Jump to content

HuubvG

Members
 • Posts

  5,268
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HuubvG

 1. Toevallig lees ik dit, even nadat ik een restant ingevroren tuinbonen van een vergelijkbaar ras weggegooid heb. Omdat niet alleen het vel taai bleef, maar ook de boon zelf niet gaar wilde worden. Ook niet na heel lang koken, nadat ik alle vellen verwijderd had. Wel deden ze vorig jaar heel lang over de groei en heb ik ze vrij laat geoogst. Dat kan sowieso al taaie bonen opleveren.
 2. @Karietje, het maakt niet uit of je veel of weinig post hier, meedoen is voor iedereen met een account op het MTF. Natuurlijk mag je je ook vanuit het buitenland opgeven. Houd in maart het officiële wedstrijdtopic in de gaten, daar zal het allemaal in staan.
 3. Zaden met instructie over de constructie @Vinky? Ik zag bij een vroegere volkstuinbuurman de teelt in en platte bak. Daarin liet hij ze hun gang gaan en zo nu en dan haalde hij een mooie dikke komkommer onder de bladeren vandaan. Wel waren die meestal aan een kant wat bleker, minder groen, en minder recht. Ikzelf probeer ze altijd de hoogte in te leiden, dat scheelt ruimte in de breedte. Ook denk ik dat de hoogte in meer licht rondom geeft en dat je er beter bij kunt. Ze hebben van die handige krullende ranken, waarmee ze zichzelf vasthouden. Gewoon drie bonenstokken rechtop gezet, bovenaan met een touw vastzetten, touwen langs de stokken laten hangen, helpen met klimmen, en daar vond ik nog een foto van. Op de moestuin, dit was trouwens tijdens de teeltwedstrijd wie de dikste uien teelt.
 4. Dat gaat lukken @mdubbelm! Op hetzelfde moment vielen hier de wedstrijdzaden binnen. Zaadhandel Van der Wal, met de hand bijgeschreven op de pakbon: "350 zaden komkommer Sonja Bio van nieuwe oogst". Is dat niet geweldig?! O wee voor wie geen 100% opkomst gaat krijgen.
 5. @mdubbelm, je zou de komkommers toch ook in potten/bakken kunnen zetten? Buitenteelt wil niet zeggen dat ze in de vollegrond moeten, of heb je bezwaar tegen pot, kuip of bak?
 6. Dank voor je aanbod @fre3ke, maar ik ga niet een partij in een keer verzenden. Het gaat bij beetjes tegelijk. Kom ik mijn huis ook nog eens uit om naar de brievenbus te fietsen. Het aantal buitenlandzegels is in verhouding maar klein, dus dat beetje extra kosten wordt gedragen door alle deelnemers. Leuk idee zou het geweest zijn om de komkommer doormidden te snijden als je de dikste zou willen meten, maar het is wel duidelijk dat beter de lengte gemeten wordt en dat men het jammer vindt de om die te lang (qua tijd) door te laten groeien voor de dikte, tot die misschien niet goed meer smaakt. Dus lengte meten = komkommer eten. Geen verspilling vanwege de wedstrijd.
