Jump to content

Brabantse Tuinprins

Members
 • Posts

  155
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Brabantse Land

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Er zijn veel verschillende soorten 'zandgrond'. Als je aan mensen vraagt wat voor soort grond ze hebben en ze zeggen 'zandgrond' dan weet je nog niets. Je hebt goede vruchtbare zandgrond, arme zandgrond ('klapzand' wordt dat hier genoemd), leemachtige zandgrond, gele grond etc. Gele grond is weinig vruchtbaar en daar groeien eigenlijk alleen onkruidachtige planten en pioniersplanten zoals berk. Aanbrengen van compost maakt deze grond vruchtbaarder maar verwacht geen wonderen op korte termijn. Als je ieder jaar een laagje compost aanbrengt dan ben je een paar honderd jaar tot duizend jaar verder aleer je goede vruchtbare zandgrond hebt tot een behoorlijke diepte. Afgraven van gele grond en vervangen door goede zwarte grond ('teelaarde') is de snelste oplossing maar ook prijzig en dat hebben de meeste mensen er niet voor over. Als gele grond op 1 meter diepte zit dan betekent dat je een behoorlijke laag hebt met zwarte grond. Deze kun je relatief makkelijk verrijken met compost. Dit verbetert het vochtvasthoudend vermogen van de grond en daar heb je vooral in droge zomers profijt van.
 2. Stihl is HET merk! Gebruik al verschillende jaren een Bosch accu heggenschaar en hier prima tevreden over. Wel realiseren dat de takdikte die de meeste accuheggenscharen aankunnen minder is dan die van een benzineheggenschaar (maar daar ben je niet naar op zoek). Met Einhell heb ik geen ervaring.
 3. Ik had het blad nog even laten zitten. Ik zou de drie stekken bij elkaar laten staan. In de professionele boomkwekerij is het tegenwoordig heel normaal om meerdere stekken in een 'cup' te plaatsen. Bij verdere doorkweek heb je dan sneller een vollere plant. Qua groei maakt het bij een goede verzorging weinig uit.
 4. Het grotere probleem is dat Monilia (ook bekend als tak- en bloesemsterfte, maar treft ook vruchten van pruimen, appels, peren etc.) de laatste jaren op steeds uitgebreidere schaal voorkomt. Ook in voorgaande jaren met droge lentes en zomers waren er meer en meer aantastingen door Monilia. De natte zomer van dit zal zeker een rol spelen bij de verspreiding van Monilia (veel schimmelziektes verspreiden zich sneller bij vochtig weer), het is echter niet te primaire oorzaak. Mijn vermoeden is dat de Moniliaschimmel het afgelopen decennium virulenter is geworden (vergelijk de Phytophthora infestans schimmel eind jaren zeventig/begin jaren tachtig) en bestrijding ervan daardoor lastiger is geworden. Veel mensen vergeten overigens hoe vaak er in professionele boomgaarden wordt gespoten met allerlei chemische middelen om de bomen (en vruchten) gezond te houden.
 5. Vlier kan je in 2 periodes stekken: in de zomer en de winter. Zomerstek: in juni/juli/augustus jonge groei pakken die niet verhout is maar ook niet te soft is. Bij te zacht heb je kans op rotten, bij te veel verhout komen er geen wortels aan. In een pot met zaai- en stekgrond zetten en daarover heen een plastic zak o.i.d. om luchtvochtigheid te behouden. Regelmatig controleren op schimmels etc. Winterstek: in december/januari van de kale tak stek knippen. Onderste gedeelte van de stek moet geknipt worden OP het punt waar de bladeren uit de tak komen. In de grond steken en niet al te droog houden (ook niet zeiknat). Na 2 tot 4 maanden vormen zich langzaam wortels. Bij winterstek is het slagingspercentage van jaar tot jaar redelijk variabel.
 6. Lijkt mij inderdaad bacteriebrand maar het ziet eruit als een minieme aantasting. Het valt mij op dat bacteriebrand in mijn omgeving minder uitgesproken is als in de afgelopen jaren.
 7. Nee, is al een aantal jaren aan de gang. Niet alleen in NL, ook in België en Duitsland. Kan zijn dat de Monilia schimmel de laatste jaren virulenter is geworden, net zoals bijv. de Phytophthora infestans schimmel (aardappelziekte) in de jaren 80.
