Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hi allemaal,

 

Sinds kort heb ik Citroenmelisse en Munt in een pot in de keuken.

 

Moet je de blaadjes gewoon plukken en zo ja op welke plek (onderaan, bovenste blaadjes etc)?

 

Of is het beter een hele stengel af te knippen en zo ja; waar?

 

Wat is sterker van aroma, Citroenmelisse of Citroenverbena?

 

Grtz Sonaya

Geplaatst:

Ik knip of pluk altijd de topjes eruit, die smaken het lekkerste en dan kan de plant ook nog verder groeien.

 

Maar ik zou die potten wel buiten zetten! Munt en citroenmelisse kunnen prima buiten staan en ik verwacht dat ze dan ook veel beter zullen groeien dan binnen. (Voor de zekerheid misschien nog wel even naar binnen halen als er nachtvorst verwacht wordt - daar kunnen ze op zich wel tegen maar aangezien ze nu verwend zijn door binnen te staan, weet ik niet zeker of dat gelijk al goed zou gaan...)

Geplaatst:

Munt laat ik altijd 2 blaadjes onderaan zitten als ik het takje pluk. Dan krijg je mooie volle bossen. De melisse doe ik het zelfde bij.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

Ik gebruik voor salades altijd se topjes, die zijn het zachtst en lekkerst. Voor de thee gebruik ik hele takken. Buiten doen ze het overigens veel beter dan binnen.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

De topjes? Je bedoelt het "kropje" nieuwe blaadjes?

 

Alle bladeren werden raar bruin. Ik heb nu alles tot de grond toe afgeknipt. Het groeit weer snel aan en tot nu toe geen bruin blad.

 

Waardoor kan dat komen? De bladeren werden niet droog dood zeg maar, alleen bruin.

Geplaatst:

Misschien te weinig voeding. Als je de plant binnen houdt, is dat niet ongewoon. Heb dat wel vaker gezien, ook met andere kruiden die het buiten prima doen, maar binnen er de brui aan geven. Met topjes bedoel ik het bovenste stukje van elke tak. Dat is altijd het lekkerst. Als je weinig munt gebruikt, bv omdat je met vakantie gaat, snoei ik sowieso altijd zodat ik bij terugkomst versere blaadjes heb. Alles wat je snoeit, kunt je drogen. Lekker in de cacik (Turkse tzaziki) of in salade of bv soep.

Geplaatst:

He Mellie doe ons even een recept? Cacik?

Sonaya je vraagt over de sterkte van citroenmelisse of citroenverbena maar ik mijn smaak zijn dat twee zeer verschillende kruiden. Wel beide met een citroenachtige smaak, maar van de melisse vind ik weeiger en van de verbena kruidiger, Ik doe ze beide in de kruidenthee en van de melisse maak ik ook tinctuur.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
He Mellie doe ons even een recept? Cacik?

 

Heel simpel hoor!

Een paar lepels volle yoghurt, maar liever nog Turkse yoghurt. Teentje knoflook of half teentje als je 1 portie maakt. Een paar takjes dille en pepermunt, fijn gehakt.

Schil een komkommer, snijd in de lengte door de helft en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de rest dun. Doe alles bij de yoghurt met een snufje zout en een scheutje water. Vlak voor serveren een mooie druppel olijfolie erover en klaar. Afhankelijk van waar je bent in Turkije eet je cacik meer als een dunne soep of dikke pap. Wat je wil. Ik vind beide erg lekker.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...