Jump to content

Marloes-DeTasttuin

Members
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht
 • OCCUPATION
  arbeidsongeschikt
 1. Ik ben inmiddels "officieel" doofblind, maar kan nog een beetje zien en horen. Ik gebruik een speciale koptelefoon op m'n iPhone, waardoor ik de stem van de persoon aan de andere kant van de lijn rechtstreeks in mijn hoorapparaten ontvang en hoor. Het omgevingsgeluid is dan weggeschakeld. Hierdoor kan ik nog redelijk goed bellen.
 2. Heel hartelijk dank voor de reacties. Ik ga ze zometeen nog een keer lezen en evt de links volgen. De verschillende paden en kruispunten aangeven is een goede tip. Ook leuke tips om te doen als er bezoek is. En ik herinner me nu ook dingen als dropmunt inderdaad. Ik kan me goed voorstellen hoe die blinde boer een web van waslijnen heeft. Je moet gewoon doen wat werkt en het jezelf makkelijker maken. De plantenlabels zullen worden voorzien van braille en een labeltje dat met een speciale labelpen af te lezen is en die vervolgens laat horen wat er in dat vak staat (heb ik zelf minder aan, maar het is leuk voor niet-doofblinden). Ik ben bekend met Bartimeus. Zelf heb ik in 2013 een tijd gerevalideerd op Visio Het Loo Erf in Apeldoorn, waar ze ook een tuin hebben. Ik heb ze een paar dagen geleden gebeld, maar de mevrouw aan de lijn had er niet veel zin in mij van dienst te zijn. Ook gelijk weer een throw back: die toon alsof ze het tegen een kleuterklas heeft (furor sanandi, het hulpverlenerssyndroom). Het blijft een bizar fenomeen, temeer als je zelf een hoog iq hebt en gewoon gestudeerd hebt. Al vond ik het als kleuter ook al bizar. Het went nooit. De moestuin in Doorn zal ik zeker eens bezoeken!
 3. Goedemorgen, Dit wordt mijn eerste moestuinjaar (mijn partner en vooral mijn oude buurman hebben wel al kennis). Mijn moestuin is aan huis van mijn partner en zo'n 35-40 m2 groot. (Tussen de 10-11 meter lang, aan de ene kant 3 meter diep en aan de andere kant 4 meter diep. Dit omdat de terrasrand rond afloopt). Daarnaast kan ik op het zonnigste gedeelte van het terras ook nog bakken plaatsen (heb ik in een ander topic geschreven). Verder is er nog zo'n 650 m2 grond, dat voornamelijk recreatiegras zal worden en waar wat bomen op staan (grote eik, blauwspar, esdoorn). Misschien komt er nog een (lage) boom bij. Mijn ambitie is, om naast zoveel mogelijk biologisch en duurzaam, een toegankelijke tuin te maken voor (doof)blinden en slechtzienden. Voor mezelf dus. Maar ook voor andere blinde/slz mensen. Er is zelfs al interesse vanuit organisaties die met bl/slz werken, om langs te willen komen zodra de tuin vorm heeft aangenomen en groeit en bloeit. (Dat vindt blijkbaar snel de weg..) Het kan een inspiratiebron zijn voor kinderen, maar ook volwassenen, om te voelen wat mogelijk is. Dát het mogelijk is. Nu zijn de meeste van jullie natuurlijk niet blind of slechtziend. Maar jullie hebben wel veel kennis wat betreft moestuinen, vormen en materialen. Daarom hoor ik toch graag tips wat betreft de vorm en materialen. Zelf dacht ik aan paden met houtsnippers, en de bedden afscheiden/afbakenen met bijvoorbeeld houten latten langszij. Misschien hebben jullie ook nog goede ideeen en tips, komen jullie ergens op. Dan hoor ik het graag. Het is overigens niet iets waar ik geld mee ga verdienen. Het is allemaal puur vrijwillig. Dank jullie wel.
 4. Inmiddels heb ik met beide bedrijven contact gehad. Fruitbomen.net kon me niet helpen, Alpine-plants wel. Als het goed is, komt er nu een buckingham mijn kant op. Ik wilde hem in bovenstaande bak van de Praxis zetten, maar ik vroeg me af of zoiets nou chemische (schadelijke) stoffen afgeeft die eetbare planten vervolgens opnemen? Is dat een reeële gedachte? Dank je!
 5. Dank je wel, Bit. Ik vind het heel interessant om te lezen en er kennis in op te doen.
 6. Ik had het in een ander topic al gemeld, maar dan ook even hier. Ik weet niet of je er iets aan hebt. Vandaag twee biologische zoete aardappelen van de Ekoplaza in de vensterbank gezet. Ras is mij onbekend. 1 half in water, 1 half in vochtige potgrond. Ze staan in de zuidelijke vensterbank van de woonkamer van een goed geïsoleerd huis, overdag zo'n 20-21 graden. Hopelijk wordt vervolgd.. Leuk om over je project te lezen, Ilona!
 7. Vandaag heb ik, nav de handleiding elders op het forum, twee biologische zoete aardappelen in de vensterbank gezet. 1 half in water, 1 half in vochtige potgrond. Gekocht bij de Ekoplaza, ras onbekend. Hopelijk gaan ze ontkiemen!
 8. Ik wilde nog even bedanken voor deze heldere handleiding. Bedankt! Ik heb vanmiddag een paar biologische zoete aardappelen gekocht en ga het proberen.
 9. Ik heb ook geen kas o.i.d. op het moment en mijn tomaat komt na ijsheiligen waarschijnlijk ook gewoon buiten te staan. (Na binnenshuis opkweken.) Tenzij ik tegen die tijd een kas oid heb (het kan zomaar zijn dat iemand met iets komt aanwaaien), maar dan zal ik het hier netjes melden.
 10. Het terras is erg mooi en netjes zo, dat gaan we niet open maken. En er ligt nog zo'n 650m2 volle grond naast en achter. Een deel van die grond wordt mijn moestuin met dingen als bonen, erwten, sla, andijvie, bietjes e.d. Dat ligt echter wel iets kouder dan deze zonovergoten plek. Speciekuipen hebben we genoeg, dus dan zal ik de tomaat in zo'n kuip hier neerzetten. Dank voor de tip! Zou iets als perzik kunnen?
 11. [foto's vw privacy-redenen verwijderd.] Dit is een deel van ons terras en de muur van onze schuur/garage. Ik hield het kompas in dezelfde richting als de camera. Het hout gaat binnenkort weer naar de andere kant van de schuur, als het daar bestraat is. Het is dus straks leeg. Wat zouden jullie hier in bakken aan eetbaars plaatsen? Wat zal het hier waarschijnlijk goed doen? Ik zoek ideeën en inspiratie! Dank je wel alvast!
 12. dank je, Flup! Deze is 83 cm hoog en dus inderdaad te laag. Ik ga op zoek naar wat anders.
 13. Mijn partner heeft deze nog liggen. Maar volgens mij wordt de tomatenplant te hoog hiervoor, klopt dat? Of kan ik hem wel gebruiken? Dank jullie wel alvast.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...