Jump to content

Peper en Paprika Topic 2019


Erny

Recommended Posts

De eersten zullen al weer snel gaan zaaien, of hebben dat al gedaan.

En hier horen we graag wat, hoe, waar, wanneer je de pepers zaait en hoe ze verder groeien.

Vragen en tips kun je hier kwijt.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben dit jaar begonnen met een nieuw systeem om mijn pepers te zaaien. Het gaat al goed. Woensdagavond 26/12 gezaaid en de eerste waren al op 30/12 zaterdagochtend daar

 

zaaizip63461546429976.jpg

 

kiemingzip85321546429992.jpg

 

Ik heb er een blog over geschreven:

 

http://www.detuinschuur.be/Pepers-zaaien-nieuwe-methode

 

Succes aan iedereen! Laat het een lekker heet jaar worden

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Hehe inderdaad! Radiator geeft aan de zaadjes 30 graden overdag en 's nachts 20 graden. Ik heb nog een ander deel die niet op de radiator staan (staan rond 22 graden). Ik moet zeggen dat die een beetje achterlopen. Ondertussen staan ze allemaal onder lichtbank. Lekker aan het zonnen

 

Ik heb na 1 dag wel de zipzakjes opengezet want er was lichte schimmelvorming op de aarde. Te weinig lucht dus.

 

Ik ben zelf heel benieuwd naar het verdere verloop. Mijn hoop is dat ik ze langer kan houden in de zipzakjes en dat ik door de zipzakjes open te knippen dat ik ze makkelijk en snel kan verspenen. Afwachten dus.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Misschien een beetje late reactie, want mijn pepers staan al anderhalve week op een warmtematje, en komen nu een voor een bovenpiepen.

 

Dit seizoen gekozen voor pepers:

Carolina Reaper

Nepali hot

Grandpa’s home pepper

Tabasco

Lemon drop

 

Paprikasoorten:

Blokpaprika

Eteketsi paprika ( oid)

Sweet banana

 

Als alles goed gaat, krijg ik van iemand nog een little elf en cayenne peper

 

Bedoeling is om paprikapoeder en cayennepeper te gaan maken, Carolina reaper flakes en hete sambal badjak

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ow sorry, het is de lemon drop...ik noem hem altijd limon....een flinke hete jongen..... ga even corrigeren...

 

Hier ontkiemen de paprika, die altijd de eersten zijn ook nog niet. Misschien grond iets te droog....dus wat water gegeven.

Link to comment
Share on other sites

Hoelang belichten jullie de paprika's. Ik heb ze onder PL lampjes staan van 6500K. Maar belichten jullie ze gedurende heel de dag of enkel s ochtends en s avonds wanneer het nog donker is of schemert.

 

Ik heb de Timer nu op 12 uur staan.

Link to comment
Share on other sites

Vraagje: ik probeer voor het eerst paprikas te kweken middels de denomethode. De eerste zaden zijn ontkiemd. Klopt het dat het kiempje harig is of is dit schimmel? Het zit op alle kiempjes namelijk.9b0f7763d4598f498d4400e0af2fdfb6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nee, niet op kachel.... die staat gewoon op 19.5 C

Een warmtematje, gekocht bij een reptielenwebshop.

 

Dat matje heeft een thermostaat?

En waar leg je dat matje op? Niet alles in huis vindt het namelijk lekker om een matje van 30 graden op zich te krijgen liggen.

Neem aan dat je de incubators (in dit geval zip-zakjes) bovenop de mat zet?

Interessant. Kan je er wat foto's van plaatsen en misschien een linkje naar het matje?

 

Edit:

 

Hoe lang laat je de zaden kiemen op het matje?

Wanneer verspeen je de plantjes, en gaan deze dan ook weer in een propagator met warmteregulatie?

En zo ja; hoe lang?

Blijf je de verspeende plantjes ook belichten? Hoeveel weken?

Hoe hard je de plantjes af?

