Jorieke123 Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter? Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Mijn recepten zeggen hetzelfde... de zachte zaaddoosjes... heb hier een potje staan met zout water en die dingen... beschimmeld, te lang laten staan (zostraks maar even verwijderen, ehem...), eerst had ik er niet genoeg, en ik zamelde ze beetje bij beetje... voordat ik zou gaan inmaken... Affijn, prachtig topic. Want ik had vandaag een ultimatum: of ik ontdek iets nuttigs aan de OI kers, of ze gaan gewoon mijn tuin uit... planten van een kubieke meter pp... bizar gewoon... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
geedee Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Kijk eens op deze link:Staan van allerlei leuke uitprobeersels op http://www.smulweb.nl/recepten/kinder/&query=Oost-Indische+kers en dan hoor ik graag welk recept het lekkerste was Ik wil volgend jaar ook oost indische kers toevoegen in mijn tuin...... Quote
Jorieke123 Geplaatst: 28 juli 2011 Auteur Geplaatst: 28 juli 2011 Ik had al O.I.Kers pesto gemaakt.... niet echt geslaagd. Ook rijstkoekjes met de steeltjes.... ook niet geslaagd. Nu maar eens een potje kappertjes maken van de bloemknopjes, kijken/proeven wat het verschil is. Ik laat ze wat omhoog groeien over een paar houten rekjes, en dan valt het wel mee met de ruimte die ze opslokken. Flink snoeien is wel nodig.. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Dennis29 Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Jammer dat die kappertjes geen succes zijn. Ik was van plant het ook te maken maar dan wacht ik nog wel af.En Jasmin, je hebt soorten die scheuten van 3 meter maken maar ook soorten die amper groter worden dan 15 cm. Quote
jasmin Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Heb ik ontdekt. En diezelfde plantjes in pot blijven bescheiden van formaat... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
jasmin Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Zoveel bloemen schreeuwen om iets mee te doen, heb dit gevonden... Naam: Oost-Indische kers, "Tropaeolum majus"Familie: KlimkersfamilieMeest werkzaam gebied: Ontstekingsremmend in het algemeenEigenschappen: Oost-Indische Kers is een ontstekingsremmer en antibiotisch op verschillende orgaansystemen, is algemeen versterkend. Specifiek bij de ziekte van Lyme. Bij o.a: infecties aan urine-, darm- en luchtwegen. Bij griep, Slijm ophoesten, chronische bronchitis en longemfyseem. Bevordert de menstruatie en is progestoron verlagend. Oost-Indische kers stimuleert de spijsvertering en verbetert lichtjes de basisenergie.Toepassing: Tinctuur.Gebruikte deel: Bloeiende toppen. Bij het drogen verliest het zijn werkzame inhoudstoffen voor een groot gedeelte. Verse bloemen en blad zijn eetbaar en lekker in salades. Contra indicaties: Er zijn geen nevenwerkingen of contra indicaties bekend bij de therapeutische doses. http://www.eleoflora.nl/kruidenno.html Iemand van de kruidenheksen die hier ervaring mee heeft?? Mijn plan is om een heftige tinctuur te maken van de bloemen a la appelvrouw (onverdunde wodka) en in geval van griep of bronchitis (mezelf, ik heb er nou ook één) druppeltjes in een glas water te doen, drie keer per dag of zo, en het dan op te drinken. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Zoveel bloemen schreeuwen om iets mee te doen, heb dit gevonden... Naam: Oost-Indische kers, "Tropaeolum majus"Familie: KlimkersfamilieMeest werkzaam gebied: Ontstekingsremmend in het algemeenEigenschappen: Oost-Indische Kers is een ontstekingsremmer en antibiotisch op verschillende orgaansystemen, is algemeen versterkend. Specifiek bij de ziekte van Lyme. Bij o.a: infecties aan urine-, darm- en luchtwegen. Bij griep, Slijm ophoesten, chronische bronchitis en longemfyseem. Bevordert de menstruatie en is progestoron verlagend. Oost-Indische kers stimuleert de spijsvertering en verbetert lichtjes de basisenergie.Toepassing: Tinctuur.Gebruikte deel: Bloeiende toppen. Bij het drogen verliest het zijn werkzame inhoudstoffen voor een groot gedeelte. Verse bloemen en blad zijn eetbaar en lekker in salades. Contra indicaties: Er zijn geen nevenwerkingen of contra indicaties bekend bij de therapeutische doses. http://www.eleoflora.nl/kruidenno.html Iemand van de kruidenheksen die hier ervaring mee heeft?? Mijn plan is om een heftige tinctuur te maken van de bloemen a la appelvrouw (onverdunde wodka) en in geval van griep of bronchitis (mezelf, ik heb er nou ook één) druppeltjes in een glas water te doen, drie keer per dag of zo, en het dan op te drinken. Ok, maak jij hem met wodka, dan ik met eau de vie...gaan we later een proeverijtje houden met afdeling Midden Nederland Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Prima. Gaan we ons bezatten aan spiritueuze OI kers.... Hoeveel liter zal ik op voorraad maken??? