Jump to content

HuubvG

Members
 • Content Count

  4,555
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HuubvG

 1. @koolrabi, als je van kelk tot punt de lat legt, meet je net ietsje meer. Even voor jou wat geknutseld in paint en paint.net. Dan kom je al op 13,8 cm. Als je ook de kelk nog open gaat vouwen, óf eraf haalt, komt er nog een paar mm bij en komt je peper op 14 cm.
 2. @appelvrouw, Het is niet alleen in dat oude boekje te vinden dat ik niet meer heb, maar ook hier.
 3. Het boekje en dus het recept heb ik al heel lang niet meer. Het smaakte echt goed maar begon wel na een tijd te schimmelen. Waarschijnlijk niet goed het recept gevolgd of niet schoon genoeg gewerkt? Dat is alles wat ik er nog van weet. Je zou eens wat kunnen experimenteren.
 4. Walnoten en rozijnen. Zelf gemaakt uit een boekje plm 45 jaar geleden met kruisbessen uit mijn eerste moestuin. Maar jij zoekt ws iets uit eigen tuin om te mixen?
 5. Kaneelkokers en reageerbuisjes kunnen natuurlijk ook. Dat doorzichtige plastic doosje waar kerstkaartjes in zitten is misschien wel wat , oprollen en een plakbandje eraan? Of overheadsheet, maar dat moet je maar net in huis hebben. Ik zat al te broeden om langere kokers ergens zelf van te gaan maken, maar voor mij heeft dat geen zin meer. Helaas liggen de wedstrijdplanten te verteren in de compost.
 6. NME moestuin: onkruid verwijderd om plaats te maken voor pompoenen tuinbonen en erwten geoogst om plaats te maken voor stokken met stokbonen en rode bieten nog 20 zaailingen van de tabaksplant uitgeplant bij de 30 stuks die al uitgeplant waren Huistuin: tomaten in kas gediefd papavers uitgetrokken evenals koolplanten die niet aansloegen druiven gesnoeid komkommers gesnoeid en geplukt knoflooktenen gepoot om loof van te gaan knippen mussen gevoerd
 7. Foto's van je oogst @Grork? Tuinbonen (ik ben nog aan het pellen ) op zien Grunnings: een hoalve koare vol mit Waalske boonn: En doperwten een flinke bodem vol:
 8. @rorror, ik had idd nog zo een kokertje in huis haha. Je zou langere kokers kunnen 'draaien' van doorzichtig cellofaan. Het is maar een hint, het kan centimeters verschil gaan maken. Vandaag ga ik zomersnert maken met verse erwten, knoflook, uien uet en daar gaat deze peper in. De rest droog ik en ga ik later gebruiken. @allen, prettige voortzetting en veel lange pepers! Het zal nog spannend gaan worden.
 9. @Ikbeginbijmezelf, al in het begin ging het onder het maaiveld al mis. Ik denk dat de wortels al snel aan het rotten zijn gegaan. Bij het overpotten zag ik veel bruine wortels en een enkele witte. Op blz 12 meldde ik mijn zorgen al en kreeg ik oa deze aanwijzing: Dus gewoon een slechte start, net als bijv Hoekman. Nu nog even een correcte eindfoto zonder dat een deel van de peper afgedekt wordt. Daar zou immers een scheurtje o i d achter kunnen zitten. De steel én kelk eraf gehaald. In plaats van vanaf de kelk te meten blijft er netto een paar mm meer peper over. Dus even corrigeren op de lijst en hier: 12,8 cm.
 10. Zo liggen mijn twee wedstrijdplanten er momenteel bij: Dit gaat verder niks meer worden. De langste peper is opgemeten, de eindfoto is gemaakt en nu naar de compost ermee. Als het geen wedstrijd was had ik dat al veel eerder gedaan. De wortels zijn bruin, er zit totaal geen leven meer in. Wel een leuke hint misschien om rechte pepers te kweken, zie plaatjes. Eindfoto en sluiten maar: 12,5 cm
 11. Rustig aan doen @Charly! Vandaag - en morgen vooral ook! En aan alle moestuiniers (ja ik weet, volgens sommigen kan en mag dit woord niet); ik wil eigenlijk zo weinig mogelijk lezen in dit topic de komende dagen. Siësta.
 12. HuubvG

