Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Recommended Posts

Ik heb nu een stuk moestuin van 8 bij 8.

 

Nu doet mijn vader het grove werk (spitten enzo) en ik vooral het planten en oogst werk.

 

Ik denk eraan om 3 of 4 bakken van demakkelijke moestuin erop te zetten, zodat het onderhoud minder word en de verspreiding van groente groter.

 

Zijn er mensen hier die het ook op een eigen moestuin hebben, of is het juist bedoeld voor in de achtertuin ?

 

Ook wil ik graag weten of er ook boeken over deze manier van tuinieren geschreven zijn, zodat ik het rustig kan nalezen ?

 

Groetjes

Silvia

Link to comment
Share on other sites

Hallo Silvia,

 

Ja, dat is zelfs een heel goed idee. Dankzij square-foot-gardening (makkeijke moestuin) zijn ze tegenwoordig kant en klaar te koop. In de traditionele moestuin worden ze ook gebruikt en zijn ze bekend onder de noemer verhoogd bed. Verhoogde beden zijn dus niet gelimiteerd tot de kleine(stads) achtertuin en balkon maar kan overal toegepast worden.

 

Een aantal voordelen.

  • * Je hebt een goede controle over de grond samenstelling
    * De grond warmt sneller op waardoor het moestuin-seizoen eerder kan beginnen
    * De drainage van de grond verbeterd
    * De hoogte van het bed kan je zelf bepalen
    * Onderhoud van de beplanting is makkelijker; minder rugklachten!
    * Ongedierte kan het verhoogde bed iets minder eenvoudig bereiken
    * Makkelijke jaarlijkse rotatie van groenten
    * Afdekken van de grond met plastic of gaas (tegen vraat) wordt eenvoudiger
    * De verhoogde bedden zijn van verschillende materialen (hout, bakstenen, natuursteen, bielzen, wilgentakken) te maken, en dat beïnvloed het ontwerp en de sfeer van de (moes)tuin

 

Kijk voor een aantal voorbeelden (en bovenstaand lijstje) op: http://tuindesign.web-log.nl/tuindesign_ideen_en_advie/2010/01/verhoogde-bedde.html

 

Als je goedkoop hout op de kop kunt tikken zou ik ze zelf maken, dan kun je zelf bepalen hoe lang je een bed maakt (de kant en klare bakken zijn doorgaans 1m breed en 1m lang).

Link to comment
Share on other sites

Hoi silvia welkom op het forum,

ikzelf ben geen voorstander van dat soort bakken dit omdat het vaak van waaibomen hout word gemaakt en snel rot is denk ik.maar waarom zou het onderhoud minder zijn? het lijkt mij dat ook daar onkruid in groeit en ik denk dat het snel te droog is met warm weer.

 

En kwa spreiding van groenten ligt natuurlijk helemaal aan jezelf je kan zelf je tuinplan maken met wat je waar neerzet voor dit jaar en volgend jaar schuif je elke groente een plaats op,kijk anders bij mijn tuinplan 2011.

 

su6 Groeten Remco

Link to comment
Share on other sites

Nog even aanvulling Ik raad je aan om een algemeen moestuin boek te kopen met een duidelijke beschrijving hoe je iets moet zaaien, verzorgen en oogsten.

 

Nog even over de bedden, je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ik zou ze niet te breed maken/kopen. De lengte maakt niet uit.

 

Houd wel even rekening met de indeling, als je bijvoorbeeld aardappels wilt zetten. Die hebben flink wat ruimte nodig dus die kan je beter niet in zo'n verhoogd bed planten

Link to comment
Share on other sites

De 'makkelijke moestuin' is vooral vooral voor in de (compleet bestraatte) achtertuin, en 'makkelijk' omdat je je maar druk hoeft te maken om 1 vierkante meter. Handig voor mensen die wat willen proberen, maar niet een hele tuin willen.

Je hebt er gewoon last van plagen (misschien minder, omdat er van elke plant maar 1 staat, en dus geen grote stukken met een boel planten. Maar die afwisseling kan je in een 'normale' moestuin ook maken.)

En eerder last van uitdroging omdat het eigenlijk een grote pot is.

