Jump to content

Groenbemester, grond voorbereiden najaar


Yonna

Recommended Posts

Hallo,

Ik heb dit seizoen voor het eerste geprobeerd een moestuin in leven te houden (valt niet mee!!), en nu wil ik voor volgend seizoen de grond graag goed voorbereiden. Nu las ik in SmaakMakend een artikel van een biologisch dynamisch tuinder, die aanraadt een groenbemester als klaver of rogge in te zaaien in het najaar. Heeft iemand hier ervaring mee, en zo ja enig idee waar je die zaden kunt kopen? En nu staat er nog prei en andijvie in de grond, dat is zo'n beetje, met de pompoenen, het laatste dat er in de volle grond staat. Daarna willen we de tuin in winterpauze laten. Wanneer kunnen we dan het beste inzaaien?

 

Alle tips zijn welkom!

Link to comment
Share on other sites

Wintetrogge lijkt me in september de beste keus. Winterhard, makkelijk onder te werken en nu nog goed te zaaien. Voor klaver is het al wat laat. Zaai wel zo snel mogelijk, bij voorkeur voor midden oktober (maar soms lukt later zaaien ook nog wel).

Link to comment
Share on other sites

Je schrijft "makkelijk onder te werken". Betekent dat dan dat je rogge-halmen van 60 tot 90 CM allemaal in de grond spit in het voorjaar? Of maai je de halmen er eerst af en spit je het stoppelveld om?

Hier bleven ze ook redelijk kort en hebben we ze in het geheel in het vroege voorjaar ondergespit.

Link to comment
Share on other sites

In het vroege voorjaar zullen ze inderdaad handzaam genoeg zijn om onder te spitten. Ik kan me vorig jaar de tuin van mijn vader herinneren toen hij in de zomer nog winterrogge moest "inspitten". Ik heb toen alle lange sprieten handmatig ondergestopt en met een zandlaag afgeboetseerd. Ze kunnen dus wel te hoog worden als je er niet op tijd bij bent.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...