Jump to content

HuubvG

Members
 • Posts

  5,567
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HuubvG

 1. Perkjes uitgegraven, gezeefd; houtsnippers op de paden, grond rondom de kas ophogen, geen begroeiing. Compost uit het vat in de perkjes gestort na losmaken ondergrond, Perkje voor saffraankrokus uitgebreid, er komt 1 m² bij voor de nieuwe bollen.
 2. Hier alle komkommers . Ik heb 3 snackjes kunnen eten en 1 (wedstrijd)komkommer. Snack gisteren eruit gehaald, blad was bleek, vruchten geel. Behalve de Roma tomaten (die gaan super) zijn alle andere tomaten nog steeds iele plantjes met hier en daar een bloempje, dat wordt niet wat. Peper jalapeño, wel vruchten tot 5 cm, planten beginnen af te sterven, geen idee waarom. Bleke, slappe bladeren. Nog een lage lijst van mislukte zaaisels, kool, sla, bloemen enzovoort, te lang om op te noemen.
 3. @Mai Pensato, dankjewel, ik was nog niet goed wakker denk ik. Zal het meteen corrigeren!
 4. @henkg, gewoon 'Mai P' laten graveren, lekker kort en we weten allen wie dat is ... áls dat een winnaar blijft. Vier dagen geleden was mijn langste van de twee 24,5 cm, nu is die 29,0 cm, dus nog steeds groeiend met plm 1 cm per dag. De tweede en laatste blijft keurig 1,5 cm achter. Boven de 30 cm moeten ze wel komen en wie weet dat er een op de top 10 lijst onderdak komt. Twee planten, twee komkommers.
 5. * update * Komkommerlijst top 10 is gewijzigd van top 5 onderdak en top 5 openlucht naar top 10 onderdak en top 10 openlucht.
 6. Juist, @MSDG, de San Marzano is bij uitstek geschikt voor saus, maar worden ook vaak gedroogd. Na verhitting komen bij de meeste (alle?) tomaten meer smaakstoffen vrij, maar hand- en snoeptomaatjes hebben smaak genoeg als ze rauw gegeten worden.
 7. Handig zo aan het schuin geplaatste gaas, Hoekman. Plaatje staat inmiddels juist, dus dit bericht is gewijzigd.
 8. @Jorieke123, fijn dat je ervan eet! Vandaag heb ik de middelgrote van mijn enige drie sonja's ook in de pan gehakt zeg maar. Om de eerste en laatste sonja toch wel te proeven tijdens de wedstrijd. De pan was een schaal waar de sonja zonder schil in stukjes gesneden zijn, met z + p, olie, citroensap, ruwe rietsuiker en een jalapeño onder de komkommerplanten vandaan,. Misschien was die al te ver heen, ik vond hem niet geweldig. Als er t.z.t. met de bio zadendoos nog wat sonja voor mij bij is, wil ik het volgend jaar weer proberen, dan kijken of buiten én binnen gaan lukken en ze eten als ze jonger zijn.
 9. Water gegeven, komkommers en pepers geplukt, tomaten gesnoeid en gediefd, druiven gediefd en geleid.
