Jump to content

Brabantse Tuinprins

Members
 • Content Count

  137
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Brabantse Land

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De heester ziet eruit als Viburnum tinus. De kans is groot dat het vraat is van de larven van het sneeuwbalhaantje / Viburnumhaantje. Deze zijn gelig groen met zwarte puntjes. Bestrijding: spuiten met een chemisch middel. Ik weet niet of een mengsel van water, spiritus en groene zeep helpt tegen dit beestje. De struik ziet er niet uit met al die bruine bladeren. Ik zou hem terugsnoeien en wat mest geven.
 2. Nog zeker 1 maand wachten.
 3. Als Buxus vervanger worden vaak soorten van Ilex crenata (Japanse hulst) aanbevolen. Ilex crenata werkt echter alleen als de bodem niet al te nat is. Ze zijn namelijk gevoelig op de wortel. Ook is Ilex crenata licht gevoelig voor taksterfte (schimmelziekte). Ik heb Taxus media 'Hillii' als buxus vervanger (moet NIET verward worden met Taxus media 'Hicksii' want dat is een totaal andere soort en niet geschikt voor haagjes).
 4. Als je wortelonkruiden zoals heermoes, zevenblad, paardenbloem, Japanse duizendknoop, zuring, distels, gehoornde klaver etc. wilt gaan bestrijden met een brander dan moet je nog eens goed nadenken. De hoop sterft als laatste ....
 5. Zoals ik al eerder schreef: die Mojoberry is matig winterhard. Bij de introductie van de plant werd dat ook wel vermeld maar het stond in 'de kleine lettertjes' en zoals bekend leest niet iedereen die. En velen dachten dat het ook niet meer streng zou vriezen ... Late nachtvorst kan planten de das omdoen maar vaak zien we ook dat ze na een korte periode vanuit slapende knoppen gaan uitlopen. Tenzij de plant toch door interne schade door de stevige vorst van februari zo geraakt is dat hij daartoe niet meer in staat is. Waardoor je je ook niet op het verkeerde been moet laten zetten is dat planten nog op hun reserves kunnen uitlopen maar er daarna mee ophouden. Ik heb dat in 2012 gezien bij Ginkgo's. Die stonden in pot en waren na 18 graden vorst bevroren op de wortel. De planten liepen nog wel uit maar zodra het warmer werd gaven ze de geest.
 6. Het is Photinia fraseri 'Red Robin'... Hapjes uit de randen van de bladeren is zeer waarschijnlijk vraat van de taxuskever. Zitten in heel West Europa en zijn lastig te bestrijden. De larven van de taxuskever kun je bestrijden met aaltjes. Als je googelt kun je daar genoeg over vinden. Dat de planten weinig blad hebben ligt zeer waarschijnlijk aan de bladvlekkenziekte Entomosporium mespili. Is een algemeen voorkomende ziekte bij Photinia 'Red Robin' Het begint met donker rood-paarse vlekken op het blad die zich geleidelijk uitbreiden. Bij een flinke aantasting valt er redelijk wat blad van de plant. Belangrijk is om al het afgevallen blad goed op te ruimen en als je de plant water geeft dan vermijden om het blad nat te maken en aan de voet van de plant water te geven. Eventueel kun je spuiten met een schimmelwerend middel (bladvlekken worden in de regel veroorzaakt door onzichtbare schimmels) maar ik weet niet wat er voor de gewone consument allemaal beschikbaar is en de effectiviteit van de beschikbare middelen.
 7. Klopt volgens mij niet. Ik heb altijd begrepen dat 'Issai' Japans is voor 'klein' of 'dwerg'. 'Issai' kom je ook bij sierplanten wel eens tegen (bijv. Styrax japonicus 'Issai' ) en het heeft dan betrekking op de uiteindelijke grootte van de plant in verhouding tot de gewone soort. Als een Actinidia arguta 'Issai' na 3 jaar nog niet bloeit dan moet je je afvragen of het wel een echte 'Issai' is en geen simpele zaailing. Andere mogelijkheid is dat er verschillende klonen van 'Issai' in omloop zijn waarbij er klonen zijn die slecht of niet willen bloeien.
 8. Aan de kust in Zeeland is een totaal andere wereld dan in Midden Brabant op zandgrond. Hier zijn de afgelopen drie jaar de kiwibessen bevroren. In Duitsland idem dito (lees de ervaringen op het Duitse tuinforum Garten-pur). Twee weken geleden hadden wij hier -4 graden op neushoogte, net toen de kiwibessen aan het uitlopen waren. Dat is ze niet goed bevallen: ontluikende bladeren zwart. Naast Actinidia arguta soorten hebben ik ook nog Actinidia kolomikta soorten staan. Deze zijn net zo gevoelig voor late nachtvorst als Actinidia arguta.
