Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

wat moet er op door de grond


Aanbevolen berichten

Hallo Joke,

 

De meeste gronden kunnen verbeterd worden door geregeld organisch materiaal onder te spitten. Dit kan door veel stalmest of compost toe te passen als bemesting. Een humusrijke grond is uitstekend voor een moestuin mede omdat zij een grote hoeveelheid plantenvoedsel bevat.

 

Dit najaar kan je organisch materiaal onderspitten en zo de vruchtbaarheid verbeteren. Voordeel van het spitten in de herfst is dat de grond mooi rul vriest en je tijdens het spitten eventueel wortel onkruid makkelijk kunt verwijderen.

 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het materiaal nu uit te spreiden over de grond en dit door wormen in de grond te laten werken. Organisch materiaal wat in het voorjaar nog op het oppervlak ligt kan je dan nog onderwerken met een spitvork / hark.

 

Welke methode je kiest is een beetje afhankelijk van de grondsoort.

 

Groeten Dirk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je net een stuk grond vrij hebt gemaakt en je hebt nog last van wat onkruid/gras/verspreid zaad vanuit de siertuin, kun je de 'kartontruc toepassen. Bevochtig het volledige gebied en bedek het met bruin karton (zonder bedrukking!). Strooi hier vijf a tien centimeter compost of stalmest overheen. Het karton zal verteren en onkruid krijgt geen kans meer om door de laag heen te dringen, daarnaast zullen de voedingsstoffen bij zware regenval in de herfst minder snel de grond wegzakken. Zoals DVL al schreef de wormen doen verder het werk wel.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat het idee van de 'makkelijke moestuin' was dat je de grond eronder niet voor hoefde te bereiden?

Je maakt toch als het ware een nieuwe laag in een bak? (en dus heel weinig onkruid)

Je hebt helemaal gelijk hoor Dorien, de meeste mensen dekken zelfs die ondergrond af met gronddoek, maar zover als ik kan beoordelen, gaat Joke niet een mm maken maar een gewone moestuin en heeft ze haar vraag in het verkeerde topic gesteld.

Vandaar mijn antwoord.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou ook eventueel een groenbemester kunnen zaaien. De groenbemesters hebben verschillende functies. Deze (kunnen) verschillen per groenbemester. Bijvoorbeeld: meer stikstof, onderdrukking onkruid, bevordering van de bactiegroei, humus en zorgt voor meer voeding in de bodem. O.a. Vreeken in Dordrecht verkoopt een groot assortiment groenbemesters.

 

De aankomende maanden kun je o.a. winterrogge (beter voor zandgrond) en wintertarwe (kan ook bij kleigrond) zaaien.

Volgend jaar kun je ze dan omspitten.

 

Ik heb geen ervaring met de grond omspitten en daarna een groenbemester zaaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank jullie wel voor alle tips ... en sorry dat ik mijn vraag in de verkeerde topic had gezet. Ik dacht ik heb maar ruimte voor een heel klein moestuintje dus dan zal dat wel onder makkelijk vallen

Knoflook en veldsla staat er inmiddels in, de rabarber gaat nog volgen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...