Jump to content

HuubvG

Moderators
 • Posts

  5,245
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HuubvG

 1. HuubvG

  Saffraan kweken

  @Mellie, ik zou ook niet weten waarom de mijne wel vlot opkwamen en die van jou niet. Beiden lieten we de bollen zitten. Aan vorst kan het denk ik niet liggen, ik laat ook alle bollen in de grond en zolang we milde winters hebben, gaat het goed. Inmiddels heb ik de hele oogst alweer binnen. Een paar stampers waren verlept, ook weer door regenwater, te lang gewacht met plukken. Wel ben ik 4 van de 11 kostbare bollen kwijt, a 2euro50 per stuk, maar dat is aan laksheid te wijten. Ik heb ze gepoot met een aardappelpoter die je in de grond drukt, eruit trekt en dan open knijpt, waardoor de grond eruit valt. Het is nogal vaste grond en ik denk dat regenwater dat is blijven staan rondom de bollen de boosdoener is. Ik was te lui om de grond rondom los te maken. Nu overpeinzen wat ik verder zal doen. Ik wil de bollen rooien, pellen en opnieuw poten, maar dan eerst de grond beter voorbereiden. Nadat het loof afgestorven is gaan rooien, zou dat wat zijn? Of laten zitten tot juni en dan?
 2. HuubvG

  Saffraan kweken

  Sinds gisteren ben ik al aan het oogsten. Heerlijk ruikt het sindsdien in huis. Nu zag ik dat de voorste krokussen beter door de kruiprijm zijn gegroeid dan die verderop. Ik miste nog een aantal planten en heb wel voorzichtig zitten woelen in de tijm, maar ik vrees dat het midden toch te compact, te dik is. Vandaar dat ik de helft van de tijm voorzichtig uitgetrokken heb. Er kwam er gelukkig nog wat saffraan tevoorschijn. Nu ga ik rondom de bollen een afscheiding maken zodat de tijm daarachter blijft. De uitgetrokken tijm heb ik uitgeplant op andere plekken. De bloemen zijn een beetje verfrommeld na de ingreep, maar dat trekt wel bij. Er komen er nog meer aanzetten
 3. @hoekman, op 30 september waren er uiteindelijk 19 inzendingen (met foto). Het eerdere bericht waarin 16 inzendingen is gewijzigd inmiddels. Vinky, Frans en Tamachan, jullie krijgen de zaden vanzelf toegestuurd, het zal in de loop van komende week zijn. Ik heb jullie adressen nog. Daarna worden alle adresgegevens gewist en daarmee is het ook voor de organisatie einde teeltwedstrijd 2021!
 4. Dat zouden dan Frans en Vinky zijn, als ze willen is het akkoord. Dus: 1e prijs = snoeischaar naar RoosDeTuinier met 1578 gram 2e prijs = 50 venkelzaden naar Frans met 1395 gram 3e prijs = 50 venkelzaden naar Vinky met 1254 gram troostprijs = 50 venkelzaden naar Tamachan met 17 gram De laatste drie deelnemers haal ik er even bij: wat vinden jullie er zelf van @Frans, @Vinky en @Tamachan?
