Jump to content

Deborah

Members
 • Posts

  787
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Deborah

 1. Vorig jaar had ik nog verse kruiden in de tuin met de kerst, dus als het weer zo'n slappe winter wordt kun je gewoon door gaan met moestuinieren Je kunt je ook binnen wagen aan hydrocultuur, zoals IKEA ons doet laten geloven met: krydda en vaxer systeem
 2. Je kunt ook een kas maken op basis van een geodetische koepel:
 3. Appels en peren hebben doorgaans tijd nodig om na het plukken op smaak te komen. Als ze hard zijn, kun je ze dus beter nog een tijdje bewaren voordat je ze kunt eten.
 4. Ons oog is vvoorlopig gevallen op dit verblijf: Woodland Ark 1 Het is niet onze bedoeling om de toekomstige kippen 24/7 in de ren te houden, ze mogen ook scharrelen in (een deel) van de tuin. Heeft iemand ervaring met dit merk? Heeft iemand bedenkingen bij dit model?
 5. kardinaalsmuts is gemakkelijk te herkennen: zitten oranje zaadjes in 4 stuks. Zeker niet eetbaar en significante kans dat hij vol rupsen heeft gezeten van de spinselmot.
 6. De foto is een beetje vaag, Zou het een Cornus Kousa kunnen zijn? De vruchten van diverse kornoeljes zijn eetbaar, waaronder die van cornus kousa chinensis.
 7. Moeilijk te zeggen afgaande op 1 foto van alleen de appel. Ik heb er geen verstand van, heeft iets weg van Notarisappel. Is er een pomologische vereniging in de buurt die kan helpen?
 8. Mijn Nashipeer waarvan ik dacht dat het een nijiseiki was (volgens de leverancier), maar de vruchten zijn nu al rijp. Moet ik er nu van uit gaan dat het een ander ras is? (Mijn Benita peer was overigens ook al rijp en de Williams ook),
 9. Welkom hier! Verschillende IQ's hoeft geen belemmering te zijn om lekker te moestuinieren. Ik denk dat een goede informatiebron Diana's mooie moestuin zou kunnen zijn: http://www.mooiemoestuin.nl/ (geliefde site voor velen hier). Gezien de verschillende IQ's, zou ik gaan voor een overzichtelijke moestuin (geen permacultuur, maar rechte vlakken met monocultuur). Zorg dat de bodemgesteldheid goed genoeg is voor het kweken van groente. Houd een administratie bij van de vakken in de moestuin i.v.m. vruchtwisseling (http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/) Je zou vakken kunnen aanduiden met bordjes met plaatjes erop. Je hoeft niet tot volgend voorjaar te wachten om al vast wat uit te proberen. Nu kun je al aarbeien planten, diverse kolen zaaien, sla zaaien die winterhard is, spinazie zaaien, etc. Het is ook leuk als er naast groente, fruit en kruiden, ook (snij)bloemen een eetbare bloemen bij staan.
 10. Het is mij nog niet duidelijk of met het onkruid wat geidentificeerd dient te worden de plantjes of het mos wordt bedoeld. De plantjes heb je er snel uit getrokken, het mos is wat meer werk. Ik heb dat soort mos ook in de tuin en verwijder het met de hand,
 11. Soep van courgette, pompoen en tomaat met champignons en kipfilet. Ook al rijpe Williams peertjes uit eigen tuin! Eetbaar recht van de boom.
 12. Deel 1 van de groene beukenhaag, dat mocht zo langzamerhand wel, we wonen hier sinds mei 2014....
 13. Ze worden toch vanzelf wel rijp ook al zijn ze niet perfect van vorm?
 14. Via een pomologische vereniging moet dat lukken. Zie ook: http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Determineren/determineren Hij lijkt een beetje op jonagold, maar ik ben maar een (enorme) leek.
 15. Zorg dat lieveheersbeestjes het fijn vinden in je tuin, dat zijn goede opruimers van luizen.
 16. Misschien moet je dan toch eens even neuzen in deze database: http://www.pfaf.org/user/Default.aspx
 17. Aardpeer en Crosne, maar die moet je weel in toom houden....
 18. Deze heb ik ook Wat een drama! Alleen zwarte bes laat hij links liggen, aalbes en kruisbes zijn de pineut.
 19. Ik ben geen liefhebber van de spuit en daarom ook lid van Velt: http://www.velt.be/onkruidbestrijding-moestuin#Karton Veronkruide grond afdekken met karton en daarop gazonmaaisel, hooi, snippers, stro,... neemt het licht weg. Hierdoor kunnen onkruiden moeilijker kiemen en groeien. Voert humus en voeding aan. Schept een luchtige, levende bodem. NB: Verwijder uiteraard plastic tape, nietjes etc van je karton; Overlap je stukken karton met minstens 10 cm; Zorg voor een totale dikte van 1 cm; Dek af met maaisel en/of compost voor moestuinbedden - niet met aarde! - en houtsnippers voor je paden; Wacht enkele maanden eer je gaten maakt en daar groenten in plant; Deze techniek pas je in principe maar één keer (en goed) toe, wanneer je een perceel met doorlevende onkruiden wil ontginnen.
 20. Mijn Laagstam leipeer St Remy is wel breder dan 2 meter hoor! 2 leiperen op 6 meter lijkt mij meer in de richting komen. Ik heb de laagstam leibomen langs heet gaasheekwerk met de buren gezet. Het kijkt nog wel door, het is niet snel dichtgegroeid. Ik heb langs de andere erfafscheiding (nu nog zonder buren) halfstam leibomen, o.a. Conference en Doyenne. DIt zijn natuurlijk niet zo'n bijzondere rassen. Als je meer verschillende rassen langs de erfafscheiding wil, kun je nog denken aan: * Zuilfruit (peer Conference en peer Condo) * U-vormige bomen of dubbele U (ik heb van http://www.tuinplantenwinkel.nl/ De U-vormige Williams en Nashipeer. ) Dubbele U-vorm is wel duur, maar ziet er wel mooi uit.
 21. Ik heb laatst weckpotten gebruikt zonder weckketel (die heb ik niet nameelijk). Ik haeb na het jam koken de potjes gevuld en de deksels vastgezet met klemmen. Het waren nieuwe weckpotten en ze waren vacuum getrokken.
 22. Hoe lekker een appel is, hangt ook af van het seizoen: vers geoogst of al een tijdje in de opslag (worden vaak droog).
 23. Augurken met dille uit eigen tuin. Eerste keer, op hoop van zegen Nu nog zien uit te vinden hoe lang het duurt voordat we het kunnen eten.
 24. Met een beetje creativiteit heb je zo wat geld bij elkaar: Stekjesmarkt Cakejes / taart bakken en verkopen Honden uitlaten Kranten/Folders bezorgen Heg knippen Auto's wassen Etc.
×
×
 • Create New...