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 28 juli 2011 Geplaatst: 28 juli 2011 Prima. Gaan we ons bezatten aan spiritueuze OI kers.... Hoeveel liter zal ik op voorraad maken??? Hoeveel flessen heb je? Ik heb eau de vie genoeg Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jooze Geplaatst: 29 juli 2011 Geplaatst: 29 juli 2011 Klinkt helemaal leuk dit topic, ik ben steeds van plan de kappertjes te maken, maar heb steeds niet genoeg. Wel eet ik de "rauwe" zaad doosjes, wel als ze nog hard zijn. die vind ik heerlijk! Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
jasmin Geplaatst: 29 juli 2011 Geplaatst: 29 juli 2011 Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter? Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat? Je zegt dat ze snotterig worden, misschien heb ik een aanwijzing gevonden in een inmaakboek (Maja Krans)... daar staat dat na de pekelfase, de zaden weer opnieuw moeten drogen, in de zon, of in de oven, minimaal drie dagen... Dit opnieuw drogen kwam ik tot nu toe nog niet tegen in de moderne recepten... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 29 juli 2011 Auteur Geplaatst: 29 juli 2011 Ah.. kan je het hele recept posten? Of iig in grote lijnen? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 29 juli 2011 Geplaatst: 29 juli 2011 OK, maar het is nog niet uitgeprobeerd door mij....Oostindische kers in het zuur jonge, zachte zaden van de OI kerszoutdragon, kruidnagel, laurier, mierikswortel, peperkorrelsazijnDe nog zachte zaden liefst op een droge dag plukken; ze wassen, ze bestroiien met zout en ze zo tot de volgende dag laten staan.'s Anderdaags de zaden afspoelen en ze laten drogen; bij voorkeur in de zon. Als de zon het laat afweten: in een nauwelijks lauwe oven. Dit drogen moet echt heel langzaam gebeuren; het neemt wel een dag of drie.De zaden in kleine potjes schikken met de kruiden; wees vooral met dragon en mierikswortel niet karig.Giet zoveel azijn op de zaden dat ze rijkelijk zijn overdekt; sluit de potjes en geef de zaden op zijn minst een maand de tijd om goed te worden.Deze gemarineerde zaden zijn altijd te gebruiken in plaats van kappers; in sauzen, bij vis of vlees, of waar u die kappers maar had gedacht. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 29 juli 2011 Auteur Geplaatst: 29 juli 2011 Thanks! Ik heb er net wat geplukt, ook de ongeopende bloemen om te testen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 29 juli 2011 Geplaatst: 29 juli 2011 Ik weet niet of ik de genoemde kruiden aantrekkelijk vind, maar ik denk dat het drogen de snotterigheid kan voorkomen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 29 juli 2011 Auteur Geplaatst: 29 juli 2011 Tja, de mierikswortel is denk ik ook nog niet echt oogstbaar hier, dus die komt er niet in.Peperkorrels en laurierblad sowieso wel, verder zie ik wel even wat er nog aan geschikte kruiden in mijn kruidenlade ligt Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Majoh1966 Geplaatst: 13 september 2011 Geplaatst: 13 september 2011 Ik heb ze volgend Ronald Kunis z'n filmpje gemaakt. Hoe ze smaken weet ik nog niet http://www.foodtube.nl/video/1544/Kappertjes-van-Oostindische-kers Quote
