Jump to content

Roland

Members
 • Posts

  572
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Roland

 1. Als je niet teveel waarde aan rasnamen hecht dan kun je deze proberen: Violeta en Figo Preto. Violeta en Figo Preto zouden hetzelfde of bijna hetzelfde zijn als Black Madeira.
 2. Dit voorjaar I258 gestekt, maar is nog te klein om stekken van te nemen. Het is een experiment omdat de I258 waarschijnlijk niet rijp wordt in ons Nederlands klimaat.
 3. Heeft iemand hier rijpe Brandywine tomaten? rose, rode en gele
 4. Kijk eens op deze website. er is enorm veel gedetailleerde informatie: https://www.fruitlent.nl/home/onze-collectie-fruitgewassen/druiven/ https://druivenstokken.fruitlent.nl/
 5. En hoe is de smaak als je ze binnen laat narijpen tov aan de plant rijpen?
 6. Hoe zit dat eigenlijk met narijpen. Ik lees wel eens dat je onrijpe tomaten binnen kunt laten narijpen en dat deze toch een goede smaak krijgen. Echter hoor ik ook dat winkeltomaten minder lekker zijn omdat ze onrijp geplukt worden. De waarheid zal dan wel ergens in het midden liggen en nu vraag ik mij af: Hoe rijp moet een tomaat zijn om hem binnen te kunnen laten narijpen waarbij hij net zo goed smaakt als een aan de plant gerijpte tomaat? bv groen, geel, oranje of rood oogsten? En is er verschil tussen vlees en cherry tomaten?
 7. Niet elk vijgenras produceerd breba vijgen. De meeste trouwens niet. De maincrop zit op nieuw hout en de breba op hout van eind vorig jaar. De meeste vijgenrassen rijpen in het Nederlandse klimaat te laat voor hen main crop. Indien deze geen breba produceren heb je niets aan dit ras in Nederland. Van Brown Turkey weten we dat deze eens in de ca 20 jaar een voldoende vroeg en warm voorjaar heeft en warme nazomer tot in oktober waardoor deze zijn main crop ook kan rijpen. in alle andere jaren heb je dus alleen de Breba crop bij Brown Turkey. Welke trouwens erg lekker is.
 8. Een ander ras zoeken of net als bij de grote winkeldruiven gebruik maken van hormonen.
 9. Deze vijgjes worden niets meer. ik zou ze eraf halen zodat de plant breba vijgen kan aanmaken die dan volgend jaar augustus rijp zijn.
 10. De beste resistentie bij mij in de buitenteelt: Galahad F1 Galahad F2 Primabella Rondobella Resibella Sunviva Vivigrande Mountaineer Pride (west virginia17A) Mountaineer Delight (west virginia17B) Iedereen hier heeft zijn buitentomaten moeten ruimen. Bovenstaande doen het nog super goed. Van de meeste kun je zelf zaden van bewaren. Rote Murmel had ik veel meer van verwacht maar valt tegen.
 11. Afzagen en kroon enting proberen met meerdere enten in de top zodat deze sneller dicht is gegroeid.
 12. Bij F1 rassen heb je vaak als bijkomstig voordeel dat het hybride effect optreed. Hierdoor zijn de F1 planten vitaler dan beide ouders.
 13. Wil je meerdere jaren aan het kweken besteden dan kun je een goede smaak combineren met prachtige kleuren, vruchtvormen en resistenties combineren, enz.. Honderden tot duizenden planten in F2, F3, tot ca F7 generaties kweken en een nieuw perfect zaadvast ras creëren. De weg naar het zaadvaste ras is natuurlijk erg leuk en je zult veel bijzonderheden aantreffen wat veel genoegdoening kan geven.
 14. Je kunt dus zelf eenvoudig je eigen F1 rassen maken. Neem je lekkerste tomaat en kruis deze met een ras dat andere gewenste eigenschappen heeft. Nu maar hopen dat je F1 het beste van beide ouders vertoont. Je zult erachter komen dat het meestal andersom is en dat de meeste F1 rassen terug gaan naar de wildvorm, kleinere ronde rode vruchten. Het is wel erg leuk wanneer je een eigen F1 creëert welke geslaagd is en veel beter presteert dan beide ouders. Ik heb zo één gevonden: Extreem lekkere zoete Cherrytomaat (extreem hoge brix waarde) met het ph2 en ph3 gen gecombineerd waardoor deze erg goede resistentie tegen phytophthora bezit. De cherrytomaat blijkt ook goed ongevoelig tegen scheuren en is dus ideaal voor de buitenteelt.
 15. Zo heeft de veredelaar van Resibella en Rondobella geprobeerd een zaadvast ras te kweken welke de ziekte resistenties van Phantasia en Resi met goede smaak bezit. Het lijkt erop dat dit goed is gelukt want zowel Resibella en Rondobella vertonen een goede resistentie tegen Phytophthora. (nog totaal geen aantasting in de buitenteelt terwijl alle andere niet zaadvaste resistente rassen en sommige redelijk resistente rassen zijn aangetast). Deze veredelaar is hier jaren mee bezig geweest en heeft duizenden planten geselecteerd om tot deze twee nieuwe zaadvaste rassen te komen. Resibella en Rondobelle zijn dus volle broer en zuster maar je ziet wat een verschil in kenmerken deze vertonen. Vrucht grote, rijpingstijd, smaak, totale productie, aantal vruchten per tros, enz. zijn allemaal verschillend. Er waren dus enorm veel verschillende planten in de F2 generatie waarvan de meeste niet bruikbaar waren om verder mee verder gaan. Na jaren selecteren zijn deze twee rassen als beste uit de bus gekomen. Dit is natuurlijk prachtig voor ons hobby tuinders. Wij hebben er 2 goede rassen bij die goede resistentie bezitten tegen de aardappelziekte. Voor de veredelaar is er echter een groot nadeel: hij heeft een zaadvast ras gekweekt waarvan iedereen gratis zaden kan nemen. Zo heb ik dit jaar een paar zaden van dit ras bekomen, en van de persoon waarvan ik ze hebt heeft de veredelaar vast ook geen cent verdient. Ik ga de zaden van deze rassen ook weer distribueren en weer zal de veredelaar geen zaden verkopen. Enzovoort. Hij heeft dus jaren geïnvesteerd en krijgt niets terug van de kosten die hij gemaakt heeft. Enige wat hij heeft is de eer dat hij deze rassen voor ons heeft gecreëerd waarvoor wij hem erg dankbaar moeten zijn. Waarschijnlijk is Dr. Bernd Horneburg de kweker van deze rassen maar het kan ook zijn dan er een andere inzender is geweest in zijn buitenproef om tomatenrassen te testen. Ik weet dus niet eens wie deze prachtige rassen voor ons hobby tuinders heeft gekweekt. Hetzelfde voor het favoriete goed smakende ras Black cherry. Bijna niemand weet wie ons dit ras heeft geschonken terwijl de kweker zijn investering nooit heeft terug verdient.
 16. @Charly Stel je kweekt een rode bloem. Omdat je deze mooi vind. Het kweken van een zaadvast ras met deze rode bloemen kost ca 7 tot 10 jaar en vele duizenden planten. Daarnaast heb je een zaadvast ras gekweekt met witte bloemen omdat deze sterker zijn en beter bestand tegen de zon. Ook hier ben je jaren mee bezig geweest en vele duizenden planten uitgeselecteerd. Nu wil je de prachtige gezonde bloemen. Dus je kruist de witte x rode bloemen. Hieruit krijg je een F1 die allemaal uniform zijn. Laten we zeggen dat je prachtige roze bloemen krijgt. Ze zijn dus beter bestand tegen de zon en mooier dan de witte bloemen. In een F1 generatie kun je dus heel snel eigenschappen van bestaande rassen combineren zonder tientallen jaren te selecteren en duizenden planten te kweken. Indien je zaden gewaarde van de F1 dan zul je weer terug vallen op witte, rode e roze bloemen. Je F2 generatie zal dus niet uniform zijn en andere kenmerken per plant vertonen. De meeste F1 rassen hebben 10 tallen verschillende genen waardoor de F2 duizenden verschillende planten kunnen voortbrengen. Voordeel voor de zaden leverancier is dat zijn tientallen jaren selectiewerk en investering in het grootbrengen van duizenden planten met F1 zaden niet gebruikt kan worden door andere zadenvermeerderaars. In de meeste Commerciële F1 rassen zijn eigenschappen van hoge productie samen gebracht met lange houdbaarheid of uniforme gladden vruchten of bijvoorbeeld ziekte resistenties. De sherry rassen: Sungold F1 Sungreen 4029 F1 Piccolo F1 ( honingtomaat van AH) Zijn juist een combinatie van 2 ouders waarbij een perfecte smaak wordt gerealiseerd. Deze hebben de perfecte zoet zuur balans met extreem hoge brix waarde. Deze smaakbommen vind je niet terug onder de zaadvaste rassen. De F2 van deze perfect smakende rassen is nog steeds goed maar net iets minder dan de F1. De F2 heeft dus grotendeels net niet de goede combinatie van genen. Om een zaadvast ras te maken met de perfecte smaak heb je weer jaren geduld en duizenden planten nodig.
 17. Roland

