Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Forsythia Wortelknobbelbacterie / Kroongalziekte


dennislp

Recommended Posts

Vandaag helaas rare knobbels gevonden op de Forsythia. Toeval of niet, het lijkt er op dat dat deel van de struik ook het slechtst bloeit. Na even kort Googlen kwam ik al vrij snel uit op deze databank, met duidelijke informatie. Het is waarschijnlijk de Corynebacterium Fascians of Agrobacterium tumefaciens bacterie.

 

Nu weet ik dus waarschijnlijk wat de knobbeltjes zijn (Wortelknobbelbacterie / Kroongalziekte), maar nu is vooral nog de vraag: wat kan ik eraan doen? De struik weghalen is alles behalve een ideale optie, dat zou ik alleen overwegen wanneer hij andere struiken en bomen in gevaar brengt. Dit dreigt wel, omdat er een pruim naast staat. Als het goed is houdt deze bacterie (in het geval van de Agrobacterium tumefaciens) ook van het Prunus geslacht.

 

 

Valt er iets tegen te doen?

Knobbeltjes weg snoeien?

Plant optimaal voorzien van voeding en besproeien met bladbemesting, om de plant zou net wat meer energie te geven, aangezien het door de knobbeltjes lastiger zal zijn via de sapstromen?

 

Alvast bedankt voor het meedenken!

 

DSC0795383691428691216.JPGDSC0795240401428691221.JPG

Link to comment
Share on other sites

wat je zegt: snoeien en telkens gereedschap ontsmetten en heul goed opletten de rest van het seizoen

(volgens wageningen kun je alleen uv-ontsmetten, maar ja, wat dan? in de gallen kom je niet, dus grond en afdruipwater?)

Link to comment
Share on other sites

Ik ken alleen de wortelknobbelalen, en met name de noordelijke wortelknobbelaal. Daar is weinig tegen te doen, zonder je tuin op zwart te zetten.

 

Hoe het met bacteriën werkt weet ik niet, maar bij de alen gaan we inzetten op introduceren van meer diversiteit in de bodem, zodat er meerdere alenpopulaties ontstaan (en diverser bodemleven), en de 'vervelende' alen (hopelijk) teruggedrongen (niet vernietigd) tot een normaal evenwicht in de grond. Ik heb er geen verstand van, maar ik vraag me af of de wortelknobbelbacterie samengaat met de wortelknobbelaal.

Het zou interessant zijn als er iemand reageert die er verstand van heeft, want dan volg ik het met interesse.

Mocht het zo zijn dan er een verband tussen die twee is, dan moet je serieus je bodem gaan bekijken/onderzoeken, want dan is je bodem ook letterlijk verziekt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...