Jump to content

Roland

Members
 • Content Count

  402
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Roland

 1. Roland

  Peren-oogst

  Wat een prachtige leipeer. Laat eens een overzichtsfoto zien met de gehele peer? Welke onderstam heb je gebruik? ps hier gisteren ook een aantal peren ingepakt met de fruithoezen voor druiven. Ik zoek nog die bruiloft zakjes met trekkoord. Die zijn ideaal om fruit in te pakken.
 2. Hoe zit dat met het aantal bladeren per tros bij dit soort lei systemen? 40cm hoogte is namelijk niet veel.
 3. Steen zit goed los zo te zien. Omschrijf de smaak eens?
 4. Die ziet er goed uit. Is de boom gezond?
 5. Ik heb dit waarschijnlijk ook met Korona gehad. Waren helemaal niet zoet en na 3 jaar vervangen voor een ander ras. Misschien ruilen tegen stekjes van mijn Sonata of Dorayal?
 6. Daroyal al jaren mijn lekkerste aardbei. Dit jaar echter erg vlak van smaak. Niet zoet, niet zuur en geen aroma. Lambada heeft een aantal aardbeien met goede zoete smaak met een zuurtje. Heerlijk. Maar ook aan deze planten zit af en toe een aardbei zonder smaak. Van Daroyal dacht ik dat ik ze overrijp liet worden maar de iets minder rijpe vruchten zijn ook niet zo lekker als de afgelopen jaren. De aardbeien staan sinds 2 jaar op deze nieuwe plek. Sonata en Frau mieze Schindler krijgen nu de eerste rijpe vruchten.
 7. Klopt, de 2 kleinste waren verrot en een van de grootste had het niet overleeft.
 8. Je hoort wel vaker dat je niet teveel uitlopers aan een moederplant mag laten zitten en dat de kleine uitlopers zonder wortels ongeschikt zijn om te vermeerderen. Hierom vorig jaar Juli een experiment gedaan: Zoals je op de foto ziet zijn alle 8 de uitlopers zonde wortel. De bovenste zijn ouder dan de zeer jonge onderin. De stekjes in natte potgrond gezet zodat ze niet meteen uitdrogen. 3 weken later waren de eerste worteltjes zichtbaar. En hierbij het resultaat 6 weken na het stekken, 5 van de 8 hebben het overleeft. Na het oppotten zijn de planten tot volwaardige aardbeienplanten uitgegroeid.
 9. Hierbij mijn pepers, inmiddels 40 cm. De bloemen heb ik verwijderd. Na het zaaien groeide de plantjes erg slecht totdat ik ze in maart een grotere pot gaf. Ineens kregen ze een groeispurt. Het lijkt erop dat ze nu weer stilstaan. Daarnaast heeft de top zich in 3 gesplitst. Dieven heb ik steeds verwijderd. Ik had gehoopt dat ze ongeveer 70cm zouden zijn tegen deze tijd. Want ik geloof niet dat een plantje van 40cm een peper van 35cm gaat voortbrengen. Misschien weer verpotten, ondanks dat ik ze vloeibare voeding geef en nog geen wortels onderin zie. (zag ik bij de vorige verpottingsronde ook niet maar kregen toen wel een groeispurt.)
 10. Hoe zit het met de zomersnoei van druiven? Ik lees dat je op 2 bladeren na het 2 trosje moet snoeien. Ook lees ik dat je op 5 a 7 bladeren na het 2e trosje moet snoeien. En hier lees ik dat Bit op 8 a 10 bladeren snoeide. Ik zie door de bladeren de trossen niet meer šŸ˜‰ Of zit er soms verschil in zomersnoei bij Guyot en Cordon?
 11. Ondergetekende is gedupeerd / opgelicht door Alpine Plants Richard de Frankrijker.
 12. Hebben jullie dezelfde rassen?
