Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Goedendag

 

ik heb helaas geen ruimte voor een moestuin, maar probeer al jaren  lage sperziebonen in balkonbakken te kweken.

Ik heb potgrond (evt. oude gemengd met wat bio. meststoffen) daaraan toegevoegd wat zand en flink wat compost.

Maar ieder jaar heel weinig bonen en regelmatig  kleuren de bonen geel en drogen in, zijn vaak ook al hol.

De planten zelf zien er ook niet fris uit, zacht gezegd. (niet lachen) 

Ze hangen in een hoek aan de schuur, vanaf de middag veel zon, met heet weer geef ik enige zonbescherming , ze krijgen veel water (zeker met de regen) en heel af en toe wat tomatenmeststof .....enig idee wat er niet goed gaat??

Ik kweek ze voor in huis ong. half mei naar buiten....,dit jaar natuurlijk weinig warmte.

Alvast hartelijk dank voor een antwoord      mvg   Lida

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Geplaatst:

Zou kunnen, maar ik heb het van google, daar dan anderen het ook zo en gaat het wel.

Ze wortelen ook erg slecht, komen ook niet diep.

Ik denk misschien vlgd,. jaar eens proberen met lavameel???

 

Geplaatst:

We worden hier helemaal stapelmesjogge van de hoeveelheid bonen dit jaar. Een of ander paars ras, dubbele witte en Groninger pronkbonen.

Elke dag plukken en inmaken, maar na vandaag stop ik er mee en laat ze hangen voor de droog.

En dan moeten de spekbonen nog gaan bloeien, laat gezaaid.

Geplaatst:

Bonen houden niet van zwaar bemeste grond en wel van water. Ik vind de grond er vrij droog uit zien. Bonen hebben niet veel wortelruimte nodig maar hoe groter de bakken hoe meer water er kan worden vastgehouden. 

  • Like 1
Geplaatst:

Ze hebben weinig meststoffen gekregen. De bakken zien er nu wel enigzinds droog uit, vandaag heb ik ze n.l eens geen water gegeven, maar steek ik mijn vinger in de bak dan is de aarde nu ook nog vochtig, andere dagen echt nat.

Geplaatst:

Te nat is ook weer niet goed, zitten er wel afwateringsgaten in de bakken?
De vochtbalans is met bakken een stuk lastiger dan het lijkt en hoe kleiner de bak hoe moeilijker. 

Geplaatst:

Er zitten afwateringsgaten in de bakken, maar misschien toch wel te nat.

Lastig eerst hoorde ik weinig water nodig toen weer veel water nodig, en nu met al die regen, w.s toch weer teveel, grotere bakken gaat helaas niet.

Ik zal wel proberen nu het droog weer is met minder water, hoewel ik denk dat het niet meer zal helpen dit jaar,

Heeft iemand overigens ervaring met lavameel voor spercibonen planten??

Geplaatst:

Ik snap niet zo goed wat je met lavameel wil bereiken. Is een gesteentemeel wat zeer langzaam werkt. Daar heb je bij een kweek van enkele maanden zoals sperziebonen weinig aan. Het vochtvasthoudend vermogen van lavameel bij bovenstaande bakken is echt te verwaarlozen.

 

Zoals ik het zie: direct na het zaaien willen de sperziebonen niet te nat staan in verband met het rotten van de zaden. In potgrond rotten zaden doorgaans sneller dan in gewone tuingrond. Na het kiemen en de eerste groei ook niet te nat i.v.m. het mogelijk rotten van de wortels. Als de planten goed aan de groei zijn dan meer water geven maar bij potten en bakken er altijd voor zorgen dat het water weg kan dus de potten/bakken moeten voldoende gaten hebben, zo nodig zelf gaten bijboren.

  • Like 1
Geplaatst:

Wat betreft de lavameel, daarmee bedoel ik voor vlgd. jaar, heeft het nut om de aarde dan van het najaar alvast de bemesten met lavameel??

Want kan het niet zijn dat er ook gewoon onvoldoende mineralen aanwezig zijn?? mogelijk toch eerder wegspoelen in bakken.??

Uitzaaien, gaf geen problemen, kwamen netjes op, de planten zagen er ook goed uit met overpotten, zelfs nog laten uitharden.

Maar ja het was wel lange tijd erg koud en nat voor de bonen, ik zal kijken of ik de gaten voor vlgd jaar groter kan maken

Geplaatst:

Pluk je ze wel? De planten blijven produceren als je de bonen op tijd plukt. Maar als je maar een paar planten hebt pluk je daar natuurlijk per keer ook maar een paar bonen van. Wachten op handenvol bonen van maar één bak planten heeft geen zin, zo gauw de plant een paar volgroeide bonen heeft gemaakt, is ie klaar met zijn taak.

Ik zie op de foto's her en der bonen hangen. Sommige zijn al wat ver heen, daar zie je de afzonderlijke boon al in de peul zitten. Maar er zitten ook nog prima boontjes tussen.

 

 

Geplaatst:

Ik pluk ze zeker wel, zodra ze een beetje volgroeid zijn , haal ik ze eraf om ze te stimuleren, maar er komen nauwelijks nieuwe bloemetjes voor in de plaats.

Maar dat je zegt sommige zijn al ver heen, verbaasd me, ze zijn n.l heel erg dun, als je de boontjes er doorheen ziet komen wacht ik nog even voor ik ze pluk, want het stelt meestal weinig voor. Er zitten meestal niet meer dan 2-3 boontjes in, de rest v.d. peul is dan erg dun of gewoon leeg.

En als ik google dan zie ik aan  1plant altijd hele trossen hangen, dus ergens gaat er toch iets fout.

Misschien toch teveel water???

  • 4 weeks later...
Geplaatst: (aangepast)

@LifangVervang volgend jaar anders de potgrond voor moestuingrond. Ik gebruik zelf alleen moestuingrond in mijn bakken en heb een grote oogst aan bonen. Ik heb dit jaar 3x 9 planten staan, 9 boterbonen, 9 stambomen en 9 spekbonen. De vriezer ligt vol en ook zo vers al veel gegeten. Kijk eens of dat gaat helpen.

Het beste boontjes plukken als ze nog niet te dik zijn, dat stimuleert de bloei. Pluk je ze te laat, dan stopt de plant met produceren. 

Welke soort/ras heb je gezaaid. De ene soort maakt grote trossen aan en de andere soort niet. Dus bij het uitzoeken van de zaden, daar ook goed opletten.

Op de foto de dikte waarop ik de bonen pluk om de bloei te stimuleren, in dit geval een boterboon. Dus iets dunner dan een balpen. 

20240830_134047.jpg

aangepast door Gitta
Foto toegevoegd
  • Like 1
Geplaatst:

Hallo Gitta

Dank voor je advies, ik dacht dat moestuin aarde niet in bakken kon en ook dat het teveel meststoffen zou bevatten voor spercibonen.

Maar ik denk dat je toch gelijk hebt, 2 maanden geleden heb ik toch maar lavameel gegeven, daar ik toch dacht aan tekort voedingstoffen, en sinds 2 weken produceren ze meer bonen, dan ervoor.

Het is nog niet veel, maar ja ze raken nu ook wel echt af. 

Ik heb stamslaboon  compass  biologisch, maar dit is een hele dunne boon. Wil vlgd. jaar een ander ras een dikkere boon vind ik toch lekkerder.

Heb jij een aanrader, wel graag biologisch, alvast dank

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...