 5. @alle ex- deelnemers... , De 3 troostprijzen a 3 × 50 zaden liggen nog klaar om verzonden te worden ... maar naar wie? @Tamachan heeft het m.i. verdiend met 17 gram en wil het volgend jaar weer proberen - dat is 1. Maar nu, het was moeilijk bij te houden wie de meest mislukte exemplaren heeft ingediend. Iemand idee om het vlot te regelen, moet geen slow-chat worden hè? De deelnemers die de op één en twee na zwaarste venkels hebben geteeld? En willen die het wel? Er zijn ook deelnemers die het hierna wel voor gezien houden. Even kort houden, morgenavond valt het besluit.
 6. @alle deelnemers, De wedstrijd loopt ten einde. Bedankt voor jullie bijdragen aan de wedstrijd, meedoen was zeker een uitdaging. Ondanks de moeilijkheidsgraad zijn er flinke kanjers geteeld, mooi! Her en der mislukte ook wel een en ander - toch weer wat geleerd. Naar wie de snoeischaar mag gaan is wel duidelijk; als er tot middernacht geen zwaardere ingediend wordt, dan is het @RoosDeTuinier met maar liefst 1578 gram! De op één- en op twee na zwaarste knollen (bollen...) mogen er ook wel zijn, met hun telers: @Frans met 1395 gram en @Vinky met 1254 gram. En uiteraard de opvolgende joekels ook een pluim! Niet te vergeten deze dappere inzending van @Tamachan met 17 gram en daarmee desgewenst in aanmerking komend voor één van de drie troostprijzen a 50 zaden van de knolvenkel FINO. Gefeliciteerd! Over de overige twee porties zaad kan de komende dagen gebabbeld worden, zodat deze terecht komen op de juiste bestemming en dat komt vast wel goed.
 7. Dat gaan we maar onthouden @hoekman! En dat voor wie de knolvenkel na deze wedstrijd tenminste niet als vergeten groente gaat beschouwen. Tot nu (07u30) toe 16 inzendingen, plus 1 zonder foto. Spannend toch nog!
 8. @appelvrouw, mooie knoeperds toch?! Helaas geen troostprijs voor jou in het verschiet! @Jorieke123, ging het maar om de lengte... Helaas!
 9. Drie weken later, dezelfde plant: De andere planten idem, maar hier en daar ben ik sinds een paar dagen blaadjes met phytophthora aan het verwijderen en een hele plant heb ik uitgetrokken vanwege aantasting op de stengel. Er zaten al mini aardappelen aan. Logisch met dit vochtige weer, de kou, condens in de kas, ook al laat ik de deur nu 's nachts open. Ik blijf het wonderlijk vinden dat de aardappelen nu al zijn uitgelopen. Normaal gebeurt dit pas in het voorjaar. Wie weet komt er een dus een tweede, late oogst van dezelfde 'vroege' aardappelen.
 10. HuubvG