 9. Kan 'omvalziekte' zijn. Is een vorm van Botrytis (schimmelziekte). Ontstaat vooral door te natte potgrond en slechte ventilatie. Het kan zeer goed zijn dat de onzichtbare schimmel al in de zaailingen hebben gezeten voordat jij die uitplantte. Veel potgrond en ook compost is weinig geschikt als zaaigrond omdat die vaak te veel water vasthoudt. Als je dan ook nog zo'n afgesloten zaaibak gebruikt dan ligt de omvalziekte op de loer.
 10. Prunus gaat redelijk vroeg in winterrust maar dat is volgens mij niet het belangrijkste. Veel Prunus soorten komen in de regel zeer vroeg UIT de winterrust. Wil je een goed slagingspercentage hebben dan moet je tamelijk vroeg enten. Een kweker die ik ken ent Japanse sierkersen in de eerste helft van januari, daarna volgen sierappels en sierperen. Volgens mij zit er niet zoveel verschil tussen de sier- en vruchtvormen van Prunus wat betreft het tijdstip van enten. Prunus en Malus enten doorgaans tamelijk gemakkelijk, zeker als je het vergelijkt met Juglans, Carya, Cornus mas, Magnolia etc. Natuurlijk speelt de kwaliteit van het entwerk, de kwaliteit van de onderstammen, en de ervaring van de persoon die ent een rol bij het uiteindelijke slagingspercentage.
 11. Kiwibessen zijn extreem gevoelig voor late nachtvorst (nachtvorst in april/mei). Het kan zijn dat de minuscule bloemknoppen (verscholen in de bladknop) zijn geraakt door de late nachtvorst. Ze komen dan doorgaans niet meer uit, heel soms zie je later nog een spaarzaam bloemetje verschijnen. Wij hebben nu al een aantal jaren achtereen last van late nachtvorst. Als die late nachtvorst een jaarlijks terugkerend fenomeen is dan zijn kiwibessen niet geschikt voor ons klimaat. Het beste plant je kiwibessen op een koele, niet al te donkere standplaats. Ze lopen dan hopelijk wat later uit waardoor ze misschien minder last van late nachtvorst hebben.
 12. Bij champost altijd oppassen voor een hoog zoutgehalte. NOOIT gebruiken in de siertuin waar zuurminnende planten als rhododendrons, azalea, pieris, camellia etc. groeien.
 13. Zuivere Chaenomeles japonica is in de handel zeldzaam, is inderdaad meestal speciosa of superba. Van de laatst genoemde soorten zijn talloze cultivars met meestal een spreidende groeiwijze maar er zijn er ook enkele die meer opgaand groeien. Vraag me niet welke soorten meer opgaand groeien want ik heb er voor het laatst meer dan 20 jaar geleden mee gewerkt! Chaenomeles cathayensis kan 2.50 tot 4.00 meter hoog worden. Is wat spaarzaam vertakt en heeft flinke doornen. Uit eigen ervaring: kruisbestuiving door een genetisch onverwant exemplaar (dus vermeerderd via zaaien en niet stekken) zorgt duidelijk voor meer vruchten.
 14. Het zou ook een aantasting kunnen zijn door topmijt (Oligonychus ilicis). Bij een ernstige aantasting wordt het blad roestkleurig. Is lastig bestrijden.
 15. Bij de door mij genoemde vormen van kanker verschijnen er eerst kleine roodbruine iets ingezonken plekken op de takken. Deze plekken breiden zich langzaam uit; als de plek helemaal rondom de tak zit dan sterft deze na 1 of 2 jaar af. Op basis van redelijk wat ervaring weet ik dat schimmelziektes bij planten voor veel mensen toch een soort van abracadabra is. Vaak wil men iets concreets (meer zichtbaar) hebben als de oorzaak bijv. insecten, slakken of de boze buurman. En dat terwijl schimmelziektes toch zeer hoog scoren op de lijst van heersende plantenaandoeningen. Phytophthora cinnamomi is al sinds jaar en dag de belangrijkste doodsoorzaak bij rhododendrons en azalea's. Er zijn echter weinig tuiniers die deze schimmelziekte kennen ("Phytophthora, dat is toch die aardappelziekte?"). Ik zou die kwijnende blauwe bes wegdoen. Het is in ieder geval verstandig van je dat je die niet bij die andere blauwe bessen hebt gezet.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...