 10. @hoekman, je foto doet het nog/alweer niet. Nu had je eerder al een inzending gedaan met 31,7 cm buitenlucht, dus op de lijst zou die laatste toch niet komen. Maar ik zou je schuin geplaatste klimrek wel willen zien, ook al is het ondersteboven. Voor of na de vakantie nog een poging doen misschien?
 11. In afwachting van inloggen @hoekman om diens plaatje zichtbaar te maken, even een bericht over mijn komkommers. Van de 2 planten in de kas heb ik alle beginnende/kleine sonja's afgehaald en alleen de grootste laten zitten, 1 plant heeft dus 2 komkommers en de andere slechts 1. Op de foto op de voorgrond rechtsboven plant 1 met 2 sonja's. Iets boven het midden sonja 3 op plant 2. (achterste plant is snack, helaas maar 1 plant over) Van de plant met 2 sonja's wil ik er vandaag1 plukken om op te eten, maar ik kom er niet uit welke van de twee. Dit om toch te proeven hoe ze smaken als ze nog eetbaar zijn, dan heb ik dat tenminste meegemaakt. Vervolgens wil ik door met 1 kk per plant. De afgelopen dagen heb ik dagelijks gekeken en gemeten, ze groeien momenteel met 1 cm per dag. Vijf dagen geleden was de kortste 17,5 cm, de langste 19,5. Die zijn nu 22,5 en 24,5 cm. Als dit zo doorgaat, dan zie je mij over 20 dagen bovenaan de komkommerlijst haha...
 12. Dat is de grap lijkt mij, de Sonja's van de wedstrijd, maar dan ingemaakt en dat was even ploeteren. Zonder schil, dus niet groen, beetje gelig.
 13. Dankjewel voor het uitgebreide antwoord @redzebra. De planten zelf zien er nog goed uit, behalve wat opkrullen van de bladeren. Misschien heb ik wat teveel bijgemest. De vruchten zijn wel erg groot, maar zo te zien gaat het nog wel goed allemaal. Afwachten maar, meer is er niet. In 2015 had ik deze ook en werden ze wel mooi egaal rood. Die heb ik - na het plukken - gedroogd in de zon, mijn eigen zongedroogde tomaten. 9 september 2015, een maand later in het jaar Dit drogen wil ik graag ditmaal weer doen, hopelijk is de smaak weer net als toen. Volgend seizoen zal ik letten op jouw suggesties, ik verheug me alweer op het vervolg.
 14. Ja alle, zowel binnen als buiten.
 15. @hoekman, ik zie de foto niet. Wel een link van 8 regels lang, maar als ik erop klik krijg ik een teken van mislukt.
 16. Eindelijk beginnen de Roma tomaten kleur te krijgen. Eerder vroeg ik me al af waarom ze vlekkerig waren, nu gaat het verkleuren ook met vlekken gepaard. Op foto's van eerdere teelt zie ik deze vlekken niet. Nu Nu 2015 Nog een jaar eerder liet ik deze tomaat hieronder zien en hier werd mozaïekvirus (roken in de kas) genoemd. Ik vrees dat mijn roma's dat nu weer hebben.
 17. HuubvG

