Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Hoe ik (Goudse) kaas maak

Featured Replies

Geplaatst:

Ik ga er vanuit dat er een flesje stremsel in dat pakket zit? En kaasdoek? Kaasvormen, in een wat uitgebreider pakket? Zit er een stappenplan bij?

 

Ik heb inderdaad een fles stremsel, Pers, verschillende kaasdoeken, 2 kaasbakjes. Als het goed is heb ik alles compleet. Ik heb er geen stappeplan bij gekregen. Maar ik heb die van jou op pagina 1. Kom ik al een heel eind mee.

Ik heb nu al nog nooit zolang in de keuken gestaan

 

Groeten

Palermo

Geplaatst:
  • Auteur

Zelfs een pers? Zo, Sinterklaas was je goed gezind!

 

Ik verhit tot zo'n 73 graden. En dan snel afkoelen, roerend en met de pan in een gootsteen vol koud water.

 

Heb je een foto van de kaasbakjes? Want ik denk dat ze voor de 450-grams kaasjes zijn, en dan kan je er niet zoveel liter melk in kwijt.

Geplaatst:
Nou ben ik wel benieuwd hoe het ging vandaag?

 

Hoi Jorieke123,

Bedankt voor je interesse. Ik heb er een beetje een gemixt gevoel er over. Omdat dingen niet zo gingen als verwacht.

Maar het eind product moet uitwijzen of het goed is gegaan

 

Donderdag 5 December (Zuursel aangemaakt)

1 liter melk opgewarmd naar 73 graden en snel laten afkoelen Buiten. Hier was het lekker koel. Zuursel poeder toegevoegd aan de melk.

terug in het pak gedaan en 24 uur laten rijpen.

 

Vrijdag 6 December (Melk pasteuriseren)

Ik heb de melk eerst naar 73 graden en dan in de gootsteen laten afkoelen. Ik heb het water een keer vernieuwd omdat deze warm werd.

 

Zaterdag. 7 December

10 Liter melk tot 29 graden verwarmt. Hier heb ik het 100 ml zuursel ingedaan. 30 Min. laten intrekken.

50 druppels Stremsel toegevoegd. 2 keer rustig rond geroerd. 5 druppels per liter

na 30 min. was er nog niks gebeurd met de melk. Na een uur nog niks. na 5 uur wachten zag je dat het een beetje begon aan te dikken.

Gewacht tot 8 uur na het toevoegen van het stremsel. Nu was de melk goed genoeg aangedikt zodat bij het erin steken van een mes mooie scherpe randen ontstaan.

Met de wrongel snijder mooie kleine stukjes gemaakt ter grote van een erwt. Wei voor 1/3 afgeschept.

Weer op gewarmd tot 33 graden. 10 min. laten staan

Wei weer afgeschept. Water op gewarmd tot 35 graden. 30 min laten staan.

Wei afgeschept en de wrongel in de bakjes gedaan. Het viel me op dat de wrongel erg nat was.

3 bakjes gevuld.

de vormen even laten uitlekken in een bakje op de kop.

na 15 min de kaas opgedraaid in het bakje en onder de pers gezet met 750 gewichten er aan.

na 30 min weer de kaas omgedraaid in het vormpje en weer onder de pers 1,5.

3 uur laten persen.

De kaas was nog erg nat. Dus er nog maar even onder gelaten. Ik ben er achtergekomen dat het gebruik van de doeken het uitlekken bevorderd.

Rond 12 uur in de avond heb ik een pekelbad gemaakt 4,5 L met 1 kg zout. De kaasjes erin gedaan.

 

Zondag 6 December

Kaasjes rond 8 uur uit het pekelbad gehaald. Op een dienblad gelegd in een bakje voor het vocht

Ze liggen nog te drogen. Ik merk dat er nog veel vocht uitkomt. Ik was van plan om ze vandaag in de coating te doen. Maar omdat er nog best wel een beetje vocht uitkomt laat ik ze de nacht ook nog even drogen.

