Nasuada Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 Ziet er mooi uit.Ik ben nu bezig met mijn nieuw 1 kg vorm.Wel tijdrovend klusje. Stremmen zou volgens boekje 30 min duren maar nu 1,5 uur nog niet zoveel te zien. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Charly Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 Hmm. Hij is wel wat bol, Mel. Ik vraag me af wat ie aan de binnenkant aan het doen is. Nou ja. Je merkt het vanzelf wel of ie in zijn jasje wil blijven na het waxen. Succes! Quote wees bevriend met kleine dingen
Nasuada Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 Vormpje van een kilo gemaakt met 9 liter melk wat te veel was dus nu een en 1 kg en restanr in 500 gr vorm.Pan was te klein dus 2x 4,5 liter verdeeld.Heb een recept van paar jaar geleden gebruikt. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 Oohja en gisteren had ik zuursel gemaakt vanmorgen een deel gebruikt en de rest in porties van 45 ml ingevroren. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Mellie Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 @ Charly kwam door het gewicht wat ik niet goed had verdeeld. Zo is hij sinds het moment dat hij onder de pers vandaan komt al. Quote
Charly Geplaatst: 9 maart 2019 Geplaatst: 9 maart 2019 Ahzo! Dan is t goed. De kleur is erg mooi.  En Nas. Ook lekker bezig. Gezellig zo al dat kazen ‘samen’ Quote wees bevriend met kleine dingen
Nasuada Geplaatst: 10 maart 2019 Geplaatst: 10 maart 2019 Freubelen geen woorden maar daden Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Mellie Geplaatst: 10 maart 2019 Geplaatst: 10 maart 2019 Mooi Nas! Ook met dat vachtje erbij. Erg rustiek en vast heerlijk warm! Quote
Anna3 Geplaatst: 12 maart 2019 Geplaatst: 12 maart 2019 Mijn kaasjes liggen alweer even te drogen. De grote droogt vrij langzaam. Als je goed kijkt zie je rechts nog een lekspoortje.  Bij het draaien in de pekel kwamen jammer genoeg deze scheuren in de kaas. Wellicht ging het drogen voor deze 'kleine' toch een beetje te snel... Nog geen tijd/zin gehad om met wax te kliederen. Quote
Mellie Geplaatst: 14 maart 2019 Geplaatst: 14 maart 2019 @charly ik denk dat je de bolling in de kas toch goed had gezien. Hij staat nu volgens mij boller dan hij was en laat een piepklein barstje in. Van mijn parmezaan heb ik geleerd dat kleine barstjes groot worden... dus houd mijn hart vast. Â Dat betekent dus dat ik ergens iets niet goed heb gedaan, naar qua aantekeningen was het de beste kaaspoging ooit. Hij lag alleen naast de parmezaan te drogen. Dat is het enige qua besmetting of niet goed wat ik kan bedenken. Jullie suggesties? Quote
appelvrouw Geplaatst: 14 maart 2019 Geplaatst: 14 maart 2019 Heeft er iemand hier al het nieuwe boek kaas uit eigen keuken van de Vlielandse kaasbunker gekocht of gelezen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
friemeltje Geplaatst: 15 maart 2019 Geplaatst: 15 maart 2019 @charly ik denk dat je de bolling in de kas toch goed had gezien. Hij staat nu volgens mij boller dan hij was en laat een piepklein barstje in. Van mijn parmezaan heb ik geleerd dat kleine barstjes groot worden... dus houd mijn hart vast.  Dat betekent dus dat ik ergens iets niet goed heb gedaan, naar qua aantekeningen was het de beste kaaspoging ooit. Hij lag alleen naast de parmezaan te drogen. Dat is het enige qua besmetting of niet goed wat ik kan bedenken. Jullie suggesties?  Als die erg bol gaat staan heb je mogelijk de bacterie "laat los" opgelopen, dan krijg je gas vorming in de kaas en "ontploft" het.Je zou het kunnen ruiken en eventueel proeven.Hou hem apart en laat hem rijpen, mogelijk word het gewoon kaas Quote
Mellie Geplaatst: 16 maart 2019 Geplaatst: 16 maart 2019 @Friemeltje Hij ruikt gewoon naar kaas en smaakt nog veel te jong. Met potentie zeg maar, maar nog heel flauw. Â Wel een gevalletje plof vrees ik. Want kleine scheurtjes worden groot.... Â Quote
Jorieke123 Geplaatst: 16 maart 2019 Auteur Geplaatst: 16 maart 2019 Bij het ontstaan van een klein scheurtje kan je het beste meteen gaan waxen. Meestal gaat het dan niet verder, en dan komen er ook geen schimmels in de scheur enzo. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 17 maart 2019 Geplaatst: 17 maart 2019 Ow goeie. Ga ik nu doen dan. Merci maar qeer! Quote