appelvrouw Geplaatst: 13 september 2011 Geplaatst: 13 september 2011 Ik heb ze volgend Ronald Kunis z'n filmpje gemaakt. Hoe ze smaken weet ik nog niet O leuk Mahjoh, ik heb het filmpje gezien en wil dat nu ook nog maken morgen het ziet er alleen al in het potje geweldig uit...en ik heb veel O.I. kers... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Claudia69 Geplaatst: 13 september 2011 Geplaatst: 13 september 2011 OK, maar het is nog niet uitgeprobeerd door mij....Oostindische kers in het zuur jonge, zachte zaden van de OI kerszoutdragon, kruidnagel, laurier, mierikswortel, peperkorrelsazijnDe nog zachte zaden liefst op een droge dag plukken; ze wassen, ze bestroiien met zout en ze zo tot de volgende dag laten staan.'s Anderdaags de zaden afspoelen en ze laten drogen; bij voorkeur in de zon. Als de zon het laat afweten: in een nauwelijks lauwe oven. Dit drogen moet echt heel langzaam gebeuren; het neemt wel een dag of drie.De zaden in kleine potjes schikken met de kruiden; wees vooral met dragon en mierikswortel niet karig.Giet zoveel azijn op de zaden dat ze rijkelijk zijn overdekt; sluit de potjes en geef de zaden op zijn minst een maand de tijd om goed te worden.Deze gemarineerde zaden zijn altijd te gebruiken in plaats van kappers; in sauzen, bij vis of vlees, of waar u die kappers maar had gedacht. Dus niet in zout water leggen, maar wassen, bestrooien met zout, het zout eraf wassen en laten drogen? Dan helpt het zout waarschijnlijk om extra vocht aan de doosjes te onttrekken (komkommer geeft ook vocht af als je er zout op strooit).Ben eens benieuwd welk resultaat dit geeft... Quote
veuvecouderc Geplaatst: 13 september 2011 Geplaatst: 13 september 2011 Ik heb ze volgend Ronald Kunis z'n filmpje gemaakt. Hoe ze smaken weet ik nog niet O leuk Mahjoh, ik heb het filmpje gezien en wil dat nu ook nog maken morgen het ziet er alleen al in het potje geweldig uit...en ik heb veel O.I. kers... Ik ook, en ik heb ook Verveine maar wel de Officinale uitvoering. Hij gebruikt volgens mij Verveine du Perou (of verveine odorante, verveine citronnelle). Weet niet of mijn Verveine genoeg smaak heeft... misschien wat citroenmelisse erbij of zou dat erg smerig worden Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Majoh1966 Geplaatst: 14 september 2011 Geplaatst: 14 september 2011 Ik heb er gisteren citroenverbena bij gedaan, en een scheut honing, gewoon om te proberen hoe het dan wordt. Zoveel kappertjes, zoveel probeersels Quote
appelvrouw Geplaatst: 14 september 2011 Geplaatst: 14 september 2011 Weet niet of mijn Verveine genoeg smaak heeft... misschien wat citroenmelisse erbij of zou dat erg smerig worden Ja, citroenmelisse, of wat citroentijm...misschien zou ik uiteindelijk toch gaan voor een stukje citroenschil.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Marinus Ros Geplaatst: 26 december 2011 Geplaatst: 26 december 2011 Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter? Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat? De "kappertjes" van OI kers zijn uiteraard geen echte kappertjes, ze lijken er alleen een beetje op (met een grote dosis goede wil)...Wat in het filmpje hogerop wel wordt getoond maar niet expliciet wordt gezegd is dat je best zaden oogst die nog vrij jong zijn.Als je de zaden beroert en ze vallen op de grond dan hou je die beter als zaadgoed.Ze zijn vaak dan al te rijp en te hard van binnen om nog goed te smaken. Wat ik doe is veel minder omslachtig maar toch werkt het prima: geoogst zaad afspoelen en afdrogen. Ijskast open en zien of we daar nog een potje met wat zilveruitjes of augurkjes hebben staan. Da's nagenoeg altijd het geval en die azijn is vaak gekruid met koriander en weet ik veel wat. Daar gooi ik dan OI zaden in tot het potje vol is. Kruiden bijvoegen naar smaak. Het potje gaat weer de ijskast in en voila. Zo simpel is het. Potje blijft zeker een jaartje goed. Mogelijks zelfs langer. Wil je grotere hoeveelheden opleggen dan kan dat zeker zoals in het filmpje. Maar zouten en dan laten drogen? Ik zie daar echt niet het nut van in. Overigens, wat jullie wellicht wel al weten, van de OI is alles eetbaar behalve de wortels. Heerlijk gezond en een natuurlijk anti-bioticum (zonder de nadelen van het chemisch spul) en nog een mooie plant ook. Quote
Claudia69 Geplaatst: 26 december 2011 Geplaatst: 26 december 2011 Ook met natuurlijke antibiotica moet je opletten om geen resistentie in de hand te werken. Tea tree olie heeft ook een natuurlijk antibiotische werking en is ondermeer daardoor niet onbesproken. Omdat frequent gebruik ervan resistentie in de hand zou kunnen werken. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.