Jump to content

Roland

Members
 • Posts

  606
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Roland

 1. Bij passief huizen gebruiken ze deze techniek om de luchtaanzuig van de ventilatie unit voor te verwarmen in de winter en af te koelen in de zomer. De buis in de grond heeft wel een condens aansluiting nodig omdat deze vol kan lopen met vocht. Vermogen per meter pijp kan ik zo niet terug vinden. ik dacht dat ze het aardpijp noemen.
 2. Ik denk dat je er ook nog een filter tussen moet zetten zodat de druppelaars niet verstopt raken. Daarnaast vraag ik mij af hoeveel voordruk de druppelaars nodig hebben. 10 meter waterhoogte geeft 1 bar druk. je moet dus naar een systeem dat bijna drukloos werkt. ps ik wil ook zoiets gaan maken in mijn kas. Regenton op hoogte zetten en vullen via de goten van de kas. op de regenton een drukloos druppelsysteem aansluiten.
 3. Welke rassen worden het en waarom deze?
 4. Wat is het verschil tussen een euro 20 en euro 30 afdichtingsrubber voor de ramen? ik denk dat ik euro 20 heb, maar hoe kan je dat controleren. En waar zou je die rubbers kunnen bestellen?
 5. Bij de vorige eigenaar zat er ook ruimte tussen een spant en de nok, zie rode pijl. Hoe zou ik dit kunnen verbeteren? Geen idee waarvoor dat houtje diende.
 6. Vandaag de nok proberen te monteren, ik heb hem echter weer afgebroken want zonder glas erin is hij zo slap. De spanten hangen maar net vast. Dit ondanks het aanspannen van de nok met de draadspanners. Ook heb ik bij de eerste spant 1cm ruimte bij de nok. Ik geloof nooit dat die een glasplaat kan houden. Die drukt de nok weg en valt erdoorheen. Misschien dat de nok dus toch te hoog zit. Echter wordt de hoogte bepaald door de staanders en daar heb ik niets aan veranderd. Ik heb nu van deze Nokstormbeveiligers nagemaakt en hoop dat daarmee de spanten vaster komen te zitten.
 7. ik zal mijn andere moestuinzaden als tegenprestatie bij van der Wall bestellen.
 8. In 2022 wilde ik al voor het eerst komkommers gaan telen. in de kas die ik nu aan het opbouwen ben. Dus ik doe zeker mee. ps nog net geen eigen zaden besteld van komkommers
 9. En hoeveel had je er al wel niet? je hebt het vijgenvirus te pakken. Ik heb nu: Brown turkey Ronde de Bordeaux Hardy chicago Michurinska 10 Dottato Italian 258 Colonel Littmans Black Cross Smith Golden rainbow (yellow long neck)
 10. Nu met een aantal jaren meer ervaring, welk ras zou je aanbevelen?
 11. Zou het kunnen dat de vorige eigenaar de fundering en stalen geraamte al niet helemaal perfect had geplaats of hoort onderste zo: Fundatie LinksVoor waarbij de paal eigenlijk precies in de hoek staat tegen de glaslatten: RechtsVoor waarbij de paal eigenlijk precies in de hoek staat tegen de glaslatten: Voor langs deuropening waar de staanders tegen de glaslatten zitten: LinksAchter waar behoorlijk veel ruimte zit tussen de staander en de glaslat: RechtsAchter waar ook iets ruimte zit tussen de staander en glaslatten maar minder dan linksachter:
 12. Wat is beter in de kas van 3m breed: 1 pad en 2 bedden van ca 1.2m diep. 2 paden en 3 bedden van ca 70cm diep?
 13. De kas is gedemonteerd. Dag 1 hebben we al het glas eruit gehaald en op een glasblok geplaatst. Het glas veilig demonteren duurde ca 3 uur. Hierna hebben we het frame gedemonteerd en alles ingeladen. Thuis hebben we van 18:00 tot 23:00 alles uitgeladen zodat het alvast op de moestuin ligt. De volgende dag hebben we met 3 man de fundering eruit gehaald. De betonnen poeren ging best goed. De lange betonnen platen van 40cm hoog en 3,3 meter lang waren te zwaar en heb ik in 2e geslepen. Nu binnenkort de kas weer gaan opbouwen. ps 2 ramen waren al gebroken en we hebben er zelf 1 gebroken. Dus ik kan nog wat nieuwe glasplaten gebruiken.
 14. Ik zou niet weten hoe je nu de verschillen kan zien. Hierom zou ik al het oudere hout weg halen, 3/4 1 jarig hout laten staan en een kwart tot de grond snoeien. Alles wat je nu laat staan geeft volgende zomer vrucht. Aan het kwart dat volgend jaar vanuit de grond uitloopt zal uitsluitsel geven of het herfstframbozen zijn.
 15. Ik ben er ook zo`n persoon en ben dan ook erg benieuwd naar je bevindingen? Ik test elk jaar een paar verschillende rassen boterboontjes. Hildora heeft tot nu toe de beste smaak met goede opbrengst. Major is het minst lekker maar is wel productief.
 16. Leg je probleem aan hen voor. Dus dat je unieke cultivars wenst en geen bestaande rassen met nieuwe verzonnen namen. Dan maar afwachten hoe ze reageren.