 

Dan ga ik ze morgen coaten.

Ik heb nog wat begeleidende fotos. Maar deze moet ik nog even bewerken.

 

Groeten

Palermo

Geplaatst:
  • Auteur

Jammer dat het niet ging zoals het had moeten gaan! Als het stremmen niet lukt in een (klein) uur, dan kan je calciumchloride toevoegen. Dat kan je kopen bij o.a. levenvanhetland levenvanhetland.nl/hulpstoffen/kalkzout-calciumchloride100-ml.html

Daar staat: "Koeien en geiten geven aan het eind van hun lactatieperiode melk met minder calciumzouten. Vooral in het najaar is dit het geval. Melk van deze dieren stremt moeilijker dan melk met voldoende calciumzouten. Ook gepasteuriseerde melk kan te weinig calciumzouten bevatten."

 

Nou zou dat eerste gedeelte (over het eind van de lactatieperiode) vreemd zijn bij een grotere boer, want daar zijn nooit alle koeien tegelijkertijd aan het einde van die periode o.i.d. Maar goed.

Er zijn hier meer mensen die problemen hebben (gehad) met stremmen. Is je stremsel nog wel houdbaar? Het kan zijn dat zo'n kaasmaakpakket niet goed koel is bewaard misschien, en het stremsel dus niet meer voldoende werkt. 50 druppels per 10 liter melk is wel wat veel trouwens, maar dan zou het keihard moeten stremmen in plaats van helemaal niet.

 

We hebben hier in de verschillende kaas-topics al vaker besproken waar het aan zou kunnen liggen als het niet stremt. Te koud opgeslagen door de boer, pasteuriseren, enz. Ik pasteuriseer de melk, en het stremt altijd goed. En de tank waar 'mijn' boer de melk in bewaart koelt ook flink. Dus tja..

Probeer anders eens met wat rauwe melk of het wel stremt? Gewoon een beetje in een kopje, verwarmen tot zo'n 30 graden, en een enkel drupje stremsel er in. Ik zorg vaak dat de melk net even wat warmer is dan die 30 graden, zeg zo'n 32 graden bijv. Dan kan de melk nog heel iets afkoelen voordat ie echt te 'koud' wordt voor het stremsel. En goed inpakken, je pan. Zeker als je keuken vrij koel is of er een raampje open staat.

 

Als je zoekt op calcium, of calciumchloride op het forum, dan kom je dit zoal tegen:

/search/?&q=calcium&quick=1&item=5430&search_and_or=or&sortby=relevancy

/search/?&q=calciumchloride&quick=1&item=5430&search_and_or=or&sortby=relevancy

Vooral forumlid Anna3 weet er veel van, zij onthoudt al die info ook, terwijl ik het meteen weer vergeet als het voor mij niet belangrijk is

 

 

Wat ik verder zo lees in je verhaal: ik zou de volgende keer het pasteuriseren en het daadwerkelijke maken van de kaas dichter na elkaar doen. Zo is er minder kans dat er nog weer wat verkeerds in je gepasteuriseerde melk komt.

 

En wanneer heb je het kaasdoek ingezet? Want ik lees dat verder niet in het stuk over het vullen van de kaasvormen?

Ook heb je tot 35 graden verwarmd aan het eind, niet tot 36?

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Kaasje 4 aangesneden. Al heel oud inmiddels. 28/4 gemaakt.

 

Hij is best zout en niet omdat het al een echt oude kaas is denk ik. Mijn parmezaan was ook zout. Ik denk dat mijn pekelbad te zout is. Heb geen pekelweger, dus compleet op de gok gezout. Maar wel lekker. Als een echt oude zoute brokkelkaas, maar hij brokkelt nog niet erg. Wel content mee, maar nu ben ik natuurlijk giga nieuwsgierig hoe die jong of belegen had gesmaakt.

