Jump to content

Brabantse Tuinprins

Members
 • Posts

  155
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Brabantse Tuinprins

 1. Er zijn veel verschillende soorten 'zandgrond'. Als je aan mensen vraagt wat voor soort grond ze hebben en ze zeggen 'zandgrond' dan weet je nog niets. Je hebt goede vruchtbare zandgrond, arme zandgrond ('klapzand' wordt dat hier genoemd), leemachtige zandgrond, gele grond etc. Gele grond is weinig vruchtbaar en daar groeien eigenlijk alleen onkruidachtige planten en pioniersplanten zoals berk. Aanbrengen van compost maakt deze grond vruchtbaarder maar verwacht geen wonderen op korte termijn. Als je ieder jaar een laagje compost aanbrengt dan ben je een paar honderd jaar tot duizend jaar verder aleer je goede vruchtbare zandgrond hebt tot een behoorlijke diepte. Afgraven van gele grond en vervangen door goede zwarte grond ('teelaarde') is de snelste oplossing maar ook prijzig en dat hebben de meeste mensen er niet voor over. Als gele grond op 1 meter diepte zit dan betekent dat je een behoorlijke laag hebt met zwarte grond. Deze kun je relatief makkelijk verrijken met compost. Dit verbetert het vochtvasthoudend vermogen van de grond en daar heb je vooral in droge zomers profijt van.
 2. Stihl is HET merk! Gebruik al verschillende jaren een Bosch accu heggenschaar en hier prima tevreden over. Wel realiseren dat de takdikte die de meeste accuheggenscharen aankunnen minder is dan die van een benzineheggenschaar (maar daar ben je niet naar op zoek). Met Einhell heb ik geen ervaring.
 3. Ik had het blad nog even laten zitten. Ik zou de drie stekken bij elkaar laten staan. In de professionele boomkwekerij is het tegenwoordig heel normaal om meerdere stekken in een 'cup' te plaatsen. Bij verdere doorkweek heb je dan sneller een vollere plant. Qua groei maakt het bij een goede verzorging weinig uit.
 4. Het grotere probleem is dat Monilia (ook bekend als tak- en bloesemsterfte, maar treft ook vruchten van pruimen, appels, peren etc.) de laatste jaren op steeds uitgebreidere schaal voorkomt. Ook in voorgaande jaren met droge lentes en zomers waren er meer en meer aantastingen door Monilia. De natte zomer van dit zal zeker een rol spelen bij de verspreiding van Monilia (veel schimmelziektes verspreiden zich sneller bij vochtig weer), het is echter niet te primaire oorzaak. Mijn vermoeden is dat de Moniliaschimmel het afgelopen decennium virulenter is geworden (vergelijk de Phytophthora infestans schimmel eind jaren zeventig/begin jaren tachtig) en bestrijding ervan daardoor lastiger is geworden. Veel mensen vergeten overigens hoe vaak er in professionele boomgaarden wordt gespoten met allerlei chemische middelen om de bomen (en vruchten) gezond te houden.
 5. Vlier kan je in 2 periodes stekken: in de zomer en de winter. Zomerstek: in juni/juli/augustus jonge groei pakken die niet verhout is maar ook niet te soft is. Bij te zacht heb je kans op rotten, bij te veel verhout komen er geen wortels aan. In een pot met zaai- en stekgrond zetten en daarover heen een plastic zak o.i.d. om luchtvochtigheid te behouden. Regelmatig controleren op schimmels etc. Winterstek: in december/januari van de kale tak stek knippen. Onderste gedeelte van de stek moet geknipt worden OP het punt waar de bladeren uit de tak komen. In de grond steken en niet al te droog houden (ook niet zeiknat). Na 2 tot 4 maanden vormen zich langzaam wortels. Bij winterstek is het slagingspercentage van jaar tot jaar redelijk variabel.
 6. Lijkt mij inderdaad bacteriebrand maar het ziet eruit als een minieme aantasting. Het valt mij op dat bacteriebrand in mijn omgeving minder uitgesproken is als in de afgelopen jaren.
 7. Nee, is al een aantal jaren aan de gang. Niet alleen in NL, ook in België en Duitsland. Kan zijn dat de Monilia schimmel de laatste jaren virulenter is geworden, net zoals bijv. de Phytophthora infestans schimmel (aardappelziekte) in de jaren 80.
 8. Kan verwelkingsziekte / verticillium zijn. Daar is verder niet zoveel aan te doen behalve de aangetaste delen weg te snoeien tot in het gezonde hout. Hierbij de snoeischaar na iedere 'knip' ontsmetten in spiritus of chloor omdat verspreiding van deze aantasting via snoeien mogelijk is.
