Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Apparaat voor broed paddenstoelen


0xygen

Recommended Posts

Hallo iedereen,

 

Ik ben op zoek naar een apparaat waar ik verschillende paddenstoelen als het waren in kan uitbroeden. Ik weet namelijk geen plek waar het constant 25 graden is. De zoektocht gaat dus naar een soort kas voor schimmels.

 

Sorry voor de wazige uitleg, maar ik weet geen andere uitleg.

 

Groeten,

Oxygen

Link to comment
Share on other sites

Of zoiets bestaat?? Misschien in een of andere winkel met specialistische laboratorium benodigdheden (voor een specialistische prijs)?

 

Laat ik even proberen mee te denken.

 

1. Is die 25 graden helemaal nodig?

In mijn ervaring niet echt. Ik heb in het werkgedeelte van de woonkamer een zwarte lichtdichte box, die weer in een gesloten kast staat. Die gebruik ik tot hier toe voor: diverse oesterzwamsoorten, beukenzwam en shi-take en dat gaat prima. Hij heeft dus een vrij constante temperatuur en varieert niet zo snel mee met de temperatuurwisselingen in huis. Temperatuurregeling in onze woonkamer met centrale verwarming: boven de 18 graden blijft die uit; anders staat ze op 20 a 21 graden max. en 's nachts gaat ze helemaal uit en wordt het 14 a 15 graden minimum. Het gaat misschien iets minder snel, maar het gaat hiermee goed.

 

2. Plekken waar het constant wat warmer is in je huis is bovenop apparaten die altijd aanstaan. Koelkast (geeft aan achterkant warmte af om te koelen) of bijv. een t.v., videospeler of audio-installatie in slaap-modus. Hier zal het altijd wat warmer zijn dan in de rest van de ruimte en vraagt geen extra energie.

 

3. Kun je iets maken/bouwen van een (evt. 2e hands) terrarium of aquarium met bijhorende verwarming? Dieren daarin hebben ook een temperatuur nodig vaak in de buurt van 20 a 30 graden..... Ook zou je nog kennen denken aan een (evt. verduisterde) doos of bak of zaaikasje op een verwarmingsmat zoals die gebruikt worden voor het opkweken van zaailingen en verspeende plantjes. Er bestaan vele modellen, maten en systemen bij allerlei winkels en ook online. Kijk bijv. eens bij zaadhandels (Van der Wal...?) of growshops.

Nadeel is natuurlijk dat je voortdurend elektriciteit gebruikt als de temperatuur lager is.....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

bij het uitbroeden (bloeifase) van geestverruimende paddenstoelen wordt er ook wel gebruik gemaakt van verlichte, verwarmde ruimtes met een zeer hoge luchtvochtigheid.

 

je zou een transparante grote plastic krat kunnen gebruiken, met onderin perliet (of vermiculiet?) voor de vochthuishouding en eventueel een lampje, en eventueel een warmhoudmatje of iets dergelijks. je zet de kweekbakjes met doorgroeit mycelium daarna in de grote plastic krat.

 

Simpelweg de krat op een verlichte en (kamer) warme plaats zetten, doet het voor paddenstoelen zoals oesterzwam en shiitake ook wel, gok ik.

 

kijk hier eens naar : http://www.wietforum.nl/topic/75058-basis-uitleg-paddos-kweken-in-makkelijke-taal/

 

ik heb net gister shiitake, gele oester, grijze oester, bietenput en fluweelpootje op natte wc-rollen (gevuld met houtsnippers) geplaatst. Ben van plan om deze over een week of 3-6 in een bak zoals in de link beschreven is "uit te broeden" ter test

 

p.s. als je de krat op een verwarmd aquarium zet, blijft de temperatuur lekker stabiel...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hoi Oxygen

 

als je de smaak van het kweken te pakken hebt heb je al snel een aantal potten met broed staan die je "warm"wilt laten doorgroeien.

 

ik heb een defecte koelkast gekocht voor 10 euro, alle leidingen, motor, enz. er uit gesloopt zodat ik veel ruimte heb om mijn potten kwijt te kunnen.

 

met een thermostaat (zoals die van RobO)

thermostaat-t18726.html

en bijvoorbeeld de draad uit een eclectische deken kan je eenvoudig een perfecte broedmachine bouwen

 

ik heb ongeveer 40 euro er aan uitgegeven

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Als je in een soort kas wil gaan telen geef ik je het advies eens bij https://mycotopia.net/ te gaan kijken. Veel zijn idd grote curverboxen en aquariumlampen gebruikte middelen. Oude aquaria gebruik ik zelf ook maar dan om besmetting te kunnen voorkomen en niet alle sporen door het hele huis te krijgen.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Goedendag Oxygen

 

Ja er zijn broedstoven te koop die zijn erg duur maar je kan ook een reptielenbroedstoof gebruiken werkt bijna hetzelfde maar kost nog steeds veel

Als je handig bent kan je hem zelf maken kost niet veel en is makkelijk te onderhouden en werkt ook goed.

Neem een oude stuken tafel model koelkast sloop de motor en koelelement eraf

boor aan de bovenkant van een van de zijkanten 3 gaten van 1,5 cm breed maar wel door herhaal dit aan de andere kant maar met dit verschil nu aan de onderkant maar wel 15 tot 20cm boven de bodem van de binnenkant

dan plaats je een waterbak op de bodem met 1 of 2 aquarium verwarming deze sluit je op een aquarium thermostaat aan waar de censor in het midden van de koelkast hangt

Je kan ook 2 lampen van 100wat gebruiken i.p.v. de aquarium verwarming maar zorg dan wel dat er geen vocht bij de Electra kan komen en gebruik alleen porseleinen fittingen

Gr J

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

ik heb nog een drietal plastic transparante kratten met zuurstofgaten erin en perliet (voor de 90%+ vochthuishouding), waarmee je je paddenstoelen op kunt kweken. werkt goed voor o.a. shiitake, grijze oester, koningsoester, roze, enz.. op substraat.

 

2 stuks van ongeveer 45x45x45 en 1 stuks van ong. 45x45x70. zit een plons gebruikt perliet in (steensoort). kwestie van schoonmaken en gaan..

 

ik doe er niets meer mee, als er iemand fanatiek genoeg is om ze te komen halen, dan zijn ze van hem/haar.

 

als je wilt komen halen, stuur me dan even een mail op paddenstoel-at-haveman-punt-dds-punt-nl...

 

paddenbox17181517257131.JPG

paddenbox250381517257144.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...