  Saffraan kweken

  Ik heb ze laten zitten en vroeg me al af of ze wel door de kruiptijm heen zouden groeien*. En daar komen ze! Op meer plekken komen ze door, meer foto's zou meer van hetzelfde zijn. *dat vroeg ik een paar berichten terug en Rob antwoordde: Ik denk dat de kruiptijm niet veel voeding vraagt, maar ik geef wel wat extra meststoffen. Mogen ze onderling verdelen.
 11. HuubvG

  Pinda's

  'Natuurlijk' was ik er ook bij, in 2013. Altijd leuk om eens te proberen. Waarschijnlijk was de zomer van 2018 geschikt geweest en 2019 ook. De meeste pogingen mislukken vanwege het klimaat hier.
 12. @marjoleinvdh, zie reglement.
 13. @irenevb, heb ik ook even aan gedacht, maar toevallig staat die in de ander hoek van de kas: Zomerpostelein en hier ben ik al een tijdje smakelijk van aan het smullen. De sedum gaat naar een paar plekjes in de tuin waar het diens gang mag gaan, ik vind het wel leuk.
 14. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Opslag van mei komt nu al op. In de kas had ik heel vroeg aardappelen gepoot, die gerooid werden rond de tweede helft van mei. Zoals altijd liet ik per ongeluk een paar piepertjes zitten. Ik had ze niet eerder boven de grond verwacht dan volgend voorjaar. Foto van een van de plm 5 plantjes. Ik ben benieuwd wat dit wordt; een tweede oogst in hetzelfde jaar? Voor mij uniek.
 15. @acpronk, dankjewel, ik ga kijken. Sorry dat ik even voordrong, hopelijk gauw een reactie op jouw ID vraag. Edit: ik heb even gekeken en het lijkt erop. Zou het strekken kunnen komen doordat de plant in de kas staat en er grotere planten omheen gestaan hebben? Daarom wordt ook afgeraden de plant binnen te gaan houden; heeft veel licht nodig om compact te blijven. Ik ga wat stekken buiten de kas uitzetten en kijken wat gebeurt.
 16. In de kas kwam deze in de loop van de zomer spontaan op, en wordt een prachtig kruipplantje. Lijkt op een vetplantje. Kan meegekomen zijn met houtsnippers, compost, die ik her en der vandaan haal. Ik vraag me af of het een sierplantje, kamerplantje is, en of het winterhard is. Deze om de grootte in te schatten En deze van dichtbij
 17. Nog even over de biquinho pepertjes, uit het compostvat vissen en opsturen om te proeven... Was zeker niet erg, lag bovenop verse groene snoeisels. De mooiste eruit gezocht, afgespoeld en - koel bewaren, in de koelkast? - maandag versturen!
 18. Hier net als acpronk, incl afrikaantjes en goudsbloem. Ze zijn nu al verdord en aan het veteren. Een enkel zaadje drukte ik zo plat, dus geen nageslacht. Ik wacht volgend jaar af of gevallen zaad opkomt, anders einde saffloer. Het kan ook dat ze zich niet thuis voelen op mijn grondje, dus waarom zou ik ze willen dwingen?
 19. Ik rook het al toen ze nog groen waren. Vreemd dat ik de enige zou zijn, dacht dat dit bekend zou zijn bij liefhebbers. Zal ik je wat zaden van het pepertje toesturen @Mellie? Dan wil ik wel volgend jaar een verslag! Helaas kan ik je geen verse pepertjes hiervan toesturen, ze zitten al in het compostvat, dat idee is niet zo fris. Over de smaakbeleving van koriander (=off topic) heb ik al eens een draadje geopend.
 20. Van alle peper / paprika zaailingen zijn slechts enkele overgebleven in de kas. Sommige beginnen op kleur te komen, nu pas. Twee planten met biquinho pepertjes heb ik maar uitgetrokken en in het compostvat gedumpt, en waarom? Niet te eten, alleen de lucht al: koriander >> zeep! Om toch te proberen had ik een kleintje door de bami goreng gedaan, maar de stukjes er toch maar weer uitgevist. De zeepsmaak kan ik niet verdragen, bah! Biquinho, klopt? Er zaten heel lang heel veel bloemetjes aan met heel kleine rode puntjes, zoals midden foto, en vielen later af. Nu er rijpe rode vruchten aan kwamen, kon er geproefd worden. Dit hoopje ongein heb ik even uit het compostvat geplukt voor de foto.
 21. @marjoleinvdh en @allen, mag ik er even op wijzen dat mijn onderschrift is gewijzigd? Volgens mij komt deze stumperd ook in aanmerking.
 22. Troostprijs 1, 2 en 3 Lukte het niet zo, maar wil je het volgend jaar nog eens proberen? Plaats dan een foto van je meest mislukte verliezer. Deelnemer die het hoogste aantal likes krijgt t/m 30 september wint een portie knolvenkelzaden. Voor de tweede en derde troostprijs geldt het hoogste aantal likes op 1 en op 2 na. Maak van de nood een deugd en ga voor de troostprijs!
 23. mededeling 1 De wedstrijd duurt tot en met 30 september en dat blijft zo. Wie ondanks het weer tot dan de zwaarste knolvenkel weet te telen, is winnaar. mededeling 2 Willen deelnemers het gewicht dat op de weegschaal op de foto te zien is, ook even schriftelijk bij het bericht plaatsen? Dit omdat het soms niet duidelijk te zien is op de foto, daarom dit aan allen gevraagd, ook als het wel duidelijk is. Je kunt zo nodig achteraf je bericht van inzending nog wijzigen om het er bij te schrijven.
 24. @Mellie, zoals Henk hierboven ook al 30 september aanhaalt, dat is de uiterste datum van de wedstrijd. Daarna mag je wel insturen, maar het gewicht wordt dan niet meer bijgeschreven.
×
×
 • Create New...