 7. Toch wel fijn dat er al zoveel animo is, het draadje loopt al aardig. Ook niet slecht dat er nog wat meegedacht wordt. Beter nu wat onduidelijkheden uit de wereld helpen dan halverwege in het wedstrijddraadje. Mijn gedachte over de wedstrijd tot nu toe: De smaak Voor mij is dit de eerste keer dat ik de komkommer 'sonja' ga telen, dus ik ben benieuwd. Ik surf wat en de smaak lijkt goed te zijn. Waarom meedoen met de wedstrijd Ik doe vooral mee aan de wedstrijd om te kijken of het me beter gaat lukken dan in het verleden. Ik ga ze buiten telen in de achtertuin, achter de kas. In de kas geen komkommers ditmaal. Met de voorbereiding van het grondje kan ik nu al beginnen. Dus rondsurfen, standplaats bepalen, bemesten, etc. De langste Dat het om de langste zal gaan - ja het is een wedstrijd - is wel het meest voor de hand liggende. Hoe meet je de lengte? Zoals je de lengte van je kind meet en jaarlijks een streepje op de muur maakt. In dit geval twee streepjes. Is je komkommer krom (kromkrommer)? Jammer dan, moet je ze maar recht zien te houden. Dus opmeten net als de andere, een streepje bij de punt en een bij het bocheltje. Binnenteelt en/of buitenteelt en opgeven, Je geeft je op voor de wedstrijd. Je ontvangt 5 zaden (is al bepaald) en daarmee moet je het doen. je bent vrij of je binnen of buiten teelt, of beide. Je mag zowel de langste binnen- als buitenkomkommer indienen*, maar slechts één snoeischaar winnen - wat moet je met twee snoeischaren? De tweede snoeischaar zou dan naar de eerstvolgende deelnemer gaan. *net als bij vorige wedstrijden, je mag zoveel uitslagen met foto indienen als je zelf wilt, jouw langste exemplaar telt en blijft op de deelnemerslijst staan
 8. @Jane Doe, fijn dat jouw belangstelling gewekt is. De teeltwedstrijd van 2022 begint in het nieuwe voorjaar, rond maart wordt het officiële wedstrijdtopic geopend. Daarin kun je je opgeven, meedoen gaat € 2,00 kosten. Na aanmelding worden 5 zaden uit één partij zaden aan iedere deelnemer toegestuurd. Dus niet zelf zaden bestellen, je kunt alleen meedoen met de wedstrijdzaden. Een teeltwedstrijd duurt doorgaans vanaf het voorjaar tot begin najaar, meestal tot eind september. @acpronk, op jouw vraag of je je voor binnen- en buitenteelt tweemaal moet opgeven is het antwoord: nee, eenmaal opgeven, je bent vrij om binnen en/of buiten te telen. Zowel buiten als onder glas mag je indienen, maar er is slechts één prijs per deelnemer te winnen.
 9. @Plotiemoos, "Ik heb nog komkommersalade loggen." Voor je je bericht post, even nalezen, wat schrijf je hier nou eigenlijk... Zullen we over komkommers in het nieuwe wedstrijdkomkommertopic verder babbelen?
 10. De komkommers groeien het snels tot hun volle lengte, daarna gaan ze pas in de breedte en worden ze dik. Het opnemen van de lengte gaf bij de peperwedstrijd nogal wat onduidelijkheden, vooral als de pepers krom waren. Het opnemen van de lengte bij deze komkommers is makkelijk, op de plaatjes groeien ze vrij recht. Opmeten kan als ze aan de plant hangen ook makkelijk. Er zou gemeten worden van punt tot punt, dus als je een soort schuifmaat van die grootte zou hebben, zou dat ideaal meten zijn.
 11. We nemen de opmerkingen hierboven mee en bouwen de spanning op tot maart... ⏳ In elk geval zijn het niet de Chinese slangen geworden, want die kronkelen alle kanten op - onmeetbaar. De 'market more' wordt zo'n 20 cm lang en 'sonja' kan 30 a 35 cm lang worden. Sonja heeft verder een gladde schil (dus geen stekels) en is bittervrij. Bekijk op de site van Zaadhandel Van der Wal.
