Jump to content

HuubvG

Members
 • Posts

  5,766
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HuubvG

 1. Duidelijk te zien dat je al een stuk zuidelijker zit dan hier in het hoge noorden. Nu nog NZ spinazie, dat zit er hier niet in. Veel groener nog, alles. Maar ook daar bij jullie nadert de winter, groot gelijk dat je de warmte nog wat zuidelijker gaat zoeken. 🌞 Edit: maar voorlopig nog niet dus... 🥗
 2. (Moes)tuinboeken, rabarber-aarbeiengelei, druivengelei, appelcompôte, pruimenchtney, appel-pruimenjam van een zus. En snijbiet, IJslands mos, peterselie, selderij, borage.
 3. Hier ook pompoensoep, het was gisteren (niet eens uit eigen tuin maar uit de tuin van een zus) en het was heerlijk. Dat was de eerste keer dat ik dit at. En courgettesoep, ook van dezelfde keuken en tuin, ook een primeur voor mij. De recepten worden nog doorgestuurd.
 4. Crassula naar binnen gehaald, een grote pot met saffraankrokussen in de kas gezet. Nog steeds boeiende ijsbloemen bewonderd.
 5. Ja dat wilde ik er nog bij zetten.
 6. Leuk verslag van een dagje winkelen @jasmin. Dan zou die mevrouw weleens de nieuwe eigenaar kunnen zijn.
 7. Hoe gaat het momenteel met die vacature bij Vreeken? Er werd iemand gezocht om de zaak over te gaan nemen; inwerktijd 5 jaar. Tijdje geleden alweer, ik heb niet verder gevolgd. De wachttijden op zendingen en mails zou al iets korter zijn?
 8. De zongedroogde zitten hier in de vriezer, waar ik zo nu en dan een paar schijfjes uit kan halen. De ovengedroogde (toen de zonnekracht minder werd) zijn mislukt, die zijn aangebrand terwijl de oven slechts op 50° stond. Helaas weg moeten gooien.
 9. Alweer lang geleden, toen ik nog spitte omdat dat 'zo hoorde', heb ik een keer de tuin ingezaaid met rogge. Het onderspitten was een ramp, erger dan onkruid. Daarna ben ik langzaam afgestapt van spitten en meer de bodem bedekt gaan houden met al of niet eetbare gewassen zoals afrikaantjes, zegekruid, ananaskers, klimmende (kruipende OI kers), veldsla, slangenkruid, lupinen, en nog veel meer, kunnen na afsterven blijven liggen de winter over. Daar komen nog herfstbladeren, compost, paardenmest bij en kan de boel rijpen tot het voorjaar en gaat het meer richting natuurlijk tuinieren en minder/geen spitwerk meer hoeven doen. De wormen hebben het dieptewerk overgenomen.
 10. HuubvG

