Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Foliekas : problemen en oplossingen


Tani

Recommended Posts

 

 

Een foliekas ( tunnelkas  en folie serre heten ze ook wel) is een goedkope  kas waar je jarenlang plezier van kan hebben, mits je er wat aan knutselt. Zo uit de winkel hebben ze een paar problemen, waardoor veel mensen er op afknappen, maar dat hoeft niet, wanneer u de volgende aanpassingen aanbrengt. Die problemen zijn de volgende.

1- Ze waaien makkelijk weg.

2- De ritsen gaan snel kapot, het zijn echt prutsdingen.

Veel mensen denken ook dat de folie makkelijk kapot gaat, maar dat valt erg mee.

 

De oplossing ziet er als volgt uit.

Dat wegwaaien lossen we op door het buizenframe te monteren op een raamwerk van houten balken. Vier balkjes van 4x4 cm. of liever nog wat dikker, gaan het fundament vormen van de kas.  Zet ze aan elkaar vast met hoekijzers. ( Tip: zet eerst het metalen frame van je kas in elkaar, en meet nu hoe lang je balkjes moeten zijn. Veel kassen hebben andere maten dan opgegeven.)

Nu dit raamwerk klaar is, plaatsen we het op een paar losse bakstenen, om de meter een is genoeg. Nu is dit het moment om dit raam stormbestendig te maken door in de binnenhoeken korte paaltjes in de grond te slaan, en die met hoekijzers aan het raam vast te maken. Zo'n paaltje is op de foto hieronder ook te zien.

Zet nu het hele gemonteerde buizenframe op de balkjes en maak het provisorisch vast. Dit hoeft niet heel grondig te gebeuren omdat de kas eigenlijk met de folie aan de balken wordt vastgezet in de volgende fase.

Kassen die de metalen buizen met plastic hulpstukken aan elkaar koppelt maak je aan de balken vast met Tierips.B397BE94-79F9-4170-84BD-E7546817851D.jpeg.379dd49505d2d59d1eb226f727e9f1c8.jpeg

 

Kassen die de buizen met boutjes aan elkaar bevestigen hebben vaak pootjes.

Die pootjes kan je heel mooi op de balk monteren door de pootjes over een schroef te schuiven die een paar centimeter uit de balk steekt. Die schroef maak ik wat dikker met een afgeknipte plug .

 

77A91946-9C43-48E3-9A8B-3F8BE03845A2.jpeg.72a84d8bc1e0e08ac7dc7ef7a8af2e2d.jpeg

 

Als het metalen frame vast staat op de balken, kan de folie eroverheen. Die folie zetten we nu rondom vanonder vast door middel van dunne latjes die we van buiten op de balken schroeven. Dus door de folie heen.

 

D04A6A2E-1645-4FEE-A407-DACF729734E2.jpeg.ebcecf6f457f1f7cccd26d59102b6ca1.jpeg

 

Je kas staat nu en kan de stormen doorstaan, maar de ritsen niet.

Dus gaan we die vervangen door een zelfgemaakt houten deurtje.

 Dat deurtje moet je zo smal en licht mogelijk maken. Van latjes en triplex, een raam is feitelijk niet nodig. Wel is een klep of schuif handig om te kunnen ventileren. Een tip als je het deurtje maakt: maak eerst het deurtje en dan pas de de sponning en niet andersom. De sponning moet iets langer zijn dan de kas hoog is. Als het deurtje klaar is zet je hem tegen je gesloten kas aan . Aan de onderkant schroef je de sponning tegen de balk van het houten raam, en van boven bind je hem vast met een Tierip die door de folie heen naar bovenste buis gaat.

Als je deurtje vastzit is komt het moeilijke moment om in dat mooie folie te gaan snijden. Kruip door de rits naar binnen en snijdt van binnenuit  een T- vorm in de (gesloten) voorzijde. De horizontale snee wordt even breed als je deur,  ter hoogte van de bovenkant van je deur, en de vertikale snee gaat precies door het midden tot onderaan. De ontstane flappen vouw je om en zet je met latjes vast tegen de binnenkant van de sponning.

 

2862090C-0D0C-4E18-BCAD-1EDE0F0E321F.jpeg.39464c7a7cf58d2185ff6de722d9e3d4.jpeg

 

De ritsen kit ik dicht. 

Je kas is nu klaar.

Je kan de folie ieder najaar verwijderen als je dat wilt. Dat is in een half uurtje gedaan en het verlengt de levensduur zeker.  Wanneer je ook het metalen frame wilt opbergen vergeet dan niet alle buizen goed te merken, anders heb een lastige puzzel op te lossen het jaar daarna. Ik laat het gewoon de hele winter staan.

Ook het balkenraam kan je nu opruimen en eventueel vertikaal tegen de schuur  plaatsen.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...