou goed kunnen Jorieke, ik weet het eerlijk gezegd niet meer. We hebben van onze pruimpjes vrijwel niks geoogst. @appelvrouw was er nog net op tijd bij, daarna was alles ineens foetsie. De buren noemen ze Belzen. Ik heb nog wel van een andere 'struik' wat geoogst, die waren veel kleiner dan die op de hoek. Dus ik weet niet of het allemaal Belzen zijn. Ik heb er geen foto's van helaas. Dacht vanmiddag dat ik wat bloesem zag, dus wie weet dit jaar nieuwe kansen.
  10. Anna3 reageerde op angela († maart 2025)'s reactie op een blog in Angela's moestuin
    Dag lieve Angela, bedankt voor alle ontmoetingen, de vele zalmsalades en de toffe MTFD-ruils. Je vond vaak een tomatenras dat je nog niet kende en dat je ondanks dat je eigenlijk al te veel plantjes had, toch wilde proberen. Je hebt veel mooie zaadjes geplant hier op het forum en we zullen daar steeds aan herinnerd worden. We gaan je missen. Dikke knuffel 💚
  11. Heb die vierkante bakjes in RVS, glas en kunststof van de week ook nog gezien in Duiven. De deksels ligger er los bij.
  12. Anna3 reageerde op Jorieke123's bericht in een topic in Inmaken en Bewaren
    Ik denk dat ze dat zeggen omdat door het 'karnen' de room opwarmt. Dat gebeurt in de ene machine vast sneller dan bij de andere. Bij brooddeeg kneden warmt mijn deeg in 10 minuten ook wel een paar graden op. De room was na die lange tijd in de mixer ook aardig plakkerig ja. Had de kom al even in koud water gezet voor het zeven. Met zo'n hele fijne trechterzeef moest ik ook een beetje drap wegscheppen omdat het anders niet meer doorliep. Zal dus wel aan de temperatuur gelegen hebben. In een apparaat dat voor boter maken bedoeld is kan je de karnemelk aftappen door zo'n kraantje. Als het meeste afgetapt is doe je ijskoud water bij de room voor het 'wassen'. Dat gaat wel wat makkelijker dan zeven, en voor het spetteren is zo'n gesloten systeem best handig. Maar het schoonmaken blijft ook dan even een vet klusje. Fijn dat je boter uiteindelijk toch gelukt is! Het lijkt een proces wat je makkelijk even kan pauzeren, dat is wel handig. Ook tijdens het 'karnen' kan je volgens mij de boel onderbreken om het weer wat te laten afkoelen als het te warm is geworden en daarna gewoon weer verder gaan.
  13. Anna3 reageerde op Jorieke123's bericht in een topic in Inmaken en Bewaren
    Links mijn platte klopper, die gebruik ik bijv. voor taartdeeg. Het draad van die ballon is echt dik een geeft niks mee, daar wil je geen boter uit moeten peuteren. Deense degelijkheid Oh en ik had de room op 18 graden gebracht voor het kloppen. Dat is al 2 graden warmer dan wat we bij de boerderij deden. Welke temperatuur werkt bij jou goed?
  14. Anna3 reageerde op Jorieke123's bericht in een topic in Inmaken en Bewaren
    Ik had nog een pot met aangezuurde room staan die bedoeld was voor boter, maar al een paar keer als zure room is gebruikt. Een restje daarvan plus dik 1,5 kg (ongezuurde) room uit de vriezer heb ik maar eens tot een klomp romig goud verwerkt. Dik 350 gram boter en 1,5 liter karnemelk. Je moet er wel wat voor over hebben hoor, want wat een vette bende krijg je ervan. Het kloppen met de platte klopper duurde op stand 2 wel erg lang. Na 35 minuten de snelheid maar opgevoerd. Klots, klots..ondanks een spatscherm en theedoeken over de kop zat er toch veel zooi onderaan de kop en aan die theedoeken. Schoonmaken duurde minstens net zo lang als het boter maken zelf. Ik twijfelde nog of ik niet beter de ballonklopper kon gebruiken, maar daar krijg je de boter weer heel lastig uit. Volgende keer misschien toch maar wel met de ballon beginnen en als er klontjes beginnen te komen op de platte klopper overgaan. Edit: Misschien duurde het kloppen ook wel langer omdat de room dus niet echt verzuurd was. Ik heb ergens gelezen dat er met aanzuurde room sneller klontjes komen.
  15. Anna3 reageerde op Jorieke123's bericht in een topic in Inmaken en Bewaren
    Oh, ik zie dat forum inderdaad ook niet meer. Wat jammer! Misschien staat er iets in hun facebookgroep? Zelf kaasmaken heet die dacht ik.