Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Oh... een heel gedoe dus, die slakken. En zo overheerlijk lijken ze me nou ook weer niet

Wij gaan vanavond weer wat hanen apart zetten, zodat we ze morgen kunnen slachten. Nu nog uitvechten welke haan mag blijven (hebben Joep en ik andere ideeen over )

En dan gaat er weer een groepje jongere hanen naar achteren. Ze verhuizen steeds met de varkens en schapen mee.

Ze staan nu steeds met zijn 5-en te kukelen onder het raam van de buren

Geplaatst:

ja een heel gedoe is dat ook wel .met die slakken

 

zo dan staat er nog wat voor de boeg bij jullie ......

je buren geef je dan ook een lekker haantje als als. overlast kukel vergoeding ...

hier werden de haantjes gesoteert op gewicht grote kleur en postuur de beste kon dan blijven .....de rest ...

 

maar ik besliste daar alleen over en dan is het een stuk makkelijker als met zijn 2

Geplaatst:

Nou ja, de hanen hebben al bewezen sterk te zijn. Ze hebben een snot-golf overleefd toen ze vrij jong waren, zijn niet opgegeten door de varkens, niet neergeschoten door jagers die de afgelopen weken erg dicht in de buurt kwamen, en kunnen hun eigen voer bij elkaar scharrelen.

Op dat punt zijn ze allemaal geslaagd. Want dat is het belangrijkste wat ze door kunnen geven aan hun kuikens komend jaar.

Maar dan... welke kleurslag? Koekoek? parelgrijs/koekoek? Of toch de zwart/wit geparelde? Al is die kleurslag nogal ziekelijk, hebben we ondervonden. Maar nu hij het gered heeft, kunnen we ze misschien gezonder fokken.

En dan loopt er nog een jongere haan rond, die echt erg mooi is. Mooi donker'blauw'. Maar goed, die moet alle hindernissen nog nemen, dus misschien is hij niet zo sterk?

Geplaatst:

Hey Joriek, is er niet een kleurslag meer populair , ivm eventuele verkoop?

★*˚°。°*。°*。★*˚°。°*。°˚°★*˚°。°*。​°*★*˚°。°*。°*★

Geplaatst:

Ja, er zijn wel kleurslagen die populairder zijn dan andere kleurslagen. Maar we houden maar 1 haan, en meerdere hennen (van verschillende kleurslagen). Dus zuivere kleurslagen krijgen we niet. Willen we voor onszelf ook niet, we gaan fokken op andere kenmerken

Uiteindelijk is er een hele andere haan blijven leven. Met een onbekende kleurslag. Maar hij red zichzelf erg goed, gaat niet te ver van huis (iig niet 2 weilanden verderop), en kukelt niet zo vaak. Hij is voor zover wij weten niet ziek geweest deze zomer. Dus dat is ook een plus.

We zien wel wat voor een leuke kuikens daar uit gaan komen

 

Ondertussen liggen de 4 (grote! ) hanen netjes in plastic verpakt (en in stukken) in de vriezer. Nadat ze een dagje hebben bestorven.

Geplaatst:

Ach so Wauw, hebben jullie een mega grote vriezer jorieke?

Wij moeten eigenlijk nog vijf mega grote brahma hanen slachten. Maar dan zouden we echt een vriezer erbij moeten hebben.

★*˚°。°*。°*。★*˚°。°*。°˚°★*˚°。°*。​°*★*˚°。°*。°*★

Geplaatst:

Alleen de poten en de filetjes gaan de vriezer in. De karkassen (incl ingewanden) koken we in een mega pan, op een houtvuurtje. Zodra de stukjes vlees (is bijna niets meer) er af vallen, vissen we de botjes er uit en gaat het naar de varkens.

Geplaatst:

aaah, dan valt het inderdaad mee

 

Maak je dan geen boullion of kippensoep voor jullie zelf ?

