Ga naar inhoud

Eise

Members
  • Aantal items

    85
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Eise

  1. Kan zijn dat een schildwants (ook wel Stinkwants) er zijn geurstof op heeft achtergelaten. Google Grauwe Schildwants en kijk of die op je struiken zit. Als ze verstoord worden scheiden ze een stinkende (en behoorlijk smerig smakende) stof af
  2. Mijn oom had in Rotterdam Noord een spoortuin, die vertelde dat zijn kruisbessen ook gestolen werden. 's Nachts op de loer gezeten, lang verhaal kort: eenden kwamen vroeg in de ochtend en vraten systematisch zijn struiken leeg. Ze slikten de bessen in hun geheel door, hij zag ze als verdikkingen door hun nek gaan.
  3. De gewone en Duitse wespen zijn dan weer een groot deel van het seizoen nuttiger dan ze irritant zijn vanwege de enorme hoeveelheid plaagdieren die ze vangen voor hun larven. Meestal worden ze pas lastig als de nieuwe generatie koninginnen zijn uitgevlogen op het eind van het seizoen of als ze inderdaad te dicht op de loop of bij je gereedschap zitten
  4. Ja, dat zag ik ook, maar het kruid dat hij plukte leek niet op de schapenzuring die ik wel eens pluk. Dat is een rozetje blaadjes die vrij langwerpig zijn met twee kleine uitstulpingen aan de basis. Heet leek een veel bossiger plantje. Kan het niet een vertaalfout van de ondertitelaar zijn? Met vissen en planten zitten ze er wel vaker naast met de ondertitels. Zie wel vaker dat ingrediënten niet goed vertaald worden... Ik heb het niet heel goed kunnen bekijken dus het kan zijn dat het inderdaad schapenzuring was.
  5. Eise

    Nootje erbij?

    ik raad altijd mensen aan om een bekend ras te kopen als ze een notenboom willen neerzetten. Als je de kosten berekend voor de meer dan 100 jaar die ze kunnen staan valt het nogal mee. Bovendien schijnen ze eerder te dragen (mijn zaailing pas na 15 jaar) en inderdaad zonde als je weinig ruimte hebt. Daar staat tegenover dat de noten van de zaailing van de buurvrouw wel kleiner zijn maar met emmers tegelijk vallen...
  6. Eise

    Nootje erbij?