 

9d1df0dfe5ed7dc4b70198a26775a8e1.jpg

Geplaatst:

Mooi Mellie ziet er lekker uit. Ja een pelelweger is errug handig. Van een beetje zout gaat je kaas niet dood trouwens en je pekel zal voorlopig alleen maar beter worden en minder zout. Tijd dat ik ook weer een kaasje ga aansnijden!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Hij is lekker hoor. Ik vraag me alleen af hoe ik hè smeuïger krijg. Iemand tips? Ik vind Beemster kaas Bv heel erg lekker. Die is zacht, smaakvol en smeuïg als je snapt wat ik bedoel. Zou dat wel heel leuk vinden als ik dat met een eigen kaas voor elkaar krijg!

 

Oeiiii! Het is alweer bijna 1 jaar geleden dat ik de parmezaan heb gemaakt. Die ga ik dit weekend aansnijden. 1 ervan althans.

 

Eet ze allemaal met de aangesneden kaasjes

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Ik wil nog een kaas maken, maar ik wil zo graag een zachte smeuïge kaas maken. De kazen die ik maak zijn lekker, maar niet smeuïg. Hoe krijg ik ze zachter? Iemand ideeën hierover toevallig?

Geplaatst:

Hoe flink is flink? Mijn grootste vorm is 1,2 kg. Heb er ook een van 1 kg. Die heb ik alleen nog voor parmezaan gebruikt en niet voor goudse kaas. Dat in natuurlijk wel. Door meer massa zachter, is dat het? 

Geplaatst:
  • Auteur

Ik denk een kilo of 20 ;) 

Nee ik heb dus een vorm waar je een kaas van dik 2 kilo mee kunt maken en dat werd toen wel een smeuïge kaas. Of in ieder geval droogt en rijpt hij minder snel. 

Je zou kunnen kijken of je er al eerder wax omheen kan doen, of je misschien een enkele graad lager kunt verwarmen tijdens het 'wassen' van de wrongel (geitenkaas verwarmen ze ook een enkele graad lager dan de Goudse uit het recept wat wij gebruiken)

En dan nog minder zouten, je schrijft dat je je pekel niet precies goed hebt en dat trekt ook vocht uit je kaas. EN(/OF) misschien minder hard persen? 

 

Ik roep zo maar even wat, dat merk je :D  

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Aangezien we door Corona niet naar Brabant mogen, hebben we ineens een vrij weekend! Ik ga weer eens kaas maken. 2 vormen van 1 en 1,2 kg. Hoeveel liter melk zou ik dan nodig hebben denken jullie? Ik had gedacht zo’n 24 liter. Klopt dat een beetje? 

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:

Hallo Jorieke,

 

Ik heb je beschrijving van je kaasproductie gelezen. Zelf ben ik aan mijn 6e kaasje toe en werk ongeveer als jij beschrijft.

Maar ik dacht altijd dat de kaas een mooi glad stuk moest zijn (net als bij de supermarkt of kaasboer).

maar ik heb vaker een kaas met kleine gaatjes waarvan ik dacht dat het mislukt was maar.... zie op jouw fotoserie precies hetzelfde. 

Horen deze gaatjes er nu wel of niet in en zo nee wat is dan de oplossing? Ik gebruik ook een beetje Salpeterzuur en werk netjes maar toch....

Ik wilde een foto toevoegen maar dat lukt me niet via de website vooralsnog.

 

Overigens merk ik dat er zoveel verschillende theorieën bestaan (ik heb 3 boeken inmiddels) en evenzo veel recepten allemaal om een Goudse kaas te maken. Kennelijk zijn er vele wegen naar Gouda!

 

Als je nog een advies hebt hou ik me aanbevolen.