 8. Kan verwelkingsziekte / verticillium zijn. Daar is verder niet zoveel aan te doen behalve de aangetaste delen weg te snoeien tot in het gezonde hout. Hierbij de snoeischaar na iedere 'knip' ontsmetten in spiritus of chloor omdat verspreiding van deze aantasting via snoeien mogelijk is.
 9. Gezien de steeds verder toenemende problemen met Monilia in pruimen zou ik deze niet aanplanten, zeker niet als je nu pruimenbomen hebt staan die gezond zijn. Ik zou voor iets totaal anders gaan zoals bijv. Cornus officinalis, benaamde soorten van Cornus mas (gele kornoelje) of de langstelige olijfwilg (Elaeagnus multiflora, niet te verwarren met de herfstolijfwilg Elaeagnus umbellata).
 10. De paddenstoelen / vruchtlichamen van de echte honingzwam zijn doorgaans maar een korte periode aanwezig (net zoals bij de meeste andere paddenstoelen). "Het organisme honingzwam bestaat uit en onzichtbaar deel in het hout wat soms zichtbare vruchtlichamen maakt - paddestoelen. Deze vruchtlichamen bestaan vaak maar een paar weken en hebben als doel sporen te verspreiden om voor vermeerdering te zorgen. De zwam maakt soms maar eens in een paar jaar vruchtlichamen. Bovendien zijn deze vruchtlichamen maar kort zichtbaar voordat ze weer vergaan. Het is dus heel lastig om op basis van enkel de vruchtlichamen de zwam waar te nemen". Bron: https://www.boom7.nl/boomverzorging/r15966-de-honingzwam-in-bomen.html
 11. 100% Cylindrocladium. Door de droge zomers van de afgelopen jaren weinig last van gehad, nu we een wisselvallige zomer hebben met redelijk wat neerslag steekt het weer de kop op. Tegen Cylindrocladium is weinig te doen. Er is geen middel beschikbaar wat deze schimmelziekte effectief kan bestrijden. Het probleem is dat als de ziekte eenmaal in de plant zit en de voorwaarden zijn gunstig voor de (voor de mens onzichtbare) Cylindrocladiumschimmel dat herinfectie plaats vindt.
 12. Zou goed kunnen dat het hier een aantasting is door de echte honingzwam (Armillaria mellea). Liguster (vooral als deze haagplant wordt gebruikt) is hier tamelijk gevoelig voor. Op jonge planten komt het weinig voor maar op wat oudere planten komt het zeer regelmatig voor. Die witte poederachtige laag die je bij de wortels ziet kunnen rhizomorfen van de echte honingzwam zijn. De wortels van de Liguster worden dan geïnfecteerd en sterft een langzame of snelle dood, afhankelijk van de conditie van de plant. Zie ook: https://bomenwerk.com/echte-honingzwam.html
 13. Ik leg zelf nooit zaden in de diepvries. Als het vochtgehalte in de zaden te hoog is heb je kans dat door een zeer snelle daling van de temperatuur de cellen in het zaad beschadigd raken en het zaadje niet meer kan ontkiemen. Die wetenschappelijke zaadbanken (o.a. Kew, GB) drogen de zaden op een speciale manier en het vochtgehalte wordt daarbij nauwkeurig in de gaten gehouden. Ik bewaar mijn zaden altijd in de koelkast. Het best in een goed afgesloten plastic doos maar in ziplock-zakjes kan ook. Sommige zaden hebben een relatief korte 'houdbaarheidsdatum' . Bij groente geldt dat o.a. voor wortelen. Bij sommige sierbomen en heesters mag het zaad niet te veel uitdrogen anders ontkiemt het matig tot niet (o.a. Magnolia).
 14. Er wordt al heel lang geprobeerd om aardappelsrassen (en ook tomaten) te 'fabriceren' die resistent zijn voor Phytophthora infestans. Regelmatig wordt er een nieuw 'gezond' ras geïntroduceerd maar uiteindelijk blijkt die dan toch weer vatbaar te zijn. De afgelopen 3 jaar vanwege de zonnige en droge zomers duidelijk minder infectiedruk, dit natte en wisselvallige jaar steekt Phytophthora weer op uitgebreide schaal de kop op.
 15. Resultaten behaald in het laboratorium en kleinschalige veldproeven bieden geen garantie dat het in de grootschalige praktijk werkt. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de Phytophthora infestans schimmel zich kan aanpassen aan de situatie en alsnog een strategie ontwikkelt om het blad binnen te dringen. Verder wel positief dat hier onderzoek naar wordt gedaan want iedere 2 weken spuiten tegen Phytophthora infestans met een heel arsenaal aan chemische middelen is ook niet de weg.
×
×
 • Create New...