Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik ben van plan in het vroege voorjaar een lasagna tuin, of bedden te maken in een deel van de siertuin. Dat is het deel waar de takkenwal afgebroken moet worden omdat die in de buurtuin is gevallen, dat materiaal zou ik willen gebruiken om de lasagna op te starten.

 

Is er hier iemand die de lasagna methode al heeft toegepast?

Ik heb natuurlijk weinig "groen"materiaal in het voorjaar..zou dat negatief zijn?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik ga even af op de info die Speets plaatste.

 

Eerlijk gezegd vind ik het niet zo iets echt anders. Zal best wel kunnen en werken....een kleine variatie op allerlei werkwijzen die ik her en der tegenkom..... ik noem er enkele voor de vuist weg.

 

Charles Dowding doet dit, maar dan met compost en niet met onverteerd organisch materiaal. (Lijkt me persoonlijk beter, aangezien hetgeen waarmee je hier mulcht nog moet verteren - hetgeen een aantal processen kan geven die niet altijd optimaal zullen werken -en compost al stabiel is en goed afgewogen is van samenstelling). Dit pas ik al een heel aantal jaren toe en ik ben er zeer tevreden over.

 

Ruth Stout mulchte ook met heel veel organisch materiaal en dat werkte bij haar.

 

Was laatst bij een presentatie van Lieven Davids (moestuindeskundige bij Velt, zie ook de website "de Lusthof") die in een tuin naast een groot natuurgebied (waarvan hij veel organisch materiaal ter beschikking had) ook alleen maar mulchte en verder geen bodembewerking deed en vertelde dat dit best goed ging.

 

Ik vraag me dus even af wat de "clou" is van lasagnebedden? Het gaat om je bodem bedekt te houden met een flinke laag organisch materiaal die tot voornaamste voedselbron verteert.... Of zie ik nu iets over het hoofd?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Wel de lasagnabedden die ik hier in Frankrijk heb gezien op twee plaatsen zagen er toch wel even anders uit..veel hoger, dat al als eerste.

 

Je kunt het niet echt vergelijken met mulchen bijvoorbeeld, eerder met een hugel of met een Keyholegarden met als doel

De meneer bij wie ik de eerste gezien heb had hem op de hoogte van ongeveer 30 à 40 centimeter. Hij was niet met karton begonnen omdat hij hem op een bestaande tuin maakte maar had veel lagen, volgens hem was een groene laag erin essentieel. Kan ook vervangen worden door verse keukenresten die fijn zijn gemaakt. Er gaat een laag mest op die niet oud hoeft te zijn. een laag compost. eventueel bloed, beendermeel of as als je tuin dat nodig heeft (onderop) laag blad, laag stro of hooi ( hooi onderop) Er waren zeker 5/6 lagen. bovenste laag compost/aarde.

 

Deze meneer had dezelfde planten in een bed ernaast gezet. Tomaten, aubergines, pepers, pompoen. Kruiden en kolen. Het verschil was heel duidelijk. De lasagna werkte bij hem als een microklimaatje..de tomatenplant had 2 x zoveel tomaatjes, de pompoen hetzelfde met de vruchten. De aubergine groeide super en zat vol met vrucht. Een soort wondertje toch wel die tuin, vandaar dat ik het zelf zou willen proberen.

 

Het tweede bed was wel op gras gemaakt..in een proeftuin. Helaas kon ik toen niemand spreken. Je zag wel de lagen en ook hier hele mooie planten.

 

Hier een plaatje dat ik op internet vond:

dessin-lasagne76941453066148.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb wat plaatjes gezocht en gezien op internet dat het vooral iets is dat hier in Frankrijk gebeurd. Ik zie dat er veel karton wordt gebruikt. Dat er zelfs tuinen op beton worden gemaakt.De volgende foto`s zijn van 3 verschillende tuinen.

Nogmaals mijn vraag over deze soort van bedden maken:

Is er hier iemand die de lasagna methode al heeft toegepast?

Ik heb natuurlijk weinig "groen"materiaal in het voorjaar..zou dat negatief zijn?

 

minipotagerenlasagnepotagerinsolitelesateliersenherbe37861453067086.png

585811453067187.coveringlasagnagarden

-JARDINS-EN-LASAGNE-reduit67621453067186.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Hmmm. Een dikke stapel gevarieerde mulch dus (nu plaag ik je!)

 

Maar even serieus. Ik ben dit nu aan het maken, een flink dikke. (En heb wel vaker een niet zo dikke gemaakt, met 3 of 4 lagen).

Maar niet in de moestuin, wel in de bostuin. Het woord lasagna-bed kende ik niet, maar het is een voor de hand liggende werkwijze voor mij om met de materialen die ik beschikbaar heb stukken te ontginnen/aan te leggen. Daarbij gebruik ik een aantal overwegingen bij wat ik gebruik en hoe ik het gebruik, die misschien wel interessant zijn voor je.