★*˚°。°*。°*。★*˚°。°*。°˚°★*˚°。°*。​°*★*˚°。°*。°*★

Geplaatst:

als er hier een dier geslacht word bv kip dan word er ook niets verknoeit

het vlees gebruiken wij ...de rest gaat na een vos die me daar al een lange tijd dankbaar voor is .

 

afgelopen zomer had ze 2 jonge .helaas hadden ze de rekel dood gereden

Geplaatst:

@Marieke: van een 6-tal oude hennen hebben we een tijd terug heel wat bouillon gemaakt, dus we hebben een voorraadje. Nu heb ik sowieso geen prei en wortel enzo in de tuin om het te maken, en van alleen de karkasjes schiet het niet op vind ik. Dus smullen de varkens er nog van.

Bouillon maken is wel heel erg leuk! Je haalt zo echt alles uit de kip, want van het doorgekookte vlees maakte ik ook nog ragout en vlees voor in de soep. Erg lang van gegeten dus! (er is nu nog wat ragout, en nog aardig wat geweckte potten bouillon/soep)

Geplaatst:

ah, dus bouillon kun je ook wecken weer wat geleerd.

Geen kans op botulisme en weet ik veel wat?

★*˚°。°*。°*。★*˚°。°*。°˚°★*˚°。°*。​°*★*˚°。°*。°*★

Geplaatst:

Even een vraag voor de mensen die hun eigen dieren eten. Ik ga ervan uit dat het bio vlees wat ik in de supermarkt koop gecheckt is of de dieren gezond zijn. Hoe doen jullie dat? Soms hebben ze misschien wel iets onder de leden wat je aan de buitenkant nog niet kan zien.

 

Gr. Sam

Geplaatst:

zeker weet je het nooit ook niet als je vlees uit de supermarkt heb of dat nu bio vlees is of niet .

 

ik heb al verhalen gehoord dat mensen .die dieren mee namen die aangereden waren in de winter dus als het vroor .ze hebben ze gewoon opgegeten .denk daar bij aan konijnen fazanten zo iets ..

Geplaatst:

Bij kleine dieren die je zelf slacht, weet je het nooit zeker. Je ziet wel hoe een kip (bijv.) zich gedraagt, of hoe zijn ontlasting is.

Bij grotere dieren die je weg brengt om te laten slachten, wordt er gekeurd.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Zelf vil ik ook wel is wat konijnen, als iemand die ik ken weer te veel konijnen bij huis heeft lopen of via een ander adresje. Je kunt ook zien aan de organen of een dier gezond is of wat heeft gehad. Ik wil later als ik op mij zelf woon ook dieren houden voor o.a. de slacht. Heb nog een lekker recept met konijn en bier, als iemand geïnteresseerd is stuur je maar een pbtje.

“Observe Nature thoroughly rather than labour thoughtlessly” - Masanoby Fukuoka

 

"De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht." - Gandhi

Geplaatst:

Neej die laat ik aan me voorbij schieten

“Observe Nature thoroughly rather than labour thoughtlessly” - Masanoby Fukuoka

 

"De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht." - Gandhi

Geplaatst:

De steen konijnen die ik heb zouden echt na wild konijn smaken dus een wild smaak hebben

 

Heb het nog niet geproeft .maar een mede fokker van dit ras zei me dat.

Geplaatst:

Morgen ochtend slachten we weer 4 hanen. Het werd weer een beetje teveel met al dat gekukel en testosteron 1 kukelende haan is OK, maar ze probeerden steeds hoger te komen (stond er van de week al 1 boven op de ruif, die zo'n 2,2 meter hoog is) en dan vanaf daar te kukelen. Achter en achter elkaar, naar elkaar.

Geplaatst:

Als je dan nog te laat je bed uit komt ligt t niet aan de hanen

Good things come in small packages

Geplaatst:

Wij willen graag weten wat we eten, dus ja wij slachten dieren die we zelf opgefokt hebben.

Behalve het varken van dit jaar, dat stond bij iemand iemand anders en heeft het dier aan ons gegeven als betaling voor werk dat mijn man gedaan had.

