appelvrouw Geplaatst: 8 maart 2016 Geplaatst: 8 maart 2016 De Fransen eten alleen maar zuurkool met veel vlees, worst, spek. Ik wil van de week voor een vriend eens een zuurkoolschotel maken, zonder of met heel weinig vlees, of met vis. En omdat ik het bij hem thuis moet verwarmen is het handig uit de oven, dan kan ik het eten in een ovenschaal meenemen. Wie heeft er een succesrecept? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
prettig gestoord Geplaatst: 9 maart 2016 Geplaatst: 9 maart 2016 Mijn kids vinden een zuurkoolschotel met gehakt, kaas en ananas het lekkerst. Aardappelpuree maken, warme gare zuurkool en ananas erdoor. Laagje in een ovenschaal doen, rulgebakken gehakt erop, de rest van de zuurkoolpuree erop en afdekken met geraspte kaas en paneermeel voor een knapperig korstje. Of even onder de gril als alles nog warm is en anders 50/60min op 180c opwarmen. Kan je ook prima daags van tevoren maken Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
appelvrouw Geplaatst: 9 maart 2016 Auteur Geplaatst: 9 maart 2016 Maisbrood Jane? dat hebben we niet hier. PG lijkt me heerlijk..wat voor een kaas, oude? Het liefst maak ik iets zonder vlees, maar een beetje gehakt is ook lekker. Doe je melk en boter door de puree? of alleen met bouillon? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
prettig gestoord Geplaatst: 9 maart 2016 Geplaatst: 9 maart 2016 Jet, melk en boter idd, zout en peper erdoor naar smaak.Ik gebruik meestal alle "kontjes" van de kazen op. Jong, belegen, oud, frans nederlands alles eigenlijk. Al dan niet gelijk uit de vriezer geraspt. Gehakt hoeft niet, ik maak hem ook regelmatig vegetarisch met alleen de kazen. Ik vermoed dat het met wat roquefort door de kaasmix ook erg smakelijk zal zijn. ( hier geen liefhebbers van blauwe schimmelkazen) Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Erny Geplaatst: 9 maart 2016 Geplaatst: 9 maart 2016 Weet me te herinneren dat de ontdekking van de "Zuurkoolschotel" ook een succes was bij mijn moeder. En dan vooral in combinatie met haar toen nieuwe gasfornuis met electrische oven (anno 1978) met grill en draaiend spit. Deze was te programmeren zodat als wij van de lange twee-wekelijkse rit naar de opa's en oma's (deels in verzorgingstehuis) terugkwamen de zuurkoolschotel in de oven warm en klaar op ons stond te wachten. Was een zuurkoolschotel met gehakt in ieder geval.... Denk dat ze die misschien wel uit het bij de oven behorende: "Het Elektro Ovenboek" heeft gehaald. Want koken met een elektro oven was natuurlijk heel wat anders als met een gasoven en daar moest duidelijk een apart kookboek bij. Herinner me ook dat we toen regelmatig verwend werden met mislukte cakes... erg lekker. Helaas had mams de slag op gegeven moment te pakken en was het over met die pret. Dus... ben ik ff naar de keuken gelopen want... natuurlijk heb ik dat grandioze Elektro Ovenboek gered. Het gasfornuis staat trouwens ook hier en werkt nog prima voor zn leeftijd. Op bladzijde 62 is inderdaad dé Zuurkoolschotel te vinden, en de bladzijde ziet er ook wat besmeurd uit. Dit moet 'm zijn... Zou graag een foto voor je maken van het recept maar mn cardreader protesteert dus ga ik 'm voor je overtypen: ZUURKOOLSCHOTELVoor een ovenvaste schaal van circa 2L inhoud. - 500 gr zuurkool- 1 kg aardappelen, geschild, gehalveerd- 1 sneetje wittebrood, ontkorst- 1 dl melk- 50 gr boter- 2 uien, klein gesneden- 400 gr gehakt, halfom- 2 jeneverbessen- zout- peper, vers gemalen- nootmuskaat- 4 dl melk- 1 ei Voorverwarmen en bereiden: op 200-225 CPlaats van het ovenrooster: in het