Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zeekool


bart

Recommended Posts

Ik heb laatst in mijn enthousiasme zeekoolzaad gekocht en aangezien erop stond dat het maar 1 jaar goed bleef heb ik ze allemaal gezaaid. Ik heb een paar plantjes weggegeven en nog zo'n 6 plantjes staan, maar wij hebben dus knolvoet in de grond zitten en ben dus bang dat ze al snel zullen doodgaan. Weet iemand of de zeekool hier erg gevoelig voor is? Of tips hoe de schade beperkt te houden. We hebben al wel eens kolen uitgeplant in grote potten zonder bodem met daarin potgrond en onderin kalk. Dit werkt wel redelijk op zich. Maar de zeekool is een vaste plant, dus dan gaat die pot vast wel ooit in de weg zitten.

Link to comment
Share on other sites

Wat is knolvoet?

 

Ja google het eens, dan weet je een stuk meer.

 

Toen wij de tuin die we nu hebben 2 jaar geleden kregen gingen we daar heel enthousiast allerlei kolen zoals bloemkool, broccoli etc in zetten, maar alles was binnen een maand dood.

 

Ik heb zonet toch maar en paar plantjes erin gezet en de rest gaat morgen naar de tuin van de buurman.

Link to comment
Share on other sites

Is zeekool wel familie van de knolvoet gevoelige kool?

Ik zat het toch nooit krijgen want hier op Wieringen komt knolvoet niet voor , daarom kunnen hier in de buurt boeren ook meerdere jaren achter elkaar kolen op een veld zetten.

Link to comment
Share on other sites

Wat info van internet geplukt

 

http://www.tuinkrant.com/plantengids/groenten/30281.htm

 

Plantbeschrijving:

 

Zeekool is een doorlevende plant. Zij kan op een goede standplaats en kan bij goed onderhoud en regelmatige verjonging 20 jaar behouden worden. De plant draagt zeegroene, vrij grote bladeren, waarvan de rand tamelijk uitgesneden is. De bloemstengels die vertakt en stevig zijn kunnen 50 cm lang worden. De witgebleekte bladstelen vormen de oogstbare gedeelten van de plant.

Standplaats:

 

De plant groeit best in een zandachtige grond. Op ietwat zware grond laten vruchtbaarheid en groeikracht heel wat te wensen over. Evenals voor andere teelten moet de grond diep bewerkt worden.

Zaaien en planten:

 

In openlucht kun je in april op 30 cm afstand telkens 4-5 zaadjes leggen in putjes van 2 cm diep. Van de bekomen plantjes wordt er telkens één behouden. Het volgende jaar worden de plantjes op de nodige afstand uitgeplant (80 x 60 cm). Je kan ook in de platte bak zaaien in maart. Als de plantjes 2-3 bladeren hebben neem je de ramen overdag weg. Enkele dagen later helemaal. Als de plantjes 4-5 blaadjes hebben wordt er ter plaatse geplant.

Ook kan er in maart onder glas in potten gezaaid worden. Dan hebben we minder problemen bij het uitplanten buiten op de definitieve afstand.

 

Wortelstokken

 

Wortels van 1 à 1,5 cm diameter worden in maart-april op 5cm lengte gesneden, best van 3-4 jaar oude moederplanten. De bekomen wortelstokken moeten alle in dezelfde richting gehouden worden, om bij het inpotten het bovenste van het onderste uiteinde te kunnen onderscheiden. De bekomen wortelstokken worden geplant in potten van 10 cm diameter. Voor het inpotten gebruikt men best zandachtige teelaarde of potgrond gemengd met zand. De stekken worden tamelijk diep geplant, zodat het bovenste gedeelte van de wortelstokken een weinig boven de grond uitsteekt. De potten worden in een serre geplaatst en zodra de planten voldoende wortelscheuten hebben gevormd, verpot in potten van 12 cm.

 

Uitlopers

 

In maart neem je de uitlopers (dit zijn scheuten die een eindje ver van de moederplant boven de grond uitkomen) af. Laat er, zo mogelijk een eindje wortel aan. Zet ze in potten en bewaar onder glas tot eind april.