 

Heel wat vragen, maar ik ben sinds vorig jaar behoorlijk enthousiast geraakt en wil er echt zoveel mogelijk kennis over vergaren met hulp van mensen die van de hoed en de rand weten.

Dank alvast.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben ook begonnen, en dit jaar een 3 weken eerder dan vorig jaar.

Voor het eerst dit jaar met verlichting, want vorig jaar hebben het veel plantjes niet overleefd door het tekort aan licht.

Alleen moet ik nog wat bubbelfolie tussen de raam en de plantjes doen om de kou vanuit het raam tegen te houden

 

- Cayenne Peper

- Sweet Banana (zoete peper)

- Sweet Californian Wonder (Blok paprika)

- Corno Di Toro Rosso (punt paprika)

 

5040427722402172926889413796326742600187904n11121547798511.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pepers gezaaid in gewone tray (24) potgrond met perliet, geen ziplockzakjes. Water gegeven. Zelf een isolatiebak gemaakt van piepschuim wat over was van de verbouwing (kan met elke piepschuimen bak) deze geïsoleerd met isolatiematjes voor de auto van de action en wat ducktape. Beetje knippen en plakken. Binnenin schoon schelpenzand, zou warmte goed verdelen en behouden. Warmtemat erop en daarbovenop een kweekbak (die van de action zou goed kunnen, maar was toen ik hiermee bezig was hij nog niet te koop (december he?)tray erin en zaaien maar. Warmtemat ooit bij repshop gekocht, voor een tientje, maar zag dat de winkel niet meer bestaat.

 

Tis voor reptielen. Bol.com verkoopt ze ook in verschillende maten, neem de maat van je kweekbak, prijzen variëren van 20 euro tot een euro of 50 denk ik. Hoe groter hoe duurder. Ik heb er een oventhermometer in en de temp schommelt wat van 24 tot 27. Ik heb de klok ingesteld op 4 uur aan en 1 uur uit, zo word het niet te warm, want de mat kan volgens mij wel warmer.

Het licht is een led strip, speciaal voor groei en bloei en heb zelf wat aanelkaar gesoldeerd. (Tja men moet wat te doen hebben op een regenachtige decemberdag ) hij doet het en dat is voor mij het belangrijkste. Kamer waarin ik pepers kweek is overdag verwarmd. Kachel draai ik weer dicht wanneer de pepers zijn overgepot. Temperatuur buiten is dan ook alweer veel hoger.

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

Onderste is zonder kap gemaakt, niet echt scherp maar sommige zaailingen vooraan zijn nu al 2, 5 cm groot. Ze fileren niet, maar het is een pepersoort “goliath” een reus dus

Als iedereen is ontwaakt gaat de warmtemat uit en laat ik de zaailingen langzaam wennen aan lagere vochtigheidsgraad, door de kap eraf te halen. Lamp blijft aan totdat ik ga afharden.

Als ze een paar echte bladeren ontwikkelen, verspenen in p7, nog onder lampen, maar kachel uit. daarna verspenen in p11 en tegen die tijd is het april, dus gaan ze bij mooi weer naar buiten. En loop een paar keer te slepen met pepers van binnen naar buiten. Begin mei gaan de pepers bij mij de kas in. (Volle grond)

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

Als je even de zoekfunctie gebruikt rechtsboven en dan zoekt op “hoe afharden”, krijg je heel veel informatie over hoe en waar je op moet letten. Let wel.....alleen pepers pamper ik zo....rest van planten en zaailingen niet, die gaan meteen van zaaibak de grond in. Tomaten zet ik niet op een warmtemat, wel onder lampen. Totdat ze groot genoeg zijn, afharden en de kas in... laat het seizoen maar beginnen....

Link to comment
Share on other sites

Hehe inderdaad! Radiator geeft aan de zaadjes 30 graden overdag en 's nachts 20 graden. Ik heb nog een ander deel die niet op de radiator staan (staan rond 22 graden). Ik moet zeggen dat die een beetje achterlopen.