  Saffraan kweken

  Ik maak er de bekende rijst mee, kleuren en op smaak brengen. Volgens de recepten eerst de saffraan drogen, drie maanden rijpen en droog opslaan. Voor gebruik weken, dan pas door de rijst. Een stampertje of 3 a 4 is genoeg voor een portie rijst. Hoeveel stampers doe je in een kop thee? Ik wil het wel eens proberen, al gaat de saffraan hier snel genoeg op. Mijn hele oogst tot nu toe. De lichtkleurige zijn van gisteren en vandaag.
 11. Vandaag heb ik een steen die in een haakse bocht ligt en waar ik me aan stoot als ik de bocht te kort neem, omgedoopt (met markeerverf uit een spuitbus) tot EZELSTEEN.
 12. Aardig hoor Henk, maar ik wilde alleen maar een beetje dollen. Vandaar ook de nodige smileys. Tuurlijk hoef ik mijn opgave niet bij te stellen. Inmiddels zijn alle letters en cijfers op de lijst even groot, dus ik trek mijn aantijgingen in. @acpronk, het wonderlijke is dat 0 meervoud is, alsof het meer dan 1 is, kijk maar: nul (0) winnaars (meervoud) versus één (1) winnaar (enkelvoud).
 13. @henkg, het getal staat in grotere letters geschreven. Ik dacht dat de letters van een getal cijfers genoemd werden. De lettergrootte van Mellies getal is groter dan de andere getallen. De afstand van het getal tot het getal van het werkelijk gewicht dacht ik, zou het een hint kunnen zijn dacht ik. En deze foto, die je plaatste ná het invullen door mij en anderen is (ook) een hint. Daar is de verhouding van potje en weegschaal beter op in te schatten. Dan zouden we ook meermalen mogen invullen? Omdat na het schatten hints gegeven zijn, die nieuwe deelnemers beter op weg helpt? Ziezo, ik heb gezegd.
 14. Mmm, waarom heeft @Mellie zulke grote cijfers??? Vast niet omdat ze in de buurt zit toch? Of?
 15. Die gedachte kwam ook bij mij op bij die glazen pot. Mocht Henk daarbij de tarra functie vergeten zijn, dan mag je gerust een paar honderd zaden meer rekenen... @Mai Pensato, het is wel een klein glazen potje, staat op dezelfde microweegschaal als het papiertje met 100 stuks. Ben benieuwd of jij teveel en ik te weinig heb geschat. ⚖️ Nog 28 dagen, spannend!
 16. Blijft dat zand liggen of wordt dat vervangen door tuingrond?
 17. Top idee, hier nog zo'n standvogel. Ik ga voor de 10 gram poeder en mijn brein zegt 2550 zaden. Je hoeft ze niet te tellen, de weegschaal heeft een knopje PCS en daarmee rekent die uit hoeveel zaden het zijn.
 18. Achtertuin Nadat ik een week of zo geleden het paadje in de kas had betegeld en nog een paar trottoirbanden achter in de achtertuin had klaargelegd, was het in mijn rug geschoten en dat zit er nog steeds. Oppassen en rustig aan doen. De trottoirbanden komen wel een keer, al kan ik het moeilijk aanzien dat ze er los bij liggen. Saffraanstampers geplukt. Uitgezaaide veldsla zaailingen verplant van saffraanbed naar een 'allerhande' teeltbed, waar ze wel hun gang mogen gaan. Kas Ramen binnenin schoongemaakt, lekker weertje erbij en windstil met de schuifdeur dicht. Automatische raamopener losgehaald en binnen gelegd voor over de winter. Het openslaande raam vastgezet met dik draad, dan gaat het niet klapperen in de storm. Schuifdeur dichtgedaan en van plan dat tijdens stormen ook zo te doen, hopelijk geen stormschade ditmaal.
 19. Jammer dat topicstarter niet meer aanwezig is op het forum, de titel had wel het woord 'paddenstoelen' met die n erin, mogen krijgen, i.v.m. de zoekfunctie. Misschien wil een meelezende moderator het veranderen, maar dat is geen halszaak, dus melden doe ik niet. Blijft het zo, ook goed. In eigen tuin nog steeds wat te zien, ook al is het klein. Deze zag ik zojuist pas, tussen de tegels. En dichterbij. De zwammen op de kastanjestronk worden groter.
 20. Nu weet ik niet of ik de tudeletoantjes (Gronings ) wel wil proeven. Ik vond ze ook nooit lekker ruiken en ze lijken me bitter smaken. Maar neem toch de proef op de som en heb er nu net een in mijn mond gedaan, zo uit de tuin geplukt. Eerst een lieflijk aroma, tijdens het kauwen komt nog meer parfumzoete smaak vrij. Bijna niet bitter. Toch maar uitgespuigd, want het gekriebel van een mondvol afrikaantjeszaad tegen mijn huig leidt tot braakneigingen. Maar bij een maaltijd zal het goed smaken, ik ben om.
 21. Dan hebben jullie het over daglelies. Ik weet niet goed het verschil, maar ik heb van die grote lelies, die zo heerlijk ruiken als ze bloeien. Ik heb al eens gekeken of die iets eetbaars zouden geven, maar nooit verder onderzocht. Ik wil sowieso de mooie lelies houden en niet die paar bollen op gaan eten eigenlijk. Mijn ouders aten tulpen (bollenstreek) meer omdat er destijds (hongerwinter) geen aardappelen waren. Ze vonden er niks aan. Ik denk ook niet direct aan het eten van tulpenbollen. Toch ga ik eens kijken. Verder zag ik voor het eerst deze week op tv, weet niet meer welk programma, iemand afrikaantjes oogstte en bij de maaltijd deed. Had ik niet eerder van gehoord. Wel staan ze hier nog lustig te bloeien, dus wie weet.
×
×
 • Create New...