 

De dikke, waar ik nu mee bezig ben, is een stuk van ca. 16 m2 op de helft die voormalige landbouwgrond was, totaal een 9000 m2,dus nog geen bos daar, grotendeels een verwilderde grasvlakte nog Vijf jaar geleden is dat door de eigenaar omgeploegd en ingezaaid met grassen en het wordt 2 a 3x per jaar gemaaid waardoor de grond langzaam ver-armt. Op een gedeelte van dat stuk heb ik een (vooral) fruitbomengebied gemaakt en ik heb daartussen een ruimte opengelaten die een kruidentuin moet worden voor de eigenaar. Mijn werkwijze (zoiets als jij lasagna-bed noemt) is gericht op met relatief weinig werk een "schoon" (zonder gras en onkruiden: kweek, distels e.d. staan er ook volop) stukje te maken, dat volgend jaar geschikt is voor allerlei kruiden en vaste groenten en waar ik dan weinig werk meer aan heb. Komende zomer komen er al wat pompoenen, waarvoor ik nu ook wat voedingsrijke ingrediënten in de stapel doe.

 

Er liggen tot nu toe 6 laagjes van telkens enkele centimeters bovenop het vrij lange gras met onkruiden. Van onder naar boven: bodem met houthaksel, daarover/tussen groencompost van milieustraat, laag bladeren en dunne laag mest van ezels/konijnen/kippen/cavia's van zorgboerderij, karton en dan nog wat compost bovenop om karton niet te laten wegwaaien. Er komen nog een aantal lagen op: mengsel gras en blad, nog een laagje van die mest van de zorgboerderij, ik dek af met groencompost.

 

Belangrijk is om bruin (blad, houthaksel, stro, karton e.d.) en groen (mest, gras) af te wisselen omdat het bruin stikstof uit groene moet kunnen halen om te verteren. Anders verteert het slecht of gaat stikstof uit de bodem gebruiken daarvoor.

Ook belangrijk is dat er zuurstof in kan. Vandaar de bodemlaag houthaksel en zijkanten zijn open. Het mag geen vaste massa worden. Ook het karton (ribbels en luchtruimten die niet te vermijden zijn. Alles los stapelen en niet te veel belopen. Na een tijdje zal het vanzelf luchtiger worden.

 

Het effect van zo een stapel is dat er - door het groene spul - direct al voedsel en warmte vrijkomt bij de vertering...een licht broei-effect en directe voeding voor de planten (bij mij: pompoenen, die lusten wel wat) en voor een deel een soort compostering (en binding van voedingsstoffen) gebeurt en er zich bodemleven kan ontwikkelen. Ik denk dat door de pompoenen al vrij veel stikstof wordt verbruikt en er voor de kruiden, die weinig stikstof nodig hebben, voldoende geleverd wordt door het bodemleven voor een groot aantal jaren om goed te groeien.

 

Je beschrijft hoe geweldig de resultaten zijn bij Franse tuiniers waar je het zag. Het is niet zo revolutionair hoor, je kunt de groeizaamheid redelijk inschatten op basis van de ingrediënten, hoe die op korte termijn werken en het effect dat ze op bodemleven en humusvorming hebben. Er zit ook een adder onder het gras, wellicht. Als je op onbemeste grond werkt is het een goede start. Maar in een tuin die al flink gevoed is of als je de lasagna maar steeds met grote hoeveelheden blijft aanvullen ontstaat er al gauw een onverantwoorde erg rijke overbemesting...ronduit schadelijk...precies waar Velt in het nieuwste Handboek moestuinieren zo voor waarschuwt. Geen grote kunst om heel veel (organische) mest op je tuin te gooien en een enorme groei te bewerkstelligen...maar bepaald milieubewust is het niet...je kunt het wat vergelijken met dat iemand in het najaar een laag van een 10 cm. paardenmest over de tuin gooit: Ik garandeer je dat je in het seizoen erna geweldige kolen, prei en zeker warmte- en voeding minnende soorten als pepers, tomaten en pompoenen gaat oogsten...temeer door het broei-effect (geen micro-klimaatje dus).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Dank je wel voor je aanvulling Weknow..ik blijf er over lezen. Of het revolutionair is..dat betwijfel ik ook, maar wel leuk om te maken naast mijn keyhole- en niet spitten- en wel gefreesde- tuinen..al die verschillen.

 

Ik begrijp dat het groen dus essentieel is..dat was een van mijn vragen. Maar zien dat ik vroeg gras maai, en aan de buren vraag.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Omdat iemand vroeg om lasagnatuin te verklaren dit topic omhoog. Ondertussen vond ik een foto van vroeg in de zomer van de man bij wie ik het voor het eerst zag..diegene die de test heeft gedaan met dezelfde planten ín en naast de lasagnatuin. Het verschil was duidelijk en de opbrengst beduidend groter in de lasagnatuin.

Je ziet op deze foto mooi de zijkant, hoe hoog de tuin eigenlijk is. Hij heeft in deze hete zomer minder water gegeven op zijn lasagnatuin..dat hield veel beter het vocht vast.

 

2015053111455832331456134455.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Echt een goed Idee

Kan me goed voorstellen dat de groente hier beter op groeit. meer vocht, warmte in de bodem..een broeiheuvel in het groot.

mhh, mijn moestuin is al ingedeelt voor dit nieuwe seizoen...Michien nog een stukje erbij trekken? ( mijn man word nog eens gek van me..steeds meer moestuin. )

 

Deze Lasagne tuin kun je natuurlijk langzaam opbouwen in de Loop der tijd.

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...