Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kleibodem


jorybroeks

Aanbevolen berichten

Hoi Jory,

 

Als je Diana’s moestuin hebt gelezen, heb je al een hoop opgestoken over de bodem. Misschien heb je de hoofdstukken compost en bemesting ook al gelezen? Dat is een zeer goede basis.

 

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen is een kleigrond inderdaad een heel goede basis, omdat klei bestaat uit zeer fijne/kleine deeltjes die veel mineralen bevatten, die voeding zijn voor jou planten (ook veel verschillende soorten, wat ook heel belangrijk is). Die fijne deeltjes zorgen er ook voor dat de mineralen en andere voedingstoffen heel goed worden vastgehouden, wat een goede eigenschap is.

Maar zware klei heeft als nadeel dat het niet veel organische stof bevat ((gecomposteerde bladeren, takjes, hout) dierlijke/menselijk mest). Daarom is klei zo zwaar en stevig. Om de klei te ‘verdunnen’ zou je dus organische stof kunnen toevoegen aan je bodem. Dan zal in de loop van vele jaren de structuur van je grond losser en beter worden (ik wil je niet ontmoedigen, maar het kan heel lang duren, afhankelijk van jou kleigrond en hoe goed de organische stof door de klei mengt, wat soms heel moeilijk kan zijn in kleigrond). De deeltjes in de organische stof die niet verteerd worden in de bodem, of die er heel lang over doen (vooral houtige deeltjes), zorgen ervoor dat er dan heel langzaam ‘humus’ ontstaat. Wat weer zorgt voor een ‘blijvende’ structuur verbetering in jou kleigrond. De humus zorgt er voor dat er meer ruimte komt tussen de kleideeltjes, waardoor er meer lucht in de bodem komt en het water er beter doorheen kan.

Door de structuur verbetering kunnen er meer soorten planten makkelijker op jou grond groeien. En ook zullen deze planten langzamerhand beter van kwaliteit worden (lekkerder gaan smaken en gezonder worden), omdat door de opbouw van humus steeds meer bacteriën en schimmels in je bodem gaan leven (in soorten en aantallen), en deze zorgen ervoor dat de planten beter/gemakkelijker en meer voedingstoffen uit de bodem kunnen opnemen.

 

Laat je niet ontmoedigen als het heel lang duurt voordat je kleigrond echt losser wordt, want elk beetje wat jij doet maakt de grond weer een stuk beter. En in kleigrond groeien veel soorten groente en fruit ook heel goed, dus kun je gewoon lekker beginnen met groeien wat jij lekker vindt en langzaam elk najaar/winter proberen wat organische stoffen toe te voegen. Dit is precies wat de natuur ook doet. En de natuur doet er nog veel langer over. Elk jaar laten bomen hun blad vallen en die bladeren bevatten veel voedsel voor planten, maar die moeten eerst nog verwerkt worden door bacteriën en schimmels. In het bos zie je dit prachtig, de bovenste laag blad is vers en los, daaronder zijn de bladeren aan elkaar geplakt en daaronder wordt het steeds donkerder en zijn bladeren in een soort grond verandert. Dan vallen er af en toe ook wat bomen om en die worden ook verteerd, voornamelijk door schimmels (paddenstoelen), wat ook weer zorgt voor voeding voor de bodem. Bladeren verteren snel, bomen en struiken verteren langzamer, maar in de natuur gaan ook wel eens dieren dood en het verteren daarvan duurt nog langer. Maar ook de dode dieren worden in de natuur dus weer voedsel voor planten.

 

Voor het stukje wat jij als moestuin wilt gebruiken zou je dus heel veel bladeren kunnen verzamelen, uit jou tuin of ergens anders. Deze kun je in het najaar dan op jou moestuintje leggen, zodat wormen ze de grond in trekken en bacteriën beginnen met het verteren ervan. In het voorjaar kun je het blad dat de wormen niet de grond in hebben getrokken en nog niet verteerd is door de bacteriën eventueel op composthoop leggen, als je daar de ruimte voor hebt. Als er een bos bij jou in de buurt is, zou je ook eventueel af en toe een tas met verteerde bladeren (dat bruine/zwarte grond net onder het herfstbladerdek) mee kunnen nemen en door je moestuin heen spitten. In dat verteerde blad zitten dan ook gelijke veel bacteriën en schimmels, die goed zijn voor je bodem en planten.

Daarbij zou in combinatie ook een gat kunnen graven waar je moestuin komt en dit vol gooien met takken, boomstammen, bladafval, als je dit hebt, of als je dit ergens kunt vinden. Dan gooi je daarna de uitgegraven klei weer terug over de takken/stammen/bladafval. Zo creëer je een ‘hugulcultuur’ (informatie hierover op bijvoorbeeld: http://marankespoor.nl/hugelkultur/ ), die je zo groot en hoog kan maken als je wilt. Ik heb mijn hugulkultur heel vlak, het valt niet eens op dat het er is, maar je kunt ook een heuveltje maken zoals op het internet te vinden is. Zo’n Hugulkultur verbetert jou grond vanzelf, je hoeft het maar 1 keer te doen en daarna hoef je alleen de toplaag nog maar te bewerken als je daar de structuur wilt verbeteren en misschien af en toe wat bemesting toe te voegen.

 

Als je wilt weten wat je aan bemesting zou moeten toevoegen aan je bodem, zou je kunnen kijken naar de onkruiden die in je tuin groeien. Wat wij onkruiden noemen zijn namelijk planten die in de natuur als eerste kunnen groeien op gronden die niet zo goed zijn. Onkruiden kunnen groeien onder moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld heel droog, of juist heel nat, en voornamelijk waar nog weinig voedsel in de bodem is, of waar juist teveel voeding is van een bepaald soort. Onkruiden maken door hun groei de grond beter, omdat ze met hun wortels bijv. de grond openbreken, of met hun diepe wortels mineralen heel diep uit de bodem halen en door hun ‘dood’ dit boven in de grond achterlaten. Als bepaalde soorten onkruid veel in jou tuin voorkomen dan vertellen ze wat over jou grond. Paardenbloemen halen met hun diepe penwortel bijvoorbeeld voornamelijk calcium naar boven en geven dus een tekort aan calcium in de bodem aan.

Als er bepaalde onkruiden veel in jou tuin groeien zou je dit kunnen onderzoeken op het internet, wat het zegt over jou bodem.

 

Op een gegeven moment kun je misschien ook zien dat het steeds beter met je bodem gaat, want dan zal je steeds minder last krijgen van beestjes en ziektes die je planten aantasten. Wanneer de slakken en luizen jou planten niet meer opeten en aantasten, dan is je grond van helemaal goed, en zit er heel veel leven (bacteriën, schimmels, wormen enz.) en voedsel (mineralen en vitamines) in. Maar dit kan heel lang duren, maar dat geeft niet, het is nu ook al lekker en goed, gewoon elk jaar weer proberen de grond te verbeteren.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou denken: Ha...Ik heb geluk....kleigrond geeft heel veel mogelijkheden, is enorm vruchtbaar.

 

Niet gaan spitten, (hooguit de eerste keer) veel compost zien te krijgen en daar de grond mee bedekken en dat volhouden. De structuur van de bodem is na een jaar al veel beter en na enkele jaren geweldig. Ook de karton-methode met compost garandeert heel veel verbetering in 1 jaar tijd. Veel goedkoper, minder werk en betere resultaten Niet de stofjes die je toevoegt (zoals basaltmeel), maar het grondleven doet dan het werk en zorgt voor voeding en gezondheid van je bodem.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...