 13. Frau Mieze Schindler aardbei is niet zelfbestuivend. Omdat ik weinig informatie kon vinden over de bloeiperiode en geschikte bestuivers dit jaar de bloeiperiode genoteerd. Op 02-05-2020 trof ik de eerste open bloemen aan en nu een week later staan de planten in volle bloei. Een aantal knoppen zijn nog gesloten. Geschikte bestuivers zijn dan de aardbeien Sonata, Lambada en Daroyal. Deze kunnen Frau Mieze Schindler bestuiven doordat deze op de volgende tijdstippen zijn gaan bloeien: 21-04-2020 De eerste bloemen van Daroyal. Deze bloeit nu 3 weken later nog steeds. 29-04-2020 De eerste bloemen van Lambada. Deze bloeit nu 2 weken later nog steeds en er zitten nog wat knoppen in. 02-05-2020 De eerste bloemen van Sonata. Deze bloeit dus tegelijk met Frau Mieze Schindler. De doordragende aardbei met donker roze bloesem Frisan bloeit ook tegelijk met Frau Mieze Schindler. Echter zou je bij de doordragers de eerste bloemen dienen te verwijderen voor een betere productie later in het jaar. Malwina is geen geschikte bestuiver doordat deze nog geen bloemen heeft. Korona heb ik niet meer maar deze bloeide volgens mij een tegelijk met Daroyal en Sonata waardoor deze Frau Mieze Schindler waarschijnlijk ook kan bevruchten.
 14. Ik zie ook geen groen uit de onderstammen. vaak laat men een saptrekker van de onderstam doorgroeien zodat deze de wortels tijdelijk van energie kan voorzien.
 15. Aan het blad te zien is dit het ras Ice Crystal. Ik weet niet of die wel goed vruchten geeft in Nederland.
 16. Hierbij een update van de pruimenboom. Avalon, Belle de Thuin en Hanita hadden bloemen welke nagenoeg tegelijk bloeide. Door de nachtvorst heb ik de bloesem wel moeten beschermen naar zo te zijn hebben een paar het overleeft. De Pluot heeft zo te zien geen bestuiver in de buurt. Van de vele bloesem die hij had is nagenoeg niets bestoven. Misschien dat er 1 vruchtje aankomt. We zullen zien. Ontario, Opal en Reine claude Verte hebben geen bloesem gegeven. De foto`s zijn van een paar weken terug toen de boom nog minder blad had. Hanita is de enige kroonenting welke het had overleeft: En hierbij de later gezetten oculaties op het het nieuwe opschot. Ze zijn goed vergroeid met de boom.:
 17. Doordat ik dubble Guyot snoei wil ik dus eigenlijk 2 koppen creƫren. Echter dienen de nevenknopjes wel uit te lopen om een kop te creƫren .
 18. Ik heb als volgt gesnoeid: in 2109 hebben de rode liggende takken vrucht gedragen in 2019 zijn de blauwe takken uitgelopen in 2020 zijn de blauwe takken horizontaal gebogen. in 2020 zijn de rode takken terug gesnoeid zodat de slapende ogen kunnen uitlopen. Dit doen ze echter niet bij de druif Juliana. bij de druif Vera doen ze dit wel
 19. Mijn druiven kweek ik met het dubbel Guyot systeem. De 2 scheuten van vorig jaar heb ik plat gebonden en zullen dit jaar voor fruit zorgen. De twee vruchttakken van vorig jaar heb ik terug gesnoeid naar het eerste oog met als doelstelling dat de slapende ogen zouden uitlopen. Zoals je ziet doet mijn vera precies wat ik wil. Bij de terug gesnoeide tak komen meerdere slapen de ogen tevoorschijn waarvan ik er 1 zal selecteren om volgend jaar als vruchttak te dienen. Echter bij mijn Juliana lopen de slapen de ogen op de hoogste knop niet uit. Wat kan ik doen om de slapende ogen op de linker tak toch nog te laten uitlopen?
 20. Als ik al dat zaagwerk bij de wortels zie, vermoed ik dat dit opschot is van de onderstam. Ook onderstammen kunnen lekkere pruimen geven. Echter zijn er zoveel betere.
 21. @Jorieke123 nu wel?
 22. De pitten gepeld en de zaden gezaaid. De zaden erg warm in de zon gezet en de meeste zijn inmiddels uitgekomen.
 23. Doordat het maar bleef regenen geen 2e behandeling gedaan. zat te wachten op een paar dagen droog weer zodat de Bordeauxe pap niet meteen zou wegspoelen. Waarschijnlijk door het eenmalig behandelen dit jaar meer krul in de dwergperzik dan vorig jaar. Benedictie lijkt krulvrij.
 24. Mijn ervaring met de kiwibes Issai is niet zo goed. In het voorjaar na het uitlopen is het groen te vorstgevoelig. In de zomer bij veel zon en warmte verdroogt of verbrand hij. Erg veel water geven helpt niet voldoende.
 25. Volgende keer met propaankachels proberen?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...