Jump to content

Aardbeien in bakken met waterreservoir


Recommended Posts

Beste forumleden,

 

Ik heb een vraagje over mijn aardbeien. Ik heb een klein moestuintje en de aardbeien zaten vroeger gewoon in de grond, maar de slakken kregen ze eerder te pakken dan ik. Dus heb ik ze vorig jaar verplaatst naar balkonbakken die boven elkaar hangen. De balkonbakken hebben een ingebouwd waterreservoir, ik dacht dat dit handig was omdat ik dan minder op hoef te letten of ik de plantjes genoeg water geef. Er kan in totaal 19 L grond in de bak en het waterreservoir is 6 L (het overtollige water kan wel wegstromen).

 

Maar nu het probleem: het bleek dat de plantjes het helemaal niet zo goed doen in deze bakken, vorig jaar werden de stengels rood van kleur en sommige bladeren ook... Ik vermoed dat ze misschien aan een soort wortelrot leiden? Dit jaar groeien de plantjes in de onderste twee bakken bijna niet, alleen in de bovenste bak doen ze het goed. Het valt me wel op dat de grond in de bakken eigenlijk altijd wel heel vochtig is. De bovenlaag kan droog lijken, maar vanbinnen is de grond dus gewoon vochtig. Ik vraag me af of dit het probleem kan zijn. Zijn dit soort bakken misschien te vochtig voor aardbeien? Is het misschien beter om gewone gaten in de bakken te boren zodat het water direct weg kan stromen, dus zonder dat er steeds wat aan de onderkant blijft zitten? Wat is jullie ervaring? Alvast bedankt!

 

EDIT: Het zijn trouwens van dit soort bakken:

DV_8_3867774_01_4c_DE_20130220060606.jpg

3e2995826fe75e0d18ae4bb68ae2174a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik heb van gewone bloembakken uit de action zo'n bakken gemaakt. Voor aardbeien die het op onze zandgrond slecht deden. Gevuld met 100% kokosvezels en wat slow release mest. Doen het uitstekend. Ze staan continu vochtig. Maar die vezels blijven luchtig en voelen niet sponzig aan.

Ze hebben de winter goed doorstaan in die bakken. Nochtans was de 'grond' erin flink bevroren.

Misschien je bakken vullen met kokosvezels en zien of het dan beter gaat?

Zo stonden ze er anderhalve week geleden bij:

IMG2018042415301434064381525253674.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je reactie, mooie aardbeien hoor!!! Fijn om te weten dat het toch in dit soort bakken kan. Mogelijk hangt het inderdaad aan de vulling, ik heb helemaal geen kokosvezels gebruikt, maar ga het nu zeker doen! Heel erg bedankt voor de tip.

Link to comment
Share on other sites

Nightfall, welk aardbeienras kweek je in die bakken?

Ik ben zelf ooit begonnen met Elsanta, maar deze blijken niet erg geschikt voor de biologiche teelt. Ik kreeg hier dan ook Verticillium en wortelrot in.

Ik heb nu Korona, Polka en Florence en heb deze problemen niet meer.

Link to comment
Share on other sites

Om heel eerlijk te zijn, ik weet niet precies wat voor ras het is. Tenminste, ongeveer de helft is Ostara, en de overige plantjes heb ik bij ons in het dorp gekocht om de bakken aan te vullen en heb er toen niet bij stil gestaan... Ik weet nu ook niet meer precies welke plantjes Ostara zijn, en welke de andere, alles is een beetje door elkaar gegaan (ik weet het, ik ben een totale leek!)

 

Maar ik heb nu hoe dan ook besloten dat ik 1 bak helemaal ga leegmaken en ontsmetten, daar doe ik dan kokosvulling in (zag het trouwens vandaag niet bij de Action liggen, misschien is het uit het assortiment?), en dan nieuwe plantjes erin om te vergelijken of deze bak het wel goed gaat doen. Dus dan kan ik net zo goed gelijk Korona kopen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...