Mellie Geplaatst: 6 april 2019 Geplaatst: 6 april 2019 Kaas staat onder de pers. Moeizame kaasdag vond ik. Melk voor de Goudse wilde niet stremmen. Heeft er uiteindelijk 2,5 u over gedaan. Duurt sowieso nooit 1 uur bij me, maar duurde nu echt een eeuwigheid. Vooral omdat ik ook een parmezaan wilde maken.  De man heeft de pers geperfectioneerd (vindt hij). De hefboom variant leek me fijner, omdat die zelf ook kracht uitoefende. Maar dan wist ik niet hoeveel druk. Heb nu wel beduidend meer gewichten nodig.  Ik had mezelf voorgenomen het via het recept van Friemeltje nu eens te proberen, maar dat recept heb ik nog helemaal niet in mijn kaasboek geplakt en ben automatisch a la Charly via Jorieke gegaan. Al aardig vies geworden door alle spetters Wilde er een foto van plaatsen, maar vond het te ranzig eruit zien. Dus de mental image moet afdoende zijn  De edits zijn de rare autocorrects. Quote
Mellie Geplaatst: 7 april 2019 Geplaatst: 7 april 2019 Nog een vraag: kaas was niet zo mooi gesloten. Dus ik heb Anna3’s raad ter harte genomen en de kaas even in water van 47 graden ondergedompeld. Opnieuw onder de pers. Maar moet je dan weer van voren af aan beginnen met je perstijden? Ik ben nu trouwens zwaarder aan het persen. De kaas woog net ietsie meer dan 1 kg (1010 gr.) Had geperst met 10 kg. Er zit nu 13 kg op. Die Amerikanen persen altijd zwaarder. Ik dacht, misschien werkt het voor me. Moet ik nu weer 3,5 u persen of voldoet een uurtje? Quote
friemeltje Geplaatst: 7 april 2019 Geplaatst: 7 april 2019 met goudse kaas, 2x 45 min persen op 8x het gewicht. Dus 8kg had voldoende moeten zijn.Mogelijk was je kaas te koud geworden (ik doe de vormen altijd even bij de kaas voor ik de wei er uit schep.) Inderdaad kaas warm maken en nog eens persen, je hoeft niet overnieuw te gaan tellen, je kunt gewoon voor een 15 min of 30 min persen, kijken of je tevreden bent. (maar ga niet een hele dag staan persen, enough is enough.) Quote
Mellie Geplaatst: 8 april 2019 Geplaatst: 8 april 2019 Aha weet ik dat voor een volgende x. Voor nu heb ik de kaas 2 u geperst. Was een vrij gesloten kaas geworden overigens. Had geen zin in nog een tweede x van top tot teen barsten Hoe krijg ik hem de volgende x helemaal glad? Ervan uitgaande dat er zeer spoedig een 2e x komt. Â . Quote
friemeltje Geplaatst: 8 april 2019 Geplaatst: 8 april 2019 Hoe krijg ik hem de volgende x helemaal glad? Super snel werken!Op het moment dat de wei voor de laatste keer afgegoten word gaat de klok tikken."liefst" Binnen een paar minuten, de wrongel in de vorm en op zijn kop voor 15 min, dan draaien (eventueel in kaasdoek) en gelijk 45min persen, dan daarna draaien en gelijk weer 45 min persen.Als je dat op kamer temp doet dan moet het goed gaan, als je het in een te koude omgeving (of vorm) doet dan koelt het te snel af. Genoeg pers gewicht en de temperatuur van de kaas met de snelheid is key. Quote
Mellie Geplaatst: 9 april 2019 Geplaatst: 9 april 2019 Thanks Friemel ik zet dit in mijn aantekeningen erbij! Quote
Mellie Geplaatst: 14 april 2019 Geplaatst: 14 april 2019 Kaasje nr 3 gisteren gegeten. Het was een groot succes! Iedereen was onder de indruk van de smaak. Zacht en vol. Vond het erg opvallend, omdat het maar een 300 grams kaasje is. Had meer korst verwacht. Â Het is de voorste rechts mocht dat biet duidelijk zijn. Â Â Kaas nr 7 en 8 heb ik weggegooid. Die waren gebarsten en lagen in de koelkast. Dat heeft niet mogen baten. Ik heb het uit de wax gehaald en 1 stuk plakte vast aan de wax. Helemaal kleverig op een klein plekje en stinken dat het deed... bah. Aangezien Jorieke heel dapper alles proeft, heb ik een halve proefpoging gedaan, maar de geur heeft me genekt. Weggegooid. Nr 2 uit de koelkast had hetzelfde. Ik ga mijn aantekeningen er op naslaan wat er mis heeft kunnen gaan. Heel jammer. Quote
Mellie Geplaatst: 2 mei 2019 Geplaatst: 2 mei 2019 Kaas van 24/2 met mijn toen net nieuwe kaasvorm. De 1e grote kaas die lelijk ging barsten en bol ging staan (Charly zag dat sneller dan ik!) heb ik zojuist aangesneden.  Er is iets flink mis gegaan, want het is een prachtige Zwitserse gatenkaas geworden. Haha, hij ziet er wel erg mooi uit moet ik zeggen met al die gaten!  Maar! Gelukkig is hij heerlijk van smaak, al moest ik daar een laag schimmel voor afsnijden. Deze kaas heb ik samen met mijn man gemaakt. Vond het de meest soepele keer dat ik Goudse maakte, maar ergens is er toch een fout ingeslopen... ik ga straks alle aantekeningen doornemen wat het geweest zou kunnen zijn. Vooralsnog denk ik dat 2 setjes handen eigenlijk te veel zijn voor 1 kaas. Quote
friemeltje Geplaatst: 3 mei 2019 Geplaatst: 3 mei 2019 Hier lijkt de bacterie laat los in te zitten, maar dan zou die niet lekker moeten zijn...vreemd.... Je kunt met 8000 handjes in 1 melk pan zitten....hygiëne is key! Quote
Mellie Geplaatst: 3 mei 2019 Geplaatst: 3 mei 2019 Bacterie laat los? Wat doetiedan? Deze kaas smaakt naar emmentaler. Beetje zoetig en ook wel wat nootachtig. Lekker kaasje. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.