Ze hebben het niet zo breed, dus dit was een perfecte oplossing voor hen en zeker ook voor ons.

Kippen slachten we ook zelf, meestal zo'n 50 per jaar...daar trekken we 1 dag voor uit, hebben bijna een fabriekslijn en meestal liggen zo rond 2 uur de beestjes, gewogen en verpakt in de vriezer.

 

Afgelopen Oktober hielpen we buren om hun kalkoenen te slachten..terwijl ik er eentje schoonmaakte, viel mij op dat de longen karton achtig waren en korrelig..dat beestje werd dus niet bij de "op te eten" vogels gelegd, later bij het uitwassen van de vogels, had eentje een rare plek op zijn karkas..die werd ook apart gelegd.

 

Of het iets zieks was weten we niet, maar als hiet niet vertrouwd wordt, wordt het niet gegeten.

 

Verder nog een kleine opmerking over kalfjes en melkkoeien, helaas door de strenge regels over hygiene enzo, gaan de kalfjes bij de moeder weg, maar een boer geeft ze wel biest..maar dat heeft alleen nut de eerste 24 uur, daarna nemen ze niets meer op.

Verder voert de boer ze melk misschien niet van de echte moeder, maar wel degelijk echte melk, tenslotte hebben ze dat en is het goedkoper ze melk te voeren dan de dure melkpoeder.

Helaas kunnen ze niet bij de moeder blijven om hygienische redenen..een uier waar een kalf aan zuigt maar weer niet gemolken worden voor consumptie.

Maar een melkkoe maakt heeeel veel meer melk dan het kalfje kan drinken, daar zijn ze op gefokt.

Mijn geiten laat ik full time moeder zijn, de eerste 2-3 weken, daarna zet ik de kleintjes overdag apart..melk ik de geiten s'avonds en laat dan de kleintjes er weer bij voor de nacht.

Ik drink de melk rauw..dat mag in de industrie ook niet, maar ik geloof dus sterk in rauwe melk, zowel koeienmelk toen ik mijn koe nog had en nu dus alleen mijn geiten melk.

Melk die gepasteurizeerd wordt, dood behalve bacterien ook enzymen die wij nodig hebben voor de vertering van melk.

De mensen die allergish zijn voor melk, hebben meestal geen last als ze rauwe melk drinken.

 

Zoals ik zei wij willen graag weten wat we eten...maar de eerste keer een ham van ons varken was wel even raar..dat smaakte toch wel heel anders dan een gekochte ham.

 

Dit hele verhaal getypt te hebben, geef ik eerlijk toe ..ik dood niet..dat laat ik een ander doen, maar daarna doe ik gewoon mee.

Geplaatst:

Melk zoals jij doet van koe en geit zou ik graag drinken, lijkt me lekker en ook leuk.

Maak jij ook eigen kaas/boter ?

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Leuk om je verhaal te lezen Astrid.

 

Wij willen ook graag een paar haantjes slachten maar ze zijn nog zo bottig.

Nou zijn de meeste dieren in de winter misschien wat schraal, maar heb het idee dat er nauwlijks borstvlees op zit

Zou dat in de lente flug bijtrekken of niet? Ze krijgen best flink gemengt graan en hebben een vrije uitloop op het erf.

Weet iemand wanneer een Brahma ongeveer goed slachtrijp is en wanneer het vlees echt niet meer lekker is ivm de leeftijd?

★*˚°。°*。°*。★*˚°。°*。°˚°★*˚°。°*。​°*★*˚°。°*。°*★

Geplaatst:

geiten melk en koeien melk rechtstreeks van de dieren zelf is veel voller van smaakt .

persoonlijk vind ik de koeien melk gelijk van de koe of geit dus ook veel lekkerder

 

ik heb wel eens geiten ( smeerkaas gemaakt .( met peper smaak knoflook smaak en met bieslook .

ik had er geen geen stremsel aan toegevoegd dus de kaas was zo smeerbaar als boter en lekkerrr

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.