-
Aantal items
854 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Persoonlijke informatie
-
Woonplaats / Regio
België - Tienen
Media
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
-
hulp nodig bij keuze van een heg rond fruitboomgaard
sugar reageerde op Merel's topic in Fruit en noten
Ik heb gewoon laagstamfruitbomen als haag gebruikt. Elders vormen de bramenstruiken de heg, en nog elders de frambozen -
Die tweede ben ik het mee eens, de eerste: ik zie nog een tweede tak vooraan, waarom gebruik je die niet?
-
Het blad ziet er bij mij toch lichtjes anders uit. Maar ik heb daar nu ook niet zo direct foto's van . Misschien één dezer eens proberen te fotograferen
-
Ik heb indertijd plantgoed bij Rwalpole aangekocht
-
Ik heb er geen flauw benul van
-
En als je planten grotendeels kaal gewreten zijn, haal dan ook de onrijpe bessen weg, zodat de plant zijn energie steekt in vegetatieve groei, niet in 't rijpen van dat fruit.
-
Wel mijn kruisbessenplanten zijn ondertussen 2m50 hoog. Nochtans heb ik dit jaar voor 't eerst terug schade van de beestjes. Een gevolg van de bodembedekkende hondsdraf die er vrijelijk onder liet groeien volgens mij (dan snoei je de struikjes onderaan kaal, maar dan wordt die plek ingenomen door dat hondsdraf). Na twee weken met wat schade te hebben opgelopen (20% van de bladeren van sommige planten weggevreten) hebben de broedende meesjes het probleem voor mij 'geregeld'. In jouw geval: neem een klein plastieken potje, en loop elke dag langs je plantjes, haal alle rupsen weg en vernietig ze. Na 2-3 weken is 't probleem van de baan (dat heb ik hier ook even gedaan, tot de meesjes in actie traden, maar dan wel met 15 grote planten.)
-
Van al die foto's die ik hier gepost zie is er geen enkele bacterievuur volgens. Ik dacht enkele jaren geleden ook bacterievuur 'gescoord' te hebben in mijn tuin, maar dat bleek iets helemaal anders. Volgens de expert van het federaal agentschap voor voedselveiligheid kenmerkt bacterievuur zich niet door uitdrogende takken en bladeren, maar worden ze zwart en zijn er vochtig (ze verworden tot snot) Er is vast ook in Nederland een dienst waarmee je contact kan opnemen indien je twijfelt of je bacterievuur hebt. Neem daar desnoods contact mee op en vernietig het boompje indien dat hetgeval blijkt.
-
IK heb geen ervaringen met de hier beschreven rassen. Ik kies nooit een ras vanwege de grootte van de bes, maar probeer op basis van resultaten van smaaktesten een selectie te maken (en selecteer ook op ziekteresistentie) en ik wou ook doornloze variëteiten (gemakzucht). Ik heb hier Helen, Triple Crown, Loch Tay en Loch Maree. Als je een echte lekkere braam wil, koop je dan Loch Tay. Steekt met kop en schouders boven alle andere doornloze rassen uit qua smaak volgens mij. Helen was ook best lekker, maar die vruchten waren te zacht en de plant is na 4-5 jaar gestorven. Die wordt einde van 't jaar vervangen door een Chester Thornless, die later op 't seizoen ook lekker vruchten zou geven. Karacka Black en Obsidian zijn rassen met zeer grote vruchten die uitstekend zouden smaken maar minder winterhard zouden zijn volgens Walpole.
-
Je kan ook wat pollen van de mannelijke kiwi invriezen voor volgend jaar... Hier is de eerste aangeplante mannelijke kiwi een beetje achtergebleven , en moet ik nog eens een jaar wachten (en ik vrees zelf twee) vooraleer ik mannelijke bloemen heb. Het mannetje is namelijk flink ingevroren. Het wijfje (Green Light' heeft dit jaar zeker 100 bloemen...
-
Ik plaats zelf (onder mijn laagstamfruitbomen) de volgende planten: * bosaardbei : sympatieke, eetbare bodembedekker die weinig wortelconcurrentie geeft voor de fruitbomen * geranium 'Max Frei' : nog een plant die weinig wortels aanmaakt, en de bodem mooi bedekt, een beschaafde groeier ook, bloeit vrij lang * geranium phaeum: ook deze is qua beworteling een eerder bescheiden plant, maar de plant wordt in de schaduw op vruchtbare grond eigenlijk iets te hoog (60 cm) Als je bloemen onder die appelaars wilt, zou ik echt in de richting van laaggroeiende tuingeraniums zoeken. Max Frei, Dreamland, Tiny Monster, Dilys om er maar enkele op te noemen, weinig wortelconcurrentie voor je fruitbomen, lange bloeiers.
-
Dus toch heel wat verstandige mensen op dat complex.
-
Dit vormt totaal geen probleem. Die luis is familie van de bladluis en wordt ook door de (larve van) het lieveheersbeestje opgegeten. Er is geen enkele reden om bladeren weg te plukken of om onkruid te wieden rondom die planten.
-
Indien je die kruisbessen correct snoeit heb je gewoon GEEN last van die bladwesp. Ik heb zelf al 3 jaar geen probleem meer mee. De plant voldoende open snoeien en geen takken laten staan de onderste 30-40 cm. Dat is al wat nodig is. Die Xentari wordt hier al lang niet meer gebruikt wegens totaal overbodig, gewoon correct snoeien is al wat nodig is.
-
Ik zie op deze foto's toch veel jong (lichtgrijs) hout. In het andere hout flink terugsnoeien. Moeilijker is het niet . Wel nooit meer dan 1/3 van 't volume van de struik wegsnoeien in één keer.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.