Jump to content

Brabantse Tuinprins

Members
 • Content Count

  106
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Brabantse Land

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Meeldauw bij Magnolia's zie je vaak als de plant te droog staat. Sommige soorten zijn gevoeliger voor meeldauw dan andere. Mijn ervaring is dat Magnolia liliiflora Nigra tamelijk gevoelig is voor meeldauw bij droogte.
 2. Die Mojo Berry is GEEN rode moerbei. Een rode moerbei (Morus rubra) is te herkennen aan het blad en niet aan de kleur van de vruchten. Wat is de Mojo Berry dan wel? Het is een selectie uit Morus rotundiloba die gemaakt is door de Japanner Hajime Matsunaga. De 'niet-commerciële' naam van de Mojo Berry luidde: Morus rotundiloba 'Matsunaga'. Op de plant zit kwekersrecht en mag alleen met toestemming van de licentiehouder commercieel worden vermeerderd. Kwekersrecht betekent in de regel dat de plant een super commerciële naam krijgt dus men kwam op de proppen met 'Mojo Berry' . Gek genoeg is de plant ook bekend als 'BonBonBerry'. De Mojo Berry heeft een groot nadeel t.o.v. zwartvruchtige witte moerbeien en dat is de beperkte winterhardheid. De licentiehouder (Plantipp) geeft als winterhardheid -10 maar voorzichtigheidshalve zou ik daar 2 graden vanaf halen. Als de plant in een pot wordt gehouden dan kan die het beste vanaf matige vorst in een onverwarmde garage worden gezet. Ik ken eigenlijk geen plantensoort waarover zoveel onduidelijkheid bestaat bij de gemiddelde tuinier als de vruchtmoerbeien. Een moerbei met zwarte vruchten is in de regel niet de echte zwarte moerbei (Morus nigra) maar een zwartvruchtende witte moerbei (Morus alba soort) of een kruising tussen de witte moerbei en de rode moerbei ('Illinois Everbearing' valt in deze categorie). Het onderscheid tussen de echte zwarte moerbei (Morus nigra) en de witte moerbei (Morus alba) zit NIET in de kleur van de vruchten aangezien de meeste witte moerbeien die voor de vruchten worden gekweekt ZWARTE vruchten hebben. Ook bladvorm is geen determinatiepunt. Het verschil zit primair in: de ruwheid van het blad (het blad van Morus nigra is ruwer dan dat van Morus alba), de grootte van de winterknoppen (de winterknoppen van Morus nigra zijn groter dan die van Morus alba) en de uiteindelijke leeftijd (Morus nigra wordt gemiddeld een stuk ouder dan Morus alba, ik geloof dat er in Albanië een paar exemplaren van de echte Morus nigra staan die vele honderden jaren oud zijn).
 3. @oscardevos : de schimmels waar in dat wetenschappelijke artikel over wordt gesproken zijn: 2 stammen van Beauveria bassiana en 1 stam van Metarhizium brunneum. Het product dat voor kort op de markt was, bevatte de schimmel Metarhizium anisopliae. Voorts moet je er rekening mee houden dat laboratoriumproeven niet 1 op 1 zijn te vertalen naar de praktijk. Ook in het genoemde artikel wordt er gesproken over een discrepantie tussen de resultaten behaald in het laboratorium met die in de praktijk (foliekweektunnel). De auteurs zeggen dat er waarschijnlijk meer schimmels uitgezet moeten worden in de kweektunnel om hetzelfde resultaat als in het laboratorium te behalen maar aangezien dit niet onderzocht is, is dit echter niet duidelijk. @rorror : het product wordt niet meer gemaakt dus voor de korte termijn is er weinig hoop. Tenzij je de hele voorraad hebt opgekocht. Dat het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen dit middel heeft goedgekeurd tot 2022 zegt niets. Toelating van middelen en de verlenging van de toelatingen zijn langdurige (en kostbare) procedures. Toen het College daarover delibereerde was het nog niet bekend dat de Deense producent daar mee zou stoppen, dat is een relatief recente beslissing (april 2020).