 9. Gezien de steeds verder toenemende problemen met Monilia in pruimen zou ik deze niet aanplanten, zeker niet als je nu pruimenbomen hebt staan die gezond zijn. Ik zou voor iets totaal anders gaan zoals bijv. Cornus officinalis, benaamde soorten van Cornus mas (gele kornoelje) of de langstelige olijfwilg (Elaeagnus multiflora, niet te verwarren met de herfstolijfwilg Elaeagnus umbellata).
 10. De paddenstoelen / vruchtlichamen van de echte honingzwam zijn doorgaans maar een korte periode aanwezig (net zoals bij de meeste andere paddenstoelen). "Het organisme honingzwam bestaat uit en onzichtbaar deel in het hout wat soms zichtbare vruchtlichamen maakt - paddestoelen. Deze vruchtlichamen bestaan vaak maar een paar weken en hebben als doel sporen te verspreiden om voor vermeerdering te zorgen. De zwam maakt soms maar eens in een paar jaar vruchtlichamen. Bovendien zijn deze vruchtlichamen maar kort zichtbaar voordat ze weer vergaan. Het is dus heel lastig om op basis van enkel de vruchtlichamen de zwam waar te nemen". Bron: https://www.boom7.nl/boomverzorging/r15966-de-honingzwam-in-bomen.html
 11. 100% Cylindrocladium. Door de droge zomers van de afgelopen jaren weinig last van gehad, nu we een wisselvallige zomer hebben met redelijk wat neerslag steekt het weer de kop op. Tegen Cylindrocladium is weinig te doen. Er is geen middel beschikbaar wat deze schimmelziekte effectief kan bestrijden. Het probleem is dat als de ziekte eenmaal in de plant zit en de voorwaarden zijn gunstig voor de (voor de mens onzichtbare) Cylindrocladiumschimmel dat herinfectie plaats vindt.
 12. Zou goed kunnen dat het hier een aantasting is door de echte honingzwam (Armillaria mellea). Liguster (vooral als deze haagplant wordt gebruikt) is hier tamelijk gevoelig voor. Op jonge planten komt het weinig voor maar op wat oudere planten komt het zeer regelmatig voor. Die witte poederachtige laag die je bij de wortels ziet kunnen rhizomorfen van de echte honingzwam zijn. De wortels van de Liguster worden dan geïnfecteerd en sterft een langzame of snelle dood, afhankelijk van de conditie van de plant. Zie ook: https://bomenwerk.com/echte-honingzwam.html
 13. Ik leg zelf nooit zaden in de diepvries. Als het vochtgehalte in de zaden te hoog is heb je kans dat door een zeer snelle daling van de temperatuur de cellen in het zaad beschadigd raken en het zaadje niet meer kan ontkiemen. Die wetenschappelijke zaadbanken (o.a. Kew, GB) drogen de zaden op een speciale manier en het vochtgehalte wordt daarbij nauwkeurig in de gaten gehouden. Ik bewaar mijn zaden altijd in de koelkast. Het best in een goed afgesloten plastic doos maar in ziplock-zakjes kan ook. Sommige zaden hebben een relatief korte 'houdbaarheidsdatum' . Bij groente geldt dat o.a. voor wortelen. Bij sommige sierbomen en heesters mag het zaad niet te veel uitdrogen anders ontkiemt het matig tot niet (o.a. Magnolia).
 14. Er wordt al heel lang geprobeerd om aardappelsrassen (en ook tomaten) te 'fabriceren' die resistent zijn voor Phytophthora infestans. Regelmatig wordt er een nieuw 'gezond' ras geïntroduceerd maar uiteindelijk blijkt die dan toch weer vatbaar te zijn. De afgelopen 3 jaar vanwege de zonnige en droge zomers duidelijk minder infectiedruk, dit natte en wisselvallige jaar steekt Phytophthora weer op uitgebreide schaal de kop op.
 15. Resultaten behaald in het laboratorium en kleinschalige veldproeven bieden geen garantie dat het in de grootschalige praktijk werkt. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de Phytophthora infestans schimmel zich kan aanpassen aan de situatie en alsnog een strategie ontwikkelt om het blad binnen te dringen. Verder wel positief dat hier onderzoek naar wordt gedaan want iedere 2 weken spuiten tegen Phytophthora infestans met een heel arsenaal aan chemische middelen is ook niet de weg.
 16. Je hebt ook 2 jarige distels (monocarp, eerste jaar een rozet, tweede jaar bloei en zaadzetting). Verder: wortels van overjarige distels kunnen 30--40 cm diep zitten. Je zult dan lang moeten doorbranden en het is de vraag hoe diep de warmte kan komen.
 17. In NL wordt als basis voor grootschalige compostering gebruikt: groenafval wat door particulieren naar de milieustraat wordt gebracht, inhoud van groene kliko en berm/slootmaaisel. Vervuiling door chemische bestrijdingsmiddelen is klein tot zeer klein. Landbouwgras wat bespoten is komt in de regel niet in compost terecht want daar wordt voordroog of hooi van gemaakt. Wat ik op basis van ongeveer 25 jaar in het groene vak naar aanleiding van bovenstaande foto's concludeer: groeistoornissen als gevolg van sterk wisselende weersomstandigheden.