 12. Voor wie nu zaden gaat bestellen én van plan is volgend jaar met de teeltwedstrijd mee te doen, is het vast handig te weten wat die niet hoeft te bestellen: komkommers van het ras 'sonja', geschikt voor kas en buitenenteelt. De zaden zijn biologisch geteeld en zijn momenteel vanuit Frankrijk speciaal voor onze wedstrijd op weg naar Zaadhandel Van der Wal, vanwaar ze doorgestuurd worden naar de MTF wedstrijdorganisatie. Deze 'sonja' is vergelijkbaar met de 'market more', wordt niet lang, maar blijft wel smakelijk als die groter wordt. Kan in de kas en buiten geteeld worden. Er komen ook twee prijzen = gegraveerde snoeischaren; 1 voor binnenteelt en één voor de buitenteelt. Het is nog onbekend of het om de langste zal gaan, waarschijnlijk misschien is het meten van de omtrek een betere optie. Dit topic is niet het wedstrijdtopic. Babbel gerust over en weer, je hoeft je hier niet op te geven. In maart a.s. wordt het Officiele Wedstrijd Topic geopend.
 13. @mdubbelm, @acpronk, @Vinky, @Plotiemoos, ik zie dat er vraag is naar de soort komkommer. De soort is "Sonja", biologisch zaad en komt van Van der Wal. Deze lijkt op de 'market more', is niet lang, maar blijft wel smakelijk als die groter wordt. Kan in de kas en buiten geteeld worden. Er komen ook twee prijzen; 1 voor binnenteelt en één voor de buitenteelt. Het is nog onbekend of het om de langste zal gaan, of wellicht het is meten van de omtrek een betere optie. In de huiskamer ook per omgaande een bericht over de wedstrijd en soort.
 14. *off topic* Dat komkomt wel goed met de komkommers volgend jaar! Rond maart 2022 meer hierover in een nieuw wedstrijdtopic. *on topic* Ik had nog wat wedstrijdzaden over, nadat de prijszaden en nog een restant verstuurd waren. Die heb ik in oktober in de kas uitgestrooid en ze staan er nu bij zoals deze: Ik wil ze laten staan en volgend jaar in het zaad laten schieten, om te kijken wat gebeurt met de andere venkel die ook in mijn tuin bij huis staat: Moeilijk te fotograferen, dunne stengel van r.o. naar l. b., de groene zaadvenkel. Ergens in dit topic had @Patrijs het over 'venkelen', toen ik vertelde dat ik 2 soorten venkel in de tuin zou krijgen: hier. Bedoelt Patrijs met venkelen 'in het zaad schieten'? Of 'ze gaan kruisen'? En wat wordt het áls ze gaan kruisen?
 15. @acpronk en @redzebra, met een zachte winter blijft het gewoon leven, en zouden we gewoon volgend jaar verder kunnen strijden. Het zou mij eerlijk gezegd oersaai lijken! Het was een wedstrijd en de uitdaging was wie de dikste teelde tot de einddatum. Psst, volgend jaar teeltwedstrijd ... komkommer! 🥒
 16. Sterker nog (letterlijk): het zijn lijmdotjes waarmee ze zich vasthechten aan de muur. Een goede tip om de wingerd te verwijderen zonder al teveel schade: knip deze stuk en dan laten afsterven. Dan zal die makkelijk loslaten van de muur. Bij mij heeft de wingerd op het zuiden ook meer last de lelijke plekken dan die op het westen en oosten staan.
 17. Hier net zo en ik maak me geen zorgen. Zie ook wat Heleen1963 zegt. De oudste plant, op sommige plekken al verdord, gaten erin, onder zit nog fris groen blad. Ik zie geen beestjes of zo. En de jongste scheut heeft nergens last van, maar is ook al in de herfstkleuren
 18. HuubvG

