Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Geitenkaas: Colby (jonge cheddar)

Featured Replies

Geplaatst:

d5d0a182f7f7244ee90504753de84c38.jpg

Zoals in t geitenhoekje aangegeven, zal ik enkele recepten delen die ik tot nu toe gemaakt mbt geitenmelkproducten.

De Colby die ik nu deel heb ik wel al gemaakt, ligt te drogen, en ben - as I type - er nog eentje aan het maken.

Over 2 maanden weet ik of dit ook lekker is... Dat zal ik zeker laten weten.

 

Ingrediënten:

7,6 l verse geitenmelk

1 ml (schepje van de waaier van de IKEA) zuurselpoeder

1 magere theel (schepje) stremsel + beetje koel water om mee te mengen

1 eetl (schepje) kaaszout

 

- Breng de verse melk naar 30 graden C

- Strooi zuurselpoeder over de oppervlakte en laat 30 sec hydrateren

- Dan 45 seconden met een schuimspaan het zuursel inwerken door de melk met een op en neer gaande beweging, die zo min mogelijk de melkoppervlakte breekt. (Ja ik weet ook niet waarom, maar dat doen die Noord-Amerikanen allemaal)

- Zuursel 45 min laten inwerken

- Stremsel mengen met water en toevoegen in je melk. Ook weer met op en neer gaande beweging 'doorroeren'.

- 1 uur laten stremmen

 

- Dan de wrongel snijden in blokjes van van 1,3 cm (ongeveer hoor. Maar het recept zegt 1/2 inch. Vandaro)

Snijd eerst met mes verticaal, dan de schuimspaan horizontaal steeds een laagje naar beneden bewegen om de horizontale snede te maken. Dan met schuimspaan heeeeel voorzichtig soort van omwoelen (je wrongel is nog super zacht) met mes grote stukken die boven komen nog snijden.

- 5 min laten rusten en dan laatste grote stukken nogmaals zoeken. Heel voorzichtig mee doen. Uiteindelijk alles 1/2 inch blokjes

 

- Dan alles in naar 37.7 gr. Langzaam. Doe er 20 min over terwijl je voorzicht blijft roeren.

Grote stukken: nog snijden tijdens roeren

- 30 min op 37.7 graden houden. Iedere 5 min roertje doen. Zodat het niet klontert.

- Na 30 min mag er geen zacht stukje meer in zitten in het midden van de grotere stukjes wrongel. (Want dat zou je eruit persen straks onder je pers) Als niet mooi is 'uitgedroogd' nog 5 min extra roeren.

 

- Wei afgieten

 

- Temperatuur naar beneden brengen tot 26.6 graden door koud water toevoegen.

- Als op 26.6 graden, 20 min daar houden en roeren af en toe.

- Dan wei weer afgieten.

- En de wrongel in een vergiet met kaasdoek boven een pan doen.

- 20 min laten rusten.

 

- Alle wrongel terug in de pan. Zout toevoegen in 2 porties, zodat de wrongel niet een te grote opdonder krijgt.

- Even inkneden met je vingers, en dan de andere helft zout, en ook weer even inkneden.

 

- Dan kaasvorm met kaasdoek erin en in de kaaspers.

Tip: Kaasdoek niet in het midden van de vorm leggen, maar aan 1 hoek wat ruimer pakken, en die punt over de gehele kaas trekken, daarop de volger. Dan heb je nauwelijks naden. Kaasdoek eerst koken, en dan dopen in de wei zodat het doek niet aan de wrongel plakt.

 

- 1e keer persen: 10 kg persen 20 minuten

- Dan draaien en het gewicht er weer op voor nog es 20 min

- Dan hele nacht 15 kg. (tussendoor een keertje draaien als je geen naadjes wilt)

- Volgende ochtend uithalen en op plastic kaasmatje zetten op een rooster.

- Laten drogen en dan waxen.

- Minimaal 2 maanden rijpen. Tot zeg max 8 maand.

 

dae25cf375127f9a11b39ff84f793fb3.jpg

 

9d54691f916131b245ab609ece07ae4f.jpg

 

 

En nou maar hopen dat ie lekker wordt!

 

NB. Waarom niet met de natte variant zuursel werken, maar met poeder? Geen idee, dat komt zo uit het recept. Ik denk dat je het met klontjes zuursel uit de vriezer ook prima gedaan krijgt NB. Gebruik dan wel minder dan de 1% die in overige recepten op t forum veel gebruikt wordt. Geitenmelk, en vooral rauwe, pakt snel zuurder uit.

NB 2 Recept is vertaald van dit filmpje, mocht je willen kijken:

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

  • 2 weken later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.