  Pawpaw

  Dat zijn de luxe rassen.
 18. Roland

  Pawpaw

  Dat worden bloemknoppen. Welk ras heb je?
 19. Zou dit lamsteligheid zijn?
 20. I have half year old plants from Globus and Cott-N-Candy. Hope to taste fruit in a few years.
 21. Hoe bevalt Dessert King jouw?
 22. Hierbij mijn Galahad F1 op dit moment. De ph2 en ph3 genen tegen phytophthora werken op dit moment erg goed in de compacte stuiktomaat. Je ziet de lichte groenkraag op de stevige tomaat welke geen extreme ribben heeft . Er zitten 6 tomaten aan de tros welke behoorlijk verschillen in leeftijd en grote. De planten maken veel bloemtrossen aan, maar ook veel bloemen worden afgestoten. Toch lijkt het erop dat de oogst niet slecht gaat worden. Het lijkt erop dat in mei alle eerste bloemen geen vrucht gezet hebben. Mijn andere vleestomatenrassen stoten ook veel bloemen af. Vooral West Virginia 17A (Mountaineer pride). Rockingham daarentegen heeft een erg goede vruchtzetting.
 23. Hier doet Galahad F1 het ook goed. Alleen nog geen rijpe vruchten en de vruchtzetting de het koude natte meimaand was er slecht. inmiddels zitten er veel onrijpe tomaten aan. Heb jij al bijna rijpe vruchten en hoeveel planten heb je?
 24. In Oss is het ook raak met phytophthora. Op het volkstuincomplex is volgens mij elke buitentomaat besmet. Mijn Galahad F2 planten op dit complex zijn nog in perfecte conditie. Bij de andere rassen die buiten staan tref ik elke dag wel een paar besmette bladeren of stengels aan. Dit ondanks het droge weer van de afgelopen dagen. Er zit dus veel besmetting in de lucht. De besmetting heeft dus al vorige week met het natte weer plaats gevonden of ontstaat nu in de vochtige nachten wand elke ochtend tref ik dauw op de planten aan. Vorige week heeft natuurlijk maar een gedeelte van Nederland de enorme regenperiode gehad. Dat zal vast te maken hebben met de besmettingen nu.
×
×
 • Create New...