    Je kan ook geluk hebben met een notenboom. In mijn tuin staat een walnoot die twee keer zo grote noten (netto gewicht) geeft dan de oudere zaailing bij de buurvrouw. Bij haar komen er dan wel weer veel meer emmers noten vanaf dan bij mij, maar dat kan er ook aan liggen dat mijn boom 15 is en die van de buurvrouw 50. Bij walnoten zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten, namelijk of de noot goed gesloten is omdat hij anders niet goed bewaard, of hij makkelijk pelt en uit de schil komt en grote noten willen nog wel eens moeilijk drogen en dan schimmelen. Maar zoals gezegd, je kan ook geluk hebben. Mijn noten zijn groot, drogen goed en zijn makkelijk te pellen. Er blijven alleen soms wat draadjes van de bolster aan de noot zitten. Schrijf je zaailingen dus niet meteen af, eventueel kan je hem nog proberen om te enten
  7. Levermos is ook vaak een indicatie dat ergens roundup is gebruikt, je zag dat veel in het westland waar stukjes tussen de sloot en de kas platgespoten werden en er vervolgens alleen nog levermos groeide (mijn ouders laatst ook betrapt, levermos op de straatjes en onder de fruitboompjes: roundup in de kast)
  8. Wat vaak een reden van terugsnoeien is dat is om alle ogen goede vruchtsporen te laten ontwikkelen. Als je een plant laat groeien willen vooral de bovenste stukken vertakken. Als je bijvoorbeeld een muur mooi wilt bedekken met een druif moet je zorgen dat het onderste deel goed ontwikkeld is voordat je de bovenste delen laat groeien om te voorkomen dat je onderin met een paar miezerige takjes blijft zitten en bovenin een grote pruik. Omdat je op de staanders eigenlijk niet zo veel groei wilt hoef je niet naar de grond terug te snoeien. De liggers zijn horizontaal en dus is daar niet echt een hoger stuk dat dominant wordt, dit zorgt er waarschijnlijk bij forse groeiers als druiven zijn dat alle ogen wel gaan uitlopen (naar mijn ervaring meer dan je lief is: uitlopers in een seizoen van 3 a 4 meter zijn geen uitzondering, ik moet bijna wekelijks snoeien om de zonnepanelen op het platte dak naast de druivenpergola vrij te houden)
  9. Ik denk dat topicstarter de pergola begroeid wil hebben. Dan kun je er ook voor kiezen om de gesteltakken langs de pergola te laten groeien en elk jaar de zijtakken in de zomer na het tweede of derde blad na een tros te snoeien en in de winter op 2 ogen. Daar kan je nu inderdaad al mee beginnen door en zijtak langs de andere ligger van de pergola te leiden. Dan hoef je niet elk jaar helemaal alles vanaf de grond (of 3 ogen erboven) opnieuw te leiden. Na een aantal jaren heb je dan van die mooie knoestige takken langs je pergola, Dat ziet er 's winters ook nog aardig uit, met op ieder oog een soort knot waar de nieuwe takken in het voorjaar uit groeien. Mijn ervaring is dat de druif wat snoeien betreft erg vergevingsgezind is. Ik heb de twee druiven op mijn terras langs 4 draden met 4 gesteltakken geleid. Volgens mijn kan je trouwens zo'n jonge druif nog wel loshalen en opnieuw aanbinden als je je zorgen maakt dat het wikkelen problemen op gaat leveren.
  10. Kan ook wortelopschot van een oudere boom zijn, de kwetsenbomen bij mijn ouders zijn geplant op een zaailing wilde pruim (of sleedoorn ? worden die daar wel eens voor gebruikt) denk ik en die komen tot 5 meter uit de stam op. Als we ze niet maaien of uittrekken ontstaat er een wild struikgewas rondom de boom. Volgens mij blijft dat als de boom zelf op is gewoon doorgroeien
  11. Was ook mijn eerste gedachte: een graansoort uit vogelvoer. Onder mijn vogelvoerkoker is ook altijd het volgende voorjaar een veldje met allerlei exotische en minder exotische planten.
  12. Sorry voor late reactie, ziet er goed uit. Ipv het inzagen snij ik dus alleen de bast weg over een deel van de omtrek van de tak, inderdaad twee snedes vlak bij elkaar (2 à 3 mm) en dan tot op het hout de bast weghalen. Dat heeft als voordeel dat de tak die blijft staan nog net zo sterk is als voorheen en niet makkelijker afbreekt bij wind of zware oogst. Volgens mij remt het litteken dat over de weggesneden bast groeit ook nog enigszins de sapstroom
  13. Bloeien ze wel? Mijn tuin is vaak wat droog en dan laten de struiken veel besjes vallen. Als het er om te beginnen al niet veel bloemen zijn dan blijft er niks over. Als er geen bloemen aan komen kan het zijn dat je de bloemknoppen toch weggesnoeid hebt de vorige zomer. Ik heb hier vaak in mijn stekjes al trosjes bessen. Het kan ook zijn dat er wel bloemen zijn maar dat er niet bestoven wordt. Hier vaak bij de vroeg bloeiende soorten dat bijvoorbeeld het eerste deel van de tros bloeit met mooi weer, goed bestoven, dan een koelere periode = kaal stukje aan de tros en daarna weer warm en onderste stukje van de tros weer mooi vol.
  14. Ik doe dat meestal met de zomersnoei, zodat na het snoeien de stukken groeien waarvan je dat wilt en de stukken die je net gesnoeid hebt niet weer enorm uitschieten
  15. Dat insnijden is om de sapstroom naar het te grootte deel af te remmen. Heb ooit gelezen (weet zo gauw de bron niet meer) dat je ook draad om de te snel groeiende tak kan draaien zodat hij ingesnoerd wordt. Insnijden heb ik met een paar leiboompjes in mijn tuin gedaan als er ergens geen gesteltak zat waar ik hem wel wilde hebben (forse snee boven een slapend oog op de juiste plek) of een tak juist te hard groeide (vooral bovenin als het onderin nog niet zo goed ontwikkeld was, forse snede onder de tak). Dat werkt verbazend goed vind ik zelf. Vermoed dat als je de ene ent wil remmen dat je dan de snede aan die kant in de bast van de onderstam zou moeten maken. Dan gaat er meer sap/groeikracht naar de andere. Ik maak de snedes altijd een tot een paar centimeter onder of boven de ogen zodat de sapstroom niet helemaal afgesloten is.
  16. Om het belang van plantenhygiëne nog eens te benadrukken een linkje in het Engels waarin kwekerijen verdacht worden van het verspreiden van de schimmel Phytophthora ramorum (inderdaad familie van) die miljoenen bomen in Californië doodt. https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2016/05/02/this-disease-has-killed-a-million-trees-in-california-and-scientists-say-its-basically-unstoppable/ (sorry voor de lange link)
  17. Ziet er uit als een 'graafje' van een konijn. Die zie je veel op plaatsen waar konijnen zitten. beginnen als het ware aan een holletje maar maken het niet af. Kun je geen pootafdrukken ontdekken in de zachte aarde? Als er muizen zitten of woelmuizen kunnen het ook marters, bunzingen of vossen zijn, hangt een beetje af van hoeveel natuur er in de buurt is. Hazen zijn niet echt gravers.
  18. En laat je w.b.t. de okkernoot niet afschrikken door de extra kosten van een ras boven een zaailing. De noten van de boom in mijn tuin zijn netto (gepeld) 2x zo zwaar als die van de zaailingnoot in de tuin van de buren. Dat betekent dat je véél minder noten hoeft te kraken voor dezelfde hoeveelheid die je kunt eten. De extra kosten ben je vergeten tegen de tijd dat hij goed in productie komt. M.a.w. voor iets dat zo lang meegaat is de extra prijs het zeker waard. Bovendien vind ik zaailingnoten vaak moeilijk uit de schil te halen en is de uiteindelijke grootte van een ras boom beter te voorspellen.
  19. Volgens mij hebben ze op Fruitlent (http://www.fruitlent.nl/druiven.html) vrij veel informatie staan over moderne druivenrassen waarvan er een aantal het in ons klimaat aardig moeten doen en die bovendien minder last van plagen hebben.
  20. Weet niet hoe on-topic dit is: Hoe zit dat juridisch? Dit in verband met plantenziektes e.d. Neem aan dat dit binnen Europa geen probleem is maar bijvoorbeeld uit Azië komen behoorlijk wat nare boomziektes (zie bijvoorbeeld het lot van de Amerikaanse tamme kastanje en recent de essenziekte). Mag je levende planten of plantgoed meenemen? Kan je hiervoor beboet worden aan de grens? (Kan me zelf op vakantie vaak niet inhouden bij de schappen met groentezaden)
  21. Ik meen gelezen te hebben dat orchideeën in symbiose groeien met een bodemschimmel. Misschien moet je wat van de grond/substraat van de oude plant meegeven aan de jonge zodat deze schimmel ook in de nieuwe pot zit.
  22. Eise