Bemesting:

 

Daar het hier een doorlevende plant betreft moet er bij het aanleggen van het te beplanten gedeelte sterk bemest worden. Werk een grote hoeveelheid stalmest in. Strooi bijvoorbeeld 150 gram per m² van een samengestelde meststof (12-10-18) of (12-12-17). Als jaarlijks terugkerende bemesting gebruik je 5 kg stalmest en 100 gram samengestelde meststof per m².

Verzorgingstips:

 

Het eerste jaar bestaan de onderhoudszorgen in het ophakken en het zuiver houden van de grond. Al naar gelang de groei kan je bijbemesten met een stikstofmeststof. Een tussenteelt van kropsla, andijvie of andere klein blijvende groenten is mogelijk.

Bij het invallen van de winter neem je de gele, verdorde bladeren weg en maak je om de twee lijnen een klein voortje om het overtollige water af te leiden. Het tweede jaar wordt de grond in de lente ondiep opgestoken. Tussenteelt is dan niet meer mogelijk omdat de planten dan al een grotere ontwikkeling genomen hebben.

Ziekten en plagen:

 

Zeekool kan ook last hebben van knolvoet. Zorg ervoor dat de standplaats regelmatig bekalkt wordt.

Ook zwartrot, een bacterieziekte, kan toeslaan en de bladeren doen vergelen alsook de wortels doen afsterven. Zorg er daarom voor de plant niet al te weelderig te telen. Ook aardvlooien kunnen gaatjes in de bladeren eten.

Oogsten:

 

Het derde jaar in januari- februari, onmiddellijk na de winter, worden de planten flink gereinigd. En worden een weinig aangeaard. De struiken worden bedekt met grote, omgekeerde bloempotten. Ook kisten en emmers kunnen gebruikt worden. Enige voorwaarde is dat er geen licht doorheen kan. Wanneer het warm weer is en de vorst uitblijft ontwikkelen de scheuten snel en, daar ze van licht beroofd zijn, worden de bladstelen violetkleurig-wit en is de ontwikkeling van de bladsteel gering. Zodra de scheuten 20 cm lang zijn worden ze afgesneden. Snijdt men op 2-3 cm boven de wortelkraag, dan bekomt men, mits de afdekking terug te plaatsen, nog een tweede oogst. De tweede oogst, die maar klein is, put de planten wel sterk uit, zodat dit eigenlijk niet aan te raden is. Na de oogst worden de potten of bakken weggenomen, de grond flink opgestoken, met een laagje korte mest of kompost bedekt. De planten zullen nu de ganse zomer doorgroeien en veel reservesap vormen voor de oogst van het volgende jaar

Je kan ook voor de winter enkele hoofdwortels in een grote pot inpotten. Plaats deze op het gewenste tijdstip tijdens de winter in een ruimte bij 15-20°C en scherm af voor het licht. Een vijftal weken later kan je de scheuten oogsten.

Bewaren:

 

We oogsten telkens de hoeveelheid die we nodig hebben.

Recept:

 

De gebleekte scheuten worden als asperges geteeld en smaken ook zo.

Link to comment
Share on other sites

Wat is knolvoet?

knolvoet is een ziekte die de wortels van de koolplant aantast

de wortels worden heel dik. daarna gaat de plant dood.

maar als je de ziekte eenmaal in de grond hebt gaat het moeilijk weer weg.

er bestaat wel van dat speciale spul voor.

http://tuinboetiek.nl/catalog/product_info.php?products_id=11647

dat strooi je volgensmij in het plantgat waar je het koolplantje in zet.

Link to comment
Share on other sites

Grappig, ondanks dat ik nog geen koolsoorten heb had ik toevallig wel van knolvoet gehoord.

Maar zeekool ? Mijn eerste gedachten gingen naar een onderwater bloemkool ofzo . Ik zag mezelf al bijna snorkelend onkruid wieden. Gelukkig bestaat er zoiets als google.

Zo kom je dus ook nog eens andere groenten tegen.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...