  Komkommer 2021

  Ha ha @Mellie, dat is een kwamkwammer. En aangezien het momenteel de verleden tijd van komkommertijd is, is het voorlopig kwamkwammertijd. In mijn tuin en kas althans, want ik heb de laatste al een tijdje terug geplukt. In de kas redelijke opbrengst, buiten nada. Ps: ik mag het eigenlijk nog niet verklappen, maar volgend jaar MTF TeeltWedstrijd 2022: komkommer!
 19. Jakobskruiskruid. Niet alleen voor paarden giftig. Planten met zaad in een ton doen waar het verrot, misschien kun je er dan nog plantengier van maken, evt. met brandnetels erbij. Als ze nog niet in het zaad zijn geschoten, kunnen ze m. i. wel bij de compost. Jammer dat het woord 'humus' niet meer gebruikt wordt,
 20. HuubvG

  Saffraan kweken

  @Mellie, ik zou ook niet weten waarom de mijne wel vlot opkwamen en die van jou niet. Beiden lieten we de bollen zitten. Aan vorst kan het denk ik niet liggen, ik laat ook alle bollen in de grond en zolang we milde winters hebben, gaat het goed. Inmiddels heb ik de hele oogst alweer binnen. Een paar stampers waren verlept, ook weer door regenwater, te lang gewacht met plukken. Wel ben ik 4 van de 11 kostbare bollen kwijt, a 2euro50 per stuk, maar dat is aan laksheid te wijten. Ik heb ze gepoot met een aardappelpoter die je in de grond drukt, eruit trekt en dan open knijpt, waardoor de grond eruit valt. Het is nogal vaste grond en ik denk dat regenwater dat is blijven staan rondom de bollen de boosdoener is. Ik was te lui om de grond rondom los te maken. Nu overpeinzen wat ik verder zal doen. Ik wil de bollen rooien, pellen en opnieuw poten, maar dan eerst de grond beter voorbereiden. Nadat het loof afgestorven is gaan rooien, zou dat wat zijn? Of laten zitten tot juni en dan?
 21. HuubvG

  Saffraan kweken

  Sinds gisteren ben ik al aan het oogsten. Heerlijk ruikt het sindsdien in huis. Nu zag ik dat de voorste krokussen beter door de kruiprijm zijn gegroeid dan die verderop. Ik miste nog een aantal planten en heb wel voorzichtig zitten woelen in de tijm, maar ik vrees dat het midden toch te compact, te dik is. Vandaar dat ik de helft van de tijm voorzichtig uitgetrokken heb. Er kwam er gelukkig nog wat saffraan tevoorschijn. Nu ga ik rondom de bollen een afscheiding maken zodat de tijm daarachter blijft. De uitgetrokken tijm heb ik uitgeplant op andere plekken. De bloemen zijn een beetje verfrommeld na de ingreep, maar dat trekt wel bij. Er komen er nog meer aanzetten
 22. @hoekman, op 30 september waren er uiteindelijk 19 inzendingen (met foto). Het eerdere bericht waarin 16 inzendingen is gewijzigd inmiddels. Vinky, Frans en Tamachan, jullie krijgen de zaden vanzelf toegestuurd, het zal in de loop van komende week zijn. Ik heb jullie adressen nog. Daarna worden alle adresgegevens gewist en daarmee is het ook voor de organisatie einde teeltwedstrijd 2021!
 23. Dat zouden dan Frans en Vinky zijn, als ze willen is het akkoord. Dus: 1e prijs = snoeischaar naar RoosDeTuinier met 1578 gram 2e prijs = 50 venkelzaden naar Frans met 1395 gram 3e prijs = 50 venkelzaden naar Vinky met 1254 gram troostprijs = 50 venkelzaden naar Tamachan met 17 gram De laatste drie deelnemers haal ik er even bij: wat vinden jullie er zelf van @Frans, @Vinky en @Tamachan?
 24. @alle ex- deelnemers... , De 3 troostprijzen a 3 × 50 zaden liggen nog klaar om verzonden te worden ... maar naar wie? @Tamachan heeft het m.i. verdiend met 17 gram en wil het volgend jaar weer proberen - dat is 1. Maar nu, het was moeilijk bij te houden wie de meest mislukte exemplaren heeft ingediend. Iemand idee om het vlot te regelen, moet geen slow-chat worden hè? De deelnemers die de op één en twee na zwaarste venkels hebben geteeld? En willen die het wel? Er zijn ook deelnemers die het hierna wel voor gezien houden. Even kort houden, morgenavond valt het besluit.
×
×
 • Create New...