Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten leiden in kas/serre


Frans

Aanbevolen berichten

Dit jaar heb ik eens naar een alternatief gezocht voor het netjes leiden van tomaten in de kas wanneer de planten later in het seizoen wel erg lang worden. Voor dat doel heb ik diverse plantenstokken en verbindingsstukken gekocht (goedkoop bij van Cranenbroek). De nokjes waarmee de helften van de verbindingsstukken aan elkaar geklikt zitten hebben dezelfde maat ongeacht de grootte van het verbindingsstuk zelf. Hierdoor is het mogelijk de verbindingsstukken zodanig te modificeren dat ze ook stokken van verschillende diameter kunnen verbinden.

 

stok116611534181506.JPG

 

stok249981534181507.JPG

 

Zodra de tomaten eenmaal horizontaal groeien is aanbinden niet meer nodig en kunnen ze rondom de plantenstok geleid worden. Het geheel is snel op te zetten en af te breken maar ik laat het staan om volgend jaar weer te gebruiken als de tomaten aan de andere kant van de kas gezet worden.

 

stok381831534181564.JPG

 

stok420411534181566.JPG

  • Like 1

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jet

De stokken bestaan uit geplastificeerde metalen buis . Ik gebruik ze al jaren in de vollegrond en ze voldoen prima. Je moet alleen oppassen dat de kunststof mantel niet beschadigd raakt want dan kan de buis gaan corroderen en is het snel afgelopen.

 

@Mr bean

Door horizontaal stokken te gebruiken dragen ze mee aan de stijfheid van de constructie en ontstaan er nergens spanningen die je wèl krijgt bij het spannen van draden. Bovendien zullen planten die rondom relatief dikke stokken geleid worden niet zo snel beschadigd raken als rondom draad geleide planten. Aan de stam komt door de trossen toch aardig wat gewicht te hangen.

 

@oscardevos

De stokken zijn voorzien van een platte kant en een punt. Ze staan dus eigenlijk ondersteboven. Ik heb eerst metalen pijpen in de grond geslagen (had ik toch al liggen) en daaraan met tiewraps de stokken vastgemaakt. De stokken staan dus niet in de grond maar bovenop de grond . Op die manier moeten ze zonder problemen jaren mee kunnen.

 

stok546291534271422.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...