 

Ik heb dit nav jouw blog ook geprobeerd Krikke, maar er gebeurt hier ook nog helemaal niks! Maar staan dan ook niet op de verwarming. Zal hem eens een nieuw plekje geven. De rest van de pepers gebeurt ook helemaal niks nog, terwijl we toch al bijna in februari zitten. (Jaja, bijna dan)

 

Slik... kom op pepers! Jullie kunnen het!

 

@Ciska jeetje jij hebt je regenachtige dagen goed gebruikt zeg. Mooie projecten chapeau!

Link to comment
Share on other sites

Aaa 2 piepkleine puntjes volgens Krikkes manier! Je moet even zoeken, maar ze zitten er echt!

 

c957a80ddc36d9786836e131242a65f0.jpg

 

Ging het net verplaatsen naar de verwarming en ik zag wat groens, hihi! Nu is het helemaal echt: het allereerste groen is gespot! Oleee

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar de paprikazaadjes voorgekiemd in Vermiculiet.

Die zooi maak je zeiknat en dan zaadjes erin,

In een kweekkasje met de kap erop en dan in het raamkozijn.

Vocht circuleert door verdamping.

Geen omkijken naar.

Bij 2 blaadjes verspenen naar P7 en gaan met die banaan.

Link to comment
Share on other sites

Vraagje: hebben jullie ook tips voor leuke (punt)paprika's voor in potten?

 

En ik zit nu wel leuk zaadjes te zaaien, alleen ze komen van een puntpaprika van de Welkoop die ik vorig jaar als plant heb gekocht. Op het label stond niet of het om een F1-soort gaat. Mocht iemand van jullie dat toevallig weten, dan houd ik me aanbevolen...

Link to comment
Share on other sites

Eeeeehm....

We hadden ongeveer 4 kilo aan rode pepers en kilo gele pepers. Ik heb de sambal gemaakt van alle rode hete pepers. Geen reapers gebruikt (dat overleef ik niet ) de thuiskok had een klein stukje geproefd en het was zelfs hem te heet. En dat zegt wat. Enne blijkbaar zijn er ook reapers in de sambal terecht gekomen, want sommige pepers waren niet meer te herkennen uit de diepvries. Dus het is hete zoete sambal badjak geworden.

Voor de geïnteresseerden: de Reapers staan te fermenteren, en daar wil ik een soort van tabascosaus van maken. Die is iets gemakkelijker te doseren ik zet weer reapers komend seizoen...maar die gaan we drogen, voor flakes.

 

@ Nat ik neem wel iets voor je mee, tegen die tijd.

Link to comment
Share on other sites

Hehe inderdaad! Radiator geeft aan de zaadjes 30 graden overdag en 's nachts 20 graden. Ik heb nog een ander deel die niet op de radiator staan (staan rond 22 graden). Ik moet zeggen dat die een beetje achterlopen.

 

Ik heb dit nav jouw blog ook geprobeerd Krikke, maar er gebeurt hier ook nog helemaal niks! Maar staan dan ook niet op de verwarming. Zal hem eens een nieuw plekje geven. De rest van de pepers gebeurt ook helemaal niks nog, terwijl we toch al bijna in februari zitten. (Jaja, bijna dan)

 

Slik... kom op pepers! Jullie kunnen het!

 

@Ciska jeetje jij hebt je regenachtige dagen goed gebruikt zeg. Mooie projecten chapeau!

 

 

Leuk dat je mijn methode ook hebt uitgeprobeerd! Ik word iedere keer als ik zaai ongeduldig. En ik denk dan steeds dat het niet goed gaat komen. Dus ik ben nog steeds verwonderd als de eerste kiempjes komen piepen. De natuur is toch iets moois!

 

Misschien zoals buitenvogel zegt iets vochtiger houden. Zeker tijdens de ontkiemingsfase is dat belangrijk. Daarna mogen ze droger staan.

 

Ik zal straks eens een foto'tje van de huidige toestand hier trekken.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...