Met vriendelijke groeten

Arie van de Wetering

 

--adres en tel. nr. verwijderd door moderator--

  • 4 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Oeps, sorry voor de late reactie :oops: 

Ik weet ook niet zeker wat bij mij de gaatjes veroorzaakt, maar aangezien mijn kaasjes gewoon lekker zijn vind ik het ook geen probleem... :) 

 

Ik heb net weer 20 liter melk gehaald en ga vandaag aan de slag! Voor het eerst sinds lange tijd, dus ik ga weer even lezen wat ik ook alweer allemaal moet doen :D 

Geplaatst:

O lekker, succes met de kaas!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Glad met ronde ogen of kleine gaatjes in de kaas komt door de manier waarop je wrongel in de vorm doet. Bij kleine kaasjes 'kruimel' je de losse wrongel stukje bij beetje in de vorm, terwijl voor grote kazen de wrongel eerst bij elkaar geduwd wordt en daarna druk je daar met een kaasnet van een kadovavorm bijv. in een keer een 'kaas' uit. Die grote kazen krijgen dan de typische ogen en niet de kleine gaatjes.

aangepast door Anna3

Geplaatst:

Kaasvraagje!

Ik wil al een paar weken kaas maken, alleen.... mijn stremsel is over datum. Koop dan nieuwe! Ja, duh. Tuurlijk. Het is alleen al 3 weken bij 2 verschillende winkels uitverkocht. Kan ik deze toch dit gebruiken (2 maanden over datum) en zo ja: hoe?

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb pas nog bij Levenvanhetland.nl besteld, werd gisteren geleverd. Een flesje van 50 ml. 

 

Maar ik gebruikte vandaag nog een ouder flesje, ook al een tijd over de datum maar stremt nog perfect. Probeer het gewoon even met een bodempje melk in een beker en een druppel stremsel. 

 

Geplaatst:

Ow ja slim! Ga ik doen.

Online is het overal te verkrijgen, maar in de fysieke winkel waar ik toch elke week kom, hoef ik géén verzendkosten te betalen. Vandaar. hopelijk stremt het wel

Geplaatst:

Stremsel weer in huis. Tot volgend jaar sept houdbaar.
Deze week ga ik aan de kaas. Maar weer eens herlezen hoe dat ook al weer moest. Wil een parmezaan zodat ik volgend jaar weer voldoende heb en een grote Goudse. Ga er extra room aan toevoegen wat ik in de vriezer heb voor die romige structuur. Hopelijk werkt dat. Tips blijven welkom uiteraard!

Geplaatst:

Zien er prachtig uit Jorieke!

Geplaatst:

Ik heb gisteren 2 Goudse kazen gemaakt van 15 liter melk waar alle afgeroomde room en slagroom bij zat. Dat zal zo’n 4 liter geweest zijn.

Ze zien er goed uit (en baal nu extra dat ik gewoon door dommigheid te weinig stremsel voor de parmezaan heb gebruikt. Nou ja, iets met water onder een brug)

Dit moment was zoooo fijn!

4373e86763dde87d76c0571c150033f9.jpg

De grote weegt 2236 en de kleine zo’n 800 gram.

2c8c5cec5e786cc98037be4c3fb6b1c9.jpg

6460e949a0850ac3cde3024a36718f22.jpg

Per 100 gr 1 u pekelen, echter... mijn pekel is te zout. Ik heb mijn pekel wel verdund daardoor, maar zonder pekelweger weet ik niet hoe zout het is. Zal ik nu 1 of 2 uur korter pekelen?

Het was niet zo zout dat je de kaas niet kon eten, maar je proefde wel dat het minder mocht. Ik neig zelf naar 2 u korter, maar ja... dat is ook maar een gevoel.

Geplaatst:
  • Auteur

:thumbup:

 

Ik ben ook iets korter gaan pekelen, maar heb nog geen resultaten voor je. En smaken verschillen natuurlijk ook nog eens. Dobbert je kaas wel mooi als hij in het pekelbad ligt? Of komt hij boven het water uit zoals in de dode zee? Of ligt ie op de bodem? 

Een pekelweger is wel handig. Je gebruikt hem niet vaak maar geeft wel zekerheid. 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.