  Bonen 2022

  Nu willen deze ook even meepronken...
 18. Zeker een mooi verhaal Charly, het avontuur 'geit' is begonnen bij jou. Gelukkig heb je meer dan één geit genomen, een geit alleen - en dan ook nog aan een stick - wordt doodongelukkig. Het gras dat nu mooi hoog en groen is, kun je dat ook maaien en tot hooi laten drogen? Voor de winter zou dat ideaal voer zijn voor ze. Eigenlijk zouden ze dat jaarrond moeten kunnen eten, naast alle groenvoer. Teveel vers groen gras was, als ik het goed onthouden heb uit mijn geitentijd, niet zo heel goed voor ze. Dan jullie reisjes, heerlijk er op uit, wekenlang. Wordt er dan wel goed voor ze gezorgd? En er op gelet dat ze niet gaan uitbreken? Vooral als ze trek krijgen, weten ze als geen ander uit te breken op zoek naar voedsel. Logisch, maar wel iets om aan te denken voordat jullie gaan. Leuk als jullie er ook een melkgeit bij gaan nemen. De bokjes kun je tzt op tijd slachten, voordat ze gaan stinken. Lang geleden, toen een van mijn kinderen astmatische klachten had plus koemelkallergie, heb ik geiten gehouden voor de melk. Nederlandse witte geiten. Geitenmelk is goed voor astma/cara en wordt ook gegeven aan zuigelingen in het kinderziekenhuis. Ik was geabonneerd op 'De Geitenhouder', het blad bestaat denk ik niet meer, ik kan het niet meer terugvinden. Ik maakte ook kaas van de melk. Maar nogmaals, dat is alweer lang geleden. Helaas heb ik er niet meer de ruimte voor. Veel succes en plezier met de vleesgeiten!
 19. Maar goed dat we niet voor de meeste kilo's gaan @Frans, dan kwam er helemaal niets eetbaars op tafel. Helaas kan ik niet bij de ter compost storting aanwezig zijn, ik heb het te druk met het administratief verwerken van al die inzendingen. Wel heel leuk om te zien hoe de komkommers zoal opgemeten worden. Creatief bedacht vaak, top! Ook het aantal inzendingen bewijst dat de wedstrijd volop leeft. Nog bijna 2 maand te gaan, kijken wat laatbloeiers er nog van weten te maken. Hier twee iele planten met drie mini Sonja's, die passen nog tussen de schuifmaat.
 20. "Helaas... geen winnaar... " Maar wel een tweede plaats in de top 5 waardig!
 21. Mooie koop @Frans. Bij Action hadden ze dat ook liggen toen ik zocht naar vloeibare mest. Die laatste was er niet meer. Ik vind kippenmest wat minder geschikt om bij te mesten ter plekke, dus heb ik het bij de compost gedaan. Even terug naar de fruitzakjes, @acpronk zag dat het zakje erbij betaald moet worden. Ik had bij AH alhier ook zakken zien liggen waarin bananen erbij lagen. De bananen waren al behoorlijk verkleurd richting donkerbruin. Is het niet zo dat bananen een stofje afgeven dat het omliggende fruit sneller doet rijpen/rotten? Had ik eens iets over gelezen en ja, zojuist even nagekeken: bananen moet je apart bewaren van ander fruit: ethyleengas. Even nadien was de box met aanbieding verdwenen en ik heb die niet meer terug gezien. Zou het een experiment zijn (geweest)?
 22. Vergeet de kamille niet. Werd mij destijds fijntjes verboden, kwamen ze met drie man op dreigende toon vertellen. Dat zaait zich uit en dan krijgen de andere tuinen die rotzooi ook. De aardappelcontrole is ook zoiets. Met vijf man door alle rijtjes van alle aardappels in alle tuinen lopen, waarmee succes verzekerd is: zo worden alle aardappels besmet. Succes met het vinden van een geschiktere tuin!
 23. Deze jan splinter is wel blij met zijn talenten, zoals de rijke met zijn centen... Helaas had ik per ongeluk een hoofdader van de passiebloem doorgeknipt, bij het verwijderen van een té wilde wingerd. Alle afstervende takken aan het verwijderen, waardoor de schutting een troosteloze aanblik krijgt. Maar dat herstelt zichzelf wel weer. Met de nieuwe gratis potgrond heb ik potten gevuld waar de kruidenplanten tijm, oregano, salie, citroenmelisse, rozemarijn, en meer in overgezet heb. Uitlopers van de aardbeien ook zo. De potgrond was bijna ongebruikt, alleen in het bovenste gedeelte zaten wat wortels van de bloempjes. Zonde om af te laten voeren met het grofvuil. Compostvaten gehusseld met de husselstok. Moed aan het verzamelen om vandaag de dikke betonnen trottoirbanden te plaatsen tussen border en houtsnipperpad ... eerst koffie met peuk.
 24. Regenwater opgevangen en in de kas uitgegoten. Gisteren een fietskarretje vol met potgrond bij de vuilcontainers in de wijk opgehaald. De grond was dit jaar alleen gebruikt voor bloemen, er zaten nog wat restjes daarvan in. Het kwam van een bewoner die de voortuin aan het veranderen is, die heeft nu nieuwe bakken gemaakt met nieuwe grond erin. Van die bewoner heb ik laatst ook wat trottoirtegels en -banden gekregen. Ik gebruik te tegels voor het uitbreiden van het zitje achter het huis (klaar) en de trottoirbanden voor scheiding tussen teeltbedden en houtsnipperpad (moet nog).
×
×
 • Create New...