Jump to content

sugar

Members
 • Posts

  854
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sugar

 1. Ik heb gewoon laagstamfruitbomen als haag gebruikt. Elders vormen de bramenstruiken de heg, en nog elders de frambozen
 2. Die tweede ben ik het mee eens, de eerste: ik zie nog een tweede tak vooraan, waarom gebruik je die niet?
 3. Het blad ziet er bij mij toch lichtjes anders uit. Maar ik heb daar nu ook niet zo direct foto's van . Misschien één dezer eens proberen te fotograferen
 4. Ik heb indertijd plantgoed bij Rwalpole aangekocht
 5. Ik heb er geen flauw benul van
 6. En als je planten grotendeels kaal gewreten zijn, haal dan ook de onrijpe bessen weg, zodat de plant zijn energie steekt in vegetatieve groei, niet in 't rijpen van dat fruit.
 7. Wel mijn kruisbessenplanten zijn ondertussen 2m50 hoog. Nochtans heb ik dit jaar voor 't eerst terug schade van de beestjes. Een gevolg van de bodembedekkende hondsdraf die er vrijelijk onder liet groeien volgens mij (dan snoei je de struikjes onderaan kaal, maar dan wordt die plek ingenomen door dat hondsdraf). Na twee weken met wat schade te hebben opgelopen (20% van de bladeren van sommige planten weggevreten) hebben de broedende meesjes het probleem voor mij 'geregeld'. In jouw geval: neem een klein plastieken potje, en loop elke dag langs je plantjes, haal alle rupsen weg en vernietig ze. Na 2-3 weken is 't probleem van de baan (dat heb ik hier ook even gedaan, tot de meesjes in actie traden, maar dan wel met 15 grote planten.)
 8. Van al die foto's die ik hier gepost zie is er geen enkele bacterievuur volgens. Ik dacht enkele jaren geleden ook bacterievuur 'gescoord' te hebben in mijn tuin, maar dat bleek iets helemaal anders. Volgens de expert van het federaal agentschap voor voedselveiligheid kenmerkt bacterievuur zich niet door uitdrogende takken en bladeren, maar worden ze zwart en zijn er vochtig (ze verworden tot snot) Er is vast ook in Nederland een dienst waarmee je contact kan opnemen indien je twijfelt of je bacterievuur hebt. Neem daar desnoods contact mee op en vernietig het boompje indien dat hetgeval blijkt.
 9. IK heb geen ervaringen met de hier beschreven rassen. Ik kies nooit een ras vanwege de grootte van de bes, maar probeer op basis van resultaten van smaaktesten een selectie te maken (en selecteer ook op ziekteresistentie) en ik wou ook doornloze variëteiten (gemakzucht). Ik heb hier Helen, Triple Crown, Loch Tay en Loch Maree. Als je een echte lekkere braam wil, koop je dan Loch Tay. Steekt met kop en schouders boven alle andere doornloze rassen uit qua smaak volgens mij. Helen was ook best lekker, maar die vruchten waren te zacht en de plant is na 4-5 jaar gestorven. Die wordt einde van 't jaar vervangen door een Chester Thornless, die later op 't seizoen ook lekker vruchten zou geven. Karacka Black en Obsidian zijn rassen met zeer grote vruchten die uitstekend zouden smaken maar minder winterhard zouden zijn volgens Walpole.
 10. Je kan ook wat pollen van de mannelijke kiwi invriezen voor volgend jaar... Hier is de eerste aangeplante mannelijke kiwi een beetje achtergebleven , en moet ik nog eens een jaar wachten (en ik vrees zelf twee) vooraleer ik mannelijke bloemen heb. Het mannetje is namelijk flink ingevroren. Het wijfje (Green Light' heeft dit jaar zeker 100 bloemen...
 11. Ik plaats zelf (onder mijn laagstamfruitbomen) de volgende planten: * bosaardbei : sympatieke, eetbare bodembedekker die weinig wortelconcurrentie geeft voor de fruitbomen * geranium 'Max Frei' : nog een plant die weinig wortels aanmaakt, en de bodem mooi bedekt, een beschaafde groeier ook, bloeit vrij lang * geranium phaeum: ook deze is qua beworteling een eerder bescheiden plant, maar de plant wordt in de schaduw op vruchtbare grond eigenlijk iets te hoog (60 cm) Als je bloemen onder die appelaars wilt, zou ik echt in de richting van laaggroeiende tuingeraniums zoeken. Max Frei, Dreamland, Tiny Monster, Dilys om er maar enkele op te noemen, weinig wortelconcurrentie voor je fruitbomen, lange bloeiers.