 

Verhoogde bedden zijn dan wat anders. Die hebben aansluiting (aan de onderkant) met de tuin, dus de wortels kunnen dieper en misschien droogt de boel dan ook iets minder hard uit. Je kunt er zelf bepalen wat de samenstelling is van de grond... maar dat kan natuurlijk met een platte tuin ook. Graaf een stuk (slechte grond) uit en stort er goede grond...

Link to comment
Share on other sites

Hoi Silvia, ja ik denk dat je dat wel kunt doen. Moet je vader niet meer spitten

 

Misschien is een van de boeken van Mel Bartholomew iets: " Square Foot Gardening " . Is natuurlijk wel een boek met de Amerikaanse schrijfstijl ten top.

Ik zou ook voor een normaal moestuin boek gaan, de teeltwijze van groente en fruit is hetzelfde als in de volle grond.

http://www.makkelijkemoestuin.com ken je al? Daar is ook wel wat informatie op te vinden.

 

Laat je ons weten wat je gaat doen?

Link to comment
Share on other sites

Voorbeeldje van mijn verhoogde bedden:

Foto-ZJLVKFFZ.jpg

Zijn niet eens zo heel hoog, maar dat hoeft ook niet. Dit heeft al zoveel voordelen en de belangrijkste(vind mijn rug tenminste) is zoals Addie zegt je hoeft nooit meer te spitten.

In de winter ideaal af te dekken:

Foto-NOTIOZIA.jpg

En inmiddels heb ik voor de meeste bedden gronddoek met afgemeten gaten erin waar ik op teel, nooit meer onkruid!!!

Hier de aardbeien:

Foto-IG63LCQW.jpg

en uien:

Foto-4YSEOUZB.jpg

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

@ Luc de brede paden zijn inderdaad geen probleem. Ik heb bewust voor een ruimere tuin(300m2) gekozen terwijl ik die qua teel-ruimte niet nodig heb, zodat ik lekker de ruimte heb om goed te kunnen werken en ook nog voldoende ruimte heb om met mijn gezin te kunnen recreëren.

 

@ Jim, zijn eenvoudige pvc-buizen. Deze zijn zo te koop of anders zelf te buigen maar dan heb je wel een buigijzer nodig anders breekt de buis. Het net is een normaal tuinnet (nylon) daar nog met tie ribs vastgemaakt (zodat ik kan schuiven met oogsten), maar wil dit jaar de tip van Jorg gebruiken (https://www.moestuinforum.nl/clips-om-insectengaas-of-plastic-vast-te-zetten-t431.html)

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Wat heb je dan in die bakken zitten ?

Is dat het mengels van die 3 ingredienten zoals beschreven op www.demakkelijktuin.nl ?

 

Het lijkt me vooral handig om het overzichtelijk te houden en bv iedere week een paar sla zaaitjes te planten, zodat ik wenig overschot heb.

Sinds kort ben ik een alleen staande vrouw met een dochter van 5, gelukkig heb ik ok 1 cavia's die ook graag groente eten.

Maar een overschot heb ik dus wel aan groente als hele bedden te gelijk zaai.

 

Ik zoe eigen een goed systeem om het over zichtelijk te houden, daarom dacht ik aan de makkelijk tuin, maar misschien zijn er wel andere tips te vinden ?

 

Silvia

Link to comment
Share on other sites

In mijn bakken zit gewoon grond, d.w.z. de kleigrond die er was, inmiddels al 2 jaar op rij behoorlijk verbeterd met compost, stalmest en wat geel zand.

Het overzicht houden is gewoon een kwestie van plannen denk ik,en heeft niks met zo'n bak te maken en kan op ieder willekeurig verhoogd bed. Ze zeggen dat roulatie niet belangrijk is bij de MM, maar daar heb ik mijn twijfels over. Ik geloof niet dat het verstandig is om ieder jaar in de zelfde bak aardappels te zetten of kolen op de zelfde plaats en als je dan toch moet plannen... Let wel er is helemaal niks mis met het idee achter een makkelijke moestuin hoor, integendeel, behalve dan dat zo'n MM in dit geval een commercieel verkooptrucje is waar iemand anders erg rijk van wordt.

Naar mijn mening is het de manier van tuinieren die de truc doet en niet die m2 bak.