  Komkommer 2020

  De eerste snacks zijn al geplukt en goed bevonden. Nikki ziet die stekeltjes niet zo zitten en veegt ze eraf. Huub eet ze gewoon met huid en haar, heerlijke kleine komkommers, vanaf nu dagelijkse kost! De planten doen het goed. Van 6 F1 zaden heb ik vier mooie planten op een rij in de kas. Buiten heb ik de overige twee uitgeplant, maar die moet ik zoeken. De vele zijscheuten knip/snijd ik weg, ik leid de hoofdstengels zoveel mogelijk langs de stokken. Opbrengst genoeg, dus huppa, het mes / de snoeischaar erin.
 13. HuubvG

  Tomaten Topic 2020

  Vorig jaar voor het eerst meegemaakt: tomaat groeit, prachtig vol groen, groot, dikke stengels, maar geen bloei laat staan vrucht. Dat was één vleestomatenplant. Nu komen aan alle tomatenplanten wel bloemen, maar geen vruchten. Terwijl ik toch regelmatig wat schud aan de planten en insecten vrij in en uit de kas kunnen vliegen. Het lijkt wel of nu geen bevruchting plaatsvindt. Gewone moneymaker en snoeptomaten.
 14. Vanaf vanmorgen 7 uur tot een uur of 10: Op de NME moestuin waren nog 4 rijen aardappelen van Essie te gaan met onkruid wieden, gedaan. En van dezelfde piepers zoveel mogelijk Coloradokevers fijngeknepen met de blote hand. Was een slakje bij, waarna mijn hand glibberig was en de volgende paar Coloradokever me dus letterlijk uit de vingers konden glippen. Bah, vies klusje hoor. Essie is aan het verhuizen, druk druk. Hij geeft altijd veel aardappels weg, dus ook even wat terug doen hè. Bonenstokken uit de natuur gehaald (gejat), richting Zuidlaardermeer wat elzenhout langs het fietspad gesnoeid, aan de fiets gebonden en naar NME moestuin gebracht. Geen puf om er nu nog bonen bij te gaan leggen en water te geven, doe ik vanavond wel. Enkele doperwten getest en ja, ze zijn rijp om te plukken, evenals de tuinbonen. Vanavond maar verder, anders morgenochtend na zonsopgang. Een stuk braakliggende tuin en pad met de zeis gekortwiekt.
 15. Dank jullie wel! Die rode lijkt wel op een peper zeg. Ik zal eens kijken wat ik met die pepers kan gaan doen, ik ben er onervaren mee. Ik denk een sambal ervan gaan maken. Ben niet meer gewend dan rode Spaanse pepers.
 16. Even na laten kijken door de kenners of dit wel mme Jeanette is. Vorig jaar gezaaid uit een zakje gekocht zaad met etiket mm Jeanette. Bij het rijpen nu twijfel ik om de kleur. Oranje, is dat geen adjuma of habanero? Kwa vorm zou ik dan denken: adjuma. Of toch 'gewoon' mme Jeanette? Op de foto meer geel, in het echt meer oranje. En op deze oudere foto ook wat meer oranje
 17. @rorror, ik had vorige week al magnesium gekocht (met zwavel) en over tuin en kas gestrooid. Ik wil daarvan wel iets verdunnen en over het blad van één van beide planten doen. Na een week weer eens zien. Maar omdat beide planten in pure potgrond gezet zijn (waar geen magnesium bij gestrooid is), is het logisch dat het magnesium strooien niet heeft geholpen, het schiet me net te binnen! Zal ik ze maar gelijk alle twee wat geven? Ja laat ik dat maar doen.
 18. @Flup, de mijne zien er ook al steeds zo iel uit. Opvallend bleek ten opzichte van alle andere planten in tuin en kas. Vorige week voor de tweede maal in nieuwe potgrond gezet.
 19. @prettig gestoord, de achterste planten met dat donkergroene blad, zijn dat ook wedstrijdpepers?
 20. HuubvG

