Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Compost zeven - of niet?


HuubvG

Recommended Posts

Ja, ik ben dus wel benieuwd, waarom zou je compost willen zeven?

 

Het lijkt mij alleen maar extra werk voor een proces (het verder composteren van wat grotere stukken), dat toch vanzelf wel geschiedt als je die stukken met de rest van je compost gewoon op je land gooit. Mits dat geen hele kilo-brokken zijn natuurlijk, maar die kun je dan ook met een spade wel wat kleiner maken (zo doe ik het althans).

Link to comment
Share on other sites

Bij ons doen vrijwillig medewerkers het meeste tuinwerk in de 'natuurtuin'. Ze komen met een kruiwagen groen afval en legen deze in een van de compostbakken. Soms zit er veel blad bij, soms veel grond. Er komt ook nog strorijke mest van de dieren van de kibo bij. De compostbakken zijn 2m breed en twee tot vier meter lang.

 

Omzetten zou wenselijk zijn bij composteren, maar bij deze hoeveelheden wordt dat zwaar en veel werk. Daarom is de compostmeester voortdurend bezig met makkelijke compost maken, door alle afval te verspreiden. Als een compostbak vol is met gemengd en gedoseerd materiaal, wordt deze afgesloten en kan hij gaan rijpen.

 

Vandaar dat hier een draaiende zeef goed van pas komt. Ik zie het als een laatste omzetten van de composthoop. Takjes, kluiten, stenen blijven achter in de zeef in plaats van op de tuin te komen liggen. De grove resten worden weer bij een nieuwe bak gedaan. Met de compostmolen gaat het omzetten sneller en kunnnen de tuinmensen de compost verspreiden, zonder er extra werk aan te hebben.

 

Foto's volgen als je interesse hebt.

Link to comment
Share on other sites

Foto's hoeven niet per se hoor, want ik ben vooralsnog niet van plan te gaan zeven. Ik gebruik nu al een aantal jaren mijn eigen compost, welke ook niet omgezet wordt vanwege de hoeveelheid (ik heb ook paarden en die leveren een flinke bijdragen aan de composthoop ).

 

Ik gebruik mijn compost op de wei en in de moestuin. Als ik hem wil gaan verspreiden maak ik hem met een schop los en gooi het in de kruiwagen, dan hak ik er nog wat met de schop in rond en klaar is klara. Er zitten dan nog wel wat kleinere klonters in; die laat ik er gewoon in. Alleen echt grote takken of stukken haal er ik met de hand uit, maar veel is dat niet.

Die kleinere klonten en stukjes vergaan vanzelf op de wei/in de tuin.

Stenen laat ik er gewoon in zitten want die liggen hier (zandgrond) toch al in overvloed.

 

Jouw verhaal Huub, maakt me nog niet helemaal duidelijk wat er erg zou zijn aan zulke stukjes in je compost...? Want heel veel extra werk is het (in elk geval voor mij) niet om het op deze manier te verspreiden. Maar misschien dat er bij jullie meer grote stukken en stenen enzo inzitten?

Link to comment
Share on other sites

Mij lijkt het juist altijd handig om wat foto's te plaatsen van hetgeen waar je over praat. Zeker in dit geval, omdat de compost bij de één behoorlijk kan verschillen van de compost van de ander.

 

Foto's maken kost niks en plaatsen kost nauwelijks moeite. Altijd handig om te illustreren waarover je het hebt.

 

( zelfde trouwens bij dat filmpje waar pippi het over had, waardoor ze overtuigd raakte dat je compost niet moet zeven; ik ben dan wel benieuwd, plaats gewoon de link van dat filmpje, dan weten we ook wat dan inhield en kan dat inhoudelijk gewogen worden. Nu bleef dat toch een beetje een luchtbel zonder inhoud )

Link to comment
Share on other sites

Goed Bit, dan maak ik graag van de gelegenheid gebruik om te laten zíén waarom zeven bij ons een dankbare bezigheid is.

 

DSCN357848161541104377.JPG

Om te beginnen wordt de mest van de dieren van de kibo op een hoop gegooid. Dit komt met een kruiwagen vol varkensdrollen, verzameld uit de weide, dan weer een kruiwagen met veel stro en wat geitenkeutels, of een met veel zand en kippenpoep.

 

DSCN357970621541104384.JPG

Eens per seizoen wordt de mesthoop gesloten. Stukje bij beetje gaat dit naar de compostbakken. Of wordt opgehaald / weggebracht om (moes)tuingrond te verrijken.