midden van de ovenBereidingstijd: 30-40 minuten. Verwarm de oven tijdig voor. Bestrijk de ovenschotel met boter.Breng een bodem water met zout aan de kook, doe er dan de aardappelen bij en kook ze in 20 minuten gaar.Week het sneetje wittebrood in 1 dl melk.Verhit de helft van de boter, fruit er de uien in tot ze goudgeel zien en doe de met een vork losgemaakte zuurkool erbij. Laat deze onder voortdurend omscheppen circa 10 minuten zachtjes meebakken.Voeg bij het brood, het gehakt, zout, peper en nootmuskaat en meng er een wat vochtige massa van.Kook de 4 dl melk. Giet de aardappelen als ze gaar zijn af, stoom ze droog en maak ze met een pureestamper of met een mixer fijn.Doe de kokende melk, de overige boter, het ei, peper en nootmuskaat bij de aardappelen en roer er met een houten lepel of met een mixer een luchtige puree van.Roer de jeneverbessen door de zuurkool en leg deze op de bodem van de ovenschotel.Spreid het gehakt hierover uit en bedek dit met de aardappelpuree.Strijk de aardappelpuree glad en maak de randen van de schotel schoon met een stukje keukenpapier.Zet de schotel op de aangegeven plaats in de voorverwarmde oven en laat het gerecht in de aangegeven tijd gaar en bruin worden. ================================================================================ Dat was de ovenschotel... erg simpel dus eigenlijk. Denk dat je hier heel wat mee kunt variëren? Achterin het kookboek kom ik nog een bon tegen. Het klokje was kapot en is gerepareerd. Op de bon staat: "Automatiek van de klok werkte niet...etc... ".... Das ondertussen wel een oud woord geworden... Haalden we onze kroketjes vroeger ook niet bij de Automatiek?? Quote
Jenneke Geplaatst: 9 maart 2016 Geplaatst: 9 maart 2016 Ik heb net deze van "Smulweb" geplukt, zoiets als dit maakte mijn moeder weleens zo'n 35 jaar geleden. Ik heb helaas nooit het recept gevonden tussen haar kookboeken en notities, maar het zou het zomaar kunnen zijn. Ik weet nog dat ik het echt heerlijk vond. Alleen zat er bij haar geloof ik geen ananas en rozijnen in, de smaak was meer hartig dan zoet, de appel ging er wel door. Zuurkoolschotel Laura:INGREDIENTEN 6 personen 300 gram zilvervliesrijst1 ui15 gram boter1-2 teentjes knoflook1 rode paprika2 blikjes tomatenpuree1 appel1 klein blik ananas (stukjes)3 el. rozijnen150 gram leidse kaas in plakken150 gram belegen goudse kaas in plakken1 bekertje zure roompaprikapoederzakje zuurkool (naturel) Voorbereiding Rijst koken.Paprika in stukjes snijden.Knoflook persen.Appel in stukjes snijden.Tomatenpuree, zure room en paprikapoeder mengen.Ovenvaste schaal invetten.Bereidingswijze Knoflook en ui in de boter fruitenToevoegen de paprika.Dan toevoegen de zuurkool en de appel doorscheppen en dan toevoegen de ananas en de rozijnen.In ovenschaal een laagje rijst doen een laagje kaas erover en dan een laagje van het zuurkoolmengsel, een laagje van het room mengsel. Zo doorgaan tot alles op is. Let op zorg dat je eindigt met een flinke laag kaas.Zet de schotel 45 minuten in een over van 200 graden celcius. Aan het eind kun je de grill nog even 10 minuten aanzetten zodat de kaas lekker gratineert.Eet smakelijk!! Quote
appelvrouw Geplaatst: 9 maart 2016 Auteur Geplaatst: 9 maart 2016 Wat een fijne herinnering!Het lijkt me alleen lastig mee te nemen..want ik kan hem daar alleen opwarmen...want ik kom er pas vlak voor t eten.Offe toch maar maken morgenochtend en nog even oppiepen?Nou met jullie beiden recepten kom ik een heel eind..thanks!! Enne, als t niet smaakt kunnen we altijd nog naar de: Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.