Jump to content

Stoyanov

Members
 • Content Count

  111
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stoyanov

 1. Net als bij mijn tomatenplantjes beginnen de kiembladeren te verkleuren. Ze worden een soort blauwachtig en sommigen laten los. De plantjes staan in de propagator onder 16 uur licht per dag, bij kamertemperatuur. De 1 gaat wat harder dan de ander en de meesten hebben nu (incl kiemblaadjes) 6 bladeren. Verder ziet het er normaal uit, alleen zijn de bladeren wat licht van kleur. Ik kan me niet herinneren dat ik dit vorige keer ook had. Moet ik me zorgen maken?
 2. Hallo allemaal! Long time; no see. Ik heb een vreemd probleem met mijn tomatenzaailingen. De zaadjes heb ik gekiemd in de propagator. Voor het eerst. Voorheen kreeg ik plantjes van anderen. Na het kiemen heb ik de kiemplantjes overgepot in een P7 (goed diep) en ik heb ze 16 uur per dag licht gegeven. Ze gingen erg hard en dus heb ik ze eruit gehaald en in het raamkozijn gezet. Nu, na twee weken, zijn de plantjes plusminus 10cm hoog. De kiembladeren zijn verfrommeld en laten los, waardoor de plantjes een gerekte indruk maken. Is dit normaal? Ter verduidelijking: Ik had nog zaailingen over die ik in een potje heb gezet, direct in het raamkozijn. Deze groeien half zo snel en lijken er goed uit te zien. Heb ik iets verkeerd gedaan, of over het hoofd gezien?
 3. Het zijn 2 magnetronbakjes, dus ik schat zo'n 60 preitjes. Dat komt wel op. Ik heb het dit jaar voor het eerst gezaaid. Moet ik nog iets van voeding geven? Het staat namelijk al even in dezelfde aarde.
 4. Ik heb prei gezaaid. 3 Ben echter sceptisch over de goede afloop....
 5. Zometeen gaan de tuinbonenplantjes de grond in, net als de erwtenplantjes en blauwschokkers.
 6. Houden we er rekening mee dat we einde van de week nachtvorst krijgen, lieve mensen... Misschien verstandig om vanaf woensdagavond bepaalde dingen die staan af te harden toch beter 's nachts even in de kas te zetten?
 7. Valt wel mee. Gewoon het hele jaar er heel kort opzitten. Ik kreeg ook een wildernis en heb het na twee jaar tuinen onder controle.
 8. De 200 leds groeilamp is binnen. Capaciteit voor ongeveer 1 groeibakje van de action. Mijn tomatenplanten reageren er goed op.
 9. Uien en wortelen (2 soorten) om en om gezaaid, Stukje gefreesd met mijn nieuwe Briggs and Stratton frees. Spinazie en radijs gezaaid in de koude bak. 25 plantjes gehaald in Boskoop. Diversen sla en andijvie en Paksoy. Deze onder glas gepoot in de koude bak. Paksoy in de kas. Vandaag rode uitjes de grond in, wederom in combinatie met wortelen (3de soort)
 10. Pepers staan al ruim 3 dagen boven de aarde, terwijl de Yolo Wonder nu pas uit alle macht de aarde omhoog aan het drukken is. Ik heb de andere peperplanten al een tijdje in de kas staan. Op aanraden heb ik ze gewoon tot aan de kiembladeren in de grond gezet tijdens het verpotten en dat lijkt prima te gaan. Tot nu toe slechts 1 'sterfgeval'. De groei is echter wel drastisch afgenomen, maar ik maak me vooralsnog geen zorgen. Beetje organische mest erbij gegooid. Eens kijken wat dat doet. De preiplantjes liften gratis mee in de propagator. Er komen al aardig wat kopjes boven de grond uitpiepen. Ik ben een blijde vogel.
 11. Er kwamen daags na het wegtrekken van de lange slungels nog wat kopjes boven de grond uitsteken. Ik heb de bakjes dus toch maar even onder een groeilamp gezet. Zonder verwarming uiteraard. Ik heb het idee dat deze nog wel te redden zijn. Hoe krijg ik die vermaledijde foto's goed geroteerd
 12. Afgelopen zondag plastic bakjes gevuld met stekgrond. Goed vochtig gemaakt. Zaadjes erop gelegd en afgedekt met laagje grond. In de propagator geplaatst met een temperatuur van 25 graden. Ik heb de lampen niet aangezet, aangezien er toch niets boven de grond staat. Kijk ik zojuist.... allemaal sprietjes van 5 cm lang met ielige blaadjes. Doorgeschoten dus. Uit boosheid heb ik ze uit de grond getrokken en alles weggegooid. Geen foto dus helaas. Wat heb ik verkeerd gedaan? De paar die er nog in staan van 2 andere soorten, die staan net boven de aarde. Die ben ik vanaf nu maar aan het belichten voor 15 uur per dag. Misschien doen die het wel. Ik kweek dit jaar voor het eerst zelf tomatenplantjes; dus alle tips zijn welkom.