 

DSCN357711301541107172.JPG

Een gedeelte van de verse en oude mest wordt naar de compostbakken gebracht. Tevens wordt daarin vrij grof tuinafval gestort. Als een bak vol is komt er een laag stro(rijke mest) bovenop en kan deze gaan rijpen. dat gaat vrij vlot omdat er ook veel groen materiaal bij komt, zoals gras en hooi, groen 'onkruid'. De temperatuur loopt aardig op - vaak tot >60°C, waardoor een groot deel van de onkruidzaden en wortelstokken als het ware gaar gekookt worden en onvruchtbaar zijn. Grove stukken wortels, kluiten, verhoute stengels doen er langer over. Ook kan er een stuk hooi in zitten dat droog blijft, een plark stront van de varkens, dat spul doet er langer over om te verteren.

 

DSCN358048841541107610.JPG

Rijpende compost.

De groene kadaverkap rechts gaat even na de foto een dubbelrol spelen als afdak voor de compostmolen.

 

DSCN357062451541108149.JPG

Er blijven veel grove stukken in zitten en het is veel werk om de hopen meermaals om te zetten, zodat het zeven van de ruwe compost een uitkomst biedt, zowel in de natuurtuinen als in de moestuin.

 

DSCN359332661541108527.JPG

De gezeefde compost is gelijkmatiger en de voedingsstoffen zijn beter verspreid. De grove en onverteerde stukken worden uitgezeefd en op de nieuwe composthoop gegooid.

 

In volgend bericht meer plaatjes met voorbeelden van gezeefde compost in sier- en moestuin, Eerst even de halloweendrukte afzien.

Link to comment
Share on other sites

Vervolg plaatjes.

 

DSCN358866231541319305.JPG

In de natuurtuinen / siertuinen worden de borders langs het hoofdpad bijgewerkt.

 

DSCN358482741541319576.JPG

Hierin wordt gezeefde compost gedaan. Makkelijk in de kruiwagen te scheppen, makkelijk te verspreiden en makkelijk te bewerken.

 

DSCN356181301541320383.JPG

In mijn stukje moestuin deed ik tot nu toe ruwe compost.

 

DSCN356381421541320662.JPG

Maar om hierin te zaaien is het te grof. Als ik het fijn wil harken komen er stukken grof materiaal incl takken mee.

 

DSCN356866271541321028.JPG

Ook in de eerste verhoogde bak van 1 × 2 m was ruwe compost gestort.

 

DSCN355815501541320377.JPG

Zelfde verhaal als boven; te grof voor het fijne werk als zoals zaaien.

 

We gaan meer van deze verhoogde kweekbakken maken in de moestuin. Er komt gezeefde compost in en houtsnippers tussen de bakken. Het is dan wel van tevoren veel werk, maar we hebben nu toch de zeef dus waarom zouden we er niet dankbaar gebruik van maken. Bijkomend voordeel: doordat de voedingsstoffen beter verdeeld zijn, groeien de planten gelijkmatiger.

 

DSCN356962041541321742.JPG

Links een compostbak die dichte wanden heeft gekregen. De verplaatsbare 'compostmolen' wordt bij compostbak met rijpe (de wormen hebben zich teruggetrokken) compost gezet, kruiwagen eronder, geleegd in de bak met gezeefde compost voor later, of direct naar de tuin gebracht.

 

DSCN355098891541322496.JPG

Nog eenmaal het

.
Link to comment
Share on other sites

Nou, dat is een uitgebreide fotoreportage!

Ja zo bij jullie zie ik inderdaad heel veel takjes er nog in zitten; ik snap dat het dan fijner is om te zeven. Ik heb zelf heel weinig takkenspul erin zitten.

Ik ben nog wel benieuwd hoe lang een composthoop bij jullie ligt, voordat je hem gaat gebruiken?

 

Hoe werkt jullie compostzeef nou precies, draait hij op stroom?

Link to comment
Share on other sites

Dankjewel

 

We hebben in het moestuinschuurtje een aansluiting. De kabel hangt erin en die rollen we uit en in voor en na gebruik.

 

De composthopen doen er niet lang over: drie maanden tot een half jaar. Een enkele hoop ligt wat langer, maximaal een jaar.

 

Een bak wordt gevuld tot helemaal bovenaan. Dan beginnen we een volgende bak te vullen. Na het rijpen is het volume geslonken tot ongeveer 1/3 a 1/4.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...