 18. Nog maar eens een keer benadrukken: branders werken niet bij wortelonkruiden zoals kweekgras, zevenblad, kattenstaart, zuring, paardenbloem, brandnetels, rode klaver, schapenzuring etc. etc. Bij wortelonkruiden brandt je alleen het bovengrondse deel weg maar na korte tijd zijn ze bovengronds weer terug. Ook bij herhaaldelijk afbranden zie je ze terug blijven komen. Afbranden werk wel bij zaadonkruiden zoals melde, herderstasje, miert (dialect!) etc. maar die zijn in de regel niet zo'n groot probleem.
 19. De heester ziet eruit als Viburnum tinus. De kans is groot dat het vraat is van de larven van het sneeuwbalhaantje / Viburnumhaantje. Deze zijn gelig groen met zwarte puntjes. Bestrijding: spuiten met een chemisch middel. Ik weet niet of een mengsel van water, spiritus en groene zeep helpt tegen dit beestje. De struik ziet er niet uit met al die bruine bladeren. Ik zou hem terugsnoeien en wat mest geven.
 20. Nog zeker 1 maand wachten.
 21. Als Buxus vervanger worden vaak soorten van Ilex crenata (Japanse hulst) aanbevolen. Ilex crenata werkt echter alleen als de bodem niet al te nat is. Ze zijn namelijk gevoelig op de wortel. Ook is Ilex crenata licht gevoelig voor taksterfte (schimmelziekte). Ik heb Taxus media 'Hillii' als buxus vervanger (moet NIET verward worden met Taxus media 'Hicksii' want dat is een totaal andere soort en niet geschikt voor haagjes).
 22. Als je wortelonkruiden zoals heermoes, zevenblad, paardenbloem, Japanse duizendknoop, zuring, distels, gehoornde klaver etc. wilt gaan bestrijden met een brander dan moet je nog eens goed nadenken. De hoop sterft als laatste ....
 23. Zoals ik al eerder schreef: die Mojoberry is matig winterhard. Bij de introductie van de plant werd dat ook wel vermeld maar het stond in 'de kleine lettertjes' en zoals bekend leest niet iedereen die. En velen dachten dat het ook niet meer streng zou vriezen ... Late nachtvorst kan planten de das omdoen maar vaak zien we ook dat ze na een korte periode vanuit slapende knoppen gaan uitlopen. Tenzij de plant toch door interne schade door de stevige vorst van februari zo geraakt is dat hij daartoe niet meer in staat is. Waardoor je je ook niet op het verkeerde been moet laten zetten is dat planten nog op hun reserves kunnen uitlopen maar er daarna mee ophouden. Ik heb dat in 2012 gezien bij Ginkgo's. Die stonden in pot en waren na 18 graden vorst bevroren op de wortel. De planten liepen nog wel uit maar zodra het warmer werd gaven ze de geest.
 24. Het is Photinia fraseri 'Red Robin'... Hapjes uit de randen van de bladeren is zeer waarschijnlijk vraat van de taxuskever. Zitten in heel West Europa en zijn lastig te bestrijden. De larven van de taxuskever kun je bestrijden met aaltjes. Als je googelt kun je daar genoeg over vinden. Dat de planten weinig blad hebben ligt zeer waarschijnlijk aan de bladvlekkenziekte Entomosporium mespili. Is een algemeen voorkomende ziekte bij Photinia 'Red Robin' Het begint met donker rood-paarse vlekken op het blad die zich geleidelijk uitbreiden. Bij een flinke aantasting valt er redelijk wat blad van de plant. Belangrijk is om al het afgevallen blad goed op te ruimen en als je de plant water geeft dan vermijden om het blad nat te maken en aan de voet van de plant water te geven. Eventueel kun je spuiten met een schimmelwerend middel (bladvlekken worden in de regel veroorzaakt door onzichtbare schimmels) maar ik weet niet wat er voor de gewone consument allemaal beschikbaar is en de effectiviteit van de beschikbare middelen.
 25. Klopt volgens mij niet. Ik heb altijd begrepen dat 'Issai' Japans is voor 'klein' of 'dwerg'. 'Issai' kom je ook bij sierplanten wel eens tegen (bijv. Styrax japonicus 'Issai' ) en het heeft dan betrekking op de uiteindelijke grootte van de plant in verhouding tot de gewone soort. Als een Actinidia arguta 'Issai' na 3 jaar nog niet bloeit dan moet je je afvragen of het wel een echte 'Issai' is en geen simpele zaailing. Andere mogelijkheid is dat er verschillende klonen van 'Issai' in omloop zijn waarbij er klonen zijn die slecht of niet willen bloeien.
×
×
 • Create New...