Alle tips die je nodig hebt staan naar mijn mening in het stukje van DVL, een veel beter idee, want zoals Remco al schreef de kwaliteit van die bakken is niet erg best. Daarnaast is vooral de vulling erg kostbaar en twijfel ik of het echt zo veel beter is, mijn grond heeft in ieder geval een goede structuur . Over dat vermiculiet gaan verder ook verschillende enge verhalen in de rondte en wordt er altijd geadviseerd de stof er van niet in te ademen, nou dan heb ik het er al niet op!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

De regel die ik aanhoud is om de 2 weken zaaien van sla, wortel en andere snelgroeiende groente. Zo heb je het hele seizoen door sla.

 

De makkelijke moestuin methode kan handig zijn om overzicht te houden door de overzichtelijke indeling met een x-tal vakjes. Maar het principe van de vakjes indeling kan je ook gewoon toepassen op de volle grond.

 

Zonder moet dus lukken, je maakt dan een aantal vakken van 1.20 breed en de gewenste lengte die je van elkaar scheidt door tegels. Zo heb je ook overzichtelijke vakken waarmee je overal makkelijk bij kunt. Dit is de traditionele moestuin indeling.

 

Wat ben je van plan om in de tuin te gaan zetten? Als je dat ongeveer weet kun je op papier zetten in welk vak je de groente plant en om de hoeveel weken je moet zaaien. Er kunnen meerdere groentesoorten bij elkaar geplant worden in een vak van 1.20 breed (en de gewenste lengte). Ik denk dat je met van te voren plannen waar je de groente wilt zetten en hoeveel je nodig hebt al een heel eind kunt komen.

 

Laat maar even weten welke groente je wilt zetten misschien kunnen we je een opzetje van een plan toedoen.

Link to comment
Share on other sites

[quote="

Laat maar even weten welke groente je wilt zetten misschien kunnen we je een opzetje van een plan toedoen.

 

O dat zou super zijn, ik heb mijn zadenlijstje al klaar

Ik zou graag het volgende willen verbouwen:

andijvie

tomaat

wortels

sla

spinazie

peterselie

mais

kool

komkomers

venkel

biet

spersiebonen

doperwten

tuinbonen

spruiten

boerenkool

koolrabi

radijs

selderij

bleekselderij

Ik wou ook nog een rabareberplant aanschafen

 

Ik denk dat het wel erg veel is voor een stukje van 8 bij 8 meter.

Ook heb ik 1 bed aarbeien op mijn land, voorde rest is alles "leeg".

dus we houden 8 * 7,5 meter over.

Ik ben erg benieuwd naar jouw plan, misschien zijn er ook nog wel andere die willen helpen

Link to comment
Share on other sites

Valt op zich wel mee hoor Silvia, moet kunnen. Heb het vast even per groep op een rijtje gezet, dan lijkt het al overzichterlijker en kun jij vast even over een aantal zaken nadenken, voordat Jorg reageert.

Dan kom je op het volgende:

Bladgroenten: andijvie/sla/spinazie/selderij/bleekselderij

Vruchtgroenten: tomaat/mais/komkommers

Wortelgroenten: wortels/venkel/biet/peterselie/

Koolgewassen: kool/spruiten/boerenkool/koolrabi/radijs

Peulgewassen: sperziebonen/doperwten/tuinbonen

 

Vaste planten: Rabarber

Aardbeien

 

Wat voor selderij bedoel je knolselderij of blad/snijselderij?

Welke kool/kolen had je in gedachten?

Verschillende slasoorten komt niet zo heel nauw, alleen veldsla en evt. rucola (is koolgewas) zou ik wel even apart benoemen als je die wilt.

En even een aantal hele gangbare groenten om nog over na te denken als je dat zelf niet al had gedaan: Prei/courgette/paprika/ui

 

Dan moet je ook even na gaan denken hoe je je tuin precies wilt indelen:

Het is in ieder geval aan te raden je tuin op te delen in bedden, kun je altijd nog beslissen om die te verhogen. De ideale breedte voor een bed is toch wel 1.20 meter, zo kun je er van beide kanten bij. Je hebt 5 hoofdgroepen(je hebt/wilt geen aardappels) dus 5 bedden zou ideaal zijn. Als je 5 bedden over de hele lengte wil (dus 7 meter, je hebt minimaal 1 pad van een kleine meter nodig voor kruiwagen etc.) red je het net niet: 5x 1.20 en minimaal 6x 0,40 voor de paden = 8,40m, als je tenminste overal goed bij wil kunnen. In jouw geval zou ik er voor kiezen om 4 wisselbedden van 1,2x7m te nemen dan heb je nog ruimte voor je rabarber en evt. een fruitstruikje o.i.d., de bladgroenten kun je in principe overal wel kwijt als voor/na en tussen-teelt.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

aan selderij dacht ik aan snijselderij,

kolen, wilde ik diverse doen : waar rode, witte savooie en spitskool inzitten

courgette heb ik al 2 jaar lang van de buurman gehad, en heb altijd de grootste moeite om de vruchten kwijht te raken.

Maar is wel altijd een leuke sport dus als er nog ruimte voor is dan ook

Paprica leek me moeilijk omdat ik geen kas heb

Uien heb ik vorig jaar gedaan, en had ik heel veel oogst en nu nog liggen, maar was ook leuk maar dacht eigenlijk dat ik toch al te veel zou hebben.

Link to comment
Share on other sites

Paprika is zeker het proberen waard, gaat echt heel vaak goed, bij mij altijd!

 

Hoop dat het duidelijk is, maar hier evt. 2 opzetjes hoe je tuin in te delen: rechts zoals ik het beschreven had, links met het pad middendoor.

 

Oe komt niet door probeer het morgen nog een keer, handjes beginnen een beetje op te raken van al dat getype.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ah handig koert, hier mijn opzet Silvia.

 

Ik heb het iets anders dan koert gedaan. Omdat ik niet precies weet hoe je indeling met de aardbeien nu is heb ik ze ingetekend in de 1m waar ook rabarber staat. Even grof wat maten, misschien niet heel precies maar het geeft een indicatie.

8m – 1m rabarber/ aardbei = 7m

7 – 1.2 (4x0,3) = 5.8

5.8 m / 4 vakken = 1.45

 

indelingsot269.png

 

Kortom 4 vakken ingedeeld per groep. Ongeveer zoals koert alleen heb ik de bladgroente en vruchtgroente samengepakt (1A&1B). Deze volgen de koolgewassen op die een flinke bemesting verlangen. De koolgewassen schuiven door naar het vak van de peulvruchten (stikstof in de grond waar kolen naast overige bemesting behoefte aan hebben). De wortelgroente volgen de sla op.

 

Je moet zelf in een boek opzoeken welke tussenruimte en wanneer je moet zaaien maar ik denk dat je met deze indeling en die van koert al een eindje uit de voeten kan. Als dat niet zo is laat je het maar weten dan kunnen we misschien het e.a. verduidelijken.

 

Ik zaai bij snel groeinde groente (in jou geval dus sla, spinazie,wortel ) om de 2 weken. In principe hoeft sla niet echt een eigen vak maar voor nu is het misschien overzichtelijker om dat wel te doen.

Link to comment
Share on other sites

Nou is niet heel veel anders dan ik het zou doen. Het enige waar ik voor zou opletten is de afmeting van de bedden en paden. 1.45 voor een bed vind ik erg breed,maar is ook afhankelijk van hoelang je bent, je moet er natuurlijk van beide kanten bij kunnen. Is een heel simpel trukje voor, leg een meet lint op de grond, ga ervoor zitten en kijk waar je komt als je met beide handen ergens aan zou werken.Die afstand zou de dan de helft zijn, x 2 en je hebt de perfecte breedte voor je bed. Ik ben 1.80 en kan niet makkelijk werken op een bed van 1.45. Daarnaast vind ik zelf een pad van 30cm te smal, probeer maar eens op een rij stoeptegels te lopen en dan te hurken of op je knieën te gaan zitten. Als je met verhoogde bedden werkt heb je alleen de ruimte tussen je afscheidingen en dan is 30 cm erg krap.

Verder zou ik er over nadenken om het stuk rechtsboven waar Jorg aardbeien heeft staan, als terras/opslag materialen te gebruiken, je wilt toch ook ergens kunnen rusten en een bammetje eten of zo, of is dat niet nodig?? (heb je dat stuk grond bij huis?)

@ Jorg Had jij trouwens de venkel bewust alleen gezet, of kan daar nog wat bij evt.?

En de aardbeien rouleren die niet?(ik rouleer ze om de 3 a 4 jaar)

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...