 4. Om je optimisme wat te temperen: Het Deense bedrijf Novozymes heeft het patent op het productieproces van de schimmel Metarhizium anisopliae via rijstkorrels. Deze gekookte en teruggedroogde rijstkorrels worden toegevoegd aan potgrond /compost. Bij vochtig worden van de rijstkorrels komt de Metarhiziumschimmel vrij en kan zijn werk doen. De verkoop van de Metarhizium schimmel liep in Nederland en België via Bayer (Bio1020 noemen zij het). Echter, Novozymes is in april 2020 gestopt met het produceren van Metarhizium via rijstkorrels omdat dit schijnbaar niet genoeg opleverde. Het product is nu niet meer beschikbaar, in NL is de voorraad voor de professionals inmiddels uitverkocht. Ook in de VS en andere Europese landen zal het middel van de markt verdwijnen. Zie: https://www.boom-in-business.nl/article/33366/boosheid-en-verbazing-over-verdwijnen-biologisch-middel-tegen-taxuskever Het is te hopen dat Bayer het patent van Novozymes over kan nemen en er in slaagt de Metarhizium schimmel winstgevend aan de man de brengen. Tot die tijd zul je het met aaltjes moeten blijven doen. Overigens zijn er vraagtekens te plaatsen bij de bewering dat de Metarhizium schimmel ook helpt tegen volwassen taxuskevers. Bayer heeft dit zelf ook nooit gezegd. Bij zeer jonge taxuskevers zou het kunnen werken maar de huid van volwassen taxuskevers is hard en het lijkt niet waarschijnlijk dat de Metarhizium schimmel daar in kan doordringen.
 5. Turf houdt veel water vast en kan leiden tot problemen met de wortels. Gevallen van het toeslaan van Phytophthora schimmels (hiervan bestaan er vele verschillende soorten) zijn heel vaak terug te voeren op te natte grond en matige drainage. Altijd zorgen voor voldoen drainagegaten in een pot zodat overtollig water weg kan. Alleen turf gebruiken voor planten die in zure grond moeten staan (o.a. rhododendrons, azalea's etc.). Schimmelziektes gedijen overigens ook prima op kalkrijke grond (bijv. kleigrond), aardappels op kleigrond worden immers ook regelmatig getroffen door Phytophthora infestans. Bladvlekkenziektes ontstaan heel vaak als het blad lang nat blijft. Daarom bij voorkeur de planten 's morgens water geven zodat het blad snel opdroogt. Geef je 's avonds water dan bestaat de kans dat de bladeren nat de nacht ingaan waardoor er een verhoogd risico op bladvlekken is. In droge, hete zomers, zoals die van 2018 en 2019 zie je relatief weinig bladvlekkenziektes. Dit jaar is de maand juni op veel plaatsen wisselvallig met regelmatig neerslag en je ziet nu al meer gevallen van bladvlekkenziektes en andere schimmelziektes die gedijen bij vochtig en relatief warm weer.
 6. Vorig jaar rijke oogst bij Jonkheer van Tets, dit jaar slechts een paar trosjes. Volgens mij een combinatie van factoren: matig weer voor de bestuivers tijdens de bloei en sterke temperatuursschommelingen in het voorjaar (dagen met late nachtvorst afgewisseld met dagen van 20+ graden). Dat ze slecht dragen als gevolg van de zachte winter geloof ik niet zo, we hebben in het verleden vaker zachte winters gehad en die hadden hier geen effect op de vruchtproductie van de Jonkheer van Tets. Ook bij mijn honingbessen een tegenvallende opbrengst: volgens mij is hier ook het matige weer tijdens de bloei de oorzaak. Door het warme weer van de afgelopen weken zijn er nu wel voldoende bestuivende insecten en in de siertuin gonst het van de bijen en hommels op o.m. papavers, verbena bonariensis, Nepeta etc.
 7. En dan ook nog bevriend met de kleine dingen😁 Ben op een boerderij opgegroeid die gelegen was naast een klein riviertje. In de winter zaten er altijd ratten in de maiskuil, vaak ook op stal. Belangrijkste tip die ik geven kan: zorg dat de ratten (indien mogelijk) niet bij voer c.q. eetbaars komen. Als je kippen hebt dan zorgen dat de voertorens 's avonds leeg zijn. Dierenvoer niet bewaren in zakken maar plastic tonnen. Composthoop waar ook voedsel op wordt gegooid werkt als een magneet op ratten en co. Ook samenwerken met buurtgenoten want waar een rat zit, zitten er meestal meer.
 8. Het probleem met Akebia is dat die kan gaan woekeren d.m.v. worteluitlopers. Ik ken mensen die de plant hebben verwijderd maar zij en de buren hebben er nog jaren 'plezier' van gehad... Als ik het invasieve gevaar van Akebia moet inschatten dan kom ik voor Nederland op 'misschien', 'eventueel' , 'niet bovengemiddeld'. In (sub)tropische streken acht ik het gevaar wel reëel. Vorig jaar is er een onderzoek gepubliceerd naar het 'invasieve gevaar' dat planten die in diverse voedselbossen zijn/worden aangeplant, kunnen vormen voor de inheemse flora. Zie: https://www.nvwa.nl/documenten/dier/dieren-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/risicobeoordeling-van-voedselbosbouw-als-introductieroute-voor-invasieve-plantensoorten