 12. Dus toch heel wat verstandige mensen op dat complex.
 13. Dit vormt totaal geen probleem. Die luis is familie van de bladluis en wordt ook door de (larve van) het lieveheersbeestje opgegeten. Er is geen enkele reden om bladeren weg te plukken of om onkruid te wieden rondom die planten.
 14. Indien je die kruisbessen correct snoeit heb je gewoon GEEN last van die bladwesp. Ik heb zelf al 3 jaar geen probleem meer mee. De plant voldoende open snoeien en geen takken laten staan de onderste 30-40 cm. Dat is al wat nodig is. Die Xentari wordt hier al lang niet meer gebruikt wegens totaal overbodig, gewoon correct snoeien is al wat nodig is.
 15. Ik zie op deze foto's toch veel jong (lichtgrijs) hout. In het andere hout flink terugsnoeien. Moeilijker is het niet . Wel nooit meer dan 1/3 van 't volume van de struik wegsnoeien in één keer.
 16. Voor 't zelfde geld is die pruim niets waard. Ik zou die gewoon rooien en me een fatsoendelijk ras aanschaffen
 17. Gewoon flink snoeien, zonder vrees. Het oudste hout wegnemen en sterk groeiende zijtakken reduceren tot stompjes van 10 cm . Dan ga je volgend jaar meer fruit oogsten dan wanneer je niet snoeit.
 18. Structuur van de boom is OK , maar die takken mogen echt wel ingekort worden. zoals weknow aangeeft
 19. Het is duidelijk geen staakbraam, dus perfect mogelijk om de takken te leiden. Hoe meer horizontale takken, hoe meer vruchten. Ik zou die nu nog plat leggen als ik jou was. Ik heb op mijn blog ooit eens de moeite gedaan om dat allemaal uit te leggen en enkele tekeningen bij te maken : https://fruitberg.blog/2013/07/30/braambessen-en-braambozen-zomersnoei/
 20. Terwijl écht lekkere baluwe buitendruiven iets moeilijker te vinden zijn, zijn er zoveel verschillende makkelijke witte druivenrassen, dat ik me niet zou blind staren op dat ras dat je in de winkel vind. Zelf vind ik Arkadia, Arolanka, Olympiade (erg klein met uitgesproken muskaataroma) en Sophie erg lekkere druiven leveren, buiten in je tuin, zonder noemenswaardige problemen.
 21. Ondertussen heb ik vandaag ook een uitgebreide handleiding geschreven voor 't snoeien in cordon : https://fruitberg.blog/2017/02/11/wintersnoei-druiven-cordonsnoei/. Mogen volgt er nog een fotoreeks als bijkomende illustratie (op voorwaarde dat 't weer hier morgen beter is) en overmorgen ga ik dieper in op de verschillen tussen beide snoeivormen en hoe je kan kiezen tussen beide technieken (en hoe je kan bepalen of je druif beter guyot of cordon wordt gesnoeid)
 22. Zo zou ik het ook doen. Alleen met de laatste alinea ben ik het niet eens. 't Is een laagstam dus ik zou blijven wintersnoei toepassen, jaar na jaar
 23. Kweepeer "Vranja" kan ik je ten zeerste aanbevelen. Zeer goed zelfbestuivend, erg ziekteresistent. De vruchten zijn ook erg mooi. Hieronder foto's van de oogst van dit jaar (boom is nu 5 jaar oud) https://fruitberg.blog/2016/10/18/kweeperen/
 24. Het wordt hier gekker en gekker. In plaats van gewoon schadelijke producten te gebruiken ga je ze nu zelf beginnen maken?
 25. Neen kakipruim is Diospyros virginiana, Lotusboom is Diospyros lotus. Aangezien de smaak van D. lotus maar zo-zo is, ik sowieso alleen vers fruit eet en de kakipruim wel lekker smaakt, is het verstandigste in mijn ogen die lotusboom te rooien. En dat is ook wat ik zal doen.,Ook al is die boom al 7jaar oud en 3 meter hoog
×
×
 • Create New...