Jump to content

Brabantse Tuinprins

Members
 • Content Count

  96
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Brabantse Land

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pas in het najaar als het blad van de struiken is. Als je dat nu doet bestaat de kans dat ze de 'scheidingsoperatie' niet overleven. Nu gewoon uitplanten in de volle grond of in een grotere pot zetten.
 2. Dat de ene boom het minder goed dat kan liggen aan de algehele constitutie van de boom, standplaats of aan de grond. Op de tweede foto zie ik overigens geen knoprot maar vorstschade (late nachtvorst vorige week, eventueel al eerder). Diverse boomsoorten die op zich goed winterhard zijn, kunnen gevoelig zijn voor late nachtvorst. Te denken valt o.m. aan Ginkgo, Magnolia, Juglans Davidia en ... Liriodendron. Soms kan een paar dagen verschil van uitloop er al de oorzaak van zijn of het jonge schot bevriest of niet. Iedere tuin kent microklimaten d.w.z. plekken waar de effecten van 'het weer' net wat anders zijn. Dit kan komen door bebouwing in de directe omgeving, beplanting, ligging etc. Dit kan betekenen dat de ene plant wel wordt geraakt door late nachtvorst en een zelfde plant op een andere plek in de tuin niet. Vroegtijdige bladval bij Liriodendron vorig jaar zou ik zelf eerder in verband brengen met de droogte van vorig jaar dan een schimmelziekte. Liriodendron tulipifera is in het algemeen een gezonde boom. Verwelkinsziekte / verticilium komt wel eens voor (vooral op slecht drainerende gronden) evenals bladvlekken en enkele vormen van boomkanker. Bij verwelkingsziekte en boomkanker sterven meestal delen van de takken af en is dus goed waarneembaar.
 3. Als dit een gewone zaailing is dan heb je er ongetwijfeld te veel voor betaald. Benaamde soorten (bomen waarvan de vruchtgrootte, smaak en groeiwijze min of meer bekend zijn) zijn aan de prijs omdat het enten van notenbomen geen sinecure is en er tijdens de kweek redelijk wat uitval is. De bekende notenboom (Juglans regia) maakt van zichzelf een matige kluit en moet eigenlijk minimaal 2x verplant zijn wil je daar een fatsoenlijke kluit aankrijgen. Zelf ben ik er voorstander van om bij een draadkluit de jute / acryl gaaslap inclusief draad bij het planten te verwijderen. Veel hoveniers/planters doen dit niet omdat de kluit dan uit elkaar kan vallen en ze zeggen dat het op termijn wel verteerd. Ik heb echter gevallen meegemaakt waar na 10 jaar de jute gaaslap nog niet verteerd was. Gaaslappen met acryl verteren sowieso niet en het acryl kan voor afsnoering van de wortels zorgen. Dit geldt ook als er ijzergaas voor de draadkluit wordt gebruikt.
 4. Quatro-bes: hoe verzint men het! Van zulk soort namen krijg ik jeuk op een plaats die ik hier maar niet zal noemen ... --"Als we nu eens 4 stekken van verschillende bessenstruiken in een potje zetten en we verkopen die als "Quatro-bes" dan zie ik zeker commerciële mogelijkheden. Fruitplanten zijn momenteel 'in' maar mensen hebben in hun Vinex tuin maar weinig plek. Zo'n Quatro-bes is dan het ei van Columbus." --"Maar die kruisbes en waarschijnlijk ook een van de andere bessensoorten gaan het toch afleggen tegen die andere soorten?" -- "Als de consument daar achter komt hebben wij de poet al binnen!" Misschien maar even patent aanvragen op de Trio-bes😄
 5. Lijkt mij verwelkingsziekte. Komt de laatste jaren veel voor bij aardbeien. Doordat de bak geen gaten heeft blijft de potgrond zeer nat. Waar water is, is weinig tot geen zuurstof. Gebrek aan zuurstof voor de wortels is zeer waarschijnlijk de primaire oorzaak van het toeslaan van de verwelkingsziekte (verticillium)