 9. Dat witte op het blad van de honingbes ziet er voor mij uit als residu van de uitvloeier die wordt gebruikt bij het spuiten met bestrijdingsmiddelen. Een uitvloeier wordt toegevoegd zodat je minder bestrijdingsmiddel hoeft te gebruiken. Door de uitvloeier hecht het bestrijdingsmiddel zich ook beter op het blad. Een bekende uitvloeier is PROLONG en die wordt gemaakt van synthetische latex. Die quatrobes (dat ik dat woord getypt krijg is echt een wonder!) heeft wel duidelijk last van de zon omdat de plant dit niet gewend is.
 10. Nee, ik zou er nu niets meer aan doen.
 11. Pas in het najaar als het blad van de struiken is. Als je dat nu doet bestaat de kans dat ze de 'scheidingsoperatie' niet overleven. Nu gewoon uitplanten in de volle grond of in een grotere pot zetten.
 12. Dat de ene boom het minder goed dat kan liggen aan de algehele constitutie van de boom, standplaats of aan de grond. Op de tweede foto zie ik overigens geen knoprot maar vorstschade (late nachtvorst vorige week, eventueel al eerder). Diverse boomsoorten die op zich goed winterhard zijn, kunnen gevoelig zijn voor late nachtvorst. Te denken valt o.m. aan Ginkgo, Magnolia, Juglans Davidia en ... Liriodendron. Soms kan een paar dagen verschil van uitloop er al de oorzaak van zijn of het jonge schot bevriest of niet. Iedere tuin kent microklimaten d.w.z. plekken waar de effecten van 'het weer' net wat anders zijn. Dit kan komen door bebouwing in de directe omgeving, beplanting, ligging etc. Dit kan betekenen dat de ene plant wel wordt geraakt door late nachtvorst en een zelfde plant op een andere plek in de tuin niet. Vroegtijdige bladval bij Liriodendron vorig jaar zou ik zelf eerder in verband brengen met de droogte van vorig jaar dan een schimmelziekte. Liriodendron tulipifera is in het algemeen een gezonde boom. Verwelkinsziekte / verticilium komt wel eens voor (vooral op slecht drainerende gronden) evenals bladvlekken en enkele vormen van boomkanker. Bij verwelkingsziekte en boomkanker sterven meestal delen van de takken af en is dus goed waarneembaar.
 13. Als dit een gewone zaailing is dan heb je er ongetwijfeld te veel voor betaald. Benaamde soorten (bomen waarvan de vruchtgrootte, smaak en groeiwijze min of meer bekend zijn) zijn aan de prijs omdat het enten van notenbomen geen sinecure is en er tijdens de kweek redelijk wat uitval is. De bekende notenboom (Juglans regia) maakt van zichzelf een matige kluit en moet eigenlijk minimaal 2x verplant zijn wil je daar een fatsoenlijke kluit aankrijgen. Zelf ben ik er voorstander van om bij een draadkluit de jute / acryl gaaslap inclusief draad bij het planten te verwijderen. Veel hoveniers/planters doen dit niet omdat de kluit dan uit elkaar kan vallen en ze zeggen dat het op termijn wel verteerd. Ik heb echter gevallen meegemaakt waar na 10 jaar de jute gaaslap nog niet verteerd was. Gaaslappen met acryl verteren sowieso niet en het acryl kan voor afsnoering van de wortels zorgen. Dit geldt ook als er ijzergaas voor de draadkluit wordt gebruikt.
 14. Quatro-bes: hoe verzint men het! Van zulk soort namen krijg ik jeuk op een plaats die ik hier maar niet zal noemen ... --"Als we nu eens 4 stekken van verschillende bessenstruiken in een potje zetten en we verkopen die als "Quatro-bes" dan zie ik zeker commerciële mogelijkheden. Fruitplanten zijn momenteel 'in' maar mensen hebben in hun Vinex tuin maar weinig plek. Zo'n Quatro-bes is dan het ei van Columbus." --"Maar die kruisbes en waarschijnlijk ook een van de andere bessensoorten gaan het toch afleggen tegen die andere soorten?" -- "Als de consument daar achter komt hebben wij de poet al binnen!" Misschien maar even patent aanvragen op de Trio-bes😄
 15. Lijkt mij verwelkingsziekte. Komt de laatste jaren veel voor bij aardbeien. Doordat de bak geen gaten heeft blijft de potgrond zeer nat. Waar water is, is weinig tot geen zuurstof. Gebrek aan zuurstof voor de wortels is zeer waarschijnlijk de primaire oorzaak van het toeslaan van de verwelkingsziekte (verticillium)

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...