 17. Nog een paar weken voorbereiden voordat we hem gaan demonteren. Ik heb een diamantschijf gehaald zodat ik het beton eventueel in stukken kan slijpen. ik hoop dat mijn planning haalbaar is om hem in 2 dagen van 6 uur te demonteren.
 18. Bedankt voor de reacties Het plan is dak ik vrijdag alleen het glas demonteer en op een houten glasbok met 1.000kg kaanhanger naar de nieuwe locatie breng. Ik verwacht dat het glas totaal 500kg weegt voor 4,65x3,3x1,65 goot hoogte en 2,65 nok hoogte. Ik kan dan rustig het glas demonteren en goed vast zetten op het glasbok. Zou het demonterne van het glas in 6 uur mogelijk zijn? De dag erop met een bakwagen van 4 meter en 2 personen de overige zaken ophalen incl. fundering. Afspraak is dat wij alles verwijderen. Aangezien we alles dezelfde dag ook weer moeten uitladen op de nieuwe bestemming denk ik dat we het demonterne in ca 6 uur moeten doen. Denken jullie dat dat haalbaar is?
 19. Je kas staat er mooi bij. Dat heb je netjes gedaan. Hieronder zie je dat de spant in de goot is geschoven. Bij jouw kas was deze met een bout bevestigt. mij mijn kas zit hij los en wordt de nok naar beneden getrokken door een stalen draad. De spanten en nok lijken dus zonder mechanische bevestiging aan elkaar te zitten. De bouten waarmee het stalen frame vast zit is volgens mij M8 en sleutel 13. De alu profielen is denk ik M6 of M4, wat was 30 jaar terug een gangbare maat? De fundering moet ik waarschijnlijk in stukken gaan slijpen want 3,3m en 40cm hoog komt overeen met 15 stoeptegels. Dat krijgen we nooit opgetild. Heb je wel geprobeerd de funderingspalen eruit te krijgen? Zo te zien is mij kast 1 glasplaat langer dan de bovenstaande. zou het gemakkelijk zijn deze in te korten? Er zitten 2 dakramen in, deze zitten aan dezelfde zijde, zou het niet beter zijn om een aan de andere zijde te monteren. Je krijgt dan een grotere doorspoeling van ventilatielucht. ik weet alleen niet of dit mogelijk is en ook beter is? Sluipwest, dat is een goed idee om de spanten tijdelijk terug te plaatsen. Misschien de buitenste zelfs tijdelijk even met een bout vast zetten.
 20. @DiederikS Wat leuk dat hier zo`n goede uitleg is over het demonteren van dit type kas. Ik sta voor dezelfde uitdaging en aan de foto’s te zien is dat dezelfde kas met ook een stalen goot waarop de spanten met glasplaten liggen. Ook zitten de ramen aan de zijkanten vast met rubbers die over het profiel zijn geschoven. De ramen op het dak dienen dus van de zijkant gedemonteerd te worden. De nok lijkt zonder bouten geklemd te zitten tussen de spanten. Hoe zorg je ervoor dat de nok niet instort wanneer meer dan de helft van het glas en spanten is verwijderd? Ik vraag mij af hoe zwaar die funderingspoeren zijn waarop de stalen staanders zijn bevestigt? Het lijk me een enorm werk om deze uit de grond te krijgen. Daarnaast rusten de zijwanden en achterwand op een betonnen band van 40cm hoog en meer dan 3 meter lang. Deze balk is aan de achterzijde 3,3 meter bij 40cm en is uit een stuk. Hoe hebben jullie deze op de aanhanger gekregen en vervoerd? De goten zijn 4,65 meter en zal ik ook op de een of andere manier in een lengte op de nieuwe locatie moeten zien te krijgen? ps weet jij wat de maat is van de bouten waarmee de aluminium staande profielen zijn bevestigt?
 21. Roland

  Pawpaw

  Mijn eerste Prima 1216 smaakt trouwens prima. Banaanachtig, zoet en een lekker smaakje dat ik niet kan beschrijven.
 22. Roland

  Pawpaw

  Wat betreft rijp tijd, Prima 1216 is nu rijp en de Peterson rassen (waaronder Susquehanna) zouden eerder rijpen dan Prima 1216.
 23. Salderen is niet houdbaar wanneer teveel overstappen op zonnen energie. In de zomer met zijn alle stroom in het net stoppen terwijl we het niet gebruiken en in de winter kolencentrales laten branden om voldoende stroom uit het net te halen. En dan verwachten dat je de zomeropwekking 1 op 1 kunt uitwisselen met de winter. Door afschaffen salderen zullen vele overstappen op een opslagsysteem waardoor in de winter geen kolencentrales nodig zijn.
 24. Op mijn nieuwe moestuin 5*20m wil ik graag gaan mulchen om onkruid te voorkomen en het bodemleven beter te voeden. Nu hebben we jaarlijks een enorme berg met blad afval. Zou ik deze bladeren kunnen gebruiken om een paar cm te mulchen? En hoe zou ik ervoor kunnen zorgen dat de bladeren niet naar de buren waaien?
×
×
 • Create New...