 13. Ben maar eens begonnen met het zaaien van: Pompoen, Watermeloen, Japanse Komkommers, Kambija (Bulgaarse groenten), Groene en witte Courgettes en Groene Ronde Courgettes, Bietjes (2 trays) (kwam precies uit 1 zakje zaad dat ik in Bulgarije had gekocht), Bloemkoolplantjes. Tevens de gezaaide Koolrabi's uitgedund. Morgen de augurken alvast voorzaaien.
 14. De stekken waarvan ik dacht dat ze waren doorgeschoten en welke ik op advies iets dieper heb verpoot in grotere potten, die doen het allemaal perfect. Maar de groei gaat nog maar half zo hard in de kas. Geen klagen; dat niet.
 15. Een week voordat ik de boel ging afharden ben ik begonnen om de schuifjes elke dag een stukje verder open te zetten. Van wat ik begrijp zitten die schuiven er om de temperatuur in toom te houden Anders groeien de plantjes te hard.
 16. Onkruid verwijderd en gedrietanderd. Paprikaplantjes verplant in grotere potten. Tuinbonen, capucijners en doperwten gelegd in bakken. Morgen de andere helft van mijn tuin onkruidvrij en rul maken. Laat het seizoen maar beginnen.
 17. Kon ik maar wat doen. Mijn handen jeuken. Behoudens de kassen is er geen droog plekje te vinden op onze tuinen. Spinazie groeit als.... kool. Slaplantjes kunnen bijna uitgeplant worden, maar verder droefenis alom. Te drassig om te schoffelen of te drietanderen. Ik loop alles alleen maar vast. Het moet maar gauw lente worden!
 18. Ik ben met de inhaalrace begonnen. De plantjes uit de propagator staan nu in het raamkozijn, voorzien van een sat├ęprikker om ze recht te houden. Plantjes die achterbleven qua groei in het raamkozijn hebben de omgekeerde route bewandeld. Na 4 dagen hebben de meesten al 4 blaadjes. Over een week hebben ze 6 blaadjes en kan ik de propagator gebruiken om tomaten in te gaan kiemen. Ben redelijk tevreden, op 1 ding na. De plantjes hebben best veel stengel onder de onderste 2 blaadjes. Door de snelle groei willen ze een beetje gaan 'neigen'. Sat├ęprikker lost dit weliswaar op, maar ik vraag me af of er meer mensen zijn die dit fenomeen waarnemen, en hoe het komt. (vermoedelijk te warm gestaan i.c.m. veel kunstlicht) Ben ook benieuwd of de plantjes die nu in de propagator staan er ook last van gaan krijgen. Deze staan, in tegenstelling tot de vorige lading, niet verwarmd maar enkel verlicht voor 15 uur p/d. Kamertemp. is bij ons 20 graden.
 19. Het zijn allen anuums (zoals jij dat noemt). Ze zijn wel allemaal van verschillende pluimage. Rood, geel, groen, oranje, pepers, lange pepers, ronde pepers, puntpaprika en vierkante paprika. Het zijn, op 1 na, allemaal Bulgaarse soorten.
 20. Zie hier het verschil waar ik over praat. Beide zijn 12 dagen geleden verspeend. De 1 groeit nauwelijks, de ander 6x zo hard. Ik heb de thermostaat maar uitgezet en ben maar gaan beluchten. Kan iemand me vertellen of dit een normale gang van zaken is? Krijg de foto's niet gedraaid op 1 of andere manier...
 21. De paprika in mijn propagator gaat zo allemachtig hard. Ik kan het bijna horen groeien. In 5 dagen al bijna allemaal op 6 bladeren. De overgebleven plantjes in het raamkozijn lijken wel op de handrem te staan. Als dit zo doorgaat staan de plantjes in de propagator tegen de tijd dat ik weer naar BG ga (eind maart) tegen de nok aan te groeien. Kan ik zonder nadelige gevolgen de plantjes uit de propagator halen en omwisselen met die voor het raamkozijn? Of zal voor beiden de omschakeling te groot zijn? Mijn propagator staat op een graad of 27/28 en in mijn huiskamer is het doorgaans 20 graden. In het raamkozijn loopt de temperatuur overdag flink op. Graag jullie advies.
 22. Vraagje. Ik heb tijdens mijn verblijf in Bulgarije een aantal soorten paprika - en peperzaad meegenomen. Gekiemd op vermiculiet en afgelopen maandag verspeend. Ziet er goed uit allemaal. Maar.... in BG groeien Paprika en Peper gewoon buiten. Iets ander klimaat. Vorig jaar had ik zaad gewonnen van een rode puntparika die ik bij de Turk had gekocht en die plantjes heb ik buiten gezet. Opbrengst viel nog niet eens tegen. Maar we hadden dan ook een uitzonderlijke zomer. Kan ik buitenpaprika's/pepers ook in de kas kweken, of krijg ik dan hetzelfde effect als bij buitensla en kassla? Dat ze doorschieten zeg maar.
 23. Ik neem aan dat er hier meer mensen zijn die, net als ik, hun paprikaplantjes opkweken in een propagator. Hoe weet ik nou of mijn plantjes nog voldoende vocht krijgen? En waar geef ik het beste water? Op de aarde, of in de bak van de propagator?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...