    Kweepeer Isfahan

    Inderdaad! Bijna Mediterraan. Hoe vaak ik hier niet in het voorjaar en zomer moet sproeien als mijn ouders in het Westland wegdrijven. Het is aan de overkant van de Maas zelfs beduidend vaker nat dan bij ons. De vijgen waren hier bijvoorbeeld ook al eind juli rijp met een tweede lading half augustus.
  23. Eise

    Kweepeer Isfahan

    Bedankt voor de reacties. Ik had ook al bedacht/gehoopt dat het feit dat hij hem in Engeland verkoopt betekent dat hij het daar in ieder geval wel doet. We hebben hier in Maastricht toch wel een iets afwijkend klimaat van de rest van Nederland en is mijn tuin redelijk zonnig en beschut. Bovendien heeft Iran een behoorlijk gevarieerd klimaat dacht ik (er zijn geloof ik zelfs wintersportgebieden). De oost Europese soort Krymst is anders ook misschien een goeie optie, ga eens kijken. Kende de Vrolijke Noot wel maar blijkbaar niet naar de kweeperen gekeken en op notengebied ben ik voorzien.
  24. Eise

    Kweepeer Isfahan

    Op een Engelse kweeperensite kwam ik het kweeperenras Isfahan tegen. Was een Engelse boomkweker met Perzische achtergrond die ze zelf meegebracht heeft uit Iran. Deze soort zou veel minder steencellen hebben en zelfs rauw te eten zijn. Heeft er hier iemand ervaring mee? En eventueel ent- of stekhout beschikbaar? Anders ga ik proberen of hij ze wil opsturen uit Engeland. Hier de beschrijving: History and description of Isfahan Isfahan quince comes from the ancient city of Isfahan in Iran famous for its quinces. It is a high quality quince suitable for a wide range of culinary uses. The fruit is quite large, pear shaped, lemon yellow when ripe with a distinctive quince aroma. Unlike most quince varieties commonly grown in the UK which have very astringent and gritty flesh, Isfahan is quite sweet and apart from the core has fine textured flesh. While it would not normally be eaten fresh it is quite palatable uncooked. When cooked it keeps its shape and will turn pink or even a deep red in colour. It is not very suitable for jelly making as the flesh does not break up, but it is excellent for making preserves or pies. It is also excellent for using in various meat and vegetable casserole dishes to which it gives its distinctive aroma and flavour. The tree is quite vigorous and fairly upright. It is a reliable and good cropper. It is slightly susceptible to canker and therefore less suitable for wetter regions of the country.
  25. Eise

    Slecht pompoenjaar?

    Hier een heel slecht pompoenjaar. 5 Planten (3 Butternut en 2 Fictor) met in totaal 2 pompoenen, een grote en een kleine Butternut. De rest is nog voor ze konden groeien door de naaktslakken opgegeten. Vaak al als bloem. 3 Doosjes escargo en een sixpak bier en vallen en nachtelijks tot honderd slakken rapen heeft amper geholpen. Hopelijk is het volgend jaar weer beter. Ook bijna alle courgettes opgevreten door slakken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...