  Voorstellen

  Welkom! Opmerking: een spatie tussen de foto's zou ze wat beter van elkaar onderscheiden.
 21. @rorror, het kwartje valt nu dan toch. Ik had het wel een paar keer gelezen, bedankt dat je het nog een keer duidelijk uitgelegd hebt. De gemeentecompost met veel twijgjes en takjes ligt ónder de potgrond en bemeste tuinaarde, dus die takjes zijn daar aan het verteren met stikstof uit de bodem, die eigenlijk voor de planten bestemd is. Klopt? De onrijpe compost doet daar nog een schepje bovenop. Dan ga ik toch maar de raad van Erny en nu ook redzebra opvolgen, slechte planten eruit halen en met goeie potgrond erin weer terugplaatsen. [ off topic ] Komkommers en tomaten doen het overigens wel redelijk goed in dezelfde bodem, die laat ik mooi zitten. [ / off topic ]
 22. Ah @rorror, dan weet ik waar bij mij de schoen wringt; ik had niet zo lang geleden - maandje of drie - verse paardenkeutels bij het compostvat gedaan. Dat zal wel tot teveel stikstof geleid hebben. Zou strooien van kalk nog kunnen helpen? Verder maar gewoon wachten tot de meeste overtollige stikstof verdwenen is.
 23. Al drie weken staan deze pepers en paprika's in de kas. Er gebeurt sindsdien niet veel met ze, behalve dat de bladen van de peperplanten (overgebleven mme Jeanettes × 2) paars beginnen te worden. Ze waren steeds mooi diepgroen en er zaten al pepers aan. Drie weken geleden zag de plant er beter uit dan nu Van dichtbij En de paprikazaailingen (yolo wonder ×6) van dit voorjaar doen helemaal niks sinds die drie weken, behalve geel / lichtgroen worden en ook de paarsige verkleuring krijgen. En dat keer 6 Over de grond: ik ben te laat geweest met de grond in de kas verversen. Teveel verse compost en bemeste tuinaarde en potgrond denk ik. Ook met de wedstrijdpepers gaat het niet goed, maar dat bespreek ik verder wel in dat topic. Erny adviseerde aldaar al om de planten eruit te halen en in goeie potgrond te zetten. Maar misschien kan ik iets anders doen, iets toevoegen wat aan de grond zou kunnen ontbreken? Ik heb gisteren al wat magnesium/zwavel gestrooid, dat vaak ontbreekt of weinig aanwezig is in de bodem, dus lijkt me dat niet te schaden als het niet baat. Nog meer tips?
 24. Zeven nieuwe ruiten in de huistuinkas gezet, komt goed van pas met dit onstuimige weer. Heerlijk windstil daar binnen nu, kan er zelf weer bij in gaan zitten, dan zit ik toch in de tuin vogels en plantjes te kijken terwijl het om me heen takkenweer is. Heerlijk. O ja, ook voor de kasplantjes is het wel fijn.
 25. Het gaat steeds slechter met mijn 2 planten, nadat ik ze op 20 mei in de kas uitgeplant heb. PLant 1 op 21 mei, 1 dag na het uitplanten Plant 1 op 3 juni PLant 2 op 21 mei PLant 2 op 3 juni Ik ben bang dat ik te vette en te verse grond en compost in de kas heb gedaan, vlak voor het uitplanten: de zanderige bodem ter plekke uitgegraven, gemeentecompost, bemeste tuinaarde, potgrond en eigen compost in het gat gedaan, plant erin. In de compost van de gemeente zaten veel takjes, de bemeste tuinaarde stonk (rioollucht...). Het mengsel houdt ook nog veel vocht vast, misschien heb ik het wel te nat gemaakt. Vandaag is het er nog niet beter op, nog 4 dagen later: PLant 1, vandaag PLant 2, vandaag

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...