 6. Ik weet niet of het een zaailing is of een geënte plant. Zelf zou ik deze 'boom' niet geaccepteerd hebben vanwege de vorm. Die tak die van onderen naar rechts groeit had door de kweker allang verwijderd moeten zijn. Voorts zie ik op de 2de foto een beschadiging van de schors waarna callus vorming is opgetreden. De beschadiging kan na aanplant gebeurd zijn, dan treft de leverancier geen blaam. De boom kan nog uitlopen maar ik geef je niet al te veel kans. Notenbomen plant je het beste in december, april is eigenlijk te laat. Voor Kerst geplant, 99% zekerheid dat een notenboom aangroeit. Ik vermoed dat de boom vorig jaar nog is uitgelopen op zijn reserves maar er nu het bijltje bij neergooit. Notenbomen zijn overigens slecht in een pot te kweken. Ze krijgen al snel last van wortelrot. Dus als je er zelf een wilt opkweken dan zet je deze het beste in de volle grond. Verplanten doe je in december.
 7. Ik heb diverse soorten staan maar de planten hebben maar zeer weinig bessen. Het weer was tijdens de bloei m.i. te wisselvallig en te koud voor een goede bestuiving. Volgend jaar beter.
 8. Volgens mij hebben we de afgelopen 3 jaar iedere keer weer late nachtvorst gehad in april/mei. Is echt funest voor kiwibessen. Ik heb hier ook Elaeagnus multiflora staan (de echte, niet een vermomde E. umbellata). 2 exemplaren staan buiten in een grote pot. Hebben geen enkele last gehad van de vorst in maart/april/mei en hebben goed vruchten aangezet (rijp eind juni/begin juli).
 9. 1. Muurbloem / Cheiranthus cheiri. In de regel tweejarig of kortlevend, ze zijn er in verschillende kleuren 2. lijkt op kleine pimpernel 3. Een of andere schermbloemige 4. Euphorbia lathyris / kruisbladige wolfsmelk, 2 jarige plant. Zaden worden weggeschoten en zo komt de plant op andere plekken op. Het sap van Euphorbia soorten kan de huid (en ogen) irriteren. 5. Lijkt mij Veronica filiformis / draadereprijs. Woekerend 'onkruid' een wolfje in lammetjes kleren, wordt ook gazonpest genoemd. 6. Tja, wat zou dat kunnen zijn ... 7 . Zie 6 8 Smalle weegbree? 9. ? 10. ? 11. ? Helaas, geen eeuwige roem...
 10. Tamme kastanjes (Castanea sativa) zijn gevoelig voor verwelkingsziekte (verticillium) , en kastanjekanker (Cryphonectria parasitica) is aan een opmars bezig. Scheuren in de schors kan wijzen op kastanjekanker. Verwelkingsziekte leidt tot verstopping van de watervaten waardoor geen of beperkt watertransport naar het gedeelte boven de verstopping kan plaatsvinden. Als je een afgestorven tak doorzaagt of doorknipt en er is daar een hoefijzervormige donkerbruine tot bruine verkleuring te zien dan gaat het om verwelkingsziekte. Tegen zowel verwelkingsziekte als kastanjekanker is niets te doen. Boom rooien en niet opnieuw een tamme kastanje planten (of een plant die gevoelig is voor verwelkingsziekte zoals Japanse esdoorn, Cotinus, Cercis, vlier etc.)
 11. Het enige wat ik zie zijn wat bladvlekken. Vaccinium soorten zijn overigens tamelijk gevoelig voor taksterfte en phytophtora. 'Vaakziekium' worden ze door sommige kwekers genoemd ...
 12. Pecans groeien niet alleen in de Zuidelijke Staten van de VS. Ook wat noordelijk komen die voor (o.a. Iowa en Ohio) en deze staan bekend als de zgn. 'Hardy Pecans'. Deze pecans hebben een relatief kort groeiseizoen nodig om toch noten te produceren. Wel moeten ze op een lichte, zonnige en relatief warme plaats worden aangeplant. Lange hete zomers zijn een pré. Late nachtvorst eind april/begin mei kan roet in het eten gooien. Pecan bomen (Carya illinoinensis) maken een penwortel en zijn daardoor lastig te verplanten. Planten die te lang in een pot hebben gestaan maken vaak een draaiwortel waardoor hergroei matig is. Voor goede nootproductie zijn echt meerdere bomen nodig.
 13. Viburnum soort, keuze uit o.a. Viburnum burkwoodii, V. carlcephalum, Viburnum carlesii, Viburnum judii. Voor meer precieze bepaling is een goede foto van het blad noodzakelijk.
 14. Kiwibes (Actinidia arguta en Actinidia kolomikta) is ook wat anders dan de 'gewone' kiwi (Actinidia deliciosa). Kiwibessen lopen veel vroeger uit en daardoor gevoeliger voor vorst. Door de afwezigheid van echt winterweer dit jaar zijn kiwibessen nog vroeger dan anders in het blad gekomen. En als er dan toch vorst komt dan is het raak. In heel West Europa hebben kiwibessen vorige week een flinke tik gekregen. Het is wachten op een kiwibes die pas laat in het blad komt.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...