HansK Geplaatst: 9 april 2012 Geplaatst: 9 april 2012 Nadat ik in een topic een foto zag van een Berkensap-tap (leuk woord ) ben ik eens wat gaan lezen op internet, maar als de boom gaat uitlopen is het blijkbaar te laat. Aangeraden wordt om het in de maand maart te tappen als de temperatuur boven de 8 graden komt (lijkt me uit de lucht gegrepen, maar goed). Zou ik het toch nog kunnen proberen, of moet ik eigenlijk gewoon echt geduld hebben tot volgend jaar? Met oog op de kwaliteit (het schijnt wit te worden en dat is op de een of andere manier niet goed) en gezondheid van de boom? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 9 april 2012 Geplaatst: 9 april 2012 Helaas, hier hebben we 1 fles kunnen tappen, de 2e loopt niet meer vol. Volgend jaar dus weer een poging hier. Nu eerst maar iets lekkers maken met de liter die we nu hebben. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
HansK Geplaatst: 9 april 2012 Auteur Geplaatst: 9 april 2012 Dan maar een jaartje wachten inderdaad... kan ook niet alles tegelijk uitproberen natuurlijk Quote
hansm Geplaatst: 9 april 2012 Geplaatst: 9 april 2012 Zou toch poging wagen is het wit stop je ermee Jorikes boom was mischien "leeg"', 1 liter van 1 boom vindt ik best nog veel Jorieke, ben benieuwd wat je er mee maken kan.Waar staat het topic ik heb hem gemist. Quote Players only love you when they're playing.
guyske Geplaatst: 9 april 2012 Geplaatst: 9 april 2012 Wij hebben een paar zeer grote berken en tappen ieder jaar af, doen dit ongeveer midden maart, per boom één tak en die geeft tussen de 4 en 6 liter op een week.Het verhaal stopt vanzelf en dan probeer je best niet te forceren maar gewoon stoppen.Stel u van smaak niet teveel voor, smaakt als een heel lekker water, en moet binnen de twee dagen opgedronken worden, schijnt wel heel gezond te zijn. Quote
Eva Geplaatst: 9 april 2012 Geplaatst: 9 april 2012 het berkenwater heeft iets zoetigs vind ik...wij maken in de lente limonade er mee aan.dit jaar sla ik over omdat ik gewoon te laat ben.volgende keer beter!je kunt berkensap trouwens wel invriezen.... Quote
Koert Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Waar staat het topic ik heb hem gemist.Ik kan hem hier op dit forum ook niet vinden, ik heb wel ooit een topic gemaakt "ahornsiroop" waar het ook over tappen gaat, maar een foto van zo'n tap staat er niet tussen. Quote Even a broken clock is right twice a day
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Ik had er hier wat over geschreven: https://www.moestuinforum.nl/blog/Jorieke123/berkensap_en_bloemen%C7%83_b-335.html Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
guyske Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 (aangepast) Een gaatje boren is echt niet nodig, gewoon een lage tak een stukje inknippen tak in een lege colafles waar je een extra gat in gemaakt hebt aan de bovenkant, vastbinden met een koord en de dag erna heb je een fles van een dikke liter. 12 april 2012 aangepast door Gast Quote
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Dit is een bosje waar veel bomen dicht op elkaar staan. Er waren dus niet echt laaghangende takken. Maar we zullen dat volgend jaar eens proberen bij de boom die in zijn uppie staat. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
HansK Geplaatst: 8 april 2013 Auteur Geplaatst: 8 april 2013 Heeft iemand dit jaar al berkensap getapt? Ik heb het een paar weken geleden geprobeerd, maar toen was het klaarblijkelijk nog te koud. Zou het nu al de juiste tijd ervoor zijn? Quote
Berry Geplaatst: 10 april 2013 Geplaatst: 10 april 2013 Ik zou dit ook wel eens willen proberen. Hebben er hier verschillende staan. Wat voor materiaal gebruik je? Laatst toevallig ook een artikel hierover in een blad gelezen. Quote http://www.hetnieuwemoestuinieren.nl
HansK Geplaatst: 10 april 2013 Auteur Geplaatst: 10 april 2013 Metalen buisje, rubber slangetje en emmer met deksel (met gaatje voor de slang). Klein gaatje in de stam en het buisje daarin. Heb het nog niet eerder gedaan, maar dit schijnt een goede manier te zijn. Het kan ook door een tak af te knippen, naar beneden te buigen en vervolgens een fles om het uiteinde van de tak te hangen. Quote
Aardpeer Geplaatst: 13 april 2013 Geplaatst: 13 april 2013 Door het koude voorjaar helemaal het berkensap vergeten. vorig jaar hadden we bij een solitaire boom een gaatje van een kleine centimeter geboord in de stam. Slang in het gaatje , slang in een 1,5 petfles.Elke dag konden we er een 1,5 liter fles vandaan halen.We gebruikten het gewoon om op te drinken, haar na het wassen mee te spoelen en als opgiet vloeistof in de sauna.Geleidelijk aan werd de opbrengst minder..Toen de sapstroom stopte hebben we het gaatje met een kurk dicht gestopt.Morgen ga ik bij daglicht direct kijken of de kurk weer te verwijderen is en we weer kunnen gaan tappen.Wordt vervolgd. Quote
Berry Geplaatst: 13 april 2013 Geplaatst: 13 april 2013 Lijden de bomen er niks mee? Verschil in jonge/oude bomen? Quote http://www.hetnieuwemoestuinieren.nl
HansK Geplaatst: 14 april 2013 Auteur Geplaatst: 14 april 2013 Mijn tap werkt ook erg goed nu. Komt mooi sap uit. Het moet wel een gezonden boom zijn van tenminste 20cm doorsnee. En het gaatje is slechts 5mm breed en 2 cm diep. Het is echter niet aan te raden om er na het tappen een kurk of iets anders in te stoppen. Het beste is om de wond gewoon te laten drogen aan de buitenlucht. Anders is er kans op rotting Quote
cees7274 Geplaatst: 24 maart 2014 Geplaatst: 24 maart 2014 Een antwoord op een bijdrage uit 2012? Ja, omdat ik denk dat de informatie relevant is. Vandaag mijn allereerste poging gedaan. En nog net niet door de mede-tuinders uit het complex gejaagd. ("Afblijven, niet jouw Boom"). Nou ja. Bramen pluk je toch ook langs de kant van de weg? Mijn ervaring is in ieder geval dat je al gauw te diep boort, of 'peurt'. (Stevig mes nodig! Bij mij brak het puntje af in de boom itself..) Een enkel klein sneetje is echt genoeg. Druk daar een stuk stof in, dat als overbrenger kan functioneren, en je fles druppelt vol (pet fles, vastgebonden met touw). De enige boom waar ik dat niet heb gedaan, bloedt nu nog... ;-0 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.