Jump to content

Frambozen - evaluatie


sugar

Recommended Posts

De herfstframbozen produceren nu volop fruit.

 

p612337481-4.jpg

Van links naar rechts Joan J - Himbotop - Autumn Bliss

 

'Autumn Bliss' smaakt het best. 'Himbotop' is erg goed, 'Joan J' is een ietsje melig van smaak.'Pokusa' is wat zuur en heeft relatief weinig frambozenaroma.

 

'Pokusa' vormt duidelijk de grootste bessen. De vruchten bestaan ook uit een beperkt aantal zeer grote vruchtdeeltjes.

De vruchten van 'Joan J' zijn kleiner (maar nog steeds zéér groot), direct gevolgd door 'Himbotop' terwijl de klassieke 'Autumn Bliss' het rijtje afsluit. De vruchten van 'Joan J' (laten vrij moeilijk los van de vruchtkern) en 'Pokusa' (vallen steevast uit mekaar bij het plukken) zijn het moeilijkst om te plukken. De vruchten van 'Himbotop' hangen op iets langere vruchttakken, minder 'verborgen' achter bladeren en zijn dus erg makkelijk te plukken.

'Himbotop' is ook het productiefste ras, de stokken zijn vrij lang (2 meter) en zijn overladen met vruchten. Het oog wil ook wat, en ook hier scoort 'Himbotop' het beste (kleur, homogeniteit).

 

'Joan J', 'Pokusa' en 'Autumn Bliss' kennen nu hun piek-productie. 'Himbotop' moet duidelijk nog op gang komen, ik schat dat het nog een kleine maand gaat duren vooral die planten hun peik bereiken.

 

Van deze vier herfstframbozen gaat mijn voorkeur uit naar 'Himbotop'. De plant groeit krachtig, is uitermate productief en heeft makkelijk te plukken, mooie grote bessen en bovenal een goede smaak.

 

Autumn Bliss is op dit ogenblik mijn tweede keuze, vanwege de goede smaak - alhoewel ik denk dat je beter beide rassen aanplant om de oogst te spreiden.

 

Dit is natuurlijk een voorlopige evaluatie, de volgende jaren zal ik deze evalulatie nog wel even bijsturen.

 

Ik had nog een vijfde ras herfstframbozen. Na twee jaar aanmodderen heb ik dit week-end de resterende planten van herfstframboos 'Polka' verwijderd. Overal lees ik erg positieve commentaar over deze plant, maar ik vrees dat mijn grond te zwaar is voor dit ras.

Ze worden vervangen door 'Octavia', een late zomerframboos (juli) die het 'gat ' tussen zomer en herfst-frambozen zou moeten dichten. Zoniet zit ik 2-3 weken zonder frambozen.

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...