Jump to content

marcelru

Members
 • Posts

  115
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by marcelru

 1. ... geen appel meer te zien 😀
 2. Een kist appels op de weggeeftafel van de volkstuin gezet. 32 verschillende rassen. Morgen eens zien hoe de belangstelling was.
 3. Als je de boom in een kuip zet, zorg dan dat er een heleboel gaten in die kuip zitten. Anders loopt-ie vol met water en heb je de wortels van je boom voortdurend in de nattigheid zitten. In dat geval kun je 'm net zo goed meteen weggooien, want dat overleeft-ie niet lang.
 4. Gloster is veel hoekiger. Groninger Kroon is zo gek nog niet, al is de schil wel erg rood. Dat is iets dat dit jaar opvalt, bij ons in de boomgaard in Eindhoven zijn de appels veel roder dan andere jaren. Zelfs Granny Smith heeft dit jaar iets van een kleurtje. Ter vergelijking onze Groninger Kroon (foto is van dit jaar, een beetje aan de vroege kant geplukt, en de boom staat niet in de volle zon). Beroesting rond de steel, lenticellen in de gebieden met de rode dekkleur, knopje aan de steel, klopt vrij aardig.
 5. Notarisappel is veel onregelmatiger van vorm en heeft bovendien een heel kort steeltje. Verder is Notarisappel veel vroeger, is allang van de boom. Op het eerste gezicht lijkt het mij een buitenlands ras, vanwege de enorm lange steel. De beroesting rond de steel en lenticellen op de schil geven de indruk van een golden delicious of een afstammeling daarvan, maar dan is de rozige blos weer niet echt op zijn plaats. Waar komt de boom vandaan?
 6. Geniet van je tuintje. Goede keuze, Topaz, lekker appeltje. Wel een beetje ziektegevoelig. Maar je bestuiver mag er ook zijn. Elstar, de meest aangeplante appel in Nederland, ook populair in de rest van de wereld. En met reden. Prima te leiden, ook.
 7. Til de appel op en kantel hem daarbij. Als de appel bij ca 90 graden (of eerder) kanteling loskomt van de boom is hij rijp. Werkt ook bij peren :-).
 8. Stokken plaats je typisch om een boom mooi recht omhoog te leiden. Zeker als je een boomvorm wilt en geen struik, dan zou ik die stok plaatsen. Voor een struikvorm maakt het niet zoveel uit, dan heb je zijtakken vanaf de grond, zo'n beetje.
 9. Het beste is te wachten tot ze rijp zijn. Dit seizoen gaat alles een stuk sneller dan andere jaren, dus met een paar weken zullen ze wel goed zijn.
 10. Afgaande op het blad kun je zomaar gelijk hebben. In het verleden met succes Nocino gemaakt. De walnoten (juglans regia) moet je dan zo rond de langste dag (St. Jan, oftewel San Giovanni volgens de Italianen) plukken. Nu zijn ze al veel te hard.
 11. Prunus amygdalus? a.k.a. amandelboom?
 12. Hongerpruim? Of een verdroogde onrijpe perzik? De steen doet in elk geval een prunus-soort vermoeden.
 13. Hier hetzelfde. Een maand geleden begonnen met plukken, net nog de paar laatste geplukt. Brown Turkey van zo'n 15 jaar oud in de achtertuin.
 14. Is dit wat: https://www.peperzaden.nl/espelette.html
 15. @Swa Belgie is pomologisch goed georganiseerd, met o.a. de Nationale Boomgaardenstichting. Zij zullen vast wel determineerdagen hebben, dit jaar nog niet zo in de gaten gehouden.
 16. Dit zijn de determineerdagen in het noorden/oosten van het land (met dank aan de 2e secretaris van de Noordelijke pomologische vereniging): Za 24 sept. Fruitshow met fruitdeterminatie. Plaats: Openluchtmuseum Themapark De Spitkeet, De Dunen 3, Harkema (Fr.). Tijd: 11.00-16.00 uur. Toegang gratis. Informatie: Griet Bergsma, tel. 0513-529357. E-mail: [email protected] Zo 25 sept. Open tuin dag met mogelijkheid tot determineren van fruit. Plaats: de Overtuin van buitenplaats Welgelegen, tegenover de dorpskerk. Adres: Molenstraat 6, 7231 KN Warnsveld. Website: https://www.deovertuin.nl/. Tijd: 12.00-17.00 uur. Informatie: Hennie Rossel, e-mail: [email protected] Za 1 okt. Kleine fruitshow met fruitdeterminatie bij vruchtboomkwekerij De Baggelhof, Baggelveld 2, 9312 VE Terheyl (Nietap). Tijd: 10.00-17.00 uur. Informatie: Jan Woltema, tel. 06 13988744, Lubbert Dijk, tel. 06-11518397. Toegang gratis. Za 8 okt. Kleine fruitshow en fruitdeterminatie op de appelmarkt en streekmarkt bij de Tropische kas te Beetsterzwaag, Hoofdstraat 80 9244 CP. Tijd: 10.00-16.00 uur. Informatie: Griet Bergsma, tel. 0513-529357. E-mail [email protected] Op dit moment zijn er nog geen determinatiedagen van de NPV bekend. U kunt wel een afspraak maken voor een bezoek aan de Fruithof, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord. Alleen op woensdag van 10.00-14.00 uur. Mail voor een afspraak naar [email protected] of [email protected] En dit zijn ze bij de Pomologische vereniging Noord Holland (met dank aan een van de fruitdetermineerders van de POMVNH): Zaterdag 3 en zondag 4 september 2022 Open dagen Collectieboomgaard aan de Volgerweg 26 (hoek Middenweg) te 1462 HR Middenbeemster van 10.00 tot 16.00 uur. Ook mbv openbaar vervoer bereikbaar met buslijn 129. Zaterdag 10 september 2022 Open dag Abdijtuin aan de Vennewatersweg 27a te 1935 AR Egmond Binnen van 10.00 tot 16.00 uur. Dinsdagavond 13 september 2022 Determinatieavond Van 18.00 tot 20.00 uur in de Collectieboomgaard aan de Volgerweg 26 in Middenbeemster. Zondag 9 oktober 2022 (Onder voorbehoud) Oogstfeest Wieringer Eilandmuseum Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef vanaf 09.00 uur Woensdagavond 19 oktober 2022 Determinatieavond van 18.00 tot 20.00 uur in het gebouw ’Onder de Linden’, Middenweg 150 te Middenbeemster naast de NH-kerk. Dan is er op 28 augustus nog een fruitdag bij het het Brabants Landschap, steunpunt Groot Duijfhuis, Hoevedreef, Liempde. Van 10:00 tot 16:00, als ik het goed heb. Ik ga daar in elk geval ook heen. Er wordt op kleine schaal fruit gedetermineerd. Succes, Marcel
 17. Het jubileumboek dat we ter gelegeheid van het 40-jarig bestaan van onze volkstuin met een aantal mensen hebben gemaakt, geupload naar de drukker. Einde van de maand afsluitend jubileumfeest, eindelijk weer wat meer tijd voor de tuin zelf
 18. Erg gewaagd wat ik nu ga zeggen, maar ik probeer 't toch: Aan de onrijpe vorm van de peer en de kleur nu, en de locatie zou ik zeggen: Fondante de Charneux, oftewel Legipont. Ontzettend lekkere peer, en een fraaie boom, karakteristiek voor het zuid Limburgse landschap. Zund om te rooien. Zijn de bomen bijna zuilvormig de hoogte in gegroeid?
 19. Mooie boom inderdaad. Vooral laten staan en niet door de eerste de beste hobbyist laten snoeien. Ik zou nog even wachten. Het seizoen is dit jaar wel vroeg, maar desondanks zijn je appels nog verre van rijp. Afgaande op het steeltje is het een vrij oud ras. Tegen de tijd dat je appels rijp zijn, graag nieuwe foto's posten. Ik weet niet waar je woont, maar in den lande worden in de maanden augustus-september-oktober determineerdagen georganiseerd. Als je wilt kan ik wel een overzicht posten.
 20. Overigens was de junirui bij mijn bomen al vroeg in juni: De Conference, Winterrietpeer, Schone van Boskoop en Summerred hebben behoorlijk wat "mislukt" fruit laten vallen.
 21. Hmm, even het pedante mannetje uithangen: Elstar is ontstaan in 1955, als kruising van Golden Delicious en Ingrid Marie. Kwekersrecht is verleend in 1975. De appel is gemaakt door Tijs Visser en Arie Schaap, op het proefstation van CPRO in Elst. Arie Schaap is in 1968 overleden, en hij is altijd in deze appel blijven geloven, ook al was het in eerste instantie een rotding om te telen. Wellicht ter ere van Arie is zijn voornaam in de rasnaam verwerkt. Schone van Boskoop is gevonden door K.J.W. Ottolander, fruitboomkweker in Boskoop. Ontstaansjaren varieren van 1846 tot onbekend. Gieser Wildeman is gevonden door dhr. Wildeman in Gorinchem, op de markt gebracht door V.d. Willik en Zn. Boskoop, ca 1850. Als je echt oude rassen wilt hebben, zou ik eens bij de Karmelieter Reinette of de Binderzoet te rade gaan. Beide uit de 13e eeuw... Nog ouder: Api Etoilee, mogelijk zelfs uit de Romeinse tijd.
 22. Hmmm, ik betaal al jaren 45ct per m^2. Binnenkort gaan we wel de prijzen wat verhogen, om e.e.a. kostendekkend te houden.
 23. Foto's toevoegen is heel makkelijk, klik onderaan de editor (het window waar je in zit te tikken) op "choose files..." en dan kun je de foto selecteren die je eraan wilt plakken.
 24. De meeste van mij halen het hek van de tuin niet